Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzanie strumieniowe FLAC

sebol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zakupiłem amplituner Yamaha RX-A1010 połączyłem go przewodem sieciowym do routera a ten bezprzewodowo do kompa na którym przechowuję muzykę w formacie FLAC. Problem w tym że amplituner nie widzi plików FLAC dlatego że program widows media player traktuje pliki FLAC jako "inne multumedia" i nie umieszcza ich w bibliotece z muzyką a tym samym nie wysyła strumieniowo do amplitunera. Dodam że sam amplituner odtwarza FLAC , np z pamięci USB a w instr. obsł. amplitunera pisze że media player jest niezbędny. Pytanie czy da się to jakoś ominąć ? jeśli nie to czym przekonwertować FLAC na np audio cd ?

Z góry dzięki za odpowiedź.

https://www.audiostereo.pl/topic/94655-odtwarzanie-strumieniowe-flac/
  • Redaktorzy

RX-A1010 ma DLNA w związku z powyższym ( i instrukcją (przynajmniej angielską - str.71 ) - wystarczy zainstalowany na PC/NASie software DLNA/UPnP w stylu Twonky, lub np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a nawet Foobara z odpowiednim pluginem i udostępnienie odpowiednich bibliotek. Część dysków sieciowych posiada ponadto z reguły zainplementowany któryś z powyższych serwerów multimediów, więc nie trzeba włączać kompa do odsłuchu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

sebol - tylko po co Ci WMP, skoro są inne, lepsze / dedykowane programy nie wymagające takich kombinacji? Przykładowo zarówno Twonky jak i Elyric uruchamianiają się przy starcie systemu, działają w tle i sa praktycznie bezobsługowe. W dodatku Elyric potrafi zmusić dowolną strumieniówkę do odtwarzania albumów w trybie gapless.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

no i o to chodzi ;-) Do słuchania na PC też WMP nie polecam. Na próbę odpal np. darmowego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Też nie jestem zbyt biegły w temacie wpiąłem i gra ale mam pytanie ,jak podłączyłem zewnętrzne HD 1TB do Oppo 93 NFEE to jaki program mi to obsługuje ?

Podłączyłeś bezpośrednio po USB czy po ethernecie? Z resztą w obu przypadkach za obsługę ext. HDD będzie odpowiadało wewnętrzne oprogramowanie Oppo, a jedynie w przypadku połączenia ethernetowego udostępnianie konkretnych zasobów może być "we władaniu" zainstalowanego na dysku oprogramowania UPnP.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Nie używam WMP , strasznie miesza utwory, miałem Winampa ale teraz już tylko przez ampli słucham.

A wiadomo może coś na temat zdjęć przesyłanych strumieniowo ? pokazuje pliki ale ich nie wyświetla a przy odtwarzaniu albumów tylko niektóre okładki pokazuje .

• Redaktorzy

Jeśli chodzi o okładki to z reguły muszą spełniać trzy warunki - być kwadratami, nosić nazwę cover.jpg, bądź folder.jpg i znajdować sie w tym samym katalogu co pliki muzyczne. Zapisanie ich w tagach utworów tez nie zaszkodzi - bardzo dobrze radzi sobie z tym niewielki darmowy programik

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Gość Wireless

(Konto usunięte)

Okładki można wrzucić do tagów (czyli do "wnętrza" plików muzycznych). Jest to dużo wygodniejsze.

Sprawdź, czy format plików graficznych jest obsługiwany przez twój system (najlepiej mieć JPG, bo są obsługiwane przez wszystko).

W Twonkym dodatkowo należy ustawić typ "odbiorcy" okładek (strona administracyjna dostępna przez przeglądarkę WWW, najczęściej na porcie 9000 - czyli

http://twoj_server:9000 -> następnie ikona "z kluczem" -> opcja menu "media receivers"). Ma to wpływ na np. przeskalowywanie okładek do potrzeb odbiornika,

tak, aby były dobrze wyświetlane.

Do zapisywania okładek w tagach proponuję użyć np. mp3tag (darmowy) lub dbpoweramp (płatny) - wg gustu i portfela ;).

• Redaktorzy

Zmieniłem rozmiar okładek na kwadrat, wrzuciłem do tagów za pomocą mp3tag i wszystko jest ok.

Dlaczego RX-A1010 nie odtwarza strumieniowo zwykłych zdjęć ?

Doprecyzujesz pojęcie "zwykłe zdjęcie"?

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

"Zwykłe zdjęcia" powinny znajdować sią w określonej (dla serwera UPnP) lokalizacji np, "My Photos", w dodatku w ustawieniach np. Twonky'ego masz możliwość zdefiniowania zarówno odpowiedniego katalogu, jak i ewentualnej konwersji.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• 2 miesiące później...

Mam pytanie do znawców.

Od niedawna ( to znaczy od wczoraj :) ) bawię się w odtwarzanie strumieniowe z Rotelem RT-12 i usiłuję odtworzyć pliki FLAC. Na razie bawię się z WMP11. Jako dodatkowy kodek zainstalowałem opencodecs_0.85.17777 i mam zagadkę:

1. na komputerze (vista) w WPM11 widzi pliki FLAC i poprawnie je odtwarza.

2. w Rotelu RT-12 po skonfigurowaniu sieci również je widzi jednakże przy próbie ich odtwarzania pokazuje je, odtwarzanie leci jednakże nic nie słychać. Inne pliki poza FLAC odtwarza bez problemu. Ponadto co ciekawe na wyświetlaczu wskazuje je jaki pliki mp3 o bitrate 192kbps ( w komputerze oznaczone są jako FLAC)

Co skopałem?

Dodam, że próbowałem zabawę z foobar2000 jednakże urządzenie w UPnP Servers nic nie widzi. Zamontowałem wtyczkę foo_upnp.dll jednakże nic to nie dało.

Co skopałem?

:)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.