Skocz do zawartości
IGNORED

Starszy i wysoki model amplitunera KinaDomowego do stereo

pod_innym_nickiem

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie zadane specjalnie w dziale 'stereo' gdyż tyczy wyłącznie opcji odbioru stereofonicznego.

Sprawa jest prosta - chciałbym nabyć nieco starszy amplituner kina domowego aby używać go wyłącznie w roli wzmaka stereo. Żadnego kina nie będę na nim oglądał.

Zastanawiam się nad trzema typami

1) SONY STR-DB790QS

2) YAMAHA DSP-A2

3) SONY STR-DB1080QS

Zbytnio się nie znam ale wyglądają solidnie z zewnątrz a i w środku całkiem poprawnie są zbudowane. Który z powyższych klocków jest najbardziej godny zaufania? Nigdy nie miałem amplitunera KD, nigdy takiego cuda nie odsłuchiwałem więc zupełnie nie mam pojęcia czego się spodziewać. Próbny odsłuch nie wchodzi w grę, nie mam możliwości porównania brzmienia w/w klocków.

Ewentualnie mógłbym rozważyć nabycie innego amplitunera ale jest jeden warunek - w środku nie może być zamontowany wentylator!! Niestety wiele amplitunerów ma w bebechach zwykły wiatraczek komputerowy co absolutnie wyklucza zakup takiego klocka.

Obecnie stoi u mnie Grundig FineArts V4 i cholernie jestem zadowolony z jego dźwięku. To potężna maszyna - 13kg wagi, 2x100W (8Ohm), 450W poboru mocy, kondensatory Roe 2x10000.

Czy kupując jeden z powyższych klocków nie spadnę przypadkiem jakością dźwięku w dół? Choć nawet jeśli miałbym stracić na jakości, to który z powyższych amplitunerów jest najbardziej warty zainteresowania w roli wzmacniacza stereo?

Mam taki głupawy nick, bo osiemnaście lat temu zapomniałem loginu i hasła pod jakim się pierwotnie zarejestrowałem.

Spadniesz i to ostro....., żadne kino domowe, bo to do kina, a nie do stereo!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Temat jak i pytanie bez sensu, w gre wchodzi tylko odbiór stereo a Ty na sile chcesz ampli KD, nawet stary wzmak unitry zagra o niebo lepiej niz KD nawet za 2-3tysie w stereo.

nawet stary wzmak unitry zagra o niebo lepiej niz KD nawet za 2-3tysie w stereo.

Myślę że popadasz w przesadę. Oczywiście, że to nie ma sensu jako wmzak, może mieć jeśli chce się wykorzystać Daca, dekodowanie DD, czyli dużo potrzeb mało $$$.

Nie ma co ulegać stereotypom i demonizować amplitunerów KD. Owszem 90% to sieczka do sprzedaży w marketach. Onkyo, Yamaha wypuszczają co roku nowe modele i pchają to do sieci. Co im się dziwić - mają zarabiać. Porsche robi suvy z dieslem i też zarabia.

Był jednak taki okres niecałe 5-10 lat temu, kiedy KD zaczynało być modne, nie było tak skażone gazetkami supermarketowymi. Nawet na Audio Show z dumą było prezentowane. Wtedy dobre firmy chciały się popisać i też mieć w ofercie jak najlepszy amplituner z dobrymi podzespołami.

Ja osobiście znam i słyszałem 3 naprawdę sensowne amplitunery:

- Arcam AVR100

- Rotel RSX-1055

- NAD L73

Rotela ma mój kumpel. Rozłożył na łopatki w stereo CA 540. Ja mam Nada L73, który bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Wiem, że to 5 końcówek a nie 2, ale jednak zasilanie, komponenty są wysokiej jakości i dają radę.

Miałem też długo Onkyo 504 i ten w stereobył beznadziejny.

Nie wrzucałbym wszystkiego do jednego worka. Szczególnie jak się słyszało tylko coś w markecie.

Ma to jednak tylko sens wtedy gry budżet niewielki a różnych źródeł dużo.

Słyszałem jak gra ta YAMAHA w stereo, osobiście zgadzam się z tym co kolega wyżej napisał. Radmor 5102 po lekkiej modernizacji (wymiana kond, okablowania, czyszczenie i kilka pierdół) z tonsilami zgc 80-8-559 gra o niebo lepiej. ws442 i ws 504 w których ostatnio elektrolity wymieniałem też biją Yamahe na głowę, takie wzmaki KD są przeznaczone jak sama nazwa wskazuje do kina, przy stereo miękną.

Był jednak taki okres niecałe 5-10 lat temu, kiedy KD zaczynało być modne, nie było tak skażone gazetkami supermarketowymi. Nawet na Audio Show z dumą było prezentowane. Wtedy dobre firmy chciały się popisać i też mieć w ofercie jak najlepszy amplituner z dobrymi podzespołami.

Dlatego właśnie chciałbym nabyć klocek ze starych, złotych lat początku kina domowego.

Ja osobiście znam i słyszałem 3 naprawdę sensowne amplitunery:

- Arcam AVR100 - odpada bo ma wiatrak w obudowie

- Rotel RSX-1055

- NAD L73 - też ma wiatrak w obudowie

Są za drogie więc odpadają. Poza tym Arcam i NAD mają wiatrak w obudowie więc to jest totalna dyskwalifikacja już na starcie.

Modele jakie wymieniłem zakładając wątek są tanie - około max 800 zł. Interesują mnie stare modele, które cenowo są juz bardzo przystępne. Kino Domowe bardzo traci na wartości z biegiem lat więc za małą kwote można nabyć dziś maszynę jaka dobre kilka lat temu kosztowała bajońskie sumy.

Ponoć dawne Kino Domowe było bardzo dobrze zbudowane. To nie była taniocha (chodzi o wykonanie) marketowa.

Mówienie ogólnikowo, że każde KD nie nadaje się do stereo to chyba obiegowy mit. Niby dlaczego miałoby sie nie nadawać? Zasilanie w wielu przypadkach potężniejsze niż w niejednym wzmaku. Sekcje cyfrowe w wielu amplitunerach KD można całkowicie odłączyć - to dla purystów. B

Mam taki głupawy nick, bo osiemnaście lat temu zapomniałem loginu i hasła pod jakim się pierwotnie zarejestrowałem.

Amplituner KD jest fajną zabawką do kina domowego. Komplet kolumn i aktywny sub wystarczy by zamienić się w kinomana.

Bolączką amplitunerów KD jest słabiutka wydajność prądowa, której "nie słychać" przy oglądaniu filmów. Nawet wysokie modele są podobnie zbudowane, rzekoma większa moc nie przekłada się w lepszą jakość dźwięku. Do prawdziwego stereo się nie nadają. Z tych co wymieniłeś na początku najlepszy będzie 1080QS

Zwroc uwage na Onkyo TX-SR 501. Uzywam go do całodziennego grania muzyki, na odsluchy przelaczam sie na marantza PM-17. Dlaczego przelaczam, coż z pewnościa mogę napisać jedynie, że PM ma takie fajne kojące światełko na środku.

Są za drogie więc odpadają.

No wiesz mnie NAD l73 kosztował 400 zł w wysyłką :)

Jeśli masz jednak zamiar używać jako wzmaka to te 800 zł zdecydowanie lepiej zainwestować w dobry używany wzmak. Ja pisałem, że może być warto jeśli potrzebne ci także wejścia cyfrowe, optyczne.

Wzmak Kina Domowego niestety bije funkcjonalnością wszystkie wzmacniacze - stąd moja chęć zakupu takiego klocka.

Wzmacniacz Kina Domowego posiada sekcję wejść cyfrowych oraz (co dla mnie ważne) wyjścia cyfrowe. Zawsze jest bezpośrednie wejście analogowe czy funkcja 'pure analog' (czy jakoś tak).

I najważniejsze - regulacja głośności jest idealna. Już nie trzeba się martwić o równe działanie potencjometru!! Idealnie wzmacnia w całej skali - od najnizszego poziomu do najwyzszego.

Znalazłem zdjęcie rozbieranego SONY 1080QS. Mało widać, ale może ktoś coś powie co może wynikać z bebechów. A może ktoś posiada rozbierane zdjęcia SONY STR-DB790QS czy też SONY STR-DB1080QS

No wiesz mnie NAD l73 kosztował 400 zł w wysyłką :)

No, to jest cena wręcz zachęcająco promocyjna. Ale wentylator w obudowie mnie przeraża.

Jeśli masz jednak zamiar używać jako wzmaka to te 800 zł zdecydowanie lepiej zainwestować w dobry używany wzmak. Ja pisałem, że może być warto jeśli potrzebne ci także wejścia cyfrowe, optyczne.

Dobry uzywany wzmacniacz stereo juz mam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Widzę że kolega popełnia ten sam błąd co ja niegdyś, pamiętam jak wymieniłem wzmacniacz stereo na kd, oj to był błąd ponieważ w kinie grał on ciekawie ale w stereo totalna porażka, ale co tam kolega sam musi to przerobić.

Najlepiej niech kolega napisze skąd jest być może ktoś z okolić posiada jakiś fajny amplituner kd i zaprosi kolegę na odsłuch.

Ps. jaki kolego posiada wzmacniacz stereo?.

Widzę że kolega popełnia ten sam błąd co ja niegdyś...

[...]

Najlepiej niech kolega napisze skąd jest...

Ps. jaki kolego posiada wzmacniacz stereo?.

Jestem ze Śląska

Posiadany obecnie wzmacniacz opisałem w pierwszym poście zakładając ten temat.

Obecnie stoi u mnie Grundig FineArts V4 i cholernie jestem zadowolony z jego dźwięku.

Mogę wiedzieć, po co psuć coś, co jest dobre?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Mogę wiedzieć, po co psuć coś, co jest dobre?

Pewnie, że możesz :)

Nie tyle chciałem coś zepsuć co sobie ułatwić życie. Liczyłem, że jakiś stary, wysoki model KD może zagrać poprawnie w stereo. Obecnie mam dwa przetworniki cyfrowo analogowe w osobnych klockach, do tego klocek w roli wzmaka słuchawkowego (to już razem trzy klocki).

Kupując dobry amplituner KD (stary i wysoki model) mógłbym pozbyć się dwóch samodzielnych przetworników D/A. Miałbym wszystko w jednym urządzeniu. Nie jestem fetyszystą, nie potrzebują piramidy komponentów audio na półce. Jeden wzmacniacz co ma wszystko w sobie (przetworniki i dobrą dziurę słuchawkową) byłby bardzo fajnym rozwiązaniem.

>>pod_innym_nickiem

Jak chcesz mieć dobry dźwięk, to nie można iść na skróty. Lepiej oddzielnie niż wszystko w jednym. Mówiąc o starociach - Kino Domowe to początek lat 90`tych, w 94-95 roku krach w Japonii, czyli nie kupisz kina domowego ze złotych czasów Audio - to raczej lata 70`te, 80`te....

Jak już mowa o kilku klockach to może podrzucę moje pytanie takie skromne, czysto techniczne przy okazji: Jak to się robi, mając jedno źródło analogowe (np. kartę dźwiękową lub CD z jednym analogowym wyjściem stereo), wzmak dla głośników i drugi wzmak słuchawkowy, żeby oba jednocześnie do tego źródła były podłączone?

Nakamichi AV-10 - jak na KD to rewelacja

Mam wrażenie, że coraz więcej jest na tym forum klasycznych idiotów niepotrafiących przeczytać ze zrozumieniem kilkunastu zdań.

Wyraźnie zaznaczyłem w pierwszym poście, że nie wchodzi w grę amplituner z zamontowanym wewnątrz wentylatorem.

No i wyskakuje jakiś pajac z maszyną która posiada wiatrak na plecach.

Zupełnie nie rozumiem, jak można pojawić się w jakimkolwiek wątku nie przeczytawszy dokładnie pierwszego, założycielskiego postu.

Witam, ja z kolei nie rozumiem jak można wyzwać kogoś od idiotów tylko za to, że nie przeczytał wątku-jeśli ktoś nie odpowiada na temat to się go ignoruje, a nie obrzuca gnojem.

Co do amplitunerów av w stereo to Ci w zasadzie chłopaki powiedziały, co o tym myśleć, ale Twoja sprawa jeśli wolisz funkcjonalność od jakości-notabene o jakiej funkcjonalności mowa jeśli amplitunerowi każe się grać stereo.

DAC'i w amplitunerach av też mocarne nie są, więc nie wiem, czy tak zrezygnujesz z tej "piramidy". Miałem Marantza SR 6003 do niedawna i wpięcie Daca Nostromo 3 pomiędzy DVD, czy CD dawało ogromny przeskok jakościowy mimo, że Marantz jest modelem poważanym ( cena nowego ok 4000 tyś.) W stereo rzeczywiście bardzo dobry jak na ampli-poziom Marantza Pm 6003, ale w tej cenie za którą go sprzedałem czyli 1550 zł wzmacniacze stereo np jakiś audiolab zagrają zdecydowanie lepiej-podobnie jest też na niższym pułapie cenowym

Spróbuj może licytować tego Marantza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) powinien spełnić Twoje wymagania

pozdr

Ukryta Zawartość

Ja kupiłem Denona 3802 do stereo, gra ok i nie wiem jak gra coś lepszego ;)

w "studyjnych warunkach" Denon 3803 gra jak zabawki studyjne delikatnie droższe, ale go do Krella

nie porównywałem czy czegoś takiego. podobno Denony 5xxx i 48xx są ok w stereo - i mają ethernet kablek, w nowszych wifi.

oczywiśie to rozkłada starą (z 8 lat starszą) wysoką yamachę stereo i niską unitrę, choć unitra dobra była (tylko szumiała, i wysokich cz. nie przenosiła) ;)

Pytanie zadane specjalnie w dziale 'stereo' gdyż tyczy wyłącznie opcji odbioru stereofonicznego.

Sprawa jest prosta - chciałbym nabyć nieco starszy amplituner kina domowego aby używać go wyłącznie w roli wzmaka stereo. Żadnego kina nie będę na nim oglądał.

Zastanawiam się nad trzema typami

1) SONY STR-DB790QS

2) YAMAHA DSP-A2

3) SONY STR-DB1080QS

Zbytnio się nie znam ale wyglądają solidnie z zewnątrz a i w środku całkiem poprawnie są zbudowane. Który z powyższych klocków jest najbardziej godny zaufania? Nigdy nie miałem amplitunera KD, nigdy takiego cuda nie odsłuchiwałem więc zupełnie nie mam pojęcia czego się spodziewać. Próbny odsłuch nie wchodzi w grę, nie mam możliwości porównania brzmienia w/w klocków.

Ewentualnie mógłbym rozważyć nabycie innego amplitunera ale jest jeden warunek - w środku nie może być zamontowany wentylator!! Niestety wiele amplitunerów ma w bebechach zwykły wiatraczek komputerowy co absolutnie wyklucza zakup takiego klocka.

Obecnie stoi u mnie Grundig FineArts V4 i cholernie jestem zadowolony z jego dźwięku. To potężna maszyna - 13kg wagi, 2x100W (8Ohm), 450W poboru mocy, kondensatory Roe 2x10000.

Czy kupując jeden z powyższych klocków nie spadnę przypadkiem jakością dźwięku w dół? Choć nawet jeśli miałbym stracić na jakości, to który z powyższych amplitunerów jest najbardziej warty zainteresowania w roli wzmacniacza stereo?

Polecam Yamahę DSP-A1 lub DSP-AX1.

• 4 tygodnie później...

Ja posiadam DSP-A2 (nawiasem mówiąc nie jest to amplituner KD tylko wzmacniacz KD) i w stereo gra całkiem całkiem ale... w porównaniu do obecnych tanich amplitunerów KD. W zestawieniu ze wzmacniaczem stereo AX-900 jaki również posiadam wypada wg mnie słabo. Szczególnie gdy AX-900 podłączyłem do DACa (testowałem NuForce Icon HDP, Heed Dactilus i Arcam rDac oraz tani NOS dac na tda1543), to ten wbudowany w DSP-A2 nie miał startu. Oczywiście porównanie zrobiłem z ciekawości. Testowałem też konfigurację pre out w DSP-A2 -> main in w AX-900 i taka konfiguracja tez wypadła gorzej, czyli już sam przedwzmacniacz w DSP-A2 jest troszkę zmulony. Uważam, tak jak przedmówcy, że ta "funkcjonalność" wątpliwa z resztą w stereo nie jest warta takiego poświęcenia jakości oferowanego dźwięku, chociaż nie mam pojęcia jak gra Twój Grundig.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Jeśli jeszcze założyciel tematu znajdzie tego McIntosha w cenie do około 800zł... ;)

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

• 3 lata później...
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Czy znacie kogoś, kto podjąłby się upgrate Nakamichi AV-10 pod dobre stereo, z Warszawy, lub okolic?

Z tego nie zrobisz dobrego stereo. Akurat bardzo dobrze znam ten ampli.

"Starszy i wysoki model amplitunera KinaDomowego do stereo"...TYLKO PO CO?

To tak,jakby kobieta kupowała swego czasu ładne szpilki i miała zamiar przeznaczyć je do biegania odrywając od nich obcas-szpilkę.

To taka mała moja uwaga,że to zmierzanie w bezsensowną stronę.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.