Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 7 miesięcy później...

W końcu jakieś dobre wieści z Polski! :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pytanie - co będzie dalej z projektem? Czy się uda rozwinąć produkcję w kraju? Może to początek odwracania trendu w którym Polska jest tylko gigantycznym konsumentem obcych technologii i dostarczycielem taniej siły roboczej?

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Dottore, właśnie miałem to wrzucić. Doskonały przykład, że potencjał u nas jest. Niedawno czytałem też o projekcie wskrzeszenia Warszawy - auto byłoby ekskluzywną limuzyną o sportowym charakterze (silnik). Prototyp wyglądał smakowicie.

Powrót po dłuższej przerwie...

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Nie naruszono czasem żadnych praw autorskich?

V1-20040830.jpg

Flaris-Lar-1-8.jpg

Ten samolocik to jeszcze przyszłość i niewiele znaczący epizod. O tej firmie wspominałem już w innym wątku: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pojazdy_Szynowe_PESA_Bydgoszcz

220px-ED59-01.jpg220px-Elf_-_27WE_-_SKM_Warszawa_%2820%29.JPG

Edytowane przez dziadekwłodek

Oczywiście, że przyszłość, ale na targach w Paryżu (??) wzbudził duże zainteresowanie. Docenić trzeba, że rodzinna firma założona przed kilku laty do obróbki metali poszła w takim kierunku.

Co do naruszenia (rzekomego) praw, to wszystko co powstało po braciach Wright moznaby za takowe uznać. Ja pomiędzy pociskiem z napędem odrzutowym a samolotem pasażerskim widze jednak różnicę.

Edytowane przez romekjagoda

Dottore, właśnie miałem to wrzucić. Doskonały przykład, że potencjał u nas jest. Niedawno czytałem też o projekcie wskrzeszenia Warszawy - auto byłoby ekskluzywną limuzyną o sportowym charakterze (silnik). Prototyp wyglądał smakowicie.

Eee. Jakis grafik przysiadl do komputera. Cos tam wypocil i nazwal to Warszawą. Do jakiejkolwiek produkcji jeszcze daleka droga. Rysunek to ja moge wykonac.

?👈

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Oczywiście, że przyszłość, ale na targach w Paryżu (??) wzbudził duże zainteresowanie. Docenić trzeba, że rodzinna firma założona przed kilku laty do obróbki metali poszła w takim kierunku.

(...)

W Polsce poza PZL TS-11 "Iskara" nie udało się wdrożyć do produkcji samolotu o napędzie odrzutowym opracowanego od podstaw.

Przykładami są PZL M-15 "Belphegor" i PZL I-22 "Iryda" .

Nie jest moim zamiarem negowanie tego projektu. Jestem raczej sceptyczny co do możliwości firmy nie mającej doświadczenia w tej branży. Skoro nie udało się to, tak doświadczonej i dysponującej znacznym potencjałem projektowo-produkcyjnym firmie, jak ówczesne Polskie Zakłady Lotnicze.

(...)

Co do naruszenia (rzekomego) praw, to wszystko co powstało po braciach Wright moznaby za takowe uznać. Ja pomiędzy pociskiem z napędem odrzutowym a samolotem pasażerskim widze jednak różnicę.

Nie lubię stosować emotikonów. Już na pierwszy rzut oka widać bardzo duże podobieństwa układu aerodynamicznego obu konstrukcji, także takie skojarzenie nasuwa się samo. Niemcy w czasie II WŚ prowadzili badania nad wersją załogową tej latającej bomby.

Edytowane przez dziadekwłodek

Eee. Jakis grafik przysiadl do komputera. Cos tam wypocil i nazwal to Warszawą

Mnie się podoba projekt nowej Syreny Sport! :)

Syrena-Sport-1.jpg

I wcale bym nie był tak pesymistyczny... czasem prace polskich designerów wchodzą do produkcji.

Przykładem polski (a właściwie to chiński...) zegarek Warszawa M20 - design POWALA! Poważnie rozważam zakup.

zegarek-w-stylu-m20_10150,10150_1.JPG

m20-1.640.jpg

No i pudełko na zegarek - GENIALNE! Absolutne mistrzostwo designu.

e7b442800365bcad9ec293d04dfa832d.jpg

Nie lubię stosować emotikonów. Już na pierwszy rzut oka widać bardzo duże podobieństwa układu aerodynamicznego obu konstrukcji, także takie skojarzenie nasuwa się samo. Niemcy w czasie II WŚ prowadzili badania nad wersją załogową tej latającej bomby.

A to jakiś wstyd - czerpać z najlepszych wzorców? ;) Faktycznie - założenia aerodynamiczne podobne. Z małym zastrzeżeniem - silnik napędzający V1 NIE BYŁ typowym silnikiem odrzutowym. Był to silnik pulsacyjny DOPIERO DZISIAJ wprowadzany przez USA w wielkiej tajemnicy do produkcji. Ponoć używa się go w projekcie nowego samolotu szpiegowskiego Aurora.

Niektórzy twierdzą że sfilmowali smugę kondensacyjną silnika pulsacyjnego która różni się od normalnej.

Ukryta Zawartość

Niemiecki przemysł zbrojeniowy z czasów II Wojny "ustawił" kierunki rozwoju lotnictwa i techniki rakietowej na 50 lat naprzód.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W Polsce poza PZL TS-11 "Iskara" nie udało się wdrożyć do produkcji samolotu o napędzie odrzutowym opracowanego od podstaw.

Przykładami są PZL M-15 "Belphegor" i PZL I-22 "Iryda" .

Nie jest moim zamiarem negowanie tego projektu. Jestem raczej sceptyczny co do możliwości firmy nie mającej doświadczenia w tej branży. Skoro nie udało się to, tak doświadczonej i dysponującej znacznym potencjałem projektowo-produkcyjnym firmie, jak ówczesne Polskie Zakłady Lotnicze.

Ostrożność rozumiem, brak natychmiastowego entuzjazmu również. Na razie pokazano, że myśl techniczna jest. Czy będzie z tego lietadło czas pokaże.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Co sie ma nie udac... Polak potrafi.....

http://www.youtube.com/watch?v=FmptiW_aoM4

Nie wiem, czy zauważyłeś w locie ( na filmie ok 1:30) jest też pokazany inny samolot.

silnik pulsacyjny

To lata dwudzieste kiedy próbowano robić silniki odrzutowe bez turbosprężarki bo mieli zbyt duże problemy materiałowe i koncepcyjne żeby skonstruować odpowiednie turbiny. Przykładem są włoskie konstrukcje Caproni ale i polski silnik tria Oderfeld-Bernadzikiewicz-Sachs który doposażono w turbinę w 1931 roku.

Silniki odrzutowe to nic nowego, Whittle dołożył pomysł zastosowania w nich turbiny co zrewolucjonizowało założenia ale przepływ powietrza ze sprężem za pomocą urządzenia wlotowego i spalanego paliwa to dość stara koncepcja np. samolot Coandy z 1910 roku.

Silnik strumieniowy z V1 - stożkowe urządzenie wlotowe spiętrza powietrze - dalej wtrysk paliwa i zapłon - wylot i rozprężenie. Proste jak budowa cepa.

Edytowane przez Piotr

Silnik strumieniowy z V1

V1 mialy silnik pulsacyjny nie strumieniowy.

Nie wiem, czy zauważyłeś w locie ( na filmie ok 1:30) jest też pokazany inny samolot.

No ja tam widze sylwetke podobna do F18 Hornet... Ale popatrz sobie na Bielika.

DRAW-MAIN-iskra.jpg

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Podobieństwo sylwetek jest rzeczywiście duże, szczególnie w locie i z dużej odległości. Ten filmik nie jest najlepszej jakości i nie ma co kopi kruszyć. Tym bardziej, że ów odrzutowiec nie wszedł do produkcji i niewiele o nim nawet na stronie producenta. http://www.marganski.pl/index.php?str=2&idm=4&id=4&banner=tak

Obecnie firma zajmuje się produkcją szybowców MDM-1 Fox oraz samolotów EM-11C Orka. Może kiedyś nawiąże do chlubnych tradycji małych firm lotniczych z czasów II RP.

V1 mialy silnik pulsacyjny nie strumieniowy.

Zasada ta sama - spręż bez turbiny, inaczej podawane paliwo, tak samo samozapłon. Inna prędkość tworzy inne ciśnienia ale schemat ten sam - rura ze stożkiem i wtrysk paliwa.

zegarek elegancki....gdzie mozna kupic ?

Na stronie producenta (tfu - projektanta! ;) ) można zamówić i czekać 3 mce aż kolejna partia przyjdzie z Chin. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli chodzi o polskich designerów to na świecie pracuje ich całkiem sporo. Hipsterskie oprawki do okularów po 600 Euro w Paryżu i Hamburgu etc, projektowanie wnętrza w Peugeot (np. wnętrze obecnego 208 to projekt polskiego projektanta), od lat stały główny designer Jaguara (forma, nie technologie), kupa mebli krajowych marek u nas nieznanych a produkowanych na eksport gdzie można znaleźć klientów na taki towar (podczas gdy u nas większość z pieniędzmi idzie na szwedzki lub włoski trzeci garnitur).

W Poznaniu powstaje Centrum Designu Concordia gdzie przemysł i dystrybutorzy tworzą ośrodek prezentacji, wydarzeń i kontaktowania (wystawiennictwo + interesy) w meblarstwie i urządzeniach konsumenckich etc (działa od paru lat w różnych miejscach, teraz docelowo adaptują Starą Drukarnię).

Jest całkiem nieźle a że w kraju nie ma na to popytu bo jakość przestrzeni i produktów jest często pomijana (co widać np. po przestrzeni publicznej) to cóż... Trzeba szukać klientów za granicą bo z lokalnego rynku się nie wyżyje.

t (np. wnętrze obecnego 208 to projekt polskiego projektanta),

Polak zaprojektował też wnętrze obecnej generacji Golfa. Prototyp Audi e-Tron to też dzieło Polaka.

Jest tego więcej...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skoro tak piszesz to pewnie tak jest.

Volkswagen-Taiguns-inside.jpg00100065-0000-0000-0000-000000000000_00000065-06d9-0000-0000-000000000000_20111130172146_Volkswagen%20Cross%20Coupe%20Interior%20Large.jpg2012-Volkswagen-Beetle-Revealed-in-New-York-05.jpg

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Nudny jesteś i malkontent.

Poza tym jakie ulice takie VW-geny.

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

A Alfa Romeo i Jaguar?

Na marginesie,nie ma nudniejszych wnętrz niż u VW.

Nie ma. Bo VW nie ma swojego stylu. Nabywcy Mercedesa, Alfy, Jaguara spodziewają się wewnątrz typowej dla marki stylistyki. I dostają ją.

Tego nie obserwuje się w tzw. markach popularnych, każda ich generacja jest zupełnie inna. I zwykle bezpłciowa.

A to dlatego, że ma podobać się KAŻDEMU. Mężczyznom i kobietom. Starym i młodym. I tak dalej...

W rezultacie - nie podoba się nikomu. :)

Ale i w Grupie VW zdarzają się ładne wnętrza. Takie Audi A8 ma jedno z najlepszych wnętrz pośród seryjnie produkowanych aut.

W ogóle lubię A8, tylko ta cena... :(

Tonie jest prototyp, to nie jest tuning, to pochodzi z taśmy produkcyjnej.

2012-audi-a8l-w12-interior-photo-454812-s-1280x782.jpg

2012-audi-a8l-w12-interior-photo-454817-s-1280x782.jpg

2012-audi-a8l-w12-interior-photo-454816-s-1280x782.jpg

Komu się nie podoba pomarańczowa skóra, to proszę...

2011-audi-a8-42-quattro-interior-photo-360072-s-1280x782.jpg

2012-Audi-A8-rear-interior.jpg

Edytowane przez il Dottore

Nie no Audi to zupełnie co innego!Ma swój styl i klimat.Bardzo mi odpowiada.

Ale akurat na tym zdjęciu to drzewo jest okropne!

Przecież to tylko jedno z wielu do wyboru... :)

Mi się akurat bardzo podoba takie matowe wykończenie drewnianych paneli.

Zaczęło się w Audi a teraz już i Mercedes to zmałpował.

Edytowane przez il Dottore

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.