Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do 3000 poszukiwany.

2A3_fan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

wklejam część maila któego wystosowałem do jednego z forumowiczów (uzytkownik r.u.s.t):

Witam!

zakupiłem kolumny Kef Reference 104.2 (single wire) i szukając w internecie informacji na ich temat -trafiłem na wiele wpisow Pana nt. ww kolumn.

Pisze do Pana z prosba o porade w zakresie wzmacniacza do tych kolumn.

Aktualnie moj zestaw sklada się z:

-pokoju 16m2 w ksztalcie kwadratu, w jakims tam stopniu zaadoptowanym pod audio, pokoj raczej mocno wygluszony.

-DAC na Wolfsononie wm8741 i stopniem wyjsciowym na lampach

-wzmacniacz GAINCLONE (na najbardziej "audiofilskich" elementach, blackgate, rikken itp itd)

-kable ANTICABLES glosnikowe

-IC DIY

przed zakupem KEFów miałem monitory QBA Sobieski I. Zestaw grał porządnie, brzmienie raczej bez wad, obiektywnie całkiem wysokiej klasy. Sprzedalem QBA i kupilem KEFy.. jakiez bylo moje zdziwienie gdy:

-bas okazał się misiowaty i rozlazly, dodatkowo najnizszego nie ma wcale, dominują wyzsze partie basu

-srednica wycofana i nienaturalna

- góra pasma przyjemna choc inna niz w QBA

Dzwiek w porownaniu do poprzedniego zestawu zdecydowanie mniej wyrazisty, mniej transparentny, przytlumiony.

Jedyna poprawa to głębia oraz szerokosc sceny muzycznej. Źrodla pozorne wypadaja gorzej, srednica.. bez porownania slabsza. Ogolnie nie jestem zadowolony.

Zdaje sobie sprawe ze te kolumny maja swoja charakterystyke, ale sadzilem po opiniach (prkatycznie wszyscy posiadacze sa zachwyceni).. ze bedzie to krok naprzod :). Winą za ten stan rzeczy obarczam moj pokoj odsluchowy ktory pewnie jest za maly, oraz byc moze wzmacniacz (gainclone ktory gra raczej cieplo, prawie jak lampa).

prosze mi podpowiedziec co Pana zdaniem moglbym zrobic (zmienic) aby te kolumny rozwinely skrzydla i pokazaly swoje mozliwosci...

----

Reasumując: jak narazie jestem rozczarowany nowym zakupem i rozważam wymianę wzmacniacza na bardziej pasujący pod te kolumny. Podobno wzmaki QUAD oraz NAIM dobrze wspolgraja z Kefami.

budzet do 3k zł (ceny w PL).

Wszelkie porady/opinie/propozycje mile widziane..

https://www.audiostereo.pl/topic/94538-wzmacniacz-do-3000-poszukiwany/

Ja przed świętami słuchałem KEFa 105 napędzanego dzielonym zestawem Thule z dzieloną Thetą. Dla porównania mieliśmy FS Grand Piano. Nie chcę pisać niepochlebnych opinii na temat SF ale wiem że w przyszłym tygodniu idę posłuchać dłużej KEFa. Jak dla mnie dźwięk na lata.

Co do napędzania to nie mieliśmy na razie nic lepszego ale wydaje mi się że Rochu wskazał prawidłowy kierunek poszukiwań. Postaram się wkleić zdjęcia po odsłuchu w przyszłym tygodniu jeżeli autor wątku pozwoli na mały offtop.

Pozdrawiam

Ja na razie za krótko słyszałem. Obiecuję że postaram się sprawdzić te kolumny ze wzmacniaczami zintegrowanymi. Na razie słyszałem końcówkę Thule chyba więcej jak 100W, znam charakterystykę tego tandemu i powiem że teraz zagrał zupełnie inaczej niż bym się spodziewał. Wogóle nie spodziewałem się że tak zdeklasują SF. Na razie więcej nie napiszę. Będziemy w małym gronie trenować tego KEFa solidnie żeby przekonać sie że to co usłuszeliśmy pierwszy raz krótko nie było złudzeniem.

Pozdr.

• 2 miesiące później...
  • 4 tygodnie później...

Właśnie się dowiedziałem, że odszedł ponad 2 tygodnie temu na zawsze nasz kolega forumowy R.u.s.t.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• 1 rok później...

Dzień dobry bardzo!

Pierwszy mój post na tym forum więc grzecznie się witam. Jednocześnie liczę na wyrozumiałość i pomoc doświadczonego grona. Do rzeczy...

Pchnięty koniecznością wymiany kolumn (dotychczasowe monitory JBL uległy erozji) zbudowałem sobie "klony" Audio Physic Tempo według recepty Pana Gee z humblehomemadehifi.com. Po wpięciu ich do mojego dotychczasowego systemu, okazało się że wzmacniaczowi (Pioneer A-404R) brakuje najnormalniej pary aby napędzić te kolumny. Rozpocząłem poszukiwania. Budżet jak w temacie (3000 PLN). Pomieszczenie do nagłośnienia ma 15 m2. Oczekuję ciepłego brzmienia z dobrze kontrolowanym fundamentem basowym. Wzmacniacz musi mieć: wejście phono, dobrą sekcję słuchawkową i pilota. Narażony zostanie na współpracę z: 1. Onkyo ND-S1 + iPod Classic + Dac Fiio, 2. Pioneer PD-S 705, 3. Zmodyfikowany Pioneer PL-12D MkII oraz słuchawki AKG K550. Mile widziane zegarowe wskaźniki poziomu wysterowania.

Uprzejmie proszę o pomoc w dokonaniu właściwego wyboru.

Pozdrawiam

Szukam takiego, który dobrze zabrzmi. Dopuszczam zakup używanego, jednak wolałbym uniknąć eksponatów, których wiek można datować węglem c-14. Reasumując: jeśli Vintage oznacza zabieg stylistyczny a wzmacniacz nie przekracza powiedzmy 10 lat, to wchodzę w to, jednak jeśli zakup urządzenia z epoki Filipinek, to ja postoję. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.