Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepszy DAC(USB+LAPTOP +pliki wysokiej rozdzielczosci)

mirek10

Rekomendowane odpowiedzi

No nie wiem, jak chcesz dam Ci maila do Hansa.

Byl u mnie w ostatni poniedzialek , minn puszczal mi Antylope Gold przez optyka, gdyz stwierdzil, ze nie gra z usb plikow hires.

No pewno by tak nie robil, gdyby gralo...

Jest tu zapewne cos do wyjasnienia.

Pzdr

marslo

P.S. Wlasnie dostalem od Hansa odpowiedz, ze rzeczywiscie nie gra, ale z Aurendera. No a u mnie gralismy wlasnie z Aurendera S10, co do serwerow opartych na Windowsach lub Mac'u to nie wiem , upewnie sie jeszcze.

pzdr

marslo

Update - no i sie wyjasnilo do konca :

With any computer (mac or Windows) it is not a problem..... problem is that the Zodiac sends a protocol to the computer and the Aurender does not accept that..

Hans

Konto w trakcie usuwania

• Redaktorzy

Frantz, Hans nie Hans ale nie zgubiłeś się przypadkiem Lucasowi ?

Jak to mawiał Manuel z "Fawlty Towers" - Ke?

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

No nie wiem, jak chcesz dam Ci maila do Hansa.

Byl u mnie w ostatni poniedzialek , minn puszczal mi Antylope Gold przez optyka, gdyz stwierdzil, ze nie gra z usb plikow hires.

No pewno by tak nie robil, gdyby gralo...

Jest tu zapewne cos do wyjasnienia.

Pzdr

marslo

P.S. Wlasnie dostalem od Hansa odpowiedz, ze rzeczywiscie nie gra, ale z Aurendera. No a u mnie gralismy wlasnie z Aurendera S10, co do serwerow opartych na Windowsach lub Mac'u to nie wiem , upewnie sie jeszcze.

pzdr

marslo

Update - no i sie wyjasnilo do konca :

With any computer (mac or Windows) it is not a problem..... problem is that the Zodiac sends a protocol to the computer and the Aurender does not accept that..

Hans

Jak widać z Aurenderem są kolejne problemy!! Super sprzęt, dobrze rokujący na przyszłość ale na razie jest niedopracowany softwerowo i z wieloma innymi sprzętami nie pracuje poprawnie lub w ogóle nie pracuje. Mam teraz u siebie , porównuję bezpośrednio do Linn Akurate DS i wyniki porównań są zaskakujące.

Jak będziesz miał już tego DACa z USB, to kup sobie wersję USB only, i wtedy porównaj do Linna ...

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Jak będziesz miał już tego DACa z USB, to kup sobie wersję USB only, i wtedy porównaj do Linna ...

Ale ja mam USB i w Accustic Arts i w K-01.

Sprowokowałeś mnie to tobie powiem, że zdziwiłbyś się.

Ja też sądziłem ze Aurender zmiecie mojego Linna i nawet chciałem żeby tak się stało bo Aurender bardziej mi się podoba niż Linn, jest lepiej wykonany,

ma więcej wyjść cyfrowych i urokliwe wskaźniki wychłowe jako może zbędny ale miły bajer.

Po włączeniu nastąpiły jednak zaskakujące zjawiska.

Jeśli powiem że zwykły plik z CD 16/44 grany z NAS-a przez Linn Akurate DS jako transport po kablu cyfrowym RCA do DAC-a Accustic Arts zagrał znacznie lepiej niż ta sama płyta ale z Aurendera po USB do jeszcze lepszego DAC Esoteric K-01 i do tego z Aurendera grał plik 24/96!!! To uwierzysz? Ja też nie mogłem uwierzyć!!

Chyba że te pliki 24/96 to przereklamowany bajer bo powinny pozamiatać zwykły plik 16/44 a tak się nie stało.

Zresztą po tym teście od znajomego słyszałem że też woli pliki 16/44 niż 24/96 więc może coś jest na rzeczy.

Ale urządzenie bardzo mi się podoba i chętnie bym jest sobie sprawił.

Jest duża szansa że teraz Koreańczycy popracują porządnie na usprawnieniem softu Aurendera tak żeby współpracował z wszystkimi innymi urządzeniami tak jak robi to Linn i wtedy może to być najlepszy transport plików. Musi się też pojawić kilka innych programów sterujących lub poważna rozbudowa tego istniejącego.

Porównujesz jabłka do pomarańczy. Wyślij TEN SAM plik z Aurendera przez USB i z Linna przez SPDIF. I wtedy porównaj.

Filip Kulpa (prywatnie właściciel właśnie Linna), pisał że Aurender pozamiatał Linna.

Biorąc pod uwagę teoretyczną przewagę transmisji USB nad SPDIF nie jest to zaskoczeniem. Aby było inaczej, DAC musiałby mieć mocno skopane wejście USB (co oczywiście też jest możliwe - nowa technologia i wielu producentów ma cały czas z nią wiesze lub mniejsze problemy).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Nie wiem jak Pan Kulpa ale u mnie Linn Akurate DS chodzi tylko jako transport i jak

narazie zwykły plik z Linna po SPDIF gra co najmniej równie dobrze jak z Aurendera plik 24/96 po USB. Też mnie to dziwi. Co ciekawe dotyczy to plików które Aurender ma na swoim HDD bo o dziwo lepiej brzmi z plikami które ciągnie z NAS-a.

Będę jeszcze dalej testował więc mam trochę czasu na końcowe wnioski.

Natomiast to co jest pewne już teraz to Linn chodzi z wszystkimi NAS-ami a Audender nie, oprogramowanie do obsługi Linna to bajka a do Aurendera jest tylko 1 program pozostawiajacy wiele do życzenia.

Na szczęście ludzie z Aurendera ciągle ten sprzęt usprawniają kolejnymi upgrade-ami oprogramowania a poza tym dystrybutorem na Polskę jest bardzo sympatyczny człowiek o swojsko brzmiącym imieniu Hans(to żarcik dla Zyzia).

Ale tym razem Hans nie jest Niemcem tylko Holendrem.

Jest więc nadzieja że temat Aurendera będzie się w Polsce dobrze rozwijał.

Teraz porównuje inne pliki Hires i Linn Akurate idzie łeb w łeb z Aurenderem.

Może to też zależy od pliku.Nie wszystkie hires są tak dobre jak być powinny.

• Redaktorzy

Na szczęście ludzie z Aurendera ciągle ten sprzęt usprawniają kolejnymi upgrade-ami oprogramowania a poza tym dystrybutorem na Polskę jest bardzo sympatyczny człowiek o swojsko brzmiącym imieniu Hans(to żarcik dla Zyzia).

Ale tym razem Hans nie jest Niemcem tylko Holendrem.

Potwierdzam, rzekłbym nawet, że przesympatyczny.

Teraz porównuje inne pliki Hires i Linn Akurate idzie łeb w łeb z Aurenderem.

Może to też zależy od pliku.Nie wszystkie hires są tak dobre jak być powinny.

No wiesz, w plikach jak w całym audio "shit in, shit out".

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Potwierdzam, rzekłbym nawet, że przesympatyczny.

No wiesz, w plikach jak w całym audio "shit in, shit out".

Na to wygląda. Przewaga pliku 24/96 nie zawsze jest oczywista.

To chyba też kwestia realizacji.

Znajomy z USA odpisal mi ze ten sprzet pozamiatal wszystko co po USB gra na swiecie,czy mozna mu wierzyc?za takie pieniadze,gdzie to sprawdzic?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moze ktos z kolegow chociaz po podanych parametrach cos moze powiedziec o tym sprzecie,moze ktos go sluchal?

Ukryta Zawartość

Znajomy z USA odpisal mi ze ten sprzet pozamiatal wszystko co po USB gra na swiecie,czy mozna mu wierzyc?za takie pieniadze,gdzie to sprawdzic?

Ukryta Zawartość

Moze ktos z kolegow chociaz po podanych parametrach cos moze powiedziec o tym sprzecie,moze ktos go sluchal?

zapytaj Elba. chyba coś może na ten temat powiedzieć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po parametrach? :) Nie radzę podejmować decyzji w ciemno na tej podstawie bez odsłuchu u siebie.

Ukryta Zawartość

Oczywiscie!ciekawe bo Offramp Turbo5 tej firmy, o ktorym kolkega Elba pisal byl fantastyczny,wiec trzymajac sie tej opini mozna przypuszczac ze ten sprzet

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) musi tez byc dobry ,tym bardziej ze mowia ze ich najlepszy.

Ukryta Zawartość

Być może. Nie słuchałem, więc się nie wypowiadam.

W linku podanym przez Ciebie cytowany jest redaktor Steven Stone:

“...regardless of how I employed the Overdrive DAC I was aware that I was listening to the best USB DAC I had ever reviewed.”

Steven Stone, The Absolute Sound, Feb. 2010

Tyle,że to opinia sprzed 2 lat.

Jego opinia o najlepszym dźwięku z targów CES jest ze stycznia 2012, więc znacznie świeższa i typuje inne DACi:

Ukryta Zawartość

Steven Stone's Best of Show

"Best Sound (Cost No Object)

This year I finally “got” Magico, courtesy of the system in Axiss Distributing’s Room. Starting with an HP portable running pre-release Emotion playback software, the signal ran through Solution’s new 590 USB convertor ($4000) via AES/EBU cable to a Solution 540 CD player and then to Solution 501 amplifiers driving Magico Q3 speakers. All wire was from Kubala Sosna Elation series. The system recreated the soundstage on my own 192/24 recording of the Deadly Gentlemen more precisely than any system I’ve heard before. Awesome, a word I rarely use, was an understatement. Gobsmacked would better describe my state after just 30 seconds of listening.

Best Sound (for the lowest price)

I’ve heard the Magnepan 1.7 speakers numerous times at shows, but I’ve never heard them sound as good as in Digital and Analog Co LTD’s room. Starting with a Dell computer running J-River playback software connected via USB to a prototype Calyx Femto DAC/preamp driving a pair of Calyx 500 monoblock amps, my 192 files were served up with all the finesse and brio of a far more expensive system. Cables were from Zen-Sati, and the whole shebang came in under $12,000."

Ukryta Zawartość

Ustawiony caly tor i monobloci pod ten wyjatkowo DAC,a tu bardziej chodzi o taki DAC po USB+Laptop, ktory bez wielkich dodatkow sprzetowych zblizy sie graniem do HI-END.Tym bardziej ze ten z USA kosztuje 3999$,trzeba zapytac czy zrobili nowsza i jeszcze lepsza wersje?w koncu byl to 2010r.

Ustawiony caly tor i monobloci pod ten wyjatkowo DAC,a tu bardziej chodzi o taki DAC po USB+Laptop, ktory bez wielkich dodatkow sprzetowych zblizy sie graniem do HI-END.Tym bardziej ze ten z USA kosztuje 3999$,trzeba zapytac czy zrobili nowsza i jeszcze lepsza wersje?w koncu byl to 2010r.

Calyx FEMTO jest właśnie takim DACiem USB. Tyle, że jest droższy. Sam czekam na okazję do posłuchania go.

BURMESTER 113- tez przedstawiciel gry po USB

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zdjecie tylko nie te sprzetu, jest strone wczesniej odpowiednie!

Ukryta Zawartość

Tak,..jeśli mogę podpiąć się pod wątek, też jestem w trakcie poszukiwań dac,a, myślałem kiedyś o; Benchmarku 1, Lawry, i Mytek. Moje typy powstały tylko z opisów tego forum, a może coś innego, może gdzieś jakieś odsłuchy?...A-cha, co do Lavry nie wiem, bo jest kilka modeli, prócz tego za ponad 7tyś funtów. Nie wiem, ale zastanawiam się nad Mytkiem,

MYTEK_stereo192.jpg

DAC1.jpg

Tutaj taki mały test.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MYTEK-slyszalem, sporo audiofili jest bardzo zadowolonych z niego.

Przeczytalem wlasnie o CALYX 24/192(6000zl),

ale CALYX GFmod ktory kosztuje dwa razy tyle 11000zl

Ukryta Zawartość

Oczywiscie jeszcze CALYX FEMTO

Ukryta Zawartość

Oczywiscie wszystkie ceny poprzednio podane sa w $!!!! a nie w zlotych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Akurat DAC za 5000$ nie musi byc lepszy,ja uwazam ze najwieksza sztuka jest znalesc i kupic DAC taki, ktory gra prawie tak jak ten za 5000$, a kosztuje np.2400$ ,lub mniej!to jest sztuka i HI-END w zakupach.

Akurat DAC za 5000$ nie musi byc lepszy,ja uwazam ze najwieksza sztuka jest znalesc i kupic DAC taki, ktory gra prawie tak jak ten za 5000$, a kosztuje np.2400$ ,lub mniej!to jest sztuka i HI-END w zakupach.

I właśnie, tą drogą cały czas krocze.

Widzę, że już się pojawiła propozycja zdroworozsądkowa (acz dość kosztowna), czyli Benchmark.

Jeśli nie musi mieć znanej nazwy, to polecę nieodróżnialnego od Benchamrka odsłuchowo i pomiarowo (oczywiście znacznie słabsza funkcjonalność, za to wielkość "laptopowa") ODAC'a (w combo z Objective2 obudowa jak paczka fajek)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do poczytania i pomiary.

Do kupienia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (wychodzi 125CHF + przesyłka).

Troszkę poza konkursem: na dobrym (czyt. transparentnym) torze nie słychać różnicy między 24/44, a 24/192. Ba! Pokusił bym się o stwierdzenie, że nie da się usłyszeć różnicy pomiędzy 16/44.1 a 24/192.

Kto twierdzi inaczej, ten ma przeciw sobie wyniki badań naukowych i wnioski ze ślepych odsłuchów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lust is my sister, my muse and my whore

I stand on the mountain, and pray for the war

1600$ to dla mnie max. do wydania.

Anedio D2:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No, fajnie, ale co dalej z resztą....elementów.

Anedio D2:

Ukryta Zawartość

Emil, wszystko fajnie, ale bez odsłuchu nie podejmę ryzyka.

• Za pare dni jestem umówiony na osłuchy Dac,ów na Kantstraße w Belinie.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.