Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilskie bezpieczniki

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Wybaczcie ale ja na szczescie jestem gluchy i mi bezpieczniki (zadne), naklejki i inne pierdoliony nie graja i niczego nie zmieniaja.

Są fora dla głuchych, tam się udaj. Nie wiem jaki cel ma osoba, która szczyci się głuchotą i głupotą i wchodzi na fora dla słyszących. Jestem ślepy, to nie wchodzę na fora gdzie podziwia się malarstwo, a jeślim głuchy, to szukam porady lekarskiej laryngologicznej, a jeśli i on nie pomaga, to psychologicznej. Jeśli i to nie skutkuje, to do Pytii.

Czy mógłbyś kilka słów o tych kolumnach napisać. Mam kolumny w całości na RSach i dźwięk po ich zainstalowaniu przeszedł wszelkie wyobrażenia. Gdybym wcześniej wiedział jakiej klasy są te Duelundy to poszedłbym w CASTY.

Ten rzekomy przebieraniec nie dał najmniejszych szans: AHP,AMR Gold, Furutech, kilku RSom,HiFi Tuning Cu,Ag Supreme. Możesz zdradzić co przebrali?

Na wstępie napiszę, że jestem dystrybutorem Kawero.

Nie będę operował frazesami, że to najlepsze kolumny itp. To oczywiste, że dla mnie są. Ich dźwięk podoba mi się bardziej niż podłogówek Classic - jest bardziej przyjazny, nieco cieplejszy. Co prawda nie ma najniższego basu, ale nie jest to dla mnie sprawą priorytetową. Grają niesamowicie rozdzielczo i jednocześnie gładko pod warunkiem wysokiej klasy towarzyszącego im toru (z naciskiem an mocny i wyrafinowany wzmacniacz). Niby skuteczność 87dB, ale byle czym się nie zadowolą.

Bardzo sztywna konstrukcja: obudowy wykonane są z lignofolu. W standzie zainstalowano tzw. labirynt akustyczny opracowany przez firmę VertexAQ, który dodatkowo minimalizuje wibracje. Jedna kolumna waży 34kg.

Wykończenie na najwyższym poziomie: 14 warstw lakieru, egzotyczne forniry do wyboru. Zdjęcia nie są w stanie tego oddać:

kaiser_kawero_chiara_speakers_matej_isak_2016_mono_and_stereo_matej_isak_test_2016_new_2015_%2B-%2B4-1.jpg

Wszystko robione na miejscu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cena po ostatnich podwyżkach jest absurdalnie wysoka.

Babatular, oczywiście że możemy. Jeśli to jest to co poniżej, to niewiele się przepłaca. Sam fakt przebrania produktu jest dalece naganny i rozczarowujący tylko pd jednym względem. To nie była polska myśl techniczna jak myślałem, a byłem z nas dumny. Tu jest porażka.

Produkt nadal przebija inne marki pod każdym względem i tu nie ma jakiejkolwiek dyskusji. Produkt nie kupuje się w ciemno jak tę resztę badziewia nawet typu Audio Horizons. Kto chciał go ocenić mógł wypożyczyć i nikt gwałtem do jego zakupu nie namawiał. Nie było najmniejszego problemu ze zwrotem. Porównywałem z całą plejadą którą podałem i ten przebieranieć nie dał im szans.Czy klue jest w owijce w X, a co jest w X2 i jaki zabieg w nim zastosowano?

Ukryta Zawartość

Czy Audio Horizons jest bezpiecznikiem lepszym od przebierańca? Była szansa to sprawdzić, ale Marcin GPS spanikował i nie porównał, bo bał się przekonać, że wywalił w błoto 115 $+ koszt przesyłki, wiadomo powszechnie, że produkty zachodnie są silnie przewartościowane cenowo w stosunku do jakości, a ich recenzje są najczęściej opłaconą reklamówką.

Ukryta Zawartość

Proszę zaprzestać wycieczek personalnych. Spanikował?

Może nie mam ochoty na testowanie wszystkich produktów, jakie są na rynku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proszę zaprzestać wycieczek personalnych. Spanikował?

Sorry to nie było celowe. Powinienem był użyć innego słowa.

Może nie mam ochoty na testowanie wszystkich produktów, jakie są na rynku.

Masz rację nie ma takiego obowiązku, ale na obecną chwilę, tylko Ty masz Audio Horizonsa i jako jedyny mógłbyś taki sparing przeprowadzić w wysokiej klasie sprzętu. Może jest lepszy od tego przebierańca i wyruszymy na łowy. W audiofilii nie może być zastoju.

By nie było tego "zastoju" właśnie wymieniłem topowe banany Furutecha na wysokich, na kablu głośnikowym Siltecha Prince Royal Signature na Acoustic Revive i mam już ich komplet.

Jak widać zastoju u mnie nigdy nie ma. Za chwilę będzie biżuteria IC na Siltechach zmieniana.

Chochla

Zapraszam do Klubu Acoustic Revive na opis swoich doświadczeń.

Co do bezpieczników i to czy są robione z takich czy siakich gotowców, to jest kompletnie nieistotne,

Liczy się wkład intelektualny, eksperymenty i wynik tych doświadczeń.

Co tydzień lub rzadziej coś poprawiam, wymyślam, eksperymentuję, stale rozwijam brzmienie na wielu płaszczyznach i na wielu polach działań, gdzie większość ludzi puka się w czoło ale mi to nie przeszkadza, bo słychać różnicę.

Wystarczy być otwartym na nowe i krytycznie oceniać efekty bez fantazjowania, że jest lepiej bo tyle $ kosztowało, a przede wszystkim być cierpliwym i uważnym, by systematycznie udoskonalać całościowy wynik systemu.

Polecam zgoła "szalone" eksperymenty z walką z wibracjami, tymi dużymi i tymi mikro, tu nie ma limitów i ciężko dojechać do ściany.

Pozdrawiam

Pygar

Zapraszam do Klubu Acoustic Revive na opis swoich doświadczeń.

Acousticów Revive mam już 12 sztuk i to jest absolutnie topowy produkt w zakresie bananowym. Czystość dźwięku i bajeczne wybrzmienia są nie do pobicia przez konkurencję. Polecam, drogo ale warto.

Co do bezpieczników i to czy są robione z takich czy siakich gotowców, to jest kompletnie nieistotne,

Myślę że chyba nawet Hi Fi Tuning,Furutech czy RS nie robi własnej produkcji. Ilość musiałaby iść w setki tysięcy sprzedanych w miesiącu aby był sens inwestowania we własny park maszynowy. To wszystko to przebierance i tylko kwestia czasu czy to się wyda. Ci, co używają kapsli bez oznakowań mają większą szansę by nie być zdemaskowanym.

Skoro pokrywy stykowe bezpieczników Verictum wyglądają tak samo jak bezpieczników Siba, która produkuje je z niklowanego mosiądzu, a mosiądz w audio słabo się sprawdza, a mimo to Verictum są uznawane za "zjawiskowe" to co powiedzieć o bezpiecznikach nieaudiofilskich marek, których styki wykonane są z czystej miedzi ?

produkt w zakresie bananowym.

Mam nadzieję, że chodzi Ci o rynek akcesoriów audio, a nie spożywczy;-)

Czy to jakiś konkretny model, który polecasz, bo chodzi mi po głowie pomysł wymiany widełek w kablach głośnikowych (które zresztą chyba nie są najwyższej klasy) na banany - a Ty już to przerobiłeś.... Jakie efekty?

znaczy się że co ? Verictum kupuje bezpiecznik SIBA za kilka złotych przykleją naklejkę i bezpiecznik kosztuje pona 300zł ?????

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Skoro pokrywy stykowe bezpieczników Verictum wyglądają tak samo jak bezpieczników Siba, która produkuje je z niklowanego mosiądzu, a mosiądz w audio słabo się sprawdza, a mimo to Verictum są uznawane za "zjawiskowe" to co powiedzieć o bezpiecznikach nieaudiofilskich marek, których styki wykonane są z czystej miedzi ?

Drogi 'Mikha'el'u to jeżeli coś wygląda jak coś tam, to nie znaczy, że to jest tym samym. Mosiądz pięknie wypolerowany wygląda jak złoto a nim nie jest. Kolega się na pewno z tym zgodzi. Byś mógł rozwiać swoje wątpliwości i zaspokoić naturalną ciekawość "prawdziwego" audiofila zaopatrz się w Sibę, bo chyba ciebie na nią stać i wypożycz wyjątkowy produkt Verictum nawet jeśli na kaucję musiałbyś wziąć pożyczkę u Bociana. Tylko bezpośrednie porównanie we własnym systemie pozwoli Ci rozwiać wątpliwości.Mam topowy miedziany Hi Fi Tuning i są to ciepłe kluchy. Zabieraj się więc do roboty i przetestuj samemu, to najlepsze doświadczenie jakie w życiu przejdziesz:) Oczywiście opiszesz cały proces dochodzenia do bezcennej prawdy na forum i motłoch aż zaboli objawiona przez ciebie jedyna, słuszna prawda.

Czy to jakiś konkretny model, który polecasz, bo chodzi mi po głowie pomysł wymiany widełek w kablach głośnikowych (które zresztą chyba nie są najwyższej klasy) na banany - a Ty już to przerobiłeś.... Jakie efekty?

RBN-1 banana plug Acoustic Revive to bardzo dobry produkt:

Ukryta Zawartość

W Polszy można kupić można tu:

Ukryta Zawartość

Jeśli się zdecydujesz na zakup skontaktuj się z Patrykiem Gollerem z Nautilusa warszawskiego, krakowski trochę ciężki w kontaktach.

Cały Prince Siltecha(12 sztuk) mam w tym plagu i uważam że nic lepszego już nie da się zainstalować. One zastąpiły topowe rodowane Furutechy. Jeśli masz ochotę przetestować Furutechy mogę za kaucją Ci je udostępnić, są w stanie idealnym.

>>a mosiądz w audio słabo się sprawdza,<<

Tak nie zupełnie jest. Neutrik do tej pory trzaska swoje produkty na tym materiale i gniazda XLR wszyscy ładują do swoich produktów nagminnie a w rynko PRO na stale. Ja wolę XLRy topowe Furutecha i takie zainstalowałem w Passie.

No to mogę sprawdzić, jak chcecie.

Po Twoim teście ja również to zrobię tak dla równowagi ocen. Sto $ w tą czy tamtą nie grają roli. Zrobię to po zainstalowaniu na IC Siltecha Princess topowej biżuterii CF XLR Furutecha i Vampire.

znaczy się że co ? Verictum kupuje bezpiecznik SIBA za kilka złotych przykleją naklejkę i bezpiecznik kosztuje pona 300zł ?????

baba kup SIBA i pożycz Verictum i porównaj , to najprostszy sposób dojścia do prawdy. Kup za grosze i sprzedawaj za 10 zł., jeśli to takie proste.Zalej rynek wykańczając konkurencję. Trzeba być naiwnym by sądzić by sprzedawcy bezpieczników robili je u siebie. Zamawiają u jakiegoś tam producenta i poddają produkt modyfikacjom i to one wyróżniają produkt ponad inne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Drogi 'Mikha'el'u to jeżeli coś wygląda jak coś tam, to nie znaczy, że to jest tym samym. Mosiądz pięknie wypolerowany wygląda jak złoto a nim nie jest. Kolega się na pewno z tym zgodzi. Byś mógł rozwiać swoje wątpliwości i zaspokoić naturalną ciekawość "prawdziwego" audiofila zaopatrz się w Sibę, bo chyba ciebie na nią stać i wypożycz wyjątkowy produkt Verictum nawet jeśli na kaucję musiałbyś wziąć pożyczkę u Bociana. Tylko bezpośrednie porównanie we własnym systemie pozwoli Ci rozwiać wątpliwości.Mam topowy miedziany Hi Fi Tuning i są to ciepłe kluchy. Zabieraj się więc do roboty i przetestuj samemu, to najlepsze doświadczenie jakie w życiu przejdziesz:) Oczywiście opiszesz cały proces dochodzenia do bezcennej prawdy na forum i motłoch aż zaboli objawiona przez ciebie jedyna, słuszna prawda.

RBN-1 banana plug Acoustic Revive to bardzo dobry produkt:

Ukryta Zawartość

W Polszy można kupić można tu:

Ukryta Zawartość

Jeśli się zdecydujesz na zakup skontaktuj się z Patrykiem Gollerem z Nautilusa warszawskiego, krakowski trochę ciężki w kontaktach.

Cały Prince Siltecha(12 sztuk) mam w tym plagu i uważam że nic lepszego już nie da się zainstalować. One zastąpiły topowe rodowane Furutechy. Jeśli masz ochotę przetestować Furutechy mogę za kaucją Ci je udostępnić, są w stanie idealnym.

>>a mosiądz w audio słabo się sprawdza,<<

Tak nie zupełnie jest. Neutrik do tej pory trzaska swoje produkty na tym materiale i gniazda XLR wszyscy ładują do swoich produktów nagminnie a w rynko PRO na stale. Ja wolę XLRy topowe Furutecha i takie zainstalowałem w Passie.

Po Twoim teście ja również to zrobię tak dla równowagi ocen. Sto $ w tą czy tamtą nie grają roli. Zrobię to po zainstalowaniu na IC Siltecha Princess topowej biżuterii CF XLR Furutecha i Vampire.

baba kup SIBA i pożycz Verictum i porównaj , to najprostszy sposób dojścia do prawdy. Kup za grosze i sprzedawaj za 10 zł., jeśli to takie proste.Zalej rynek wykańczając konkurencję. Trzeba być naiwnym by sądzić by sprzedawcy bezpieczników robili je u siebie. Zamawiają u jakiegoś tam producenta i poddają produkt modyfikacjom i to one wyróżniają produkt ponad inne.

Modyfikacjom powiadasz.

Ciekawe jakim ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

One też z mosiądzu - bardzo to ciekawe....

Tak, w opisie nie kryją że to rodowany mosiądz. Nie wypożyczysz ich by się przekonać jak smakują. Sprowadzają na zamówienie. Czas oczekiwania 1 dzień od zamówienia.

Modyfikacjom powiadasz.

Ciekawe jakim ?

Baba, zadzwoń do RSa, Hi Fi Tuning,Horajzona, tam są szczerzy ludzie(zachód przecież zawsze był szczery) i ci wytłumaczą jakie sekrety kryją się w ich głowach. Jeśli nie dostaniesz odpowiedzi zabieraj się za przerabianie SIBY. Oczywiście dasz nam durniom możliwość ich wcześniejszego wypożyczenia wzorem Verictum. Nieprawdaż?

Verictum to jedyna firma która daje możliwość wypróbowania bezpiecznika i jego zwrotu. Takiej możliwości nie daje już nikt. Pod tym względem są najbardziej wiarygodni niż wszyscy inni producenci na ryku. Zobaczcie ile gówna zalega w szufladach bo nie było możliwości zwrotu., a nasi stanęli na wysokości zadania.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Tak, w opisie nie kryją że to rodowany mosiądz. Nie wypożyczysz ich by się przekonać jak smakują. Sprowadzają na zamówienie. Czas oczekiwania 1 dzień od zamówienia.

Chochla , Ty jesteś Hardcorowiec Audiofilski to zrób próbę .

Zamiast bezpiecznika włóż sobie drut POCC 7N lub srebro 4N i posłuchaj .

Tylko proszę do mnie później nie mieć pretensji jak zostanie drut ze względów dźwiękowych i coś się zjara ;)

Audio Horizon też daje free home trial, tylko trzeba odsyłać do USA ;)

Jest więc szansa, że nie będą zalegać w szufladzie po starciu ze znakomitymi X, X2 Verictum:)

Chochla , Ty jesteś Hardcorowiec Audiofilski to zrób próbę .

Zamiast bezpiecznika włóż sobie drut POCC 7N lub srebro 4N i posłuchaj .

Tylko proszę do mnie później nie mieć pretensji jak zostanie drut ze względów dźwiękowych i coś się zjara ;)

Kolega chyba spał i to mocno. Już opisywałem na forum dawno temu jak jechałem przez co najmniej miesiąc na takim bezpieczniku wymotanym przez siebie z drutem srebrno-złotym Siltecha. Wprost rewelacja. Przestrzeń i wykop jak z Grubej Berty., tylko ten ciągły strach towarzyszący niemalże każdej chwili tej rozkoszy by nic nie walnęło, bo smród poszedłby pod dach i wyżej. Wiem że to było szaleństwo, ale czego nie robi się dla doświadczenia. Na szczęście nic się nie stało( nasza głęboka wiara:)) i Ojca Rydzyka czuwała) i to się nigdy więcej nie powtórzy. Dzięki temu doświadczeniu wiem jakim wielkim i jednocześnie wąskim gardłem jest to miejsce. Następnym wąskim gardłem(nawet 99% audiofilów nie zdaje sobie z tego sprawy) są fuse holdery i jakość materiałów z jakich są wykonane..

Ale największym , wąskim gardłem okazał się bezpiecznik topikowy przy liczniku elektrycznym na korytarzy klatki schodowej. To już jednak inna bajka na opowieść w innym czasie.

Baba, zadzwoń do RSa, Hi Fi Tuning,Horajzona, tam są szczerzy ludzie(zachód przecież zawsze był szczery) i ci wytłumaczą jakie sekrety kryją się w ich głowach. Jeśli nie dostaniesz odpowiedzi zabieraj się za przerabianie SIBY. Oczywiście dasz nam durniom możliwość ich wcześniejszego wypożyczenia wzorem Verictum. Nieprawdaż?

Verictum to jedyna firma która daje możliwość wypróbowania bezpiecznika i jego zwrotu. Takiej możliwości nie daje już nikt. Pod tym względem są najbardziej wiarygodni niż wszyscy inni producenci na ryku. Zobaczcie ile gówna zalega w szufladach bo nie było możliwości zwrotu., a nasi stanęli na wysokości zadania.

jakim modyfikacją ?

Odpowiedź na moje pytanie.

jakim modyfikacją ?

Odpowiedź na moje pytanie.

Nie odpowiem, chociaż wiem, bo sam będę je trzaskał na własny użytek. Zawodowe sekrety chodzą tylko wśród branżystów:)

Do babatular:

A jakich Ty używasz bezpieczników?

Takich za 2 złote

Dlatego dźwięk masz adekwatny do ceny.

tak teraz przy bezpiecznikach za 2 złote mam zniekształcone beznadziejne brzmienie, wyostrzone, płaskie bez basu góry z wyjącą średnicą bez stereofonii. Jak kupię Verictumy za 400zł (które przecież bijją na głowę wszystkie inne bezpieczniki) to będę miał wybitne granie - z bajeczną średnicą krystaliczną górą głębokim basem , wspaniałą stereofonią.

Nagroda Nobla.

tak teraz przy bezpiecznikach za 2 złote mam zniekształcone beznadziejne brzmienie, wyostrzone, płaskie bez basu góry z wyjącą średnicą bez stereofonii. Jak kupię Verictumy za 400zł (które przecież bijją na głowę wszystkie inne bezpieczniki) to będę miał wybitne granie - z bajeczną średnicą krystaliczną górą głębokim basem , wspaniałą stereofonią.

Nagroda Nobla.

Baba jak zwykle bajdurzysz. By czegoś doświadczyć trzeba spróbować samemu.Nie jest powiedziane że Verictum się sprawdzą u Ciebie. Może Audio Horizony lub zwykłe AHP, są też jakieś srebrne nawet ruskie, wywołają u ciebie nieustający orgazm. Bez wduszenia w swój system czegoś innego niż masz "nie dojdziesz" nigdy i będziesz całe życie "niezaspokojonym frustratem." Posłuchaj Stonsów oni nawet o tym śpiewali. Nawet nie wiesz kiedy oni to spłodzili:)

file-moon

:):):)

Czy piewcy/adoratorzy Verictum mogliby skomentować te dwa obrazki zamieszczone przez Diogenesa - choć w zasadzie komentarz file-moon'a wystarczy :)

ja nie jestem ani piewca ani adoratorem, tylko szczęśliwym posiadaczem.

nie wiem co tu komentować, bo X-Fuse wygląda inaczej niż obydwa ze zdjęcia...

Myślę że chyba nawet Hi Fi Tuning, Furutech czy RS nie robi własnej produkcji. Ilość musiałaby iść w setki tysięcy sprzedanych w miesiącu aby był sens inwestowania we własny park maszynowy.

Dokładnie tak jest. Producentem jest Padis. Są do kupienia bez trudu choćby na ebay. Furutech jedynie twierdzi że pod jego marką są dodatkowo kryogenizowane.

Mam te i te.

Różnica w dźwięku między nimi jest bardzo subtelna. Dokładniej minimalnie szersza i głębsza scena przy Furutech. Padis około połowę tańszy.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Baba jak zwykle bajdurzysz. By czegoś doświadczyć trzeba spróbować samemu.Nie jest powiedziane że Verictum się sprawdzą u Ciebie. Może Audio Horizony lub zwykłe AHP, są też jakieś srebrne nawet ruskie, wywołają u ciebie nieustający orgazm. Bez wduszenia w swój system czegoś innego niż masz "nie dojdziesz" nigdy i będziesz całe życie "niezaspokojonym frustratem." Posłuchaj Stonsów oni nawet o tym śpiewali. Nawet nie wiesz kiedy oni to spłodzili:)

Ja jestem normalny i żaden bezpiecznik u mnie nie wywoła orgazmu. U Ciebie wywołuje? Jeśli tak to masz poważny problem. Współczuję.

ja nie jestem ani piewca ani adoratorem, tylko szczęśliwym posiadaczem.

nie wiem co tu komentować, bo X-Fuse wygląda inaczej niż obydwa ze zdjęcia...

Tak inaczej. Jeden ma naklejkę a drugi nie.

Gość

(Konto usunięte)

A propos bezpieczników Verictum...

To jest mój wpis w innym temacie z dn. 31.08.2016:

''Panowie !

Ach te bezpieczniki, jeszcze parę dni temu byłem w tym temacie sceptykiem, natomiast teraz po tygodniowych odsłuchach jestem ''fanatykiem'' :) No może nie fanatykiem, ale cholera słychać wyraźnie zmianę !!!

Wiesiekxxx, jak widzisz jestem na etapie bezpieczników... a nie traf separujących, ale to też element zasilania, więc blisko... :) Wierzę, że takie trafo poprawia wiele i w ogóle aspekt zasilania (wewnętrznego jak i zewnętrznego) to podstawa budowy dobrego brzmienia. Tak na marginesie, używam listwy Tomanka z blockerami prądu stałego oraz filtrami Schaffnera.

Wracając do tych małych elementów zabezpieczających zwanych bezpiecznikami, naprawdę skala zmian po wymianie na Verictumy, przerosła moje oczekiwania. Mając dwa komplety x oraz x2, słuchałem różnych konfiguracji (łącznie ze zmianami polaryzacji). Dzięki odmiennym cechom można uzyskać brzmienie od ''przyciemnionego'' stricte analogowego (2 razy x fuse) do bardzo jasnego i szczegółowego (2 razy x2) ale mimo to bez wyostrzeń na górze !

Generalnie w moim systemie najlepiej spasowały się x w dacu oraz x2 we wzmacniaczu, wzajemnie się one uzupełniają i współgrają. Zależało mi na lepszym wypełnieniu i wybrzmieniu w górnym paśmie, zachowując ''słodycz'' i zróżnicowanie. Dodatkowo zyskała szczegółowość, dynamika, obszerność basu (w całym zakresie), spójność, scena i w ogóle kultura i pełnia (pełna gęba...) tj. potęga brzmienia.

Dodam jeszcze, że te ''voodoo bezpieczniki'' wpływają bardziej na charakter brzmienia niż interkonekty analogowe.''

Do dzisiaj jestem z tej pary, baardzo zadowolony.

Pzdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.