Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Inne oferty na pokrywę, pierwsza z Art-Plex Grochowska 111

koszt z pleksi dym. 3 mm wyniesie 190+vat/szt.

koszt z pleksi dym. 5 mm wyniesie 310+vat/szt.

koszt z pleksi dym. 6 mm wyniesie 380+vat/szt.

Druga z EM-Plast Radwanice (pleksi 4mm bezbarwna)

orientacyjny koszt dla 1 szt : 200 zl netto .

Cena dla 6 szt to ok 179 zl netto .

Dla porządku dodam, że ta pierwsza (12.09) to z firmy Limerit.

Za kawałek pleksi taka kasa?Pogłupieli kompletnie!

Paul, masz alternatywną propozycję ? Inny materiał ?

W sprawie pogłupienia to mała kawa na mieście za 9pln to dopiero pogłupienie. Albo inne - pokrywa tyle co jeden bak paliwa. Ale to offtop.

Dałem za zrobienie pokrywy z pleksi 30 zł, ale o ile wiem gość już się tym nie zajmuje, dlatego twierdzę,ze te ceny są z kosmosu.

Dałem za zrobienie pokrywy z pleksi 30 zł, ale o ile wiem gość już się tym nie zajmuje, dlatego twierdzę,ze te ceny są z kosmosu.

To raczej zapłaciłeś poniżej kosztów materiału, o robociźnie nie mówiąc. Pewnie dlatego ten gościu "już się tym nie zajmuje". Akryl do specjalnie tanich niestety nie należy.

Też myślę,że gość zbańczył bo brał za tanio, a szkoda bo potrzebuję jeszcze jednej pokrywy, ale za taką kasę jak podał kolega wcześniej nie wezmę.Będę odkurzał częściej.

Będę odkurzał częściej

No i słusznie.

Tak na marginesie, to pozwolę sobie ostrzec kolegów przed wykorzystaniem do budowy pokrywy zbyt cienkiego akrylu. Przy dużych rozmiarach pokrywy prawie na pewno pokrywa wykonana z 3 mm materiału będzie się pośrodku lekko zapadać. Wygląda to nieciekawie - tak "biednie", a przy ładnym gramofonie powinno wyglądać okazale. Niech wykonawca najpierw pokaże coś o podobnych rozmiarach, zrobione z tak cienkiej płyty.

Pozdro,

Yul

P.S. Nie wiem czy policzono też termiczną obróbkę krawędzi płyty, bo tylko ten zabieg powoduje, że akryl wygląda efektownie - jak tafla czystego lodu. To jest dość droga usługa.

Edytowane przez Yul

Ja zamawiałem pokrywe na jakina z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) płaciłem wtedy chyba ok 90zł za klosz + wys plexi 5mm

post-13822-0-14174800-1347729645_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez arnipl

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

• Redaktorzy

No, nareszcie mogę pokazać najnowszą wersję mojego gramofonu. Teraz ma kompletny armboard wykonany przez Andrzeja, plus 9" ramie Origin Live Silver I. Różnica jest, powiedzmy, duża. Prawdę mówiąc, całkiem duża... Prawdę mówiąc, duża jak cholera... Chociaż może wkładka też odgrywa swoją rolę...

Ukryta Zawartość

post-107-0-57948400-1347830239_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pewien człowiek uparł się ,że jago talerz ma wyglądać jak ten na załączonej fotografii.Co to za czarniawe tworzywo i czy ktoś już coś takiego przećwiczył?Pomocy!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

najlepiej grafit notthingam analogue :) plaster na wierzchu 25 mm

Hyperspace.jpg

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• Redaktorzy

Może się przyśnić, naprawdę, drewniana pagoda... Co do materiału, to jakiś zapewne wypełniany mineralnie polimer. Z czegoś takiego zrobiony jest cały Transrotor Dark Star, nazywają to PYTC i zawiera węgiel. W mojej opinii ten materiał nie wnosi nic szczególnie dobrego. Chińczycy sprzedają takie talerze gotowe:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pewien człowiek uparł się ,że jago talerz ma wyglądać jak ten na załączonej fotografii.Co to za czarniawe tworzywo i czy ktoś już coś takiego przećwiczył?Pomocy!

Ale piramida Cheopsa! Krotochwilna mocno, jak na moje oko :)

Ten czarny materiał występuje też pod nazwą POM (względnie w pisowni: P.O.M.), niemieckie firmy w tym rzeźbią talerze (Clearaudio ostatnio też).

Pozdro,

Yul

Znalazłem w internecie tworzywo zwane POM C lub inaczej Poliacetal C .Ma dobre własności i jest podatne na obróbkę skrawaniem.Znalazłem też firmę całkiem niedaleko oferującą materiał i obróbkę . Planuję wizję lokalną po uprzednim kontakcie w sprawie cen Dziękuję za podpowiedzi.Co do gramofonu na foto,to autor tego projektu ma wyjątkowy gust.Kilka fotek za chwilę.A

Obrazki cofają nas w lata 60 kiedy dość masowo tworzono w Polsce przedmioty użytkowe z korzonków,lub raczej tej ich części której nie dało się skonsumować.

Ukryta Zawartość

post-12382-0-73293800-1348144288_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niektórzy po prostu nie powinni mieć dostępu do drewna.

dokładnie, dla nich wiaderko łopatka i tylko do piaskownicy tworzyć swoje dzieła.

No pomysł na gramofon na " drzewie " trochę z du...y

robiz

No, nareszcie mogę pokazać najnowszą wersję mojego gramofonu. Teraz ma kompletny armboard wykonany przez Andrzeja, plus 9" ramie Origin Live Silver I. Różnica jest, powiedzmy, duża. Prawdę mówiąc, całkiem duża... Prawdę mówiąc, duża jak cholera... Chociaż może wkładka też odgrywa swoją rolę...

już teraz nic się nie " kolebie " na boki, sztywno trzyma maszyneria ?

robiz

Edytowane przez robiz

To są idealne gramofony do leśniczówki. Na ścianach poroża. GUT

Ale wtedy talerz powinien być wyrzeźbiony z dysku kręgosłupa wieloryba, a nie z jakiegoś świństwa sztucznego :)

• Redaktorzy

już teraz nic się nie " kolebie " na boki, sztywno trzyma maszyneria ?

Jak nowy.

• Redaktorzy

Dzisiaj miałem okazję posłuchać tytułowego gramofonu uzbrojonego we wkładkę Goldring 2100. O ile sam gramofon prezentował się niezwykle okazale, to już wkładka niezbyt mi podeszła. Zbyt ordynarny i szeleszcząco - jazgotliwy sposób prezentacji wysokich tonów psuł całą przyjemność odsłuchu. Do takiej "szlifierki" warto pomyśleć o czymś zdecydowanie wyższych lotów.

Ukryta Zawartość

Ad Fontes 2

Ad Fontes 3

Ad Fontes 4

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Fr@ntz

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

A słyszałeś może z dostarczoną razem z gramofonem wkładką Ortofon VMS?

• Redaktorzy

A słyszałeś może z dostarczoną razem z gramofonem wkładką Ortofon VMS?

Niestety słuchaliśmy tylko na GL2100

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Panie Andrzeju,

Ten czarny talerz (POM) to pewnie to tej wspomnianej wcześniej czarnej plinty.

Mam pewnie przeczucie, że wkładka będzie 2M Black.

Potwierdzam opinię Fr@ntz-a, że ta wkładka prawdopodobnie nie pokazała możliwości tego napędu. "Piach i szelest" w górze pasma skutecznie psuły odbiór muzyki. Może jestem trochę spaczony "jadąc" na zestawie z wkładką ze zdecydowanie wyższej półki, ale sugeruję tym wpisem, żeby konstruktor do prezentacji niezdecydowanemu klientowi jako pokaz stosował dość drogą ( wiem inwestycja, ale cóż) pokazując możliwości gramofonu, a jako opcję startową wtedy coś taniego. Inaczej trochę osłuchany klient może odnieść mylne wrażenie na temat tej konstrukcji.

Beż złośliwości pozdrawiam Jacek.

Edytowane przez umka

Wkładka jest indywidualnym wyborem.Osobiście polecam Ortofona VMS 20 MkII lub 30 MkII i ich każdy może u mnie posłuchać. VMS 10 MkII jest też troszeczkę krzykliwa,ale znakomita do rocka.Goldringa 1042 nie mam , ale słuchałem i wiem,że gra wspaniale.Co do czarnego talerz,to na razie poza zasięgiem finansowym,ponieważ dopiero powyżej 10 zamówionych sztuk cena spada poniżej 500 zł / 60 mm wysoki 300 mm średnica./Zamówienie 1 sztuki to ok. 1000 zł.Co do czarnej plinty,to ładnie się z nią komponuje talerz z polerowanego duralu i srebrne ramię ze srebrnymi dodatkami.Tyle ,że wypolerowanie przeciwwagi z kwasówki zajmuje 10 razy tyle czasu co mosiężnej.Za kilka dni zamieszczę fotografie czegoś w czerni...

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Mam na Ad Fonciaku wersję 2500 Goldringa. Detalu mam w pip, temperatura jednak..... chłodno jest, równowaga tonalna uciekła do góry, mnie osobiście wcuriwa zimna analityczność tej wkładki na tym gramofonie. Myślałem, że mi przejdzie, oswoję się, ale nie, wczoraj przyszedł kumpel i mnie pognębił. Oddam 10g analityczności za 100g ciepła :)

Może wkładka, może kable.

Edytowane przez frywolny trucht
  • Pokaż nowe odpowiedzi