Skocz do zawartości
IGNORED

Książki dające do myślenia.

Rekomendowane odpowiedzi

Coś dla interesujących się Indiami.

"Alfabet zakochanego w Indiach" znanego francuskiego scenarzysty filmowego Jeana-Claude Carriere wydawnictwo Drzewo Babel 2009 oraz reportaż o współczesnych Indiach Pauliny Wilk "Lalki w ogniu" Carta Blanca 2011.

Pisaniu książek nie ma końca a nadmierne czytanie męczy ciało , jak to ujął jeden z najmądrzejszych ludzi żyjących na tym padole .

Myślę , że większość ludzi nie czyta książek nie tylko z powodu zbyt wysokich cen , zawsze mamy do dyspozycji biblioteki (fakt , nowości wydawniczych tam nie uświadczysz -permanentny brak pieniędzy) ale również z braku czasu oraz nadmiernego zalewu informacji , życia nie starczy aby być na bieżąco , stąd jak na ironię losu wyjałowienie intelektualne społeczeństwa w dobie tak powszechnej informacji .

Nie wystarczy opanować sztukę szybkiego czytania z prędkością 150 tyś. znaków na godzinę , wiedzę trzeba jeszcze przemyśleć , większy z tego pożytek dla rozumu .

Nadmiar informacji bez jej intelektualnego przetworzenia jest zbędnym balastem , który odpowiada za niestrawność intelektualną .

Stąd tak dużo mamy wtórnych analfabetów i studentów , którzy nie odróżniają słowa zabawny od śmieszny (to tylko przykład)

Piotr

Ale co do Orwella to fakt każdy myślący człowiek powinien go przeczytać.

Polecam audiobooka czytanego przez Michnikowskiego. Doskonałe. Jak sobie człowiek uświadomi, jak precyzyjnie ta książka opisuje mechanizmy władzy, to na koniec można się po prostu rozpłakać. Nigdy nie sądziłem, że będe płakać nad Orwellem, a jednak...

Z innych pozcyji:

Guy Standing "The Precariat" - książka o przemianach socjologiczno-ekonomicznych na rynku pracy i w obecnej ekonomii. Brzmi groźnie, czyta się doskonale, bo pokazuje jak zostaliśmy zredukowani do szarej masy, jak wiele grup staje się prekariuszami - klasą odpowiadającą w wielu względach proletariuszom.

Do tego 2 książki Ha-Jong Chang'a "23 Things They don't tell you about capitalism" oraz "Bad Samaritan". Książki mające moc zmienić poglądy ekonomiczne i światopogląd. Bez fanatyzmu, tylko fakty. Mocna rzecz.

Powrót po dłuższej przerwie...

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Nie wystarczy opanować sztukę szybkiego czytania z prędkością 150 tyś. znaków na godzinę , wiedzę trzeba jeszcze przemyśleć , większy z tego pożytek dla rozumu .

150 tysięcy znaków na godzinę to raczej wolne tempo czytania. Szybkie i sprawne czytanie zaczyna się powyżej 300 tysięcy. A naprawdę szybkie to około 700 tysięcy znaków na godzinę.

Co do percepcji - tu też są rozmaite szybkości.

Chodziłem kiedyś na kurs szybkiego czytania. Nie ukończyłem go, bo nie miałem czasu robić wszystkich ćwiczeń, a jak czas znajdowałem, to byłem tak skonany, że zasypiałem nad ćwiczeniami. Był to intensywny okres w czasie studiów. Żałuję do dziś, że nie dałem rady, ale może po prostu to nie dla każdego..?

Książki Johna Irvinga.

Świat według Garpa

Zanim Cię znajdę

Regulamin tłoczni win

i najnowsza - Ostatnia noc w Twisted River

W zasadzie wszystkie dają do myślenia nad ulotnością, niespodziewalnością, kruchością stabilnego, wydawać by się mogło życia. Uświadamiają jak wiele zależy od punktu widzenia i spojrzenia na całość.

Ja to tak odbieram.

No to ja chciałbym polecić książki autora,który niezmiennie fascynuje mnie od kilku lat.Mam na myśli włoskiego dziennikarza,podróżnika,pisarza,filozofa i znawcę kultur Tiziano Terzaniego( 1938-2004).To trochę taki włoski Kapuściński,dzieninkiarz,który przemierzył świat( głównie Azję i Afrykę),był świadkiem różnych nieraz dramatycznych wydarzeń,który ponadto przez wiele lat walczył z chorobą nowotworową i wszytsko to w fascynyjący sposób opisałOpisał to tak,że jest to nie tylko doskonały reportaż ale świetna literatura.Literatura opisująca inne,egzotyczne kultury ale i psychikę człowieka otwartego i poznającego te inne kultury.

A nie podałem tytułów.A więc "W Azji","Powiedział mi wróżbita","Zakazane wrota","Dobranoc panie Lenin","Koniec jest moim początkiem" i "Nic nie zdarza się przypadkiem".

Zazdroszę tym którzy jeszcze tego nie czytali!

Zawsze powtarzałem , chcesz zmienić świat , zacznij od siebie , ja tak czynię i powiem że to działa ,a książka którą przeczytałem kilka tygodni temu "Cztery umowy" Don Miguel Ruiz tylko mnie w tym utwierdziła.Jest lekko strawna , nie tylko dająca do myślenia, twardo stąpając po ziemi czuję się jak by lżejszy ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Świetny wątek - dzięki takim wracam a AS. Czytam z wielkim zainteresowaniem, odniosę się przy okazji.

Wojciech ma u mnie Oscara za niebanalne wątki i posty!

Tak trzymać!

"Kryształowy pałac" Sloterdijka. Diagnoza globalizacji, umasowienia, społeczeństwa konsumpcyjnego...raczej dla zaawansowanych, choć nic poważnego, nalepsza kiblowo-wannowa literatura ostatniego roku. Dobre do zagajania neopragmatycznych dyskusji. Kila mocnych spostrzeżeń nie do obalenia. Polecam;)

To może coś z ulubionego przez mnie ostatnio gatunku czyli reportażu.Trzy pozycje amerykańskiego autora Roberta D.Kaplana."Bałkańskie upiory.Podróz przez historię" o problemach współczesnych Bałkanów."Na Wschód Od Tatarii" o krajach Bliskiego Wsch. i postradzieckiej Azji Centralnej.Obie pozycje wydało wydawnictow Czarne.Oraz "Sródziemnomorska zima" o krajach basenu M.Śródziemnego wyd. MDI.

Oraz książka polskiego a właściwie pół polskiego i pół węgierskiego pisarza Krzysztofa Vargi "Gularz z turula" wyd. Czarne o skompilkowanej duszy węgierskiej.

Tak sobie przeglądam w necie nowości wydawnicze i zastanawia mnie czy ktoś to kupuje...

np.

Ukryta Zawartość

Tytuł wątku jest jednak nieco mylący bo nie daje jasno do zrozumienia, że chodzi o nowe, wartościowe tytuły...

Ukryta Zawartość

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

"Kryształowy pałac" Sloterdijka. Diagnoza globalizacji, umasowienia, społeczeństwa konsumpcyjnego...raczej dla zaawansowanych, choć nic poważnego, nalepsza kiblowo-wannowa literatura ostatniego roku. Dobre do zagajania neopragmatycznych dyskusji. Kila mocnych spostrzeżeń nie do obalenia. Polecam;)

OO dzięki Wasylak - brzmi jak coś dla mnie, interesujące.

• Redaktorzy

Jedna z książek (z wielu), które uważam za ważne dla siebie to James Triptree jr. "Houston, Houston, Do You Read". (Huoston, czy nas słyszycie).

Dobra ksiażka, ale ciężka. Polecę kontrastowo również dobrą ksiażkę, ale miłą w czytaniu: "Przewodnik stada" Connie Willis. Ksiażka beletrystyczna, nie publicystyczna, ale elegancko i zręcznie wykpiwająca uleganie owczym pędom. Hymn na cześć niezależnego myślenia. Określenie "owczy" użyte przeze mnie ma głębokie uzasadnienie w treści ksiażki, przeczytajcie, to sie dowiecie.

Książki Johna Irvinga.

Świat według Garpa

Zanim Cię znajdę

Regulamin tłoczni win

i najnowsza - Ostatnia noc w Twisted River

Do Irvinga mam jedną zasadniczą pretensję: że nie poprzestał na napisaniu "Hotelu New Hampshire". Wszystkie jego ksiażki są dobre i prezentują podobnie wysoki poziom, ale wydaje mi się że można by to wszystko zmieścić w jednej, a esencjonalnej.

Coś dla zainteresowanych polityką światową,innymi kulturami,starciem cywilizacji.Najnowsza książka wspomnianego przeze mnie wczesniej amerykańskiego reportera Roberta D.Kaplana "Monsun Ocean Indyjski i przyszłość amerykańskiej dominacji" Czarne 2012.Fascynująca podróż po krajach wokół tego oceanu,o postępującej ekspansji Indii i Chin,o rywalizacji amerykańsko-chińskiej,o roli Birmy itp.Oby się nie sprawdziło!

Coś dla ciekawych poznania przeszłości,wpołczesności i prognoz na przyszłość Chin.Książka niemieckiego pisarza i byłego ambasadora w Chinach Konrada Seitza "Chiny powrót olbrzyma" Dialog 2008.To nie tyle przewodnik po tym kraju co raczej próba zrozumienia mentalności i charakteru mieszkańców Państwa Środka i fenomenu jego obecnego rozwoju.

Dla zainteresowanych tematem pozycja obowiązkowa.Jedyny minus to fakt,że opowieść kończy się w 2000r.

Tak sobie przeglądam w necie nowości wydawnicze i zastanawia mnie czy ktoś to kupuje...

np.

Ukryta Zawartość

Tytuł wątku jest jednak nieco mylący bo nie daje jasno do zrozumienia, że chodzi o nowe, wartościowe tytuły...

Pamiętam, jak autor tego dzieła w stał na mrozie w samej koszuli przed Pałacem Prezydenckim za czasów L. Kaczyńskiego i krzyczał na władze Warszawy, że celowo remontują Krakowskie Przedmieście, aby JKM Prezydent i inni nie mogli tam wejść. On to mówił poważnie. Czy w w/w dziele p. Kamiński wspomniał o tym chociaż jednym słowem?

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

On to robił tylko jako profesjonalista. Gdyby sytuacja tego wymagała, wszedłby goły na pomnik księcia Józefa i stamtąd krzyczał. Ale w głębi duszy był czysty i teraz wreszcie tę czystość z siebie wyrzuca jako ta fontanna. Złote chłopię po prostu.

Szczegóły tej sprawy można przeczytać tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest najnowszy Francis Fukuyama."Historia ładu politycznego.Od czasów przedludzkich do rewolucji francuskiej" Rebis 2012.Na razie pierwszy tom poświęcony rozwojowi politycznemu od czasów plemiennych,przez powstanie państwa,prawa do rewolucji amerykańskiej i francuskiej.W drugim tomie dojdzie do współczesności.

Ale i tak moją ulubioną książką pozostaje Szwejk :)

Mój kumpel przez tego Szwejka oblał egzaminy na uczelni. Zamiast wkuwać fizykę, jął czytać Szwejka i do rana nie mógł się oderwać - aż przeczytał całego. Egzamin oblał i go wylali.

To ironia? :)

Cóż, podoba mi się Hasek.

Teraz kończę "Sprawiedliwość owiec" Leonie Swann.

Zaintrygował mnie właśnie punkt widzenia na świat.

Moim zdaniem warto przeczytać.

W kolejce "Triumf owiec" tejże autorki.

Szwejk daje dużo do myślenia!

... nie wiem czy odkryje tu ameryke ale czy wiecie ze...

historycy rozebrali historie szwejka na czesci ...i sie okazalo ze kazda z przytaczanych przez niego przypadkow zdarzyla sie naprawde???

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

Nie przeczytałem ich sam, ale trafiłem na rekomendację, że warto. Książki o krytycznej analizie obecnego porządku z punktu widzenia ekon.-społ. Zna ktoś?

The Bottom Billion: Why the Poorest Countries are Failing and What Can Be Done About It

The End of Poverty: Economic Possibilities for Our Time

The Fortune at the Bottom of the Pyramid: Eradicating Poverty Through Profits (Wharton School Publishing Paperbacks)

Confessions of an Economic Hit Man

The Shock Doctrine: The Rise of Disaster Capitalism

Manufacture of Evil: Ethics, Evolution, and the Industrial System

Open Society: Reforming Global Capitalism

The Pathology of Power - A Challenge to Human Freedom and Safety

Blessed Unrest: How the Largest Movement in the World Came into Being and Why No One Saw It Coming

The Unconquerable World: Power, Nonviolence, and the Will of the People

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.