Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilskie bezpieczniki

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Tu nie ma co tłumaczyć.

Weź sobie wyciągnij bezpiecznik i w jego miejsce wstaw drut miedziany z dobrej miedzi np. 6N.7N.8N albo z dobrego srebra, to usłyszysz o co chodzi i nie będziesz dumał bez sensu i po próżnicy.

Drugi przykład sprzęt jest podłączony przykładowo kablem o przekroju 5,5mm a po drodze masz bezpiecznik o grubości ludzkiego włosa, wszystko idzie na oprawki, kapsle i drucik, znów, kapsel, oprawka i dalej.

Chyba widać i czuć, że to miejsce jest wąskim gardłem dla całego prądu.

Czemu w całym urządzeniu nie robią okablowania z drucików o grubości jednego mikro drucika ?

Sprawdź jak Ci napisałem, wymień bezpiecznik na dobry drut, to Ci kapcie spadną jak włączysz dobrze znaną Ci płytę.

Pozdrawiam

Pygar

P.s. Przypominam, że to jest wątek w zakładce Hi-End , a nie w Audio-przedszkolu.

Ok...a jak wstawię ten drut...wiem, że daje poprawę...to jak zabezpieczyć wzmacniacz, nie chciałbym co by moja Jola się przypaliła...

Ale on dal przyklad jak zbadac empirycznie wplyw zmiany/pozbycia sie bezpiecznika na dzwiek wydobywajacy sie finalnie z kolumn.

A nie rozwiazywal problemy elektrotechniczne..

Poza tym sa takie rozwiazania tylko znacznie drozsze, np stosowane w drogich kondycjonerach w ktorych w ogole nie ma bezpiecznikow a sa zabezpieczenia oparte o przeplyw pradu.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Nie rozumiem Twojego jątrzenia , co nie wyszło ??

Siedziałeś cicho więc myślałem żeś niezadowolony i tylko tyle:) Przecież można było skrobnąć parę słów co wniosły Duelundy do Amplifona. Co to jakaś święta krowa ten Amplifon na tym forum i jest niedotykalny a zmiany u Ciebie to jakaś tajemnica państwowa?

Duelund to nie jest jakieś cudo z Marsa .

Oczywiście że nie cudo, ale odpowiednio zaimplementowanie, daje bardzo rasowy dźwięk. Mnie się udało i dlatego napisałem, że mam fuksa. W czymś tam jest całe stado i podobno cienko:)

A kto mówi o kupowaniu ???

Zrób sobie głośniki , ucho masz , wiesz czego chcesz to naprawdę proste ;)

Dla mnie to nie problem, tylko how now i lecę.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Siedziałeś cicho więc myślałem żeś niezadowolony i tylko tyle:) Przecież można było skrobnąć parę słów co wniosły Duelundy do Amplifona. Co to jakaś święta krowa ten Amplifon na tym forum i jest niedotykalny a zmiany u Ciebie to jakaś tajemnica państwowa?

Wyrafinowanie , zwiększenie przestrzeni , poprawa barwy w porównaniu do Audyn True Copper .

Basu nie oceniam , ponieważ mam aktywną sekcję i bas mam taki jaki chcę .

U mnie Duelundy Cast Cu z SET42 to jest strzał w dziesiątkę , choć wiem , że w klasycznych systemach pojawiają się problemy z rozwlekłym basem ..

Amplifon SET42 nie jest , żadną świętą krową ..to wybitny fantastyczny wzmacniacz i tymczasowo nie widzę jego następcy .

Precyzja , dynamika , holografia i namacalność deklasują wszystko co ostatnio miałem okazję u siebie testować .

Wszystkie wynalazki 845 , 300 b itp ...mają czasami ciekawe pewne aspekty , ale całościowo Amplifon jest urządzeniem wybitnym.

Nie piszę często o zmianach in plus , bo na tym forum odbierane to jest to jako kryptoreklama.

Wystarczjąco dużo , złego robi Amplifonowi Szymon swoją namolną krytyką konkurencji .

Andrzej Piwowarczyk to wyjątkowa osoba i ostatnią rzeczą jaką chciłbym , to w jakikolwiek sposób mu szkodzić .

W czymś tam jest całe stado i podobno cienko:)

Podobno ..podobno , bo ktoś to napisał ?

Głośnik to całość ..jak do Daci dasz nitro to będzie Ferrari ...?

Jak do Ferrari dasz diesla to co ?

To są uproszczenia ...

Głośnik to pomysł , przetworniki , obudowa , strojenie i elementy w środku ...i wtedy jest synergia .

Nie piszę często o zmianach in plus , bo na tym forum odbierane to jest to jako kryptoreklama.

Wystarczjąco dużo , złego robi Amplifonowi Szymon swoją namolną krytyką konkurencji .

Panikujecie na tym forum wręcz w dziwaczny sposób, tak jakby codziennie ktoś tu wstawiał nowy element do SET42, a tak praktycznie nic tu się wokół tego wyrobu Amplifona nie dzieje. Kompletna cisza. Konstruktor zakazał? Można tylko szeptać?

Nie krytykuj Szymona bo to jedyny Tuz z kasą i prawdziwym sprzętem na forum, reszta zwiała i pozostali tylko żebracy, którzy na nic nie chcą wydać ze "swoich" tylko "cudzych":)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Panikujecie na tym forum wręcz w dziwaczny sposób, tak jakby codziennie ktoś tu wstawiał nowy element do SET42, a tak praktycznie nic tu się wokół tego wyrobu Amplifona nie dzieje. Kompletna cisza. Konstruktor zakazał? Można tylko szeptać?

Nie krytykuj Szymona bo to jedyny Tuz z kasą i prawdziwym sprzętem na forum, reszta zwiała i pozostali tylko żebracy, którzy na nic nie chcą wydać ze "swoich" tylko "cudzych":)

Dobre nic się dzieje ;)) to zapytaj ile trzeba czekać na zakup SET 42 ???

Ludzie czekają w kolejce długie miesiące .

Tuz z kasą i prawdziwym sprzętem na forum

Gratuluję wzorców ...ehhh

Nie krytykuj Szymona

Ale dlaczego ?

Przecież to forum dyskusyjne .

Przecież każdy średnio rozwinięty audiofil widzi pewne rzeczy .

Szymon fajny gość jest ;)

Dobre .nic się dzieje ;)) to zapytaj ile trzeba czekać na zakup SET 42 ???

Ludzie czekają w kolejce długie miesiące .

To ile trzeba czekać to ja wiem, tylko że użytkownicy coś nie dzielą się radochą z posiadanego cuda tu na forum.

Czyżby rozczarowani i na Duelundy nie stać? Ja" bele radochą" dziele się tu z Tobą, a Ty nie jak na załączonym obrazku i tylko trzeba trochę podjątrzyć byś się wygadał:)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

To ile trzeba czekać to ja wiem, tylko że użytkownicy coś nie dzielą się radochą z posiadanego cuda tu na forum.

Bo słuchają zamiast pisać bzdety ..

Czy ktoś sprzedaje , bo się rozczarował ?

Widzisz jakieś GMki w ogłoszeniach ?

tylko trzeba trochę podjątrzyć byś się wygadał:)

Oj , obym się nie wygadał , bo będę musiał z forum się wynieść ;)

Bo słuchają zamiast pisać bzdety ..

Czy ktoś sprzedaje , bo się rozczarował ?

Widzisz jakieś GMki w ogłoszeniach ?

A podzielić się radochą to jest złe, wstydliwe, to sekunda roboty? Nikt im nie karze ściągać przecież majtek by się obnażyli. Maja obnażyć tylko emocje z odsłuchu:) Nie wierzę, że wszyscy są tak w pełni zadowoleni i nie szukają Duelundów. Jak byś był happy nie montował byś ich.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

A podzielić się radochą to jest złe, wstydliwe, to sekunda roboty? Nikt im nie karze ściągać przecież majtek by się obnażyli. Maja obnażyć tylko emocje z odsłuchu:) Nie wierzę, że wszyscy są tak w pełni zadowoleni i nie szukają Duelundów. Jak byś był happy nie montowałbyś ich.

Chochla , rasowy audiofil zawsze szuka poprawy ..to proste .

Dlatego tyle fajnej mamy zabawy ...

Nie rozumiesz jeszcze , że Nirvana to tylko u handlarzy jest ?

Audio to ciągle poszukiwania i zabawa ..

Użytkownik chochla dnia 03.03.2017 - 12:29 napisał

Nie krytykuj Szymona

Ale dlaczego ?

Przecież to forum dyskusyjne .

Przecież każdy średnio rozwinięty audiofil widzi pewne rzeczy .

Szymon fajny gość jest ;)

Szymon to jedyny Tuz jakiego mamy. Lepiej Go nie tracić. Na innych forach jest ich więcej wiec raczej hołubmy Go. Ha ha.

Gratuluję wzorców ...ehhh

A może wskażesz te właściwe... tylko nie Lady Gaga:)

Chochla , rasowy audiofil zawsze szuka poprawy ..to proste .

Ale przecie ja ciągle coś poprawiam, muszę być chyba rasowym audiofilem.. nie wiedziałem,

że to takie proste.

Nie rozumiesz jeszcze , że Nirvana to tylko u handlarzy jest ?

To do mnie było? Przecie to oczywista oczywistość.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

A może wskażesz te właściwe

Uszy , uszy ;)

Szymon to jedyny Tuz jakiego mamy

Miałem Ciebie za mądrzejszego ....

To do mnie było? Przecie to oczywista oczywistość.

Patrz wyżej ...

Po cholerę jakieś tuzy ?

Tuz , despota , dyktator ...ja wolę ludzi z klasą ( nie mylić z kasą ) i wiedzą i bez prywatnego interesu ...

Uszy , uszy ;)

Przecie tylko na nich polegam, i tylko na własnych.

Użytkownik chochla dnia 03.03.2017 - 13:24 napisał

Szymon to jedyny Tuz jakiego mamy

Miałem Ciebie za mądrzejszego ....

Ja tylko skonstatowałem fakt nic więcej . Aby to zrobić nie potrzeba szczególnej mądrości.

i wiedzą i bez prywatnego interesu ..

Ma wiedzę i ma interes, co nie znaczy, że zawsze co tu pisze, ma tylko interesowny podtekst, a przynajmniej chcę w to wierzyć.

Dlatego już dawno uważam, że pod audio trzeba mieć specjalne zaprojektowane i zbudowane pomieszczenie ..wtedy możn mieć hiend ..tak to tylko tuningowanie nic więcej .

To jest podstawa , bez tego to namiastka ..

U mnie najsłabszym ogniwem jest w tej chwili pomieszczenie ..i żadne bezpieczniki i kabelki tego nie zmienią .

Ty się nie śmiej , bo naprodukowałeś dziesiątki stron o magicznych kablach ;)

Wiesz o co chodzi , masz fajny system , pomieszczenie i to rozumiesz .

Ludzie się w tym jednak gubią i próbują naprawiać później wszystko kablami lub innymi takimi .

Bo sam wiesz jak jest. Dla nas to podstawy,rzecz oczywista. Jak sie cos spieprzy po drodze ,zadne kabelki ,chocby najlepsze,tego nie zmienia. Z drugiej strony ,jak sie robi to wszystko z głową i atencją,nie idzie sie na skroty,szuka sie synergii w konfiguracji i wreszcie sie ja znajduje to w takim systemie dobre okablowanie jest rownie wazne jak cala reszta. Ja o magicznych kablach nigdy nie pisalem. One za nas niczego nie zrobią. Jesli ktos lekcewazy podstawy typu akustyka pomieszczenia,precyzyjne i odpowiednie ustawienie kolumn i fotela(nagminnie lekcewazone) a czesto tez dobor elementow systemu jest dosc przypadkowy ,to nie dziwie sie ,ze lekcewazy kable czy chocby bezpieczniki. Lekcewazy bo byle jak zlozony i ustawiony byle gdzie system nie pozwala mu uslyszec pozytywnego wplywu tego rodzaju akcesoriow ,albo zwyczajnie nie ma na ten temat bladego pojecia bo miec nie moze o czym swiadczy to co w domu zbudowal ;)

No patrz , a u mnie największe różnice są w źródłach i w analogu pre i CD .

Ampli jest mniej wrażliwy .

Bo tak jest z kablami, bezpiecznikami itp...w każdym zestawianiu może być inaczej...

Może Twój "wypasiony" Ampli jest niewrażliwy, ja pamiętam, jak u znajomego, gdzie byłem posłuchać tego wzmacniacza (potwierdzam,świetny) zmiana sieciówki zrobiła ewidentną różnicę in plus;-)

nie chciałbym co by moja Jola się przypaliła...

Ale zaaplikuj jej tego druta tylko na trochę, żeby się zbytnio nie na/przepaliła - szkoda byłoby przecież...

pozostali tylko żebracy, którzy na nic nie chcą wydać ze "swoich" tylko "cudzych":)

Czasami chyba powinieneś ugryźć się w palec, bo pisząc coś takiego możesz obrazić wiele osób, zupełnie na to niezasługujących....

Wtedy używa się liczby pojedynczej, ale zostawmy to, bo faktycznie dyskusja z niektórymi osobami w tym wątku, może podnieść ciśnienie, a powinno wywołać uśmiech politowania.... bo to nie są takie oczywiste rzeczy, przynajmniej nie w każdym systemie...

..ale to już było...

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

To miło, że tak zacnie nagradzasz wrażliwość.... szkoda, że nie wiesz jaki ja jestem wrażliwy ;-)

Witek , to miała być propozycja ; ) No weź ...stanowczo wolę pianistki od pianistów ;)))

Ach, jaki piękny instrument....

Ale najważniejsze, że nasze chłopaki wywaliły wszystkie bezpieczniki, ograniczniki i obciążenia i zdobyli drużynowe złoto!!!!

Serce rośnie!!!!

Czasami chyba powinieneś ugryźć się w palec, bo pisząc coś takiego możesz obrazić wiele osób, zupełnie na to niezasługujących....

To było do AntyTuzów tego forum czyli Ziko369, Oxy... i File moona i tp.

Szczególnie miano AntyTuza wszech czasów dostaje Ziko : >> Podsumowując, moje zdjęcia dadzą tylko obraz nędzy i rozpaczy low endu...a brzmienie jest wręcz odwrotne :-)

>>Moje ustawienie nijak się ma do wszelkich zasad akustyki a scena jest doskonała...<<

Zdjęcia z wersalką i TV LG między kolumnami i paprotkami w doniczkach na kolumnach nie chciał pokazać. Trudno, przebolejemy.

Gość

(Konto usunięte)

To było do AntyTuzów tego forum czyli Ziko369, Oxy... i File moona i tp.

Szczególnie miano AntyTuza wszech czasów dostaje Ziko : >> Podsumowując, moje zdjęcia dadzą tylko obraz nędzy i rozpaczy low endu...a brzmienie jest wręcz odwrotne :-)

>>Moje ustawienie nijak się ma do wszelkich zasad akustyki a scena jest doskonała...<<

Zdjęcia z wersalką i TV LG między kolumnami i paprotkami w doniczkach na kolumnach nie chciał pokazać. Trudno, przebolejemy.

:-)))))))))

Cholera...muszę się zająć branżą audio...moja popularność rośnie... ;-))))

Przebrnąlem przez wszystkie wpisy.

Zanim jednak mozolnie dotarlem do końca zrobiłem eksperyment. Mianowicie zalicowałem bezpiecznik złotym drutem 0,4 mm i tak przygotowany bezpiecznik zapodalem wczoraj do wzmaka a później do kondycjonera.

Wy się tu spierajcie a ja nie mam się nad czym zastanawiać, bo wniosek jest jeden - bardziej ograniczająca dźwięk oprócz bezpiecznika może być jedynie przerwa w obwodzie.

Jako, że kompromisów trzeba się wystrzegać ominąłem bezpiecznik i to dopiero rewolucja! Na prawdę polecam.

Owocowych przepychanek, pozdrowionka wracam do poukładanego dźwięku.

Bo Ty postąpiłeś w sposób rozsądny - spróbowałeś, i wiesz jak sprawy się mają!

Inni wolą bić pianę;-(

Ziko369

Jego bym nie łączył z pozostałą dwójką....ale nie byłem ani u Niego, ani u Ciebie, więc na podstawie wpisów na forum nie będę wróżył z fusów u kogo, co i jak gra....

Bo Ty postąpiłeś w sposób rozsądny - spróbowałeś, i wiesz jak sprawy się mają!

Inni wolą bić pianę;-(

... zamiast obowiązkowo, nie mając o tym większego pojęcia, poigrać sobie z prądem. ;)

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

;) nie wiem czy poszedłem pod prąd czy jednak popłynąłem z prądem...

Nie bede sie rozpisywac, co się zmieniło i w jakim kierunku. Jedno jest pewne powrotu do stosowania we wzmaku elementu jakim jest bezpiecznik po prostu nie ma i polecam spróbować choćby dla sportu, własnej wiedzy, obejść ten element aby wyrobić sobie pogląd.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.