Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilacze Tomanek - wymiana opinii, doświadczeń, sugestie itp. Klub Miłośników.

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli bezpieczniej będzie kupić tą z wbudowanymi dwoma (ta ośmio gniazdowa), tak ? Bo ta sześcio gniazdowa, nie ma ich wbudowanych.

Kwestia jest tylko tego rodzaju - jaki pobór mocy ma Twój sprzęt, w jednym DC-Blockerze są dwa kondensatory, ktore po prostu mogą wystrzelić jak petardy w sytuacji gdy zbyt mocno obciążysz cały ten układ DC-Blockera.

Dla św spokoju lepiej podwójny.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Moim zdaniem lepiej załatwić (i taniej) temat listwą TAP8 z blockerami. Wzmacniacze / końcówki mocy najlepiej zasilać bez pośrednictwa filtrów, a łącząc listwę z oddzielny dc-blockerem przepuszczamy zasilanie wzmacniacza kaskadowo przez filtr i blocker (lub w odwrotnej kolejności - zależy jak podepniemy blocker).

Dodatkowo w TAP8 mamy wszystko w obrębie 1 urządzenia.

pozdrawiam

Rozumiem. Dziękuję za odpowiedzi.

A jeszcze takie pytanie z ciekawości. Dlaczego nie są montowane w tych listwach włączniki ?

Listwy powstawały wg sugestii naszych Forumowiczów i więcej głosów słyszałem za tym, by listwy w standardzie nie miały wyłączników, bezpieczników itp. W postach z okolic września-października 2012r. można prześledzić dyskusje z czasu powstawania projektu listew.

Możemy zamontować gniazdo IEC z wyłącznikiem, takie jak na poniższym zdjęciu. Nie zmieni to rynkowej ceny listwy.

post-37103-0-85398700-1402942875_thumb.jpg

Jak dla mnie wyłącznik jest bardzo praktyczny, chociaż przy burzy z wyładowaniami wyłączałbym sprzęt "mechanicznie" sieciówką z gniazdka. A czy degraduje dźwięk - sprawa subtelna. Wykonałem sporo listew właśnie z takim wyłącznikiem i nie miałem zgłoszeń pogorszenia jakości dźwięku.

Prześledziłem część tematu, odnośnie procesu budowy i sugestii użytkowników.

Faktycznie, wyłącznik jest praktyczny, ale przy uderzeniu pioruna i Dynamo z X-Mena nie pomoże. Najlepiej wyciągnąć wtyczkę z sieci.

Jeszcze mam czas, aby się zastanowić (fundusze). Ale zapewne zdecydowałbym się na listwę bez wyłącznika. Choćby ze względu na odtwarzacz, który zaleca się trzymać non stop pod prądem.

Dziękuję Bardzo za poświęcony mi czas i wszystkie informacje.

Pozdrawiam.

W odpowiedzi na prośby tych, którzy odpoczywali w czasie długiego weekendu i nie wchodzili na forum, oferta zostaje przedłużona do końca dzisiejszego dnia.

Zgłoszenia przez PW. http://www.tomanek.dbv.pl/viewpage.php?page_id=84

Pozdrawiam

W związku z tym, że posiadam dwie listwy TAP8 z dwoma DC-blockerami a nie jest mi już potrzebna taka ilość gniazd jedna idzie na sprzedaż. Listwę kupiłem we wrześniu 2013 r. bezpośrednio u producenta, gwarancja do września 2015 r., stan idealny. Oryginalne pudełko, instrukcja, paragon i gwarancja w komplecie. Cena 450 zł plus przesyłka 15 zł. Możliwy odbiór osobisty w okolicach Katowic, Bielska-Białej, Wadowic. Osoby zainteresowane proszę o kontakt na prv. Dziękuję!

Witam.

Pragnę podziękować Panu Tomaszowi. Kolejny raz zakupiłem w firmie Tomanek ich wyrób i kolejny raz dostawa błyskawiczna a towar spełnia moje wymagania. Był CD bloker i spełnia swoje zadanie, teraz listwa TAP4. Też jestem zadowolony.

DZIEKUJĘ .

Pozdrawiam

Jan

• 2 tygodnie później...

Ważna informacja: jeśli ktoś używa dc-blockerów DCB1, DCB2 lub wbudowanych do listwy TAP8 do zasilania urządzeń wyposażonych w zasilacze impulsowe (np. TV plazmowe, LCD itp.), proszę o zaprzestanie. W przypadku listwy TAP8 z blockerami proszę o przepięcie zasilanego urządzenia do dowolnego gniazda filtrowanego lub niefiltrowanego (w zależności od konfiguracji listwy), natomiast w przypadku DCB1 lub DCB2 należy podłączyć TV bez użycia blockera.

Dziś ujawnił się pierwszy przypadek "zagotowania" kondensatorów w blockerze listwy TAP8, do którego był podłączony TV. Może to mieć związek właśnie z charakterem zasilanego urządzenia, stąd mój apel.

Przypominam, iż blockery w każdej postaci (w listwie lub jako autonomiczne urządzenia) służą do zasilania urządzeń wyposażonych w klasyczne, nawijane transformatory sieciowe i tylko w tym przypadku ich zastosowanie ma uzasadnienie (eliminacja składowej stałej negatywnie oddziałującej na nawijane transformatory sieciowe).

Głownie są to wszelkiego rodzaju wzmacniacze, końcówki mocy, monobloki oraz wszystkie inne urządzenia z klasycznymi transformatorami elektromagnetycznymi.

Informacje o dedykacji dc-blockerów będą umieszczane od tej pory na urządzeniach, instrukcjach oraz zostaną również dodane do informacji sieciowych.

Pozdrawiam

U mnie nic się nie "działo" (plazma Panasa) ale przepiąłem .

Czy w to miejsce (CD-bloker) w listwie TAP8 mogę wpiąć zasilanie suba ,czy tam też "impulsiak"?

Z subami różnie bywa. Najlepiej poczytać na tabliczce znamionowej urządzenia: jeśli wejściowo jest podany zakres napięć np. 100-240VAC to z pewnością jest impulsowy.

Jeśli natomiast jest tylko 230VAC lub też ewentualnie 230VAC / 110-115VAC + przełącznik do zmiany wejścia w zależności od miejsca użytkowania, europejskie 230VAC lub np. 110VAC w USA) to jest transformatorowy.

Pozdrawiam

Ważna informacja: jeśli ktoś używa dc-blockerów DCB1, DCB2 lub wbudowanych do listwy TAP8 do zasilania urządzeń wyposażonych w zasilacze impulsowe (np. TV plazmowe, LCD itp.), proszę o zaprzestanie. W przypadku listwy TAP8 z blockerami proszę o przepięcie zasilanego urządzenia do dowolnego gniazda filtrowanego lub niefiltrowanego (w zależności od konfiguracji listwy), natomiast w przypadku DCB1 lub DCB2 należy podłączyć TV bez użycia blockera.

Dziś ujawnił się pierwszy przypadek "zagotowania" kondensatorów w blockerze listwy TAP8, do którego był podłączony TV. Może to mieć związek właśnie z charakterem zasilanego urządzenia, stąd mój apel.

Przypominam, iż blockery w każdej postaci (w listwie lub jako autonomiczne urządzenia) służą do zasilania urządzeń wyposażonych w klasyczne, nawijane transformatory sieciowe i tylko w tym przypadku ich zastosowanie ma uzasadnienie (eliminacja składowej stałej negatywnie oddziałującej na nawijane transformatory sieciowe).

Głownie są to wszelkiego rodzaju wzmacniacze, końcówki mocy, monobloki oraz wszystkie inne urządzenia z klasycznymi transformatorami elektromagnetycznymi.

Informacje o dedykacji dc-blockerów będą umieszczane od tej pory na urządzeniach, instrukcjach oraz zostaną również dodane do informacji sieciowych.

Pozdrawiam

Witam

Jaka moze byc przyczyna/mechanizm 'gotowania' kondensatorow?

pozdrawiam

Może być np. niekontrolowany wzrost napięcia na kondensatorach.

Przy zasilaniu układów impulsowych wszystkie anomalie są możliwe.

BTW

Coraz popularniejsze staje się zasilanie bateryjne. Taka bateria znacząco wpływa na dźwięk.

Sam korzystam z M2TECH Palmer. Ale to droga zabawka. M2Tech ma nową zabawkę: http://www.m2tech.biz/it/vandergraaf.html

Czy jest w planach szanownego konstruktora wyprodukowanie takowego urządzenia (tj. baterii dającej 5-15V/1A i automatycznie ładowanej) ?

Można by nią zasilać DAC i karty USB typu PPA USB, JCAT czy SOtM.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Może być np. niekontrolowany wzrost napięcia na kondensatorach.

Przy zasilaniu układów impulsowych wszystkie anomalie są możliwe.

No tak ale to nie wyjasnia wplywu DC Blockera na niszczenie kondensatorow?

Przecież DC Blocker to właśnie m.in. te kondensatory, więc cieżko wyjaśnić wpływ urządzenia na awarię tego właśnie....urządzenia.

Listwa jest już po naprawie i faktycznie - nosiła ślady przepięcia na kondensatorach jednego z blockerów (wylanie elektrolitu).

Aaaa czyli 'polecial' kond po stronie DC Blokera - mylnie zrozumialem, ze w telewizorze kondy sie ugotowaly ?

A moze po prostu wada materialowa konda ?

Tak, awaria blockera w listwie. Zasilany TV oczywiście przeżył i raczej nie ma innego wyjścia. Blockery i filtry są elementami pasywnymi i uszkodzić przez ich awarię cokolwiek raczej jest niemożliwe lub co najmniej bardzo trudne. Jeśli już, to same ulegają uszkodzeniu ale napędzane zabawki są bezpieczne.

Ciężko na 100% stwierdzić jaka była przyczyna awarii. Nie wiem, czy to zbieg okoliczności, że padł blocker pod TV, może wada jednostkowa kondensatorów. Dla pewności jednak odradzam zasilanie np. TV przez blockery. Dla czystości sumienia i świętego spokoju użytkowników....i swojego:)

Pozdrawiam

Edytowane przez Tomanek1
  • 2 tygodnie później...

Panie Tomaszu

Czy w przyszłości planuje Pan małe zmiany w listwach ? Mam na myśli następcę obecnie produkowanych.

Gdyby trochę zwiększyć wymiary tak, żeby wewnątrz było więcej miejsca to całość mogłaby być świetną bazą do rozbudowy o pełną ofertę dostępnych akcesoriów firmy Furutech.

Od kilku dni na próbę używam gniazda FT-SDS ('R) Furutech-a do którego podłączyłem TAP8. Zmiany na plus, to bardzo ładna, naturalna barwa instrumentów dętych drewnianych np. klarnetu.

Gdyby można było uzbroić listwę w te gniazda, to zwiększyłaby się efekt skali.

Stosując różne wersje (rodowane i pozłacane) można by dodatkowo kształtować brzmienie źródła na bardziej precyzyjne i przestrzenne ('R) lub bardziej gładsze i cieplejsze (G).

Wymiary FT-SDS

dł. 54,8mm x szer. 54,8mm x wys. 52.0mm

Pozdrawiam

Pygar

Edytowane przez Pygar
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.