Skocz do zawartości
IGNORED

Właśnie wróciłem z odsłuchu (BP,NMSP) ;)

Teo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Gnany żądzą zakupu wyrwałem się dziś na pół godziny z roboty, w celu wizyty w Pewnym Sklepie. Korków w środku dnia nie ma, toteż szybko dojechałem, zaparkowałem, wszedłem, i przyglądać zacząłem się rzędom urządzeń. Naturalnie, jedno z nich miałem już upatrzone, to i przy nim zatrzymałem się w niemym podziwie. Natychmiast pojawił się przy mnie kompetentny sprzedawca, oferując pomoc.

Zdefiniowalem swoje potrzeby, szczególną uwagę kładąc na rzecz oczywistą - dźwięk. Porozmawialiśmy chwilę o możliwych alternatywach, po czym pracownik firmy przedstawił kilka propozycji, różniących się parametrami i ceną. Wyborem najlepszym wydawał mi się wciąż wybór pierwotny, o zakupie zadecydować miała więc rzecz najważniejsza - próba odsłuchowa.

Wybrane urządzenie szybko i sprawnie dostarczone zostało w specjalne miejsce, gdzie miało być podłączone. Szczegóły procedury pozwolę sobie pominąc, przechodząc do meritum - wrażeń dźwiękowych. Te były wręcz doskonałe! Kilkukrotnie zmieniałem miejsce odsłuchowe, testowałem różne ustawienia potencjometru, za każdym razem dochodząc do jednego wniosku - nawet ten nowy (niewygrzany!) egzemplarz w pełni mnie zadowalał. A czego będę mógł spodziewać się po charakterze dźwięku po pewnym czasie pracy! Nie skłamię mowiąc, że dosłownie po kilku sekundach od włączenia wiedziałem - TO JEST TO, a po kolejnych trzydziestu byłem zdecydowany. Wybór dokonany.

Pozostaje tylko skonsultować decyzję (ach...) z Najmilszą, utargować co nieco z ceny, i czekać na dostawę. Mam nadzieję, że lodówka Electrolux będzie nam dobrze i długo służyć - jest naprawdę cicha! ;)

"Bardzo Przepraszam, Nie Mogłem Się Powstrzymać" Teo ;)

ja też mam taką. Zmieniłem przewód zasilający na ekranowany i od razu poprawiła się definicja basu sprężarki. Problem w tym, że gra trochę chłodno, ale w środku jest taki potencjometr, którym można podkręcić

Ja swoją odstawiłem 65cm od tylnej ściany. Od razu poprawiła się przestrzeń. Znajomi się dziwią, że tak na prawie środku stoi, ale jak im zapuszczam, to szczeny opadają niziutko i biją pokłony.

Aha, nie mam elektroluxa. Postawiłem na małą fabryczkę z europy środkowej. Taki mały specjalistyczny wytwórca - polar. A od siebie dociążyłem balastem komorę główną. Basowe mruczenie stało się bardziej kontrolowane. Dopiero po tym zaczęła grać !!!

:o)

PS. Proponuję eksperymeny z dociążaniem. Szczególnie dobre są taki walcowate elementy. Objętość 1/2l. Dziwna ciecz w środku. Trzeba uważać z ilością. Jak się za dużo wyjmie i opróżni mogą wystąpić dziwne, niepokojące wibracje.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Panowie, chylę czoła. Nic tak nie wzbudza mojej sympatii , jak dystans do samych siebie i swoich pasji, oraz poczucie humoru który własnie pokazaliście. Neofita śle wyrazy szacunku.

eeee. co wy tam wiecie

popróbujcie tak jak ja - z zdjętą maskownicą, zwaną drzwiami, i z założoną....

z zdjętą subiektywne wrażenie lepszej przestrzeni jest większe, problem w tym że troche zieje chłodem, ale z odpowiednio ciepłymi ustrojami akustycznymi (ot, kaloryfer) - przywracamy poprawną równowagę

wrażenie realizmu, oprócz wrażeń słuchowych, potęgują dodatkowo wrażenia wizualne - wzbierający potok wody z komory zamrażarki w połaczeniu z odgłosem fal (np. ostatni kawałek Dire Straits z "Communique") niezapomniane przeżycie, pełny realizm.... ;-)

Mam podstawkowca tej firmy. Przy wyborze kierowałem się niestety promocją, nie miałem możliwości odsłuchu. Niestety, wbrew reklamom, dźwięk okazął się mało analityczny i przytłumiony. Głośniki są papierowe, więc trzeba wymieniać je przynajmniej raz na miesiąc. Za to jaki bas... Z dwumetrowym basrefleksem.

ja tam bym się za wczasu nie podniecał za bardzo . Moja w salonie też bajkowo zagrała . Subtelnie , cicho z klasą . Przytachali mi ją do domu . I co ? ... trafol buczy . O jak strasznie . Na szczęście nie zawsze . Ale irytuje . Sprawdziłem napięcie w sieci . Oj elektrownia nie raczy mnie zbytnio voltami . 215 w porywach do 221 ( a miało być min,. 230 ) . Podłączyłem starego dobrego Heliona , sieciówkę wymieniłem na Neela 14 . I co ? ... wciąż buczy . A dałem qrna tyle kasy za bajerancki wyświetlacz co numer utworu pokazuje ( tylko nie qmam czemu ciągle lecą kawałki między 15 a 18 ) . No ale warto było . W końcu pracuje w czystej klasie A !!! ( co prawda to nie AA Technicsa , ale źle nie jest )

Ja wytwor malej niemieckiej manufaktury, w ktorego akurat jestem posiadaniu zabudowalem w specjalnie przeznaczonej do tego szafce. Zdecydowanie poprawila sie potega basu (a i kontrola nie ucierpiala), wysokie tez staly sie bardziej przejrzyste - niestety, srednica zdecydowanie ucierpiala. Mysle nad korekcja odpowiednim okablowaniem oraz ustrojami akustycznymi.

Ja mam raczej budżetowy zestaw Wirpoola ale za to podłogowiec! Obudowa zamknięta z opcją otwierania i to nawet w dwóch kierunkach. Przysuwanie do ściany nieco ociepla charakter, tzn nie ma którędy odprowadzać ciepła z tyłu. Tak tak, przecież wiadomo że hi-fi wydziela spore iliści ciepła! Nie ma żadnych wyświetlaczy, pełny analog, jedno pokrętło i do tego klasa AA! -to jest to! Acha -obudowa dwukomorowa z tym że jeden agregat w związku z tym niestety MONO :(

Kupiłem bez przeprowadzenia odsłuchu!!! no i troszkę bzyczy niestety chociaż ogólnie w dB to pewnie niewiele. Pomieszczenie małe więc pewnie dlatego.

Sieciówka firmowa biała, przedłużacz vintage'owy sprzed 30 lat :) Jako subwoofera używam pralkę Boscha.

Proponuję wymienić nóżki na jakieś dobre szpilki - znaczna poprawa!!!! A w środku jest zazwyczaj bardzo duzo miejsca na dodatkowe wytłumienie-wata może nie spodobać się niektórym paniom ale ciekawe jak zareagują na mate bitumiczną - jak ktoś spróbuje to niech się z nami podzieli wrażeniami akustycznymi oraz reakcją płci słabszej:-)

Pozdr.

Mój system to skandynawska konstrukcja dzielona Helikama czy cóś takiego, natomiast sub pochodzi z kraju Sonusa choć jest też wątek polski - Zanussi. Do stereo nie używam natomiast w przypadku efektów dzwiękowych to można naprawdę poczuć się jak w helikopterze (800rpm). W obu przypadkach sieciówki firmowe - białe, natomiast przy subie interkonekt DIY na Wavinie.

Nieśmiało przyznam się że kupiłem bez odsłuchu.

Mój sprzęt to mały model polskiej manufaktury (POLAR). Dźwięk iście monitorowy: niesamowita przestrzeń - hektary całe!!! bas raczej skromny ale idealnie kontrolowany i sumie niezły wykop (aż butelki spadają).

MOJA RADA: unikajcie szklanych półek!!! bo wyostrzają dźwięk i mogą powodować szkodliwe rezonanse. Solidne kolce są natoniast zalecane - poprawie ulega lokalizacja źródeł pozornych. Solidny balast powoduje zmiany w tym samym kierunku (Żywiec ma doskonały współczynnik tłumienia).

No cóż, mój sub jest włoski, a zowie się (w wolnym tłumaczeniu) "batonik".

Ma za to jak na niskotonowca niesamowicie zakręcone parametry - z łatwoscia wyciąga (regulowane filtrem górnoprzepustowym) 1.2kHz. Opcja dodatkowego płukania poprawia czystość brzmienia, a selektor delikatnosci pozwala na subtelne oddanie niuansów lub jak kto woli wykopiaste UMC. Oczywiscie całość wymaga chłodzenia wodnego, ale z łatwoscią jest słyszalna do trzech pieter niżej.

• 7 lat później...

Jakieś nowe odkrycia?

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Zaczyna mi nie odpowiadać dźwięk mojej pralki przy wypompowywaniu wody.

Prawdopodobnie jest zbyt wygrzana...

Demagnetyzer...?

Brumi? Prawdopodobnie kończy się lampa w sekcji przedwzmacniacza pompy wody. Ewentualnie sprawdź zimne luty w programatorze.

Najmniej prawdopodobna ewentualność to efekt subsoniczny od Junkersa.

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.