Skocz do zawartości
IGNORED

Laptop jako transport lepszy od squezeboxa, jest to mozliwe?

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

Gość partick

(Konto usunięte)

Ale dostrzegasz różnicę pomiędzy transmisją USB/SATA a WiFi ? W pierwszym przypadku masz połączenie dysku z płytą główną komputera, więc (przynajmniej w teorii) mogą być jakieś tętnienia na zasilaniu, bądź też zakłócenia mogą się przedostawać dalej w głąb systemu przez masę. W drugim przypadku masz zupełnie oddzielne zasilanie.

tzn. jaką różnicę, ponieważ NAS, to też jest komputer z dyskami podłączonymi SATA - czyli co, po LANie będą zakłócenia, a po Wi-Fi nie?

po wifi niby też jest korekcja błędów w protokołach sieciowych ale większa ilość występujących błędów oraz częste problemy z utratą sygnału nie jest najlepszym argumentem za, jeżeli już to sam ruter (czy to ethernet czy wifi) powinien być też mocniejszy aby np większa ilość klientów nie powodowała jego "czkawki" , często się zdaża np powiesić ruter np ściągając bittorentem ,

Focal + Naim

tzn. jaką różnicę, ponieważ NAS, to też jest komputer z dyskami podłączonymi SATA - czyli co, po LANie będą zakłócenia, a po Wi-Fi nie?

Szansa zakłóceń po WiFi jest najmniejsza (przynajmniej od strony zasilania), bo masz 'izolację galwaniczną' - oba urządzenia, NAS i komputer odtwarzający muzykę, się nie stykają. Ani po zasilaniu (+5V, +12V), ani przez masę. A przypomnę, dokładnie tak jest z dyskami SATA.

Nie jestem pewien jak to jest z połączeniem LAN - ale ktoś pisał że Ethernet także ma izolację galwaniczną.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość partick

(Konto usunięte)

Szansa zakłóceń po WiFi jest najmniejsza (przynajmniej od strony zasilania), bo masz 'izolację galwaniczną' - oba urządzenia, NAS i komputer odtwarzający muzykę, się nie stykają. Ani po zasilaniu (+5V, +12V), ani przez masę. A przypomnę, dokładnie tak jest z dyskami SATA.

Nie jestem pewien jak to jest z połączeniem LAN - ale ktoś pisał że Ethernet także ma izolację galwaniczną.

czyli, jeżeli korzystanie z USB jest najbardziej ryzykowne, to jednak Squeezebox lepszy :)

czyli, jeżeli korzystanie z USB jest najbardziej ryzykowne, to jednak Squeezebox lepszy :)

Nikt nie napisał że jest ryzykowne. Nie jest idealne. Ale i tak jest 100x lepsze (przynajmniej w wersji asynchronicznej) niż transmisja SPDIF, która jest takim bękartem księgowych Philipsa i Sonego :)

Dobry interface to np. SDIF. Niestety okazał się zbyt drogi do stosowania poza sprzętem studyjnym, dlatego spłodzono jego kulawą, oszczędnościową alternatywę - SPDIF.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

A w kwestii audiophilleo - dla mnie szczyt nędzy, ZERO muzykalności.

ps. w tej podrózy którą podążacie zastanówcie się co jest dla Was najważniejsze. dla mnie ważny jest przekaz pełen emocji, gdzie noga mimo naszej woli tupie w podłogę, gdzie wszystkie elementy muzyki są na najwyższym poziomie - /.../

Znam ludzi dla których referencją jest brzmienie studyjne, co dla mnie jest nie do przyjęcia, a

a gdy spotykają się jedni i drudzy podczas oceny jakiegoś klocka - dochodzi do bardzo różnych opisów urządzenia :).

pomyślnie o tym.

Mądrze prawisz, więc stawiam kielicha - brzmieniu prosektoryjnemu mówimy nasze stanowcze nie! :)

Z drugiej strony - coraz bardziej oddalam się od adoracji zmulenia i stereotypowego ciepełka... mój idealny dźwięk musi być otwarty, szybki i zwinny jak łasica. Foot Tapping Factor jest oczywiście bardzo ważny.

Swoją drogą - to bardzo ciekawe... idealne brzmienie znaczy co innego dla każdego z nas. W dodatku nasze własne pojęcie idealnego brzmienia też ewoluuje i rzeczy, za które kochałem mój system wczoraj, dziś mogą zacząć mnie drażnić. Czyżby dojście do ideału miało nie nastąpić NIGDY? :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

A ja wciąż czekam kiedy Antymalkontent znajdzie w końcu "DAC wysokiej kalsy za okolo 3000zl, najlepiej uzywany".

Wy tu piszecie o klockach m2tech za blisko 5k zł + trzeba kupić laptopa za ok. 2k zł + powyższy "DAC wysokiej kalsy" za 3k zł i robi sie 10k zł. za odtwarzacz.- za taką kasę brałbym LINN AKURATE DS .

Za tyle to kupisz Majik DS. Co tez jest dobrym wyborem ... ja tak zrobiłem i jest znakomicie. Pliki gram z NASa.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Nabijanie się z wpływu dysków twardych na dźwięk to bezczelna manipulacja, dyski twarde potrafią grać w systemie jak najbardziej. Zostało to już niejednokrotnie udowodniony w sposób wiarygodny i powtarzalny.

A oto relacja z doświadczeń:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I niech ktoś powie, że dyski nie grają :-))))

A tak poważnie, to twierdzenie iż interakcja dysku z systemem poprzez zasilanie wpływa na dźwięk, będzie o tyle trudna do obronienia, że raz, dysk pobiera maks 5W, więc potencjalne szarpnięcia na zasilaniu będą stanowić znikomy procent całości obciążenia, co innego dyskretna karta graficzna, albo procesor, ale dysk? Dwa, czyli twierdzenie, że dysk firmy A będzie grać tak, a dysk firmy B inaczej, tutaj z kolei mamy wzajemną korelację tak wielu elementów komputera, które to korelacje, są tak bardzo zróżnicowane, ile tylko jest możliwych kombinacji łączenia części komputerowych ze sobą.

Niepodobieństwem jest więc ustalenie jednego charaktery wpływu dysku A na zasilanie i tą drogą na dźwięk, gdyż dysk A może być połączony i sterowany przez 500 różnych rodzajów kości interfejsów i może być podłączony do tysięcy różnych konstrukcji zasilaczy, więc w jednej konfiguracji może się zachowywać tak, a w drugiej inaczej. A co jeśli to będzie ten sam dysk, ale z ustawionym innym trybem "Acoustic Management System," który ma możliwych do ustawienia 256 stanów logicznych, od skrajnego silent do performance? To jest absolutnie nie do usystematyzowania, mnogość konfiguracji i ustawień, firmware dysków itd. jest tak ogromna, że zdecydowanie bliżej prawdy będzie po prostu stwierdzić, że wpływ dysku jest do pominięcia, a już na pewno nie do określenia na podstawie marki i modelu.

dysk jest magazynem pamięci stałej z korekcją błędów do tego został zaprojektowany ma zapisać idealnie a potem odczytać idealnie :) on nie gra on zapisuje i czyta :)

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

dysk jest magazynem pamięci stałej z korekcją błędów do tego został zaprojektowany ma zapisać idealnie a potem odczytać idealnie :) on nie gra on zapisuje i czyta :)

Nikt tutaj nie twierdzi że dane, rozumiane jako ciąg 0 i 1, są w jakimkolwiek stopniu przekłamywane. Dysk twardy nie działa jednak w próżni, przez zasilanie i masę jest podłączony do komputera a ten dalej do systemu audio - i właśnie w widmie generowanych zakłóceń, upatruje się różnic w brzmieniu różnych dysków twardych.

Nikt tutaj nie twierdzi że dane, rozumiane jako ciąg 0 i 1, są w jakimkolwiek stopniu przekłamywane. Dysk twardy nie działa jednak w próżni, przez zasilanie i masę jest podłączony do komputera a ten dalej do systemu audio - i właśnie w widmie generowanych zakłóceń, upatruje się różnic w brzmieniu różnych dysków twardych.

Wplyw na brzmieie bedzie ze wzgledu zasilania ale czy ma on znaczenie przy cenie zrodla jakim jest s box . A taki przedzial musimy brac pod uwage , bo inaczej odbiegamy od tematu.

SB nie jest podłączony przez USB. Jest podłączony przez interface SPDIF. Oczywiście, interface ten nie izoluje od zakłóceń (biegnących sobie pięknie przez masę), ale sam w sobie ma tyle jitter (razem z fatalnym clockiem wenątrz SQ który służy do generowania zegara) że jakiekolwiek różnice pomiędzy dyskami i tak najprawdopodobniej zostaną przykryte ogólnym brakiem transparentności tego urządzenia.

Przy okazji - właśnie spłodziłem bardzo obszerny post dotyczących jittera interface'u spdif, więc jak ktoś ma ochotę to może poszerzyć wiedzę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość partick

(Konto usunięte)

S-Box wcale nie jest taki jakim go opisujesz, a gawędy o transparentności systemu z jego udziałem to tylko opowieści z mchu i paproci i Sabałowe bajania.

Choćbyś nie wiadomo jak go modyfikował i niezależnie jaki zasilacz byś nie użył, SB będzie mułkiem.

Taka jego uroda.

http://www.audiostereo.pl/ds-olivia_92218.html/page__view__findpost__p__2409475

kurcze, no to jak wreszcie jest...

No tak. "Ryba wplywa na wszystko." Tylko czy mozesz w jakikolwiek sposob udowodnic swoja teorie? Tylko prosze bez odwolywania sie do danych na podstawie, ktorych ta terorie stworzyles czy tez nieweryfikowalnych opinii osob trzecich, tzn pozostajemy w granicach logiki i nauki.

server unreachable;--

Żądasz rzeczy niewykonalnych w tym przypadku ;-))

jesli cos piszesz to staraj sie na temat, i poprzec jakimis argumentami, a nie smiecic watku bo takie prowokacje powoduja ze coraz ciezej znalezc wazne rzeczy i na temat...

chwilowy brak działalności w audio.

SB nie jest podłączony przez USB. Jest podłączony przez interface SPDIF. Oczywiście, interface ten nie izoluje od zakłóceń (biegnących sobie pięknie przez masę), ale sam w sobie ma tyle jitter (razem z fatalnym clockiem wenątrz SQ który służy do generowania zegara) że jakiekolwiek różnice pomiędzy dyskami i tak najprawdopodobniej zostaną przykryte ogólnym brakiem transparentności tego urządzenia.

Ukryta Zawartość

Ocean jiteru :)

Ukryta Zawartość

Skąd ta kropka się wzięła ???

Ukryta Zawartość

Pomiar wykonany przez Anedio potwierdza pomiary J.Atkinsona.

Ukryta Zawartość

Skąd ta kropka ???

Ukryta Zawartość

Pomiaru dokonano również w Anedio i uzyskano podobnie ocean jitera :)

Ukryta Zawartość

Około 50 ps RMS lub 300 ps peak-to-peak.

Tego się nie da słuchać. Muł bagienny :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak mi sie jeszcze przypomnialo - jak komus zaklocenia przechodza miedzy urzadzeniami po masie koncentryka tak, ze jest to slyszalne to niech lepiej uzyje optyka.

server unreachable;--

Zakłócenia po coaxie przechodzą zawsze, z trafkami też.

Toslink nadajnik i odbiornik musi kosztować dużo więcej niż to co mamy w naszych klockach, żeby dorównał coaxowi.

Czyli trzeba się skupić na odkłóceniu zasilania - w całym torze.

Na ebay.co.uk można spokojnie znalezc uzywany DS akurate za 2.000 - 2.500 funciakow. DS Majik teraz wisi za 1.500 funtów w buy it now.

(null)

Rzeczywiście. Jak ja kupowałem to na eBayu akurat nic nie było.

Jest też Klimax DS po upgradzie za 3.500 funciaków.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Zakłócenia po coaxie przechodzą zawsze, z trafkami też.

Toslink nadajnik i odbiornik musi kosztować dużo więcej niż to co mamy w naszych klockach, żeby dorównał coaxowi.

Czyli trzeba się skupić na odkłóceniu zasilania - w całym torze.

Tak jeśli są w sygnale, ale trafka skutecznie izolują masę, ale to pewnie już ktoś pisał nie raz

Po przeczytaniu watku zdecydowalem ze jak nadarzy sie okazja to pozycze konwerter asynchroniczny i podepne go pod PC i porownam, jesli okaze sie ze bedzie lepiej jak ze squezeboxa to nie ma co sie oszukiwac kupie laptopa i bedzie to moj glowny i jedyny sposob odtwarzania muzyki.

W kazdym razie jak dla mnie idealnym sposobem odsluchu muzyki bylo by wlasnie wykorzystanie do tego laptopa, tym bardziej ze komputery oprogramowanie tez mnie interesuje lubie grzebac poprawiac cos dodac ale najlepiej jak najmniej na tym tracic, a na sprzecie komputerowym modyfikacje sa albo bezplatne albo malo kosztowne, wliczajac w to dostep do coraz nowszych serwsow z muzyka, zarowno platnych jak i bezplatnych i brak problemow z jakimikolwiek plikami.

Kolejny plus to mozliwosc stworzenia dodatkowo odtwarzacza video i strumieni video a wiec polaczenia audio i video (nawet jesli minimalizacja uslug miala by zapewnic najlepszy dzwiek z laptopa mozna obsluge video zrobic na 2 systemie operacyjnym zainstalowanym na 2 partycji i urzadzenia potrzebne do obslugi video tylko na tym drugim systemie zainstalowac co nie wplynie na dzwiek w zaden sposob)

ale tutaj tez konieczna jest orientacja w temacie zeby wiedziec jakie wejscia sa konieczne i urzadzenia zeby laptop odtwarzal pliki video i strumienie video

ale takie reczy lubie spokojnie stopniowo ulepszac...

ktos pisal ze mozna kupic lina zamiast pc+dobry dac okablowanie zasilacz i miec wszystko w jednym. tak wlasnie czasami tak lepiej ale ja jeli bym mogl miec podobna jakosc z laptopa+daca jak z lina wolalbym laptopa+daca bo w tym momecia juz nic nie bede potrzbowal niezalenie jak sie bedzie rozwijala muzyka i serwiosy i pliki pc zawsze wszystko udzwignie, wiec pozostaje tylko sluchac o czesto bezplatnie aktualizowac do nowych formatow serwisow i mozliwosci dostepu do muzyki a o to mi chodzi.

chwilowy brak działalności w audio.

Około 50 ps RMS lub 300 ps peak-to-peak.

Tego się nie da słuchać. Muł bagienny :)

Faktycznie, nie znałem tych pomiarów (tzn. pewnie kiedyś czytałem ale zapomniałem).

antymalkontent, sorry że się wtrącę, ale sprawa już na początku została wyjaśniona, później zeszło na kable.

IMO najlepszym rozwiązanem jest DAC z:

dobrym, wbudowanym, wejściem USB (najlepiej z przedwzmacniaczem dla końcówek mocy)

Wejście USB: główne, pierwszorzędne, najlepsze

Coax i TOSLINK drugorzedne do podpiecia CD, BluRay i strumieniowców.

Trzeba szukać takich DAC, z dobrym wejściem USB. Nie jest prosto ale

Problem w tym że w wielu DAC-ach przeważnie jest odwrotnie, USB jest drugo-rzędne,trzecio-rzędne.

W tą lukę rynkową weszły dobre konwertery USB-SPDIF, ale jest to rozwiązanie zastępcze i nie daje tego co dobre wejście USB.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

• 1 miesiąc później...

>lasmas

moglbys zapodac jakiegos dac'a z dobrym usb ???

szukam czegos do caspiana m2+focus160 --- zastanawiałem sie nad NuForce DAC-9 / M2tech Young / Audiolab M-Dac

czy warto jeszcze zaopatrzyc sie np. w : M2Tech HiFace Evo

moze ktoś inny podpowie - jakas alternatywa dla w/w ?

Nie rozumiem, dlaczego konwerter ma być rozwiązaniem zastępczym w stosunku do dobrej jakości interfejsu USB w DAC.

IMO konwerter uwalnia nas od kłopotów z DAC w tym sensie, że interesuje nas tylko jakość dźwięku z DAC a konwerter załatwia sprawę, niezależnie od jakości wejścia USB w DAC.

Jadąc już całkiem po bandzie, to wejścia USB nawet WCALE może nie być ;), co otwiera przed nami interesujące perspektywy zakupowe z kręgu vintage...

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Nie rozumiem, dlaczego konwerter ma być rozwiązaniem zastępczym w stosunku do dobrej jakości interfejsu USB w DAC.

IMO konwerter uwalnia nas od kłopotów z DAC w tym sensie, że interesuje nas tylko jakość dźwięku z DAC a konwerter załatwia sprawę, niezależnie od jakości wejścia USB w DAC.

Jadąc już całkiem po bandzie, to wejścia USB nawet WCALE może nie być ;), co otwiera przed nami interesujące perspektywy zakupowe z kręgu vintage...

Interfejs USB wbudowany w DACa, potencjalnie, może być lepszym rozwiązaniem, niż osobne pudełka, a dlaczego, to wyjaśniłem w tym wątku:

http://www.audiostereo.pl/jaki-interfejs-spdif-dla-pc-na-usb-lub-pci_94727.html/page__view__findpost__p__2496113

W skrócie: pominięcie podwójnej konwersji sygnałów, do spdifa i z powrotem. I zminimalizowanie wad transmisji I2S, poprzez skrócenie odległości do minimum. Ostatnia rzecz, możliwość taktowania wspólnym zegarem wzorocowym, który może być przy okazji wysokiej klasy, jako że z racji na prostszą konstrukcję, można przesunąć środki na lepszą jakość samego zegara. W przypadku osobnych pudełek, mamy osobne zegary i osobne zasilacze do nich (zegarów), czyli drożej, a przy okazji niekoniecznie lepiej.

Sławku, dzięki za wyjaśnienie.

Przy okazji jeszcze jedno pytanie: Jakie "wewnętrzne" odbiorniki sygnału USB są obecnie najlepsze na rynku?

Chodzi mi o nazwy kości, które po USB przyjmą powiedzmy sygnał 24/192 albo nawet "lepszy" bez potrzeby instalowania driverów w Windowsie.

Takie "plug and play"....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.