Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilskie bezpieczniki

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Tak jak jestem w stanie zrozumieć zmianę bezpiecznika, jeżeli jest on w torze audio, bo działa on wtedy bezpośrednio na sygnał podawany na kolumny, tak naprawdę nie umiem sie odnieść do czytanych tu teorii na temat bezpieczników w torze zasilania. Nie piszę tego aby "hejtować" pisze to aby zrozumieć podejście osób, które faktycznie są przekonane, że to działa. Przecież na tym etapie, zasilanie na cały układ podaje zasilacz i różnego rodzaju stabilizatory i przede wszystkim kondensatory zasilania, które bez wzgledu na to jak swietny bedzie bezpiecznik ładują się dokładnie tak samo i mają taką samą pojemność.Zmiana dzwieku przez bezpiecznik w torze zasilania ? przeciez bezpiecznik nie jest w stanie zmienic charakterystki pracy kondensatora... Proszę potraktować poważnie to pytanie, może mnie czegoś w szkole zapomnieli nauczyć..

Oczywiście że zabezpiecza ale przecież nie na zawsze. Po roku należy go nanieść ponownie na oczyszczone powierzchnie. Czyszczenie można sobie ułatwić stosując elektryczną szczoteczkę do zębów i wszelkie wyciorki do czyszczenia szczelin międzyzębowych.

Niestety Reson licon to towar deficytowy. Zostalo mi go na jedno smarowanie wszystkich miejsc w systemie wiec ......zwlekam z tym bo nigdzie nie moge juz go dostac a plyn Furutecha nie dziala tak dobrze jak Reson.

Przyznaje ,ze poprawa brzmienia po oczyszczeniu i posmarowaniu bezpiecznikow resonem w Krellu zaskoczyla mnie totalnie,zwlaszcza jej skala i w pewnym sensie kierunek ,ktory przy charakterze brzmienia 400tki poszedł w strone bardzo pożądaną a mialem pewne obawy co do tego.

Witam

Tak jak jestem w stanie zrozumieć zmianę bezpiecznika, jeżeli jest on w torze audio, bo działa on wtedy bezpośrednio na sygnał podawany na kolumny, tak naprawdę nie umiem sie odnieść do czytanych tu teorii na temat bezpieczników w torze zasilania. Nie piszę tego aby "hejtować" pisze to aby zrozumieć podejście osób, które faktycznie są przekonane, że to działa. Przecież na tym etapie, zasilanie na cały układ podaje zasilacz i różnego rodzaju stabilizatory i przede wszystkim kondensatory zasilania, które bez wzgledu na to jak swietny bedzie bezpiecznik ładują się dokładnie tak samo i mają taką samą pojemność.Zmiana dzwieku przez bezpiecznik w torze zasilania ? przeciez bezpiecznik nie jest w stanie zmienic charakterystki pracy kondensatora... Proszę potraktować poważnie to pytanie, może mnie czegoś w szkole zapomnieli nauczyć..

Nie mam pojecia jak to dziala ,co sie zmienia itd ale metoda jest prosta,wystarczy to zrobic tzn wymienic i porownac brzmienie,posluchac. Sam nie stosowalem jeszcze ,zadnego specjalistycznego bezpiecznika ale zmiany brzmienia wniesione przez wyczyszczenie i pokrycie stykow bezpiecznikow fabrycznych nie pozwalaja mi przejsc kolo tego zagadnienia obojetnie a skala zmian zaistniala w przypadku Krella wrecz budzila zdumienie. Nie ma mowy o subtelnosciach na granicy percepcji .

Niestety Reson licon to towar deficytowy.

Kup to, jest nawet lepsze:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Niestety Reson licon to towar deficytowy. Zostalo mi go na jedno smarowanie wszystkich miejsc w systemie wiec ......zwlekam z tym bo nigdzie nie moge juz go dostac a plyn Furutecha nie dziala tak dobrze jak Reson.

Przyznaje ,ze poprawa brzmienia po oczyszczeniu i posmarowaniu bezpiecznikow resonem w Krellu zaskoczyla mnie totalnie,zwlaszcza jej skala i w pewnym sensie kierunek ,ktory przy charakterze brzmienia 400tki poszedł w strone bardzo pożądaną a mialem pewne obawy co do tego.

Nie mam pojecia jak to dziala ,co sie zmienia itd ale metoda jest prosta,wystarczy to zrobic tzn wymienic i porownac brzmienie,posluchac. Sam nie stosowalem jeszcze ,zadnego specjalistycznego bezpiecznika ale zmiany brzmienia wniesione przez wyczyszczenie i pokrycie stykow bezpiecznikow fabrycznych nie pozwalaja mi przejsc kolo tego zagadnienia obojetnie a skala zmian zaistniala w przypadku Krella wrecz budzila zdumienie. Nie ma mowy o subtelnosciach na granicy percepcji .

Czyli jest to zakładam subiektywne odczucie, nie będę w to w takim wnikał. Jestem zdania, że jeżeli komuś to poprawiło brzmienie, to po co mu mówić że tak nie jest.

Ja mimo tego, że muzyki słucham bardzo dużo, nie lubię jednak mistycznych popraw dźwięku, staram się na wszystko spojrzeć jednak racjonalnie. Za każdym razem odbijam się od takiego tematu podobnym zdaniem: "nie wiem jak to działa ale działa".

Ukryta Zawartość

Sprawdzales dzialanie obu? Ja sprawdzilem Resona i Furutecha. Reson zdecydowanie lepszy

Czyli jest to zakładam subiektywne odczucie, nie będę w to w takim wnikał. Jestem zdania, że jeżeli komuś to poprawiło brzmienie, to po co mu mówić że tak nie jest.

Ja mimo tego, że muzyki słucham bardzo dużo, nie lubię jednak mistycznych popraw dźwięku, staram się na wszystko spojrzeć jednak racjonalnie. Za każdym razem odbijam się od takiego tematu podobnym zdaniem: "nie wiem jak to działa ale działa".

Zawsze mowa o subiektywnych odczuciach. Kazdy z nas jest inny. Mozna jednak latwo stwierdzic czy mowa o niuansach na granicy percepcji czy jednak o zasadniczych roznicach . Chyba ,ze ktos niedoslyszy.

Ukryta Zawartość

Co to jest za wynalazek?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Poważnie odpowiadając to można postawić pytanie a czemu maja wpływ na dźwięk kable zasilające, listwy i kondycjonery?

Maja bo ogólnie rzecz ujmując stabilność i czystosc prądu docierającego do trafo ma znaczenie i wpływ na dźwięk.

Do Vlada: Czy pisanie o jakości niemieckiego piwa sprzedawanego przez ich markety to wykroczenie? Czy Niemcy stali się właścicielami również tego forum? Jeśli tak, to ja spadam.

Jeśli Twoim wyborem jest udawanie głupiego miast zrozumienie, że pisania w sposób ubliżający personalnie rozmówcom nie będę tolerował, to rzeczywiście spadaj.

Pyskówek w wątku kierowanych w stronę moderacji również tolerować nie będę.

Masz zastrzeżenia do moich działań wobec swych wpisów, zgaszaj do Administracji.

EOT.

Nie wiem jaki problem jest z zakupem Reson Likona. Wpisałem w wyszukiwarkę i bez problemu znalazłem sklep.

Pozdrawiam

Sklep to ja tez znalazlem. Kilka tyg temu pisalem do RCM i dostal odpowiedz ,ze producent wycofal preparat tzn nie dostarcza juz na rynek. A gdzie znalazles?

Jeśli Twoim wyborem jest udawanie głupiego miast zrozumienie, że pisania w sposób ubliżający personalnie rozmówcom nie będę tolerował, to rzeczywiście spadaj.

Co w zdaniu które usunąłeś było ubliżające:

>>Nic w życiu nie jest za darmo. Jeśli chcesz tak naprawdę nauczyć się czegoś musisz to doświadczyć przede wszystkim na sobie a to wymaga podjęcia działań a nie teoretyzowania siedząc w fotelu i ciągnąc cienkie piwko zakupione w niemieckim markecie.<<

Była to ogólna uwaga skierowana do pewnych postaw nie osoby. Postaw inercyjnych a na tym forum takich bezwładnych i biernych jest multum i jeszcze do tego mieniących się racjonalistami. Krytykują wszystko i wszystkich kiedy sami w całym swoim życiu nie wykonali ani jednego najprostszego testu nawet z najprostszym drutem wygrzebanym ze śmietnika, nie mówiąc o zakupieniu bezpiecznika droższego niż babatularowe 2 zł.

to rzeczywiście spadaj.

Zgodnie z Twoim życzeniem napiszę do administracji by usunęli mnie i moje wszystkie wpisy na tym forum.

Bestaudio.pl

A no to spróbuj zamowic ;)

Chochla daj spokoj. Szkoda bedzie ;) Moderacja jest tu delikatnie mowiac ,specyficzna. Prosilem o przeniesienie wątku o Jazzie Wile z powrotem do zakladki high end ale nawet nie dostalem odpowiedzi.

Poważnie odpowiadając to można postawić pytanie a czemu maja wpływ na dźwięk kable zasilające, listwy i kondycjonery?

Maja bo ogólnie rzecz ujmując stabilność i czystosc prądu docierającego do trafo ma znaczenie i wpływ na dźwięk.

No jasne, jakość zasilania przekłada się na to jak sprzęt gra. Elementy, o których wspomniałes jak np kondycjoner, mają taką zasade działania, że uzasadniona jest poprawa. Jednak mówimy tu o bezpieczniku, w którym element topikowy musi ulec spaleniu przy odpowiednim obciążeniu i tyle.

Nie zależy mi na tym aby komuś wpajać, że nie ma racji... nie będę absultnie negował tego, że ktoś słyszy róznice.. nie mnie tu oceniać. Ja jestem człowiek prosty, chce wiedzieć co wg osób bawiących się w zmianę bezpieczników zmienia element topikowy w układzie ?

Ja jestem człowiek prosty, chce wiedzieć co wg osób bawiących się w zmianę bezpieczników zmienia element topikowy w układzie ?

Bezpieczniki są zbudowane z różnych materiałów. W zależności od jakości materiału przewodzącego czyli stal niklowana, miedzi, srebra, platyny, czy geometrii przewodnika, może to być rurka, spirala, spirala z rurką w środku, spirala z prostym drutem w środku itp. To wszystko może być w próżni lub zatopione w jakim materiale tłumiącym lub innym. Bezpiecznik można tak ująć jest przedłużeniem kabla zasilającego tylko w mikroskali. Jego wadą jest przekrój, ale to jest oczywiste by mógł się przepalić w razie zwarcia. Jeżeli uważasz, że kable zasilające, ich rodzaj materiału przewodzącego, geometria przewodu, rodzaj ekranowania są nieistotne to daj sobie spokój z bezpiecznikami.

Czy kolega forumowy mógłby wkleić swój sprzęt i pokazać akustykę otoczenia byśmy mogli się przekonać czy mamy do czynienia z kimś poważnym?

Bezpieczniki są zbudowane z różnych materiałów. W zależności od jakości materiału przewodzącego czyli stal niklowana, miedzi, srebra, platyny, czy geometrii przewodnika, może to być rurka, spirala, spirala z rurką w środku, spirala z prostym drutem w środku itp. To wszystko może być w próżni lub zatopione w jakim materiale tłumiącym lub innym. Bezpiecznik można tak ująć jest przedłużeniem kabla zasilającego tylko w mikroskali. Jego wadą jest przekrój, ale to jest oczywiste by mógł się przepalić w razie zwarcia. Jeżeli uważasz, że kable zasilające, ich rodzaj materiału przewodzącego, geometria przewodu, rodzaj ekranowania są nieistotne to daj sobie spokój z bezpiecznikami.

Czy kolega forumowy mógłby wkleić swój sprzęt i pokazać akustykę otoczenia byśmy mogli się przekonać czy mamy do czynienia z kimś poważnym?

Mój sprzęt nie jest na pewno niczym kosmicznym jednak długo go szukałem i miałem okazje posłuchac naprawde mase sprzętu i tego bardzo drogiego i DIY. Wzmacniacz Xindak 6950 i kolumny Focal 716V zdjęcia mogę wrzucić jak wrócę z pracy. Tak jak wspomniałem, nie zależy mi na wykłócaniu, więc dziękuję za to że powiedziałeś coś więcej o tych bezpiecznikach, jednak ja widocznie będę stał z tej strony nie przekonanych i niech tak zostanie. Miłego odsłuchu.

Mój sprzęt nie jest na pewno niczym kosmicznym jednak długo go szukałem i miałem okazje posłuchac naprawde mase sprzętu i tego bardzo drogiego i DIY. Wzmacniacz Xindak 6950 i kolumny Focal 716V zdjęcia mogę wrzucić jak wrócę z pracy. Tak jak wspomniałem, nie zależy mi na wykłócaniu, więc dziękuję za to że powiedziałeś coś więcej o tych bezpiecznikach, jednak ja widocznie będę stał z tej strony nie przekonanych i niech tak zostanie. Miłego odsłuchu.

Bedziesz tam stal do czasu aż zechcesz kiedys sprawdzic to sam. Nie namawiam do wywalania kasy ,sporej kasy na zakup kilku bezpiecznikow . Za ulamek tej ceny mozesz zrobic to co ja,mianowicie kupic Reson Licon i go zaaplikowac na fabryczne bezpieczniki oraz na uchwyty w ktore je wsadzisz. Wczesniej wszystko wyczysc. Tu tez polecam do tego celu inny rodzaj plynu Reson. Gwarantuje efekt . A Xindaka znam ,bardzo fajny wzmak i jest podatny na tego typu zabiegi. Pracowal u mnie przez kilka lat i sprawdzilem to.

Bedziesz tam stal do czasu aż zechcesz kiedys sprawdzic to sam. Nie namawiam do wywalania kasy ,sporej kasy na zakup kilku bezpiecznikow . Za ulamek tej ceny mozesz zrobic to co ja,mianowicie kupic Reson Licon i go zaaplikowac na fabryczne bezpieczniki oraz na uchwyty w ktore je wsadzisz. Wczesniej wszystko wyczysc. Tu tez polecam do tego celu inny rodzaj plynu Reson. Gwarantuje efekt . A Xindaka znam ,bardzo fajny wzmak i jest podatny na tego typu zabiegi. Pracowal u mnie przez kilka lat i sprawdzilem to.

Jeżeli ktoś, kiedyś do mnie przyjdzie z takimi bezpiecznikami, to owszem spróbuje. Jednak nie przekonuje mnie ten ruch na tyle aby płacić za to z własnej kieszeni. Bo w mojej opinii jest to analogiczne do obszycia kierownicy w samochodzie i liczenie na więcej koni.. Tak jak pisałem wcześniej, słyszysz różnice ? to tylko się cieszyć, ja podchodzę do tego bardziej racjonalnie. Wiem, że słuchanie muzyki i zapadnie się w ten świat zmusza często aby zapomnieć o racjonalności jednak ja nie potrafię pójść tak daleko aby uwierzyć, że inny bezpiecznik przyjemniej naładuję mi kondensator...

Ja chcial bym zadac pytanie specjalistom od bezpiecznikow.

Zalozmy ze chce sprobowac jak bardzo "zmienia" brzmienie.

Ktore bezpieczniki mam wymienic:

- bezpiecznik topikowy w gniazdku (posiadam)

- bezpiecznik topikowy we wtyczce kabla zasilajacego (posiadam)

- bezpiecznik topikowy w urzadzeniu (sekcja zasilania).

I prosze o informacje dlaczego ten a nie inny?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Dlaczego Pan file moon zaczyna bawić się bezpiecznikami? Może by tak zacząć dokonywać zmian w swoim świecie audio od akustyki i porządnej linii zasilającej? Jeśli to ma pozamiatane to OK.

ednak ja nie potrafię pójść tak daleko aby uwierzyć, że inny bezpiecznik przyjemniej naładuję mi kondensator...

Z tego co piszesz wynika, że nie masz pojęcia, na czym polega high-end audio. Nie słyszałeś, nie rozumiesz, nie słyszysz. To po co się wypowiadasz?

Pozostając w twoich technicznych porównaniach - o kondensatorach za kilka - kilkanaście tysięcy za sztukę też nie słyszałeś, nie rozumiesz. To może jak się zapoznasz - zdaj relację...

High-end audio - to technika, ale wysublimowana technika a nie z zurtu czy Intertechniki albo Conrada :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Z tego co piszesz wynika, że nie masz pojęcia, na czym polega high-end audio. Nie słyszałeś, nie rozumiesz, nie słyszysz. To po co się wypowiadasz?

Pozostając w twoich technicznych porównaniach - o kondensatorach za kilka - kilkanaście tysięcy za sztukę też nie słyszałeś, nie rozumiesz. To może jak się zapoznasz - zdaj relację...

High-end audio - to technika, ale wysublimowana technika a nie z zurtu czy Intertechniki albo Conrada :-)

Po co się tak gorączkować, po co te ataki typu "To po co się wypowiadasz?". Po prostu pytam, szukam odpowiedzi, jednak jak dostaję odpowiedzi z cyklu "i tak nie zrozumiesz" albo "sprawdź a zobaczysz" to niestety ale nie jest to odpowiedz na zadane przeze mnie pytanie. Nie jest wykluczone, że nigdy tego nie zrozumiem i na zawsze pozostane w HI-FI a nie HI-END, jednak spodziewałem się bardziej rzeczowych wypowiedzi.

Była to ogólna uwaga skierowana do pewnych postaw nie osoby.

Kłamiesz!

Cały wpis opatrzyłeś dedykacja "panie file-moon", zatem nie była to wypowiedź kierowana ogólnie lecz do adresata. Zdania które usunąłem, a nie wszystkie przytoczyłes w swej odpowiedzi na mój wpis, sa bezsprzecznie pisane w sposób pogardliwy w stosunku do adresata.

Upomniałem Ciebie jednym punktem z uwagi na fakt, iz kilka wpisów wczesniej dałeś pełny popis swego chamstwa w stosunku do interlokutora, gdzie poprosiłem Ciebie jedynie o zredagowanie swego wpisu bez ataków personalnych. To uczyniłes bez sprzeciwów.

To jest ostatni mój wpis bezposrednio do Ciebie, abyś potem nie kłamał, ze spotkały Ciebie restrykcje moderatorskie bez uzasadnienia.

EOT.

Po co się tak gorączkować, po co te ataki typu "To po co się wypowiadasz?". Po prostu pytam, szukam odpowiedzi, jednak jak dostaję odpowiedzi z cyklu "i tak nie zrozumiesz" albo "sprawdź a zobaczysz" to niestety ale nie jest to odpowiedz na zadane przeze mnie pytanie. Nie jest wykluczone, że nigdy tego nie zrozumiem i na zawsze pozostane w HI-FI a nie HI-END, jednak spodziewałem się bardziej rzeczowych wypowiedzi.

nie pytasz - bo z góry zakładasz tezę

dodatkowo - szydzisz z osób posiadających doświadczenie w tej sprawie

jeśli ktoś jest zainteresowany na poważnie - to sam sprawdza, a nie żąda, żeby ktoś mu coś udowadniał, bo on nie wierzy, nie słyszy, nie rozumie

to że nie słyszysz, nie wierzysz, nie rozumiesz - to tylko twój problem,

nikt nie będzie na siłę cię przekonywał

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

nie pytasz - bo z góry zakładasz tezę

dodatkowo - szydzisz z osób posiadających doświadczenie w tej sprawie

jeśli ktoś jest zainteresowany na poważnie - to sam sprawdza, a nie żąda, żeby ktoś mu coś udowadniał, bo on nie wierzy, nie słyszy, nie rozumie

to że nie słyszysz, nie wierzysz, nie rozumiesz - to tylko twój problem,

nikt nie będzie na siłę cię przekonywał

Gdzie wg Ciebie zaszydziłem z kogokolwiek ? Gdzie wg Ciebie ja zakładam jakąs teze ?, podałem jedynie moje zdanie i moją opinie nigdzie nie napisałem, że tak jest na pewno i sie mylicie. Za każdym razem podkreślam, że jeżeli dla kogoś to działa, w żaden sposób nie będę tego negował. Ja jedynie próbuje zrozumieć dlaczego działa, a nie "po prostu działa i koniec"

Trudno, poszukam gdzie indziej.

A mnie sie wydaje ,że jednak nie szukasz odpowiedzi. Gdybys szukal i naprawdę by Cie to interesowalo,zrobilbys tak jak ja lub wypożyczylbys kilka sztuk bezpiecznikow i sam to u siebie sprawdzil. Jest taka mozliwosc przynajmniej w Audiofascie gdzie za kaucja przez dwa tyg mozna to testowac u siebie.

A mnie sie wydaje ,że jednak nie szukasz odpowiedzi. Gdybys szukal i naprawdę by Cie to interesowalo,zrobilbys tak jak ja lub wypożyczylbys kilka sztuk bezpiecznikow i sam to u siebie sprawdzil. Jest taka mozliwosc przynajmniej w Audiofascie gdzie za kaucja przez dwa tyg mozna to testowac u siebie.

Nie do końca się z tobą zgodzę, to o czym mowisz to pojscie nieco na łatwizne ze strony forum. Nie obrażając nikogo mam nadzieje ale w skrócie to wygląda tak "Nie wiem jak to działa, jednak musisz spróbowac bo mnie pomogło". Ja nie jestem z tych, którzy "wierzą", że coś pomaga. Zastosowałeś część, wydałeś pieniądze, jesteś zadowolony ponieważ wg Ciebie poprawiła brzmienie, nie jesteś ciekawy dlaczego tak się stało ? ja np jestem.

Jednak nie przekonuje mnie ten ruch na tyle aby płacić za to z własnej kieszeni.

Ręce ponownie opadają na taki wpis. Jest firma która bezpieczniki wypożycza na 18 dni, oczywiście za kaucją. Jaki więc masz problem? Można zwrócić bez uzasadnienia. Czego jeszcze chcieć? Strach zamrozić parę drobnych?

Strach, że po tym doświadczeniu może się sypnąć cały ten "rzekomo racjonalny" świat. One są do tego kierunkowe, co Ci się nawet w głowie nie mieści.. prawda?.Akustykę masz zrobioną czy też nie gdyż trzeba wysupłać z własnej kieszeni? O osobne linie nawet nie pytam gdyż na nie też trzeba wysupłać z" własnej". Jeśli nie masz zamiaru czegokolwiek praktycznie sprawdzać to po co pytasz o cokolwiek. Co chcesz nam udowodnić? Żeś ty jedyny mądry? Że wystarczy mieć sprzęt na poziomie radia z kuchni i świat ma się u swoich stóp.? Niestety my mamy inne wymagania, przynajmniej w tej zakładce.

Nie do końca się z tobą zgodzę, to o czym mowisz to pojscie nieco na łatwizne

Sorry, ale pójście na łatwiznę to szukanie odpowiedzi od innych osób, zamiast zadania sobie wysiłku i sprawdzenia u siebie - bo to Ty masz osądzić, czy słyszysz te zmiany, czy nie i czy warto u Ciebie zainwestować w dany element, czy nie. Bo może się okazać, że nie warto - też tak kiedyś miałem, co nie znaczy, że coś nie działa z założenia, tylko w danym systemie...

gadzie poprosiłem Ciebie

Proszę nie dawać złego przykładu;-)

Oxygenthief - O to mamy kolejnego geniusza, który zmierzy bezpiecznik i się dowie dlaczego to tak działa :-)

Pod warunkiem, że usłyszy ofc, w co zdajemy się powątpiewać :-)

Piękne i proste jest życie tych, co wszystko wiedzą z góry :-)

jednak musisz spróbowac bo mnie pomogło"

Przecież my Ci klarujemy, że pomogło i od dłuższego czasu zachęcamy do samodzielnego testu u siebie, a Ty dalej swoje. Podejrzewamy słabe rozgarnięcie:)

Użytkownik Vlado vel Vladomord dnia 22.02.2017 - 13:14 napisał

gadzie poprosiłem Ciebie

Proszę nie dawać złego przykładu;-)

To był z pewnością perfidny atak personalny i Vlado powinien dostać punkt karny. Zaraz napiszę do administracji:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.