Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilacze Tomanek - wymiana opinii, doświadczeń, sugestie itp. Klub Miłośników.

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnim czasem jeden z moich Klientów zamówił sobie dość osobliwą postać DC-Blockera.

W zasadzie są to 2 DCB1 umieszczone w jednej obudowie, moc 2x1500W. Dodatkowo zamontowany został cyfrowy miernik napięcia sieci 230V. Na wejściu jest zamontowany przewód 3x2,5mm Furutecha (materiał powierzony) + oplot.

Poniżej poglądowe zdjęcia jak to wygląda:

750y.jpg

4ior.jpg

to teraz czas na stały pomiar zakłóceń jak w Accu :)

jeśli ma lampy to po co mu ten pomiar chyba ze ma ręczna regulacje biasu wyprowadzona na zewnatrz obudowy a na końcówkach nie ma bezposredniego pomiaru w czasie pracy i wtedy na oko coś można podkręcić jednak to mocno niedokladna zabawa

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

ano cir z prostego powodu kazałem sobie zrobić taki dc.

nie chce mi się sprawdzać miernikiem co się dzieje na linii audio w mojej krypcie,a rzut oka i panowie z energetyki suną ku mnie że hej.|

ostatnio tak mój kabel zasilajacy dom dopracowali że na jednej fazie(akurat audio) pojawił się luz i bonus (iskrzenie ,spalenie podstawy i częściowo bezpiecznika)na ich skrzynce, efektem tego działy się czary + straty

ale spoko, to duża firma i wynika z tego że stać ich na wymianę mojego "agd" :)))

po załaczeniu monobloków to dopiero miałem jazdę, diody cudnie -myrgoliły-

mój sasiad pare ładnych lat temu walczył z elektrownią za co jestem mu wdzięczny do dziś :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Czy jesteście w stanie wykonać zasilacz 12V / 4A lub 6A ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Myślę, że byłaby taka możliwość. Z jakim urządzeniem miałby współpracować ten zasilacz?

Po tygodniu słuchania muzyki z wpiętą w system listwą TAP8 z dwoma DC-blockerami postanowiłem podzielić się kilkoma spostrzeżeniami. Listwa dotarła do mnie solidnie zapakowana w folię i w tekturowe pudełko. Po jej wyjęciu ukazało mi się solidnie wykonane, budzące respekt urządzenie. Z wyglądu rewelacja, najwyższa jakość. Wzmacniacz i przetwornik (z dużym transformatorem w środku) wpiąłem w gniazda DC-blocker. Wzmacniacz od razu przestał brumieć, nawet gdy przyłoży się do niego ucho nic nie słuchać. Z całą pewnością też się mniej nagrzewa. Istotnych zmian w brzmieniu nie zauważyłem, ale też się ich nie spodziewałem. Wydaje się jednak, że wszystko co słyszę, jest bardziej poukładane i na swoim miejscu. Jednym słowem zapanował porządek, a że jestem trochę anankastyczny, uważam to za duży plus. Resztę sprzętu wpiąłem do gniazd z filtrami Schaffnera. I tu usłyszałem kolejną niespodziankę, jaką daje listwa Tomanka TAP - zdecydowanie poprawił się dźwięk z gramofonu. Nie wchodząc w szczegóły winyle lepiej brzmią. Nie wiem jak to wyjaśnić. Może Pan Tomasz od strony fizyki coś więcej będzie umiał napisać. W każdy razie, moim zdaniem, gramofon, przedwzmacniacz i wzmacniacz MUSZĄ być podłączone do listwy Tomanka TAP. No i jeszcze jedna uwaga dotycząca producenta, czyli Pana Tomasza. Ten facet bardzo profesjonalnie podchodzi do swoich klientów. Bardzo szybko odpowiada na wszystkie pytania, szczegółowo wszystko wyjaśnia i jest w stanie zrealizować wszystkie zlecenia (np. zasilacz do laptopa). Jeśli macie wątpliwości co do zakupu listwy to po prostu ją wypożyczcie od Pana Tomasza a gwarantuję, że już zostanie w Waszym systemie.

Dzisiaj przyszedl do mnie zasilacz dedykowany MDAC-owi, chcialbym niniejszym podziekowac panu Tomaszowi za niezwykle fachowa usluge i podejscie do klienta oraz jakosc wykonania samego produktu, az przyjemnie bylo to rozpakowac (pan Tomasz zadbal nawet o umieszczenie informacje z ktorej strony nalezy otworzyc pudelko, pelna profeska). Od dzisiaj slucham i oceniam, w weekend podziele sie wrazeniami, choc juz w pierwszych chwilach dalo sie wylapac to, co wpomnial w swoich wpisach Tadeo, czyli duzo zalet za naprawde bardzo sensowne pieniadze, zwlaszcza, jak dzisiejszy swiat audio, gdzie ceny sa w przewazacej mierze brane chyba z innej galaktyki.

Mam nadzieje, ze pan Tomasz zaopatrzyl sie w podzespoly, bo cos czuje, ze moze miec calkiem sporo zamowien ;"))

Mam do oddania za 150 zł + wysyłka (normalna cena 250 zł + wysylka) dc-blocker DCB1 1500W w obudowie z defektem lakierniczym. Lakier na wierzchniej i spodniej części jest lekko nierówny. Lakier nie ma w każdym razie ubytków i nie jest słabszy mechanicznie od prawidłowo położonego. Poza wspomnianym defektem urządzenie jest w 100% pełnowartościowe z gwarancją.

Jest tylko 1 szt. Zainteresowaną osobę proszę o kontakt via mail lub PW.

Koszt łącznie z wysyłką po przedpłacie to 165 zł (kurier DPD).

Pozdrawiam

Sprzedany

Edytowane przez Tomanek1

Witam

Pytanie do szczęśliwych posiadaczy DC-blockera by Tamanek.

Czy ktoś z Was ma tv plazmowy i podłączał go gniazda z DC-B ?

Dokładnie chodzi mi o to, czy zmienia się natężenie tzw. "buczenia" plazmy przy jasnym tle (wysoki kontrast, jasność i kolor tła biały) ?

Najogólniej mówiąc czy jest ciszej z DC-B niż bez ?

Pozdrawiam

Pygar

Pygar pytałem już o to co Ty , na plazme to nie zadziała.

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

Oferta na dziś: listwa 8-gniazdowa TAP8 z 2 dc-blockerami.

Cena: 500 zł + 15 zł wysyłka po przedpłacie.

Opis: listwa była na miesięcznym wypożyczeniu. Jeden z Klientów miał brum we wzmacniaczu lampowym, niestety dc-blokerami nie udało się go wyeliminować, więc zapewne przyczyna leży w konstrukcji wzmacniacza, dlatego też listwa wraca do mnie. Wizualnie i technicznie listwa jest w 100% pełnowartościowa. Sprzedaż standardowa, 24 miesiące gwarancji, faktura, paragon co tam kto chce:) Jest tylko 1 sztuka, kontakt przez PW lub @.

Pozdrawiam

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Sam używam z powodzeniem blockerów do monobloków lampowych i nie dziwota, że ogłoszenia wiszę przez pięć minut :)

Rozchodzą się jak...

Edytowane przez masza1968

Ok i ja coś napiszę. Blokera DC1 używam od ok. miesiąca. Bloker jest podłączony do gniazda w ścianie a do blokera jest podłączony wzmak Atoll IN200. Wcześnij wzmacniacz bardzo często sie samoczynnie wzbudzał i buczał. Potrafił się też mocno nagrzewać. Po podłączeniu blokera buczenia i wzbudzania wzmak brak. Po kilku godzinach grania atoll jest lekko ciepły. To działa!;)

Z perspektywy czasu wydatek poniesiony na zakup dc blockera będzie amortyzował się mniejszymi wydatkami na energię. Wiadomo, ciężko szukać od razu wymiernych kwot, ale złotówka do złotówki i przez dluzszy czas się nazbiera. Wiadomo, energia elektryczna jest droga a to co szło w grzanie to nic innego jak straty energii. Przy okazji sprzęt pracuje ciszej i stabilniej.

pozdrawiam

Do DC blokera dobrym rozwiązaniem będzie podłączenie listwy sieciowej gdzie wpięty jest sprzęt czy najlepiej podłączyć do niego tylko jedno urządzenie?

Będzie działać dobrze w obu przypadkach. Można dać dc blocker np. przed listwę. Trzeba tylko pamiętać, by nie przekroczyć mocy DCB1 1500 watów.

pozdrawiam

Nie ma podziału dc-blockerów. Urządzenie działa na transformator zarówno w lampowcach, jak również innych wzmacniaczach.

Pozdrawiam

Nie ma podziału dc-blockerów. Urządzenie działa na transformator zarówno w lampowcach, jak również innych wzmacniaczach.

Zawsze można zrobić zabezpieczenie kondów na lampowych diodach prostowniczych :))). Jak chcą to niech mają :) . Będzie z dedykacją :))).

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

To byłby już hardcore :)

Jak to w hi-endzie :).

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Mamy jesień, zima coraz bliżej - będzie więcej czasu na słuchanie, w związku z czym by odsłuchy były jeszcze przyjemniejsze mam jeszcze trzy listwy TAP8 z 2 dc-blockerami w cenie 500 zł /szt. + 15 zł wysyłka po przedpłacie. 1 sztuka byłaby z dostawą w przyszłym tygodniu, dwie kolejne w terminie 14-18.10.2013r.

Oferta dla forumowiczów AS, dlatego też zgłoszenia proszę kierować przez PW. To ostatnia w najbliższym czasie oferta promująca naszą nową listwę TAP8 z dc-blockerami.

Zapraszam.

Myślę, że ktoś się wypowie, ponieważ znam co najmniej kilka osób, które miały (na własność lub okazję testować) obie wersje zasilacza.

Co do różnic w obu konstrukcjach to jeszcze transformator (w mini zwykły toroid, w wyższej wersji toroid ekranowany i impregnowany). Różnica jest też w samym stabilizatorze: w mini jest scalony, w wyższej jest tranzystorowy.

Mam nadzieję, że ktoś jeszcze się wypowie,

pozdrawiam

Czy jest może planowana wersja mini dla M-DAC? Wydaje mi się, że skoro napięcie jest stabilizowane w samym DAC, jakość stabilizowania zewn może nie mieć już takiego znaczenia, większe pewnie ma oddzielenie sekcji cyfrowej i analogowej...

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Wszystkie 3 TAP8 z dc blockerami znalazly właścicieli.

O budżetówce do mdacka również pomyślimy.

pozdrawiam

To ja jeszcze oficjalnie podziekuje za wyjscie z takim produktem na rynek jak zasilacz do MDACa, przyrost jakosci sonicznej za te 800PLN jest wiecej niz dobry (zwlaszcza, kiedy reszta toru ma rownie duzy potencjal), a najwazniejsze, ze zmiany brzmieniowe ida we wlasciwym kierunku i slychac to w kilka minut od wlaczenia, bez zadnego zgadywania, typu: 'na granicy percepcji wylapalem ze...'.

U mnie gwiazda stal sie teraz bas, tak dla odmiany ;')

W odpowiedzi na liczne prośby Forumowiczów, przeznaczam już ostatni pakiet 3 listew TAP8 z 2 dc-blockerami w cenie 500 zł + wysyłka po przedpłacie. Jest to już naprawdę ostatnia taka oferta, kolejnym razem już się nie "ugnę":))

Z uwagi na bardzo dużą ilość zamówień, składający zamówienie przyjmują do wiadomości i akceptują realizację do końca bieżącego miesiąca (z pewnością uda się wcześniej, ale chciałbym mieć taki bezpieczny bufor czasowy).

Oferta dla forumowiczów AS, zgłoszenia przez PW.

Pozdrawiam

1 już sprzedana - czyli jednak nie tylko ja wcześnie wstaję:)

Pozdrawiam

W odpowiedzi na liczne prośby Forumowiczów, przeznaczam już ostatni pakiet 3 listew TAP8 z 2 dc-blockerami w cenie 500 zł + wysyłka po przedpłacie. Jest to już naprawdę ostatnia taka oferta, kolejnym razem już się nie "ugnę":))

Z uwagi na bardzo dużą ilość zamówień, składający zamówienie przyjmują do wiadomości i akceptują realizację do końca bieżącego miesiąca (z pewnością uda się wcześniej, ale chciałbym mieć taki bezpieczny bufor czasowy).

Oferta dla forumowiczów AS, zgłoszenia przez PW.

Pozdrawiam

Aktualizacja godz. 06:30

1 już sprzedana - czyli jednak nie tylko ja wcześnie wstaję:)

Pozdrawiam

To ja jeszcze oficjalnie podziekuje za wyjscie z takim produktem na rynek jak zasilacz do MDACa, przyrost jakosci sonicznej za te 800PLN jest wiecej niz dobry (zwlaszcza, kiedy reszta toru ma rownie duzy potencjal), a najwazniejsze, ze zmiany brzmieniowe ida we wlasciwym kierunku i slychac to w kilka minut od wlaczenia, bez zadnego zgadywania, typu: 'na granicy percepcji wylapalem ze...'.

U mnie gwiazda stal sie teraz bas, tak dla odmiany ;')

Jest tak jak mówisz - ULPS Tomanek ujawnia pełny potencjał tkwiący w przetworniku.

Tylko jeden warunek - przetwornik musi mieć ten potencjał ;) a reszta toru musi pozwolić nam docenić różnicę.

Zakup zasilaczy Tomanek pod choinkę rok temu (posiadam dwa), był najlepszym prezentem jaki mógłbym sobie wymarzyć.

Obecnie NIE WYOBRAŻAM SOBIE mojego systemu bez Tomanków. Nieważne, że w ogóle nie wygląda toto jak sprzęt grający, tylko jak jakieś urządzenia laboratoryjne.

Ważne, jak gra! :)

apo3l.jpg

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.