Skocz do zawartości
IGNORED

Robią nas w bambuko

witek_z

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzie są pieniądze, gdzie są pieniądze ze składek emerytalnych? Trochę dużo czytania, ale to są fakty! Warto czasem myśleć samodzielnie. Rządowe statystyki mówią, że średnia pensja w Polsce to ok. 3600. To znaczy, że średnie składki emerytalne to 703,08 zł miesięcznie - procent składki emerytalnej do ZUS jest stały, określony ustawowo. Liczba pracujących na koniec II kw. 2011 to 16,163 mln. Możecie te dane sami zweryfikować przeglądając oficjalne strony rządowe, sięgając do oficjalnych statystyk GUS. Miłej zabawy. Ale co z tego wynika?? BARDZO WIELE, a właściwie BARDZO DUŻO. Dużo czego?? PIENIĘDZY, oczywiście. Pomnóżcie urzędową i oficjalną liczbę zatrudnionych i oficjalną i bardzo urzędową średnią składkę emerytalną do ZUS. Powinno Wam wyjść miesięcznie 11 375 519 400 zł, czyli ponad jedenaście miliardów trzysta siedemdziesiąt pięć milionów. To gigantyczne pieniądze, a jest to tylko składka emerytalna. Bawmy się dalej: pomnóżcie to razy 12 miesięcy, a wyjdzie na to, że w skali roku jest to 136 506 232 800 zł. Kończą się Wam okienka w kalkulatorze? Mnie też. Zatem powiem, że jest to słownie ponad 136 miliardów 506 milionów zł w roku. Mamy w Polsce około 5 mln emerytów, dokładnie - w marcu 2011 było ich 4,979 mln. To znowu wg. oficjalnych, rządowych i jedynie słusznych i poprawnych statystyk. Rencistów nie liczę, bo już na pewno nie zmieszczą mi się w kalkulatorze, a poza tym - na nich jest OSOBNA składka!!!. Wychodzi mi zatem na to, że rocznie jest to średnio 27301 zł na emeryta, czyli miesięczna emerytura średnio powinna wynosić 2275,00 zł. Tymczasem średnia emerytura - znowu wg rządowych, oficjalnych i jedynie słusznych i poprawnych statystyk wynosiła w tymże marcu 2011 zaledwie 1721,00 zł. Czyli o 554 mniej niż wynika ze składek wyliczonych na podstawie danych statystycznych rządu RP, GUS, ZUS, KRUS i każdy inny SRUS. Jak policzycie dalej, to wyjdzie Wam NADWYŻKA rzędu 32% w stosunku do wydatków na emerytury (czyli średnio ZUS jest na plusie około 2,5 miliarda zł miesięcznie, czyli 30 miliardów rocznie!!!). Tymczasem, rząd ubolewa, że budżet dopłaca ponoć do emerytur dziesiątki miliardów rocznie. Jesteście zdumieni?? To przeliczcie jeszcze raz. Też liczyłem, bo nie wierzyłem. Wniosek jest taki: ktoś z trójki: GUS, ZUS, Rząd RP łże. ŁŻE W BEZCZELNY SPOSÓB. Gorzej: dopuszczam możliwość, że łże więcej niż jeden, a nawet że łżą wszystkie wymienione instytucje. Taki jest mój wniosek. Ale jest też PYTANIE: co dzieje się z nadwyżką??? I takie są wnioski wynikające z oficjalnych danych statystycznych. Chyba, że Rostowski przesłał sfałszowane dane do GUS, wszak to, używając eufemizmu, mistrz kreatywnej księgowości. Załóżmy jednak, że dane oficjalne są prawdziwe, a więc wnioski zeń wynikające także. Proszę sobie wyobrazić, jaka gigantyczna nadwyżka powstanie przy wydłużeniu czasu pracy potrzebnego do osiągnięcia wieku emerytalnego. Oczywiście, pracy tej i tak nie ma, a bezrobocie zamiast maleć wciąż rośnie, co również potwierdzają dane oficjalne. Na co ma pojść taka nadwyżka?? Na zrzutkę na Greków?? Włochów?? By żyło im się jeszcze lepiej?? Gdzie jest kasa!!! Jeśli tak jak ja, jesteś przeciw kłamstwom rządzących, to proszę skopiuj to na inne fora, aby jak najwięcej osób mogło to przeczytać, zanim zostanie usunięte. Ludzie kiedy w końcu wyjdziemy na ulice i zaczniemy walczyć o swoje? pieniądze???

https://www.audiostereo.pl/topic/94358-robi%C4%85-nas-w-bambuko/

Czy na stronach rządowych można znaleźć jaki procent społeczeństwa pracującego (Liczba pracujących na koniec II kw. 2011 to 16,163 mln) pracuje za najniższą krajową, 3/4 etatu itp itd, bo mam wrażenie, że dane z Mazowsza i bardzie rozwiniętych obszarów służą za ogólnokrajowe dane.

Ps.

A brakujące kwoty z twoich wyliczeń znajdziesz jak się przypatrzysz ich siedzibom i wielkości zatrudnienia w nich.

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Aś, Ty głupi Witek.

Rusz głową.

A prezes spółki skarbu państwa dostaje odprawę wysokości wielokrotności pensji. pracował 1 mc a dostaje za np. 6mc. Przychodzi następny i dostaje po 1 mc za 6mc, przychodzi następny...

Permutacje Kolego, permutacje...

Mnoży się ta kasa jak pantofelki!

A przecież spółki skarbu państwa zysków nie przynoszą... Zajrzyj do statystyk.

Robią nas w bambuko!

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Kwota rocznego ograniczenia podstawy wymiaru składek oraz Maksymalna wysokość składek przekazanych do OFE...Kwoty rocznego ograniczenia podstawy wymiaru składek (30-krotność średniej płacy krajowej w zł) oraz maksymalna wysokość składek, które mogą być przekazane do OFE:

2012 105 780,00 zł 2 432,94 zł

2011 100 770,00 zł 7 356,21 zł

2010 94 380,00 zł 6 889,74 zł

2009 95 790,00 zł 6 992,67 zł

2008 85 290,00 zł 6 226,17 zł

2007 78 480,00 zł 5 729,04 zł

2006 73 560,00 zł 5 369,88 zł

2005 72 690,00 zł 5 306,37 zł

2004 68 700,00 zł 5 015,10 zł

2003 65 850,00 zł 4 807,05 zł

2002 64 620,00 zł 4 717,00 zł

Czyli jak widać Twoje wyliczenia są błędne ...świadczą natomiast jak wiele ludzi zarabia niewiele i ile jest umów śmieciwych..z których skladki są żadne lub bardzo małe...czyli z grubsza ten kto zrobił 1 mln zapłaci 45,28% skladki czyli ..nie 452 tysiące ale ....105 tys i z tej sumy dopiero 19,52 % na emerytury czyli...ok 20 tys...ale jego 900 000 zł dodaje sie do sredniej ale nie obciążonej skladki stąd te niby zaginione kwoty...rozumiesz?Wniosek jest też taki że dość dużo ludzi zarabia zbyt wielkie pieniądze w stosunku do tej marnie opłacanej większości....

na 16 mln pracujących część to rolnicy , zwolnieni i "śmieciarze" tak więć płaci tylko trochę ponad 9 mln.I tu błąd kardynalny w obliczeniach.

obliczenia włąsne uproszczone

pracując od 23 do 67 roku życia i zyjąc statystycznie do 71 r. życia.

Moja ostatnia składka emerytalna to 478,09 zł x 540 msc. to teoretycznie 258.168,6 zł kapitału

gdyby to dzielić na statystyczne 4 lata życia musiałbym dostawać....5378,12 netto emerytury

pracująć od 23 do 65 roku życia i żyjąc statystycznie do 71 r. życia.

jw 478,09 x 504 msc. to teoretycznie 240.957,36 zł kapitału

gdyby to dzielić na statystyczne 6 lat życia na emeryturze musiałbym dostawać 3346,63 netto emerytury.

W obu przypadkach pozostaje sprawa składki rentowej z której w momencie nieskorzystania powinna powiększych wymiar emerytury o ok. 25 %

Jednym z największych kłamstw przy aktualnym obliczniu emerytury jest wiek . ZUS nie oblicza składki z wieku statystycznego tylko arbitralnego ...87 lat życia , który to dożywa ok. 1 % populacji.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• Administratorzy

Kwota rocznego ograniczenia podstawy wymiaru składek oraz Maksymalna wysokość składek przekazanych do OFE...Kwoty rocznego ograniczenia podstawy wymiaru składek (30-krotność średniej płacy krajowej w zł) oraz maksymalna wysokość składek, które mogą być przekazane do OFE:

2012 105 780,00 zł 2 432,94 zł

2011 100 770,00 zł 7 356,21 zł

2010 94 380,00 zł 6 889,74 zł

2009 95 790,00 zł 6 992,67 zł

2008 85 290,00 zł 6 226,17 zł

2007 78 480,00 zł 5 729,04 zł

2006 73 560,00 zł 5 369,88 zł

2005 72 690,00 zł 5 306,37 zł

2004 68 700,00 zł 5 015,10 zł

2003 65 850,00 zł 4 807,05 zł

2002 64 620,00 zł 4 717,00 zł

Czyli jak widać Twoje wyliczenia są błędne ...świadczą natomiast jak wiele ludzi zarabia niewiele i ile jest umów śmieciwych..z których skladki są żadne lub bardzo małe...czyli z grubsza ten kto zrobił 1 mln zapłaci 45,28% skladki czyli ..nie 452 tysiące ale ....105 tys i z tej sumy dopiero 19,52 % na emerytury czyli...ok 20 tys...ale jego 900 000 zł dodaje sie do sredniej ale nie obciążonej skladki stąd te niby zaginione kwoty...rozumiesz?Wniosek jest też taki że dość dużo ludzi zarabia zbyt wielkie pieniądze w stosunku do tej marnie opłacanej większości....

Miałem podobne odczucia po przeczytaniu tematu. Część osób prowadzi działalność, gdzie składka nie jest proporcjonalna tylko stała, są różne formy zatrudnienia - umowa zlecenie, spółki, KRUSy i inne. Nie można wkładać wszystkiego do jednego wora. Do tego dochodzi nam kilkaset tysięcy urzędników, którzy miesiąc w miesiąc swoją pensję dostają. Ktoś cały ten ZUS przecież obsługuje. Nie wiem czy oni biorą z tej samej puli (teoretycznie nie powinni, ale w praktyce wszystko i tak jest pieniędzmi rządowymi).

na 16 mln pracujących część to rolnicy , zwolnieni i "śmieciarze" tak więć płaci tylko trochę ponad 9 mln.I tu błąd kardynalny w obliczeniach.

obliczenia włąsne uproszczone

pracując od 23 do 67 roku życia i zyjąc statystycznie do 71 r. życia.

Moja ostatnia składka emerytalna to 478,09 zł x 540 msc. to teoretycznie 258.168,6 zł kapitału

gdyby to dzielić na statystyczne 4 lata życia musiałbym dostawać....5378,12 netto emerytury

pracująć od 23 do 65 roku życia i żyjąc statystycznie do 71 r. życia.

jw 478,09 x 504 msc. to teoretycznie 240.957,36 zł kapitału

gdyby to dzielić na statystyczne 6 lat życia na emeryturze musiałbym dostawać 3346,63 netto emerytury.

W obu przypadkach pozostaje sprawa składki rentowej z której w momencie nieskorzystania powinna powiększych wymiar emerytury o ok. 25 %

Jednym z największych kłamstw przy aktualnym obliczniu emerytury jest wiek . ZUS nie oblicza składki z wieku statystycznego tylko arbitralnego ...87 lat życia , który to dożywa ok. 1 % populacji.

Już chciałem Ci odpisywać, ale widzę, że odpowiedziałeś sobie w ostatnim zdaniu. Nikt Ci nie dzieli całości kapitału na 4 czy 6 lat, niestety nie ma tak dobrze. Nie wiadomo ile lat będziesz zył, a jak pociągniesz nieco dłużej to też kasę musisz dostawać. Nie mówiąc już o tym, że jak wykorkujesz mając nawet 40kę na karku to cały zgromadzony kapitał przepada. Z tego co pamiętam, to jedynie OFE jest dziedziczone.

Sprawdź nasze recenzje sprzętu w Magazynie Audiostereo:
https://www.audiostereo.pl/magazyn/

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

Z tego co pamiętam, to jedynie OFE jest dziedziczone.

praktycznie nie ma dziedziczenia - miało być - ale sie przestraszyli że coś będą musieli płacić -

zostawili jakieś ochłapy - kilka złotych dosłownie...

i znowu zrobili nas w bambuka - ale to nieważne - bo już praktycznie ofe nie ma (nie będzie z tego kasy)

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Przypominam szanownym Wyborcom, że polscy niedorobieni politycy obiecali odpis na emerytury z wpływów... z gazu łupkowego (gazowe eldorado, te sprawy;).

Jakoś od kilku miesięcy cisza...

Robią nas w bambuko!

praktycznie nie ma dziedziczenia - miało być - ale sie przestraszyli że coś będą musieli płacić -

zostawili jakieś ochłapy - kilka złotych dosłownie...

i znowu zrobili nas w bambuka - ale to nieważne - bo już praktycznie ofe nie ma (nie będzie z tego kasy)

niema żadnego dziedziczenia ! składka emerytalna nie należy do potrącanego ( cytuje jednego ministra ) i tak np. nie podlega podziałowi w wypadku rozwodu

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

ZUS podaje oficjalnie jako przychody okolo 50 mld zl rocznie a wydatki okolo 100mld zl.

pozdrawiam,

PS jesli brutto dochod jest 3600zl to ile dostaje sie na reke? Rozumiem, ze 700zl idzie na skladke emerytalna. Ile wynosza inne podatki?

Gdzie jest kasa!!!

To bardzo proste. Państwo pobiera od nas pieniądze niby na określony cel. Na przykład w benzynie jest zawarty tak zwany podatek drogowy. Ale tylko z nawy, gdyż około połowy z niego pójdzie i tak na inne wydatki państwa. Na kwiatki rosnące na trawniku przed Sejmem, na przegląd limuzyny premiera, na pensje dla wojewodów, może premie jubileuszowe dla generałów. I tak dalej.

Jak by tego nie nazywać, to "zwykła" kasa do rozporządzania przez Rząd.

Tak samo postępuje się ze składkami emerytalnymi.

Jeżeli chodzi o wybory , to sam nie wiem , chodzę ale prawdę mówiąc to trzeba chyba zmiany mentalności , kto się dorwie do koryta to i tak będzie chapał bo za cztery lata może nie być okazji , kto się wychyli , oberwie. Przychodzą nowi , często krewni znajomi , zanim zaczeli to już wiedzą że im się też należy , przecież mają przykład. Zmiana myślenia wymaga pokoleń , lub jakiejś gwałtownej sytuacji . Może by petycję napisać do anonymous ... ;)

Jakby ich tak zamykać jak ta panią z Ukrainy to może by się uspokoili...

Zwróćcie uwagę jak się łapserdaki ujęli za kobitą.

Strach im dupę ściska jakby mieli odpowiadać za błędy...

Prowadzicie jakieś biznesy.

Napiszcie co Wam drodzy Koledzy grozi za drobne pomyłki w księgach lub książkach przychodów rozchodów...

A tu przedsiębiorstwo "Państwo" i żadnej odpowiedzialności...

Za kazdym razem gdy odwiedzam ojca w kraju i chcac nie chcac obejrze wiadomosci po kilku minutach podnosi mi sie cisnienie. Jak te ch...je okradaja obywateli...Moim zdaniem kary za walki dla politykow powinny byc o wiele surowsze niz dla kogokolwiek innego.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Panowie ale na co wy liczycie? to tak jakbys mial dostep do kasy tylko trzeba przygotowac jakis papierek zeby mozna bylo ja zgarnac, i kasa by byla wszedzie ale za kazdym razem trzeba cos wymyslic zeby ja zgarnac (to wymyslenie = zrobienie kogos w bambuko)

i teraz odpowiedzccie sobie co zrobic zeby nie brano kasy ? ano zlapac za reke i zastosowac kare i ja zabrac jesli sie da...

wiec juz wiecie dlaczego tak sie dzieje,

a gdyby ktos nie zrozumial.... Panowie dopuki nie wyjdziecie i nie zrobicie porzadku doputy te praktyki beda dzialaly w najlepsze, ba beda coraz odwazniejsze bo apetyt rosnie...

chwilowy brak działalności w audio.

Ale dziś się kradnie w majestacie prawa ! Kradzież w Polsce jest karalna , defraudacja pieniędzy już nie !

Wystarczy przeanalizować malwersacje w naszym kochanym kraju .

Piotr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.