Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilskie bezpieczniki

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Ile kosztuje ten bezpiecznik Gigawatta?

Około 400 - 500 zł , jednak sprzwdź u producenta.

Przemek ja mam obydwie linie audio położone z tej samej fazy ale oddzielnej dla wszystkich pozostałych obwodów elektrycznych w tym 3 fazowych.

Moja płyta indukcyjna jest 3 fazowa.

Bezpieczniki zabezpieczające każdy obwód to Carling G-C20A-D1.

Pozdr.

Czyli masz dwa niezależne obwody elektryczne - jeden do audio a drugi do sprzetów kuchennych i swiatła.

Czy masz również oddzielną skrzynkę elektryczną tylko do obwodu Audio ? Wtedy Carling - Gigawatt ma sens.

Słyszysz jakąś róznicę w dźwięku pomiędzy Klangmodulem i Carlingiem ?

Moja płyta indukcyjna jest 3 fazowa.

Bo taka musi być. Z tego co mi wiadomo nie ma płyt jednofazówek.

Dlaczego tylko wtedy Carling ma sens?

W mieszkaniu można wydzielić obwód co najwyżej w ten sposób, że na jednej z faz wisi sprzęt audio oraz zasilanie trójfazowej płyty ceramicznej. Zupełnie osobnego obwodu się nie zrobi. Czy w takiej sytuacji ten bezpiecznik się nie sprawdzi?

Ok, a czy ktoś mógłby jeszcze napisać na czym polega "audiofilska dobroć" tego bezpiecznika Carling?

Temat zasilania był wielokrotnie poruszany. Puryści i teoretycy argumentowali, że dopóki nie jesteś w stanie pociągnąć osobnej linii audiofilskim kablem wprost do elektrowni, a najlepiej wybudować własnej elektrowni, to nie ma sensu robić żadnych modyfikacji.

Moim zdaniem, modyfikacje typu osobny przewód, "audiofilskie" gniazdko czy bezpiecznik są krokami w dobrym kierunku. Nawet jeśli poprawa brzmienia jest iluzoryczna, a efekt niewspółmierny do kosztów, to pewne benefity jednak są. W żadnym rozwiązaniu praktycznym nie przeskoczy się warunków brzegowych.

Ja u siebie rozdzieliłem fazy, dałem gniazdko i bezpiecznik. Bez audio przewodu pomiędzy i jest ok.

nie gniewaj się ale niepotrzebnie kolekcjonujesz w domu jakieś rozdzielnice do sprzętu audio, no chyba że mieszkasz w pałacu i masz sporo wolnego miejsca, że nie wspomnę o złotych bezpiecznikach, które w obliczu komercji nagrań studyjnych są lekką przesadą a nawet hipokryzją

Ja się nie gniewam .

Irytacja moja wynika z faktu , że cokolwiek człowiek nie napisze na tym forum zaraz zleca się ją muchy do gówna różni eksperci i przesmiewcy.

Nie każdy musi znać się na wszystkim , przynajmniej ja tak mam i czasami pisząc można popełnić jakiegoś lapsusa .

Wracając do meritum sprawy dopytalem firmę , która wykonywała u mnie w mieszkaniu cała inst. elektryczna i sprawa wygląda tak , jak napisałem.

Obwody audio idą oba z tej samej fazy.

Wszystkie inne obwody w tym płyta indukcyjna idą osobno i nie są w żaden sposób połączone z zasilaniem sprzętu audio.

Napisałbym jak to jest wykonane ale czytając niektóre wypowiedzi wynika z nich ,że mamy tutaj do czynienia z ekspertami wlekiego formatu wiec przypuszczam , że rozwiązanie takiej prozaicznej sprawy nie będzie stanowiło większego problemu.

pozdr.

Wszystkie inne obwody w tym płyta indukcyjna idą osobno i nie są w żaden sposób połączone z zasilaniem sprzętu audio.

To musiałbyś mieć 4 fazy.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Problem jest szerzej znany...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Naiwna audiofilska wiara w "oddzielne zasilanie" jest po prostu porażająca.

Wypisujesz bzdury. Mam oddzielny obwód z nowymi przewodami 3 x 4mm tylko do audio z głównego licznika( faza ).

Obwód audio ma oddzielną skrzynkę elektryczną dla której przeznaczony jest opisywany Braker GC20A - Gigawat-Carling.

Słychać róznice w dźwięku i obrazie po podłączeniu tych samych urządzeń do obwodu audio lub obwodu z AGD.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Ja się nie gniewam .

Irytacja moja wynika z faktu , że cokolwiek człowiek nie napisze na tym forum zaraz zleca się ją muchy do gówna różni eksperci i przesmiewcy.

Nie każdy musi znać się na wszystkim , przynajmniej ja tak mam i czasami pisząc można popełnić jakiegoś lapsusa .

Wracając do meritum sprawy dopytalem firmę , która wykonywała u mnie w mieszkaniu cała inst. elektryczna i sprawa wygląda tak , jak napisałem.

Napisałbym jak to jest wykonane ale czytając niektóre wypowiedzi wynika z nich ,że mamy tutaj do czynienia z ekspertami wlekiego formatu wiec przypuszczam , że rozwiązanie takiej prozaicznej sprawy nie będzie stanowiło większego problemu.

pozdr.

Sława wymaga poświęcenia ;))

Muchy zlatają się ;)))

A na czym polega zasada działania tego bezpiecznika? Co jest w nim specjalnego?

Z tego co pamiętam kiedy wyjaśniano mi różnice polegającą pomiędzy Klangmodulem a Brakerem Gigawatta - Carling to

Klangmodul z uwagi na zastosowanie bezpiecznika (większego co prawda niż normalny ) musi poprowadzić cały prąd

do audio gdzie grają często monobloki lub inne prądożerne urządzenia a to ogranicza jego możliwości przepuszczenia

pełnej fazy bez żadnych ograniczeń. Gigawatt - Carling jest kompletnym urządzeniem bez bezpiecznika które działa

jednak jak bezpiecznik w razie przepięcia.Jednak żaden przechodzący przez niego prąd nawet w dużej ilości w KW's nie ogranicza jego swobody pracy przepływu prądu do urządzeń. Na tym polega jego wyższość nad Klangmodulem. Gigawatt - Carling sprzedawany jest z dokumentem

który pokazuje zakres i wykres możliwości tego urządzenia. Nie wiem czy Klangmodul równiez

ma taki wykres pracy.Warto sprawdzić.

Oczywiście Klangmodul i Braker Gigawat pracują jako GŁÓWNY BEZPIECZNIK w skrzynce elektrycznej do audio.

Skoro się nie znasz, jak sam przyznajesz (i nie tylko Ty) to nie irytuj się kiedy ktoś, kto akurat na tym się zna próbuje wyjaśnić jak sprawa NAPRAWDĘ wygląda.

Wszyscy, którzy się nie znają zawsze się irytują (co najmniej irytują), właściwie to można ich zrozumieć - dali się omamić, wydali ciężką

kasę teraz jest trudno zachować spokój.

Tyle, że komuś, kto też się nie zna, a jeszcze nie sięgnął po sakiewkę może to się przydać - tyle.

Poza tym ciężko przejść obok nie reagując gdy się czyta takie rzeczy.

Kurcze, nie pisz takich farmazonów.

Zrobienie nowej linii ( obwodu ) elektrycznego do audio z miedzianego kabla 3 x 4mm w ekranie to rząd kilkuset zł, wszystko zależy od długości przewodu a efekt jakościowy grania jest niewspółmierny do nakładów !!!

Ale nie gniazdka, wtyki, bolce, sieciówki ...i "gęsi smalec"!!!

Nawet gęsi smalec działa- wiem, bom raz posmarował. Po tygodniu czyściłem wszystko, bo było nie do przyjęcia. Działa więc czy nie?

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

urządzenia

Jakoś nigdzie nie doczytałem,jakich to kolega urządzeń jest posiadaczem?

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Taka "nowa linia" jakbyś nie zaklinał rzeczywistości i tak jest GALWANICZNIE połączona z całą resztą, która jest zasilana na tej fazie.

Chyba, że stosujesz transformator separujący? Stosujesz? Wiesz co to jest i ile kosztuje taki odpowiedniej mocy?

Reszta to bajki, w które wierzycie...bo nie macie już innego wyjscia.

Ivan2 , proszę Cię i bez urazy ale chyba pomyliłeś wątki. Bujasz w obłokach i niewiedzy.

bajki

:)

zdjęcia

Wrzucaj,co Ci przeszkadza?

Koledzy chętnie zobaczą.

Miałeś okazję

Miałeś okazję.

To jest forum audio,więc nie dziwnym jest,że ktoś zapyta o posiadany system audio,

chyba także logicznym jest,że na forum o fotografii czasem trzeba przedstawić swoje prace.

Tylko jak przychodzi co do czego,to okazuje się to,nie wiedzieć czemu ,dość trudne :)

EOT

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Miałeś okazję.

To jest forum audio,więc nie dziwnym jest,że ktoś zapyta o posiadany system audio,

chyba także logicznym jest,że na forum o fotografii czasem trzeba przedstawić swoje prace.

Tylko jak przychodzi co do czego,to okazuje się to,nie wiedzieć czemu ,dość trudne :)

EOT

Pomoźecie ;))((((

post-59766-0-21462500-1448541152_thumb.jpg

krzyczy

To krzyczy,czy gra?

Bo jak krzyczy,to musisz zmienić źródło ;)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

To krzyczy,czy gra?

Bo jak krzyczy,to musisz zmienić źródło ;)

Dlatego,czekam na te pliki;)))

Krzyczy ,,że bzdury piszecie ....krew się leje ...znaczy kasa frajerów...

Wiem jak gra Reimyio i Bravo i jak to tak plik gra pomacham ogonem !!

Tymczasem wolę Phasta o Vinyl ....

Mam Klangmodul od kilku lat, wypożyczę Gigawatta i porównam u siebie efekty.

Rozmawiałem z firmą Gigawatt, wkrótce bedzie opis Brakera - Carling. Szykuje się nowa strona i wkrótce tam się ma

pojawić szczegółowe info.

Jeżeli bezpieczniki w sprzęcie audio mają wpływ na brzmienie to zapewne te prądowe w tablicy z bezpiecznikami też. Czy ktoś już takie oferuje w wersji audiofilskiej? Mogą też być "kierunkowe"

Jeśli nie, to jest niezły pomysł na kolejny biznes. Jak poczytałem ten wątek to chętnych na taki zakup na pewno nie braknie.

Jeżeli bezpieczniki w sprzęcie audio mają wpływ na brzmienie to zapewne te prądowe w tablicy z bezpiecznikami też. Czy ktoś już takie oferuje w wersji audiofilskiej? Mogą też być "kierunkowe"

Jeśli nie, to jest niezły pomysł na kolejny biznes. Jak poczytałem ten wątek to chętnych na taki zakup na pewno nie braknie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.