Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki odtwarzacz SACD

hr/hm

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Ostatnio kupiłem dwie płyty zespołu Dire Straits w formacie SACD. Natomiast stara wieża Panasonic SA-AK44 nie obsługuje tego formatu płyt.

Chciałbym więc dokupić odtwarzacz do odczytu płyt SACD. Pod uwagę biorę któryś z tych:

Sony SCD-XE 800

Denon DCD-510AE

Denon DCD-500AE

Ewentualnie odtwarzacz firmy Yamaha z obsługą SACD w cenie do 1100zł. Do tego mają być głośniki nauszne SENNHEISER HD380 PRO.

Czy na odtwarzaczu SACD i tych głośnikach odczuję dużo lepszą jakość dźwięku w porównaniu do zwykłych CD i tamtej wieży?

Parę lat temu takie firmy jak Technics , Panasonic, Kenwood, Pioneer były dość dobrym sprzętem. A teraz to w wyszukiwarkach cenowych widzę przeważnie takie firmy Denon, Yamahy i Marantz. Ewentualnie biorę pod rozwagę inne firmy które wymienicie z odczytem płyt SACD.

https://www.audiostereo.pl/topic/93705-jaki-odtwarzacz-sacd/

Denon DCD-510AE

Denon DCD-500AE.... to nie są odtwarzacze SACD, ten zaczyna się dopiero od modelu 1500-1510 AE

Faktycznie , jednak na portalach i w wyszukiwarkach cenowych dla zmylenia chyba jest napisane że odczytuje SACD. To mnie zmyliło, więc oprócz tego Sony SCD-XE 800 nie ma już innego odtwarzacza SACD w tej cenie? Nie wiem jakim cennikiem sprzętu mam się sugerować skoro wyszukiwarki podają nie prawdziwe informacje. A ten Pioneer to odtwarzacz SACD czy znowu po prostu tylko ktoś sobie tam dopisał?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz ta mało mi znana firma Onkyo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatnio na portalu aukcyjnym za 1.700 z kawaleczkiem poszedl marantz SA8003, ktory odtwarza SACD. Nie wiem czy taniej cos wyrwiesz na tym poziomie. Poza tym te plyty to hybrydy i mozesz spokojnie sluchac je na tradycyjnym odtwarzaczu. A te sluchawki to do czego chcesz podlaczyc? Do dziurki w odtwarzaczu? Ja mam Marantza SA8003 i dzwiek z niego na sluchawkach jest OK, ale lepszy jest ze wzmacniacza sluchawkowego, np.: modyfikowany Vincent KHV-111, i jest wybornie:)

No to raczej się wstrzymam z tym kupnem Sony. Dozbieram kasy i kupię jakiś Yamahy , bardzo mi się podobają wizualnie te odtwarzacze. Co do tych płyt Dire Straits to jest ich kilka rodzajów Hybrydowe, Dwuwarstwowe, Jednowarstwowe, DVD Audio itp. Jak już mam kupić odtwarzacz to taki który wszystkie formaty odczyta nie piszę tu o DVD Audio. Co do słuchawek nausznych to one mają dodatkowo jakiś mini wzmacniacz w niektórych wersjach? Zauważyłem że niektóre odtwarzacze nie mają nawet tej "dziurki" w tańszych wersjach na słuchawki.

Może za tą cenę i nie ma normalnego odtwarzacza CD tak jak piszesz. Ale na pewno był by lepszy dźwięk od tego Panasonica co mam teraz.

Dodam tylko że na Sennheiser HD 598 słychać różnicę pomiędzy 44.1 a 96kHz (CD a DVD Audio)

różnicę w 16 a 24 bit nie słychać (oczywiście wylezie odrazu jak ściszysz na software tak z 200x i podkręcisz na wzmacniaczu)

SACD uważam za bzdurny pomysł - matematycznie i informatycznie jako format zapisu ;), ale od CD lepsze

btw. da się wogóle takie SACD puścić po cyfrze optiku czy czymś - coś to zdekoduje normalnego ?

świetnym odtrarzaczem sacd jest wyzej wspomniany przez kolege denon 1500ae, niestety do odczytu cd jest po prostu kiepski, trochę lepiej z cd wypada 1510 choć i ten jest w tym przeciętny. Osobiście bym odpuścił ten format a wolał kupić dobre cd. Jakoś odnosiłem wrażenie ze odtwarzacz który czyta tylko cd jest lepszy niz hybryda cd/sacd

Przecież sporo BluRayów odtwarza SACD, więc żeby tylko coś to odczytało, to nie ma problemu kupić. SACD jest "lepszy" od CD tylko do 6kHz, powyżej sytuacja się odwraca. Poza tym to fakt, iż pierwsza wersja DSD jest bzdurna matematycznie, bo niestabilna.

sacd wielokanałowe 5,1 musisz miec odpowiedni sprzet.Amplituner wielokanałowy,wzmacniacz wielokanałowy,lub monobloki,czy dwa wzmacniacze stereo i jeden mono.Piec kolumn,jeżeli stereo to kazdy cd odtworzy warstwę hybrydowa.

. SACD jest "lepszy" od CD tylko do 6kHz, powyżej sytuacja się odwraca. Poza tym to fakt, iż pierwsza wersja DSD jest bzdurna matematycznie, bo niestabilna.

Pod względem szumów to owszem SACD często ma spore szumy ultradźwiękowe tylko że kto te szumy słyszał? Wysokie tony z CD są bardzo rzadko próbkowane i 44kHz to za mało żeby opisać dokłądnie wysokie częstotliwości. CD nie potrafi nawet przenieść wiernie dźwięku z gramofonu analogowego właśnie przez to niskie próbkowanie, pasmo jest do 20kHz ale odsłuchowo dźwięk nie ma tej gładkości co analog.

Jak się pisze takie kategoryczne stwierdzenia, to wypadałoby podać nazwy urządzeń, które pozwoliły wydać taki wyrok. No chyba, że chodzi o to, żeby się ktoś nie zakrztusił czytając.

Niezły z Ciebie eremita,jak o Onkyo nie Słyszałeś :-)

SENNHEISER HD380 PRO raczej nie występują w wersji z mini wzmacniaczykiem.

Jak już to wzmacniacz słuchawkowy dokupic,tak jak Ci radzi Octagon,i normalne słchawki (bez żadnych udziwnień ), takie jak chociażby te Sennheisery.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

A... co zrobi taki tani Denon dvd-2200 z płytką SACD ?

Ukryta Zawartość

ma tam jakies przetworniki od SACD, czy przerobi na "DVD audio" (PCM) i to puści na przetworniki te co ma 24bit/96kHz (a może i 192)?

-w ogóle jakie wasze zdanie ? DVD Audio dramatycznie lepsze od SACD ?

Ukryta Zawartość

A... co zrobi taki tani Denon dvd-2200 z płytką SACD ?

Ukryta Zawartość

ma tam jakies przetworniki od SACD, czy przerobi na "DVD audio" (PCM) i to puści na przetworniki te co ma 24bit/96kHz (a może i 192)?

DVD-Audio zniknęło z rynku i już nie powróci a SACD ma się nieźle i co roku wychodzą setki nowych tytułów.

Ukryta Zawartość

na setki tysięcy tytułow wychodza setki SACD z czego 3/4 tylko w japonii a większośc reszty to reedycja czyli z materiału pcm .

Sam nad tym ubolewam urzywając od 4 lat sacd/cd playera ( najpierw Marantz SA7003 a aktualnie Teac CD-2000)

Witajcie. Ostatnio kupiłem dwie płyty zespołu Dire Straits w formacie SACD. Natomiast stara wieża Panasonic SA-AK44 nie obsługuje tego formatu płyt.

Chciałbym więc dokupić odtwarzacz do odczytu płyt SACD. Pod uwagę biorę któryś z tych:

Sony SCD-XE 800

Denon DCD-510AE

Denon DCD-500AE

Ewentualnie odtwarzacz firmy Yamaha z obsługą SACD w cenie do 1100zł. Do tego mają być głośniki nauszne SENNHEISER HD380 PRO.

Czy na odtwarzaczu SACD i tych głośnikach odczuję dużo lepszą jakość dźwięku w porównaniu do zwykłych CD i tamtej wieży?

Parę lat temu takie firmy jak Technics , Panasonic, Kenwood, Pioneer były dość dobrym sprzętem. A teraz to w wyszukiwarkach cenowych widzę przeważnie takie firmy Denon, Yamahy i Marantz. Ewentualnie biorę pod rozwagę inne firmy które wymienicie z odczytem płyt SACD.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Odtwarzacz jest na DSD 1791 który przetwarza DSD oraz PCM.

DVD-Audio jest lepsze od SACD ale jak mówili koledzy płytki sa trudno dostępne. Można sobie samemu nagrywać z flaców 24bit dostępnych w sieci z wielu płatnych serwisów. Większość słuchających gęste pliki korzysta z komputera albo odtwarzaczy sieciowych ja jednak wolę korzystać z tradycyjnych rozwiązań i wypalam DVD-Audio.

SACD można przegrac i zrobić sobie kopię bezpieczeństwa ale nie wszystkie odtwarzacze to czytają może warto kupić odtwarzacz który czyta SACD-R ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) McIntosh MCD201 też czyta a nie ma go na liście.

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jak się pisze takie kategoryczne stwierdzenia, to wypadałoby podać nazwy urządzeń, które pozwoliły wydać taki wyrok. No chyba, że chodzi o to, żeby się ktoś nie zakrztusił czytając.

To nie są kategoryczne sądy: to są pierdoły;-)

btw. da się wogóle takie SACD puścić po cyfrze optiku czy czymś - coś to zdekoduje normalnego ?

Na rynku są już specjalne SACD/DAC obsługujące DSD. Patrz Playback Designs MPS-5, nad podobnym urządzeniem pracuje obecnie Tim de Paravicini.

świetnym odtrarzaczem sacd jest wyzej wspomniany przez kolege denon 1500ae, niestety do odczytu cd jest po prostu kiepski, trochę lepiej z cd wypada 1510 choć i ten jest w tym przeciętny. Osobiście bym odpuścił ten format a wolał kupić dobre cd. Jakoś odnosiłem wrażenie ze odtwarzacz który czyta tylko cd jest lepszy niz hybryda cd/sacd

Miałeś tego denona u siebie czy słuchałeś w sklepie a może czytałeś opinie innych co nigdy go nie widzieli ?

skk

Miałeś tego denona u siebie czy słuchałeś w sklepie a może czytałeś opinie innych co nigdy go nie widzieli ?

Dziwi mnie opinia tego gościa o tym Denonie bo mam też ten player(DCD-1510AE), pół roku temu kupiłem i to świetny odtwarzacz CD/SACD za rozsądną cenę.

Jedyną wadą z mojego punktu widzenia to brak wyjść XLR a teraz mam wzmacniacz który ma XLR-y.

Poza tym jest świetnie wykonany, dobrze gra,dobrze wyposażony i cena rozsądna.

Pewnie że Esoteric K-1 jest znacznie lepszy ale...20x droższy!!

Denon robi świetne, solidne sprzęty za rozsądne pieniądze.

SACD można przegrac i zrobić sobie kopię bezpieczeństwa ale nie wszystkie odtwarzacze to czytają może warto kupić odtwarzacz który czyta SACD-R ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) McIntosh MCD201 też czyta a nie ma go na liście.

Przydałoby się żeby większa liczba SACD playerów dawała możliwość odtwarzania plików DSD po USB, tak jak MPS-5 SACD Playback Designs. Nie trzeba by wtedy wypalać płytek...

Ukryta Zawartość

wypalanie płytek to na prawde ciężka i kosztowna praca! najlepiej kupić dac za 10k$ i odtwarzać z kretyńskiego laptopa darmowe pliki .dsd

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

audioholik jak poszukiwania DACa za 5.000 PLN do Twojego zestawu z Biedronki?;-)

Kiedy realnie przymierzalem sie do sacd i zrobilem rozeznanie co do potrzebnych mi tytulow okazalo sie ze to po prostu trup. Zreszta w materialach aes stoi jak byk ze to standard od strony matematycznej skopany. Tak wiec propnuje cisze nad ta trumna

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Kiedy realnie przymierzalem sie do sacd i zrobilem rozeznanie co do potrzebnych mi tytulow okazalo sie ze to po prostu trup. Zreszta w materialach aes stoi jak byk ze to standard od strony matematycznej skopany. Tak wiec propnuje cisze nad ta trumna

Nie wypada się nie zgodzić;-)

W Japonii SACD to śladowa mikro-nisza w niszy.

Świetnie że będąc stałym gościem w Japonii od lat zweryfkowałeś tezy miłośników internetowych rewelacji. Ilu z nich rzeczywiście było w Japonii? Żaden. Tak jak żaden nie zrobił rzetelnych testów porównawczych ale wszyscy pitolą;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.