Skocz do zawartości
IGNORED

Polskie kable lepsze czy gorsze od światowej elity

tomii241

Rekomendowane odpowiedzi

Różnica jest w wypełnieniu ogólnie jest więcej dżwięku,scena jest lepiej poukładana,dżwięk staje się głębszy

barwa zostaje taka sama.

dziękuje JARO 66, w takim razie zamówię na necie

To się skończy ostrą żenadą:) Cóż, sam chciałeś:) Każdy zainteresowany tematem jak wejdzie na stronę audionovy i przeczyta kilka opisów to zauważy rzecz charakterystyczną. Dziesiątki różnego rodzaju tajemniczych systemów o kozacko brzmiących skrótach:) Wyższa technologia... Problem w tym, że oni nawet prostego HTML nie opanowali:)

Dla przykładu...

Nowatorski system EDRS - Electromagnetic Disortion Reduction

System EDRS wprowadza niewyobrażalne zmiany brzmieniowe.Efekt jest piorunujący!

albo....

Oplot wykonany jest w systemie Tight-Fit na maksymalnym ciągu maszyny (1 Tona!) dzięki czemu z wnętrza przewodu usuwane jest powietrze a maksymalizowane jest przyleganie przewodników do siebie.

Wykonanie takiego oplotu było możliwe dopiero po opracowaniu bardziej wytrzymałych nici syntetycznych.

Podstawową zaletą tego systemu jest redukcja drgań elektromagnetycznych i zjawiska naskórkowości.

Całe szczęście, że opracowali te nowe nici. Dupont może zacząć się obawiać:) Albo tekścik o kablu sieciowym...

Sieciówka wykonana z myślą o tych którzy zadowolą się tylko najlepszym z najlepszych!

Celem ponad 6-cio miesięcznych badań i testów było wykonanie najlepiej brzmiącej sieciówki na rynku,

co było możliwe tylko poprzez zastosowanie najnowocześniejszych technologii. (WTF?)

Idźmy dalej...

Główne zalety stosowanych przez nas magnesów ferrytowych to: duże pole koercji jHc i wysoka rezystywność (umożliwiające pracę w zmiennych polach magnetycznych), wysoka maksymalna temperatura pracy Tmax.

Gwarantuje to skuteczne tłumienie zakłóceń w sprzęcie audio w zakresie 100kHz - 1GHz.

Solidny ekran wykonany w systemie AGS (Advanced Geometry System) dodatkowo chroniący przewód przed zakłóceniami na całej jego długości.

Ekran został pokryty specjalną powłoką antystatyczną eliminującą wszelkie szkodliwe ładunki elektrostatyczne powstające przy każdym ruchu przewodu.

Kolejną innowacją jest rozwiązanie polegające na prowadzeniu napięcia systemem SCS (Seperate Conductor System).

To zasadniczo dopiero początek tych systemów:) Myślę, że po spięciu wszystkiego w jeden komplet mogli byśmy pokusić się o podróż międzygalaktyczną;)

W zasadzie sprzęt i odpowiednie pomieszczenie nie jest już potrzebne. Ten kabel sam gra:) Sam załatwia wszystkie problemy:)

Nasz nowy kabel głośnikowy został zaprojektowany z myślą o najbardziej wybrednych i wymagających klientach, którzy mimo wszystko lubią niezbyt często opróżniać portfel z dużych sum pieniędzy. Jego wyjątkowa konstrukcja, zwłaszcza jeśli wziąć pod uwagę aktywny ekran, ma ogromny wpływ na reprodukcję przestrzeni. Już podczas faz próbnych, przekonaliśmy się w jaki sposób modelowane jest brzmienie – efektem tego jest nieprzeciętnie kreowana, trójwymiarowa stereofonia z wyraźnie osadzonymi źródłami pozornymi. Euphoria jest w stanie pokazać całą prawdę o nagraniu nie tylko ze względu na wyjątkowo neutralny przekaz w pełnym paśmie częstotliwości, ale również dzięki starannie odwzorowanej przestrzeni – to największy atut tego kabla! Do mocnych akcentów naszego nowego przewodu głośnikowego w ofercie śmiało możemy zaliczyć bas – szybki, znakomicie kontrolowany i zwarty o niesamowitej głębi. Po podłączeniu Euphorii do waszego systemu od razu odczujecie różnicę w brzmieniu niskich tonów, przestrzeni i ogólnej prezentacji brzmienia, zwłaszcza w zakresie prawidłowej równowagi tonalnej. Nasz nowy kabel spowoduje, że z waszego systemu zacznie docierać wyższej klasy brzmienie, a wy poczujecie napływ euforii!

Jak tam Rafał, nie czujesz parcia na ten cudny kabelek? pomyśl o tej euforii:)

Odstaw na bok te opisy i posluchaj sam. Wysuwasz wnioski na podstawie zdjec, czyli tak jak myslalem. Nawet zadnego ich przewodu w reku nie miales, a co dopiero sluchales. Takze jałowa z toba rozmowa.

?👈

nie mam zamiaru bronić ani atakować Audionowę, bo mi to po prostu wisi, ale proponuję sprawdzić na jej stronie obrazek pod tytułem "kontrola jakości". Kto miał styczność z małymi żółtymi rączkami ten pozna od razu... i krzaczki na instrumentach pomiarowych...

No chyba, że w Ostrowcu mają tak wyposażone laboratorium... ;)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

całe to przedsięwzięcie (audionova) to niechlubny przykład łowienia jeleni. Opisy i cała ta galanteria jest wręcz groteskowa.

Ale wracając do tematu...

Co do reszty producentów to myślę, że mamy się czym pochwalić. Podejście Albedo czy Sonus Oliwy jest jak najbardziej racjonalne a produkty w istocie porządne i chyba warte swojej ceny. Miałem obu producentów i spokojnie jakościowo mogły walczyć z uznaną konkurencją. Osobiście ostatecznie wybierałem między VDH Breeze i Albedo. Oba były doskonałe i z tak zwanym uczciwym wkładem materiałowym. Albedo po prostu lepiej pasowało. VDH węglowe puszczały dźwięk zbyt masywny i zbyt obfity w bas co nie do końca się sprawdzało w systemie.

Pan Andrzej Witek z SO ma bardzo profesjonalne podejście. Nie wciska kitu, ani swojego towaru jako najlepszego na świecie. Nie wciska też na siłę do wszystkiego, tego co ma najdroższe, a poleca to co będzie się najbardziej nadawało. Pełen szacunek.

Każdy używa takich narzędzi jakie sobie sprawił; przykładowo pomiarówki Mitutoyo używam już chyba z 8 lat a Solid Worksa i innego oprogramowania niszowo zmuszony jestem używać od roku. To dalej tylko narzędzia jak nóż i widelec :) Najważniejsze przy moich kablach jest sam pomysł w głowie,wiedza oraz w jaki sposób to wszystko razem zostanie wykonane-połączone. Praca jak każda inna, równie dobrze mogłoby to być gotowanie ;) Każdy kabel to ponad 20 różnych pomysłów, koncepcji i ich realizacja. Myślę, że już potrafię zapewnić duży poziom satysfakcji a chyba o to w tym hobby tu chodzi.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

rafal735r,

z całym szacunkiem, ale po lekturze takich idiotycznie pompatycznych opisów nieziemsko grających kabli Audionovy opartych na wykorzystaniu kosmicznych technologii i obejrzeniu bezczelnie przywłaszczonych i zamieszczonych zdjęć ze skośnych krain, w życiu nikt mnie nie namówi do zakupu, czy nawet odsłuchu produktów sprzedawanych przez cwaniaków śmiejących się z ostatnich jeleni.

Naprawdę, po czymś TAKIM nie trzeba tego słuchać, żeby mieć o tym zdanie.

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Naprawdę, po czymś TAKIM nie trzeba tego słuchać, żeby mieć o tym zdanie.

To nie sluchaj. Twoja wola. Ja kupilem Moonwalka Bi-Wire za 220zł w pelnej konfekcji. Potem go sprzedalem i zalowalem. Wiec kupilem spowrotem. Przewod 4 x 2.5mm z czystej miedzi w ekranie i oplocie. Za ta kase nie widze konkurencji w przewodach Bi-Wire.

Co do reszty to rowniez mam srebrny IC Sonus Oliwy i z tego przewodu tez jestem bardzo zadowolony i nie mam zamiaru go zamieniac na nic innego tak jak Moonwalka. Mialem tez Audionove Phobosa, ktory zajadl taki szajs jak Klotz. Wykonanie pierwsza klasa, solidne wtyki i cala reszta.

Fakt ze ich produkty sa za drogie, ale niestety 99% firm kablarskich narzuca kosmiczne marze na swoich produktach.

?👈

obstrahując zupełnie czy to są dobre kable czy nie, po prostu nie powinno się opowiadać o kosmicznym wkładzie intelektualnym i zaaplikowanym kosmicznym pyle. Jeśli kable dobrze grają, i adekwatnie do tego kosztują, to co za różnica gdzie i przez kogo fizycznie są robione?

Tylko nie róbmy z ludzi idiotów...

Przesluchalem troszke kabli i generalna konkluzja jest taka, ze niestety ale chyba "magia" lezy w zgraniu konkretnego IC z konkretnym systemem, gdyz wiele kabli teoretycznie znakomitych w praktyce wcale nie pokazywalo zbyt wiele dobrego. Z tego wzgledu kazdy kabel przed zakupem nalezaloby sprawdzic w swoich klockach aby pozniej nie bylo zaskoczenia.

PS> Albedo testowalem do 1000 pln, kable co prawda wrocily do producenta ale na pochwale zasluguje ich podejscie do potrzeb klienta odnosnie odsluchu.

Pomimo że temat zszedł jak zwykle na psy. Dodam że mamy w kraju jeszcze firmę Argentum z Nowego Sącza.

I wg mnie osoby które nie słyszą wpływu kabli na system nie powinny się w tym temacie wypowiadać.

Tak nakazywała by kultura, bo nie o tym temat.

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

Polskie kable przeważnie nie są gorsze od innych. Jakośc wykonania nie odstaje od średniej.

Technologicznie zaś różnią się tym samym co medaliki z Częstochowy od medalików z Fatimy wzglednie Lurdes...

No tak, jak ktoś zapyta o konkrety, to wtedy jest to nie na temat. Wygodny sposób uchylania się od odpowiedzi.

bum1234 i inni dotknięci, mamy temat od tego czy słychać czy nie wiec po co bić pianę gdzie indziej. Tu akurat kolega który słyszy wpływ kabli pyta kolegów którzy słyszą te kable. I tyle . Załóż temat np" Nie słyszę kabli i kij w oko tym co słyszą" i sobie tam pytaj o badania prawa fizyki, audio voodoo. A w takich tematach jak ten dajcie spokojnie podyskutować.

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

• Użytkownicy+

bum1234 i inni dotknięci, mamy temat od tego czy słychać czy nie wiec po co bić pianę gdzie indziej. Tu akurat kolega który słyszy wpływ kabli pyta kolegów którzy słyszą te kable. I tyle . Załóż temat np" Nie słyszę kabli i kij w oko tym co słyszą" i sobie tam pytaj o badania prawa fizyki, audio voodoo. A w takich tematach jak ten dajcie spokojnie podyskutować.

Był pomysł specjalnej zakładki dla wielbicieli ABX-a. Nie wywołało to ich aplauzu ... Właśnie o to im chodzi, żeby trollować we wszystkich możliwych tematach. Po skanalizowaniu ich w konkretne wątki lub specjalną zakładkę, kisiliby się w sosie własnym... o ile nie znajdzie się jakiś desperat (jak ja przykładowo :), który nie zechce z nimi "podyskutować".

Sonus oliva, Albedo, Argentum i wiele innych firm, mają jakościowo lepsze produkty budżetowe, niż zagraniczna konkurencja.

Na świecie są chyba 3 fabryki produkujące miedź occ- wiec prosze sie nie osmieszac z polskim occ.Nikt nie ma pojęcia z czego zrobione są kable Nbs,HG a co dopiero velum czy bazodrut.W Polsce niewiele osób ma pojęcie o metalurgii kabli,dlatego w prasie audio i na tym forum pisze sie brednie przeczytane w broszurach producentów kabli.Jak ktoś wierzy ze w Polsce produkuje sie kable z miedzi 6N (audionova,equilibrum itd.) i srebra 5N (argentum) to niech zadzwoni i zapyta jak ta czystość mierzą ?Jak to możliwe ze w Google nie można znaledzc fabryki miedzi 8N-nordost i tara kupują ze stacji kosmicznej ?

w occ nie chodzi o uzyskanie ilości N tylko uzyskanie struktury o bardzo długich kryształach, ma to odniesienie bardziej do sposobu obróbki i wyciągania materiału o wysokiej czystości(wystarczy 4N) o czym chyba kolega zapomniał, na co komu sztaba super czystej miedzi z odlewni(3 na świecie) skoro w czasie obróbki utleni się do 99.9, ważne jest stosowanie odpowiednich procedur jak wyciąganie na zimno w osłonie gazowej, czy też wtryskiwanie izolacji w osłonie gazowej żeby nie spowodować utleniania powierzchniowego i najczęściej do tego odnoszą się patenty

• Redaktorzy

Pomimo że temat zszedł jak zwykle na psy. Dodam że mamy w kraju jeszcze firmę Argentum z Nowego Sącza.

I wg mnie osoby które nie słyszą wpływu kabli na system nie powinny się w tym temacie wypowiadać.

Tak nakazywała by kultura, bo nie o tym temat.

Rzeczywiście warto o tej firmie wspomniać. Od kilku lat mam w swoim systemie kable głośnikowe Argentum i dwie pary interkonektów, i zwłaszcza do głośnikowych zawsze wracam po przygodach z inną mniej lub bardziej kosztowną biżuterią.

W occ kryształ ma podobno 200 m,ale na zdjęciu z mikroskopu widać granice miedzy ziarnami !?Na tym polega japoński patent,a osrebrze occ chyba poza acustic zeń nic nie słyszałem .Piec z bardzo wysoka proznia to właśnie kosmiczna technologia której nie maja polscy producenci kabli.

• Użytkownicy+

Na świecie są chyba 3 fabryki produkujące miedź occ- wiec prosze sie nie osmieszac z polskim occ.Nikt nie ma pojęcia z czego zrobione są kable Nbs,HG a co dopiero velum czy bazodrut.W Polsce niewiele osób ma pojęcie o metalurgii kabli,dlatego w prasie audio i na tym forum pisze sie brednie przeczytane w broszurach producentów kabli.Jak ktoś wierzy ze w Polsce produkuje sie kable z miedzi 6N (audionova,equilibrum itd.) i srebra 5N (argentum) to niech zadzwoni i zapyta jak ta czystość mierzą ?Jak to możliwe ze w Google nie można znaledzc fabryki miedzi 8N-nordost i tara kupują ze stacji kosmicznej ?

Kolego którego wpis ma już 3 pozytywy, chciałbym nadmienić, że w moim poście powyżej wymieniłem 3 firmy, z których żadna nie robi kabli z miedzi ... Ciekaw jestem kto i za co dał te pozytywy ???

Z Tarą i Nordostem, to już zupełnie się koledze wątki pomyliły ...

Kolega słusznie zwrócił uwagę na stek bzdur produkowany w ulotkach reklamowych. Jak widać nawet w takim miejscu zdrowy rozsądek potrafi się jednak przebić.

"Sonus oliva, Albedo, Argentum i wiele innych firm, mają jakościowo lepsze produkty budżetowe, niż zagraniczna konkurencja. "

Palton, brzmi jak stwierdzenie faktu, a nietak jak powinno, czyli jak czyjaś, całkowicie SUBIEKTYWNA (bo przecież nie przytaczasz żadnych wyników badań, na których się oparłeś) opinia. Pouczając innych sam tym bardziej powinieneś trzymać się faktów lub używać odpowiednich zwrotów.

pzdr

Osobiście jestem jak najbardziej za rodzimą, ale solidną i porządną produkcją czegokolwek z dziedziny audio. Przynajmniej wiadomo co, gdzie i jak jest zrobione.

Z kablami mogło by być podobnie gdyby tylko było więcej odpowiedzi niz zagadek, szczególnie o tej "technologii produkcji".

W obecnej chwili, przy taki rozrzucie opinii równie dobrze można zapytać czy kable czeskie są lepsze od francuskich a niemieckie od angielskich.

jak na mój mały chłopski rozumek to można zastosować teorię linii długich do połączeń sygnałowych i nie ma się co zasłaniać wiedzą tajemną, bo wszystko to zostało już dawno wymyślone i zapomniane z 10 razy. Ktoś mi kiedyś polecał podręcznik na ten temat, a tak w skrócie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystko pięknie, tylko np. IC, czy też kable głośnikowe trudno jest potraktować jako linię długą zważywszy na zakres częstotliowści w jakich pracują oraz ich długość.

Przypomnę, że linia jest linią długą, jeśli jej wymiar jest porównywalny z długością fali sygnału. Aby to spełnić dla częstotliwości akustycznych, kabel musiałby być baaaaaaardzo długi ;-)

To weź sobie człowieczku zrób kabel RCA o długości 4 metrów a XLR o długości 100 metrów i posłuchaj. Przecież kable mogą teoretycznie być dłuższe 20 razy!!!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.