Skocz do zawartości
IGNORED

Jak bardzo dobry DAC zmienia jakość dźwięku?

rocky80

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo dużo wątków dotyczy DAC. Bardzo często można znaleźć opinię, że lepiej kupić dobry DAC aniżeli przepłacać za zestaw z "znanym napisem". Stąd moje pytanie: jak bardzo "dobry" DAC (załóżmy w granicach 3-6 tys.zł) ma wpływ na polepszenie jakości dźwięku? Czy DAC za kilka tysięcy znacząco może wpłynąć na jakość dźwięku zestawów odtwarzacz cd w połączeniu ze wzmacniaczem z niższej półki? Pytam, bo z DAC-em nie miałem do tej pory kontaktu, a powoli zaczynam się w tym nastawiać do wypróbowania...

Ja akurat nie wierzę aby mógł zmienić na tyle aby warto było płacić dużo pieniędzy. Ma przetworzyć dźwięk z postaci cyfrowej i wypuścić liniowo dalej. Jest w stanie zrobić coś takiego za kilkaset złotych.

Jaki jest sens pakowac drogiego DACa do taniego wzmacniacza. Przeczytaj jeszcze raz co napisales. Kazdy element toru jest wazny, nie wystarczy kupic DACa i po sprawie. Chociaz sa na forum wyznawcy takich herezji.

?👈

dokładnie , począwszy od listw sieciowych i sieciówkach , ja kupię zwykły tani dac do 1500zł i najlepiej używany , tak do sprawdzenia jak podepnę inne peryferia jak CD a w razie czego sprzedam

DAC poprawia sytuację tylko wtedy, gdy sekcja cyfrowa i transportu w CD jest wyższej jakości niż analogowa, a użyty kabel cyfrowy + DAC dadzą rezultat całościowo lepszy, niż wynikający z jakości toru analogowego CD. Sytuacja taka występuje często, ale nie zawsze, a poza tym jest duża rozbieżność między tym, co kto uważa za lepszy lub gorszy dźwięk. Dla mnie to jest kwestia zbieżności z muzyką graną i śpiewaną na żywo, a im większe odstępstwo tym gorzej, ale są osoby o innych oczekiwaniach względem sprzętu.

Chcesz duzych roznic w brzmieniu? To wsrod kolumn nalezy szukac. Pomijajac wybitnie zle urzadzenia, nie ma przepasci miedzy odtwarzaczem takim za 2-3 tysiace a dackiem za 6 i wiecej tysiecy. Musisz posluchac. Dac to bardziej funkcjonalnosc, mozliwosc korzystania z plikow i peceta, natomiast nie szok dzwiekowy. Majac mozliwosc szybkiego przelaczania z dac na cd, da sie uslyszec pare spraw na korzysc daca. Moze to byc lepsza przestrzen, minimalnie lepszy bas czy wysokie tony, ale jesli nie bedziesz wiedzial co gra, nie odczujesz roznicy i watpie abys odczuwal dyskomfort grajac na cd po odlaczeniu daca. Fundamentem dla budowy systemu sa kolumny, potem piec, ktory je ladnie wysteruje. Tu tkwi potencjal i tu warto wrzucic pare groszy. CD za 3-4 patyki w zupelnosci wystarczy, no chyba, ze spisz na kasie i zaplacisz 50 tysiecy za swiecidelka, marze manufaktury, filozofie i sto rzeczy nie majacych wplywu na dzwiek. Mozna tez kupic cedeka, ktory przy okazji jest dackiem, wtedy masz poszerzona funkcjonalnosc i przyzwoity dzwiek, jednak ogolnie nie ma co szalec.

To, że występują różnice w brzmieniu między poszczególnymi źródłami (CD, DAC...) to fakt.

Na ile, natomiast usłyszysz różnice, w decydującej mierze uzależnione jest od pozostałych komponentów toru Audio.

Jeśli chcesz inwestować w DACa, za 3-6 tysięcy, zakładam, że reszta toru jest w adekwatnej cenie i jakości.

Rzucanie się na taki klocek, posiadając mizerny zestaw nie ma sensu. Różnice będą również mizerne - nieadekwatne do możliwości źródła

To moze ja podam przyklad z zycia wziety. Mialem CD-S700 i rDACa. Przelaczajac we wzmaku zrodla line1/CD skakalem sobie miedzy CD a DACiem. Nigdy nie uslyszalem zadnej roznicy w dzwieku. Od tej pory uwazam stosowanie DACa w torze CD->Wzmak za zbedne. Jedyne do czego na pewno DAC sie przydaje to sytuacja laptop->wzmak. Tam czuc roznice na korzysc DAC niz laptopowa k. muz.

Oczywscie nie twierdze ze NIGDY nie bedzie slyszalnej roznicy w stosowaniu DAC-a pomiedzy CD a wzmakiem. Po prostu są to bardzo marginalne różnice w odsluchu....

to wszystko zalezy od klasy daca i od reszty systemu,w klasie srednim hi-fi roznice jezeli beda to glownie wynikajace z poziomu glosnosci.

do laptopa czy innego taniego odtwarzacza plikow jak najbardziej nawet tani dac moze poprawic dzwiek,pozdrawiam.

Największą zmianę w swoim systemie odczujesz po zmianie kolumn lub wzmacniacza.

DAC także robi różnicę, gdyż zasada "shit in - shit out" wciąż obowiązuje.

Ale choćbyś kupił sobie DAC za 10 000 to reszta systemu, jeśli nie będzie wystarczająco przejrzysta, może żadnej różnicy nie pokazać.

Czyli zasada jest prosta - dobre komponenty (w tym DAC) mają sens do dobrych systemów.

Inna sprawa, że budując dobry system, od czegoś trzeba zacząć... Czemu nie od źródła? :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Więc pozostanę przy pierwszej opcji i zakupieniu zestawu NAD (mój pierwszy post) albo odsłuchaniu NAIM-a i wtedy podejmę decyzję :)))

Dziękuje za odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Dla mnie to jest kwestia zbieżności z muzyką graną i śpiewaną na żywo, a im większe odstępstwo tym gorzej,

co racja to racja

należy pilnować by odstępstwo było jak najmniejsze

polecam wersję do testowania

Tutaj masz 100% na zywo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PS. I te miny wykonawcy kiedy cos mu nie wychodzi ... 100% naturalizmu ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

->rocky80 - jak chcesz usprawnić system zacznij zmiany z innej strony. Podłączenia dobrego źródła do przeciętnego wzmacniacza może dać fałszywy obraz, że wszystkie źródła grają tak samo, albo, że różnica jest minimalna.

Same herezje, każdy osłuchany wie, że najważniejsza jest sieciówka i nie ważna tu jest klasa sprzętu. Jak wąż jest z górnej półki i w fajnym oplocie, to akustyka pomieszczenia poprawia się.

Gość

(Konto usunięte)

Tutaj masz 100% na zywo:

http://www.youtube.com/watch?v=3B8og7HCLcY&feature=player_embedded#

PS. I te miny wykonawcy kiedy cos mu nie wychodzi ... 100% naturalizmu ...

no tak, ale ta wersja testowa jest przeznaczona do dac'ów lampowych.

no tak, ale ta wersja testowa jest przeznaczona do dac'ów lampowych.

Jaja sobie robisz? Puszczę coś takiego na Havanie to mi się zepsuje! :)

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Sysytem powinien byc budowany w zrownowazony sposob, tak aby laczyc ze soba elementy o podobnej klasie dzwieku. Wtedy pieniadze sa wydawane efektywnie. Dobre zrodlo poprawi sytuacje w wiekszosci systemow, ale powstaja pytania, na ile ograniczy je reszta toru oraz czy jest naprawde dobre skoro nie mamy odpowiedniego zestawienia zeby to sprawdzic.

Jaja sobie robisz? Puszczę coś takiego na Havanie to mi się zepsuje! :)

Co chcesz , dobrze chlopak daje ma talent .

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

W sumie to po przeczytaniu waszych postów pogubiłem się. Skoro źródło nie ma znaczenia aż takiego, to po co kupować cd za 3-4 tyś?? Czym się ten cd różni od takiego za tysiąc?? Nie piszę tego z ironią bo szczerze zaczyna mnie to zastanawiać. Do tej pory myślałem, że ta różnica wynika między innymi z zastosowanego w nic daca. W droższych cd są droższe i lepszej jakości przetworniki co powoduje że cd gra mniej drewniano... Przy teście dac magic wyczytałem kiedyś, że ten sam przetwornik siedzi w ich cd za 3 lub 4 tyś, stąd też zawsze myślałem, że kupując daca za 1500 możesz cieszyć się jakością cd za większe pieniądze.

Natomiast z tego co Wy tu piszecie to dac za 6 tysi gra tak samo albo i gorzej od cd za 3 tyś?? Ja się pogubiłem.......

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

Nie cena jest ważna a efekt końcowy - a w torze wszystko ma znaczenie, łącznie z akustyką pomieszczenia, i nie ma na to jakiejś reguły, albo gra, albo nie gra - proste! Radzę też nie iść na skróty. Gra cały system, tak jak gra cały odtwarzacz, a nie sama kostka DAC!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

W zasadzie możesz kupić i za tysiąc. Nie będzie za tą kasę solidnej obudowy, mechaniki i zasilania, ale grać to będzie. Czy będzie bardzo źle? Nie, ale zapewne nie będzie to poziom daca za 3-4 klocki, choć jakiejś dużej różnicy też nie będzie. Zależy od systemu, trudno tak wyjaśnić, trzeba posłuchać

Nie cena jest ważna a efekt końcowy - a w torze wszystko ma znaczenie, łącznie z akustyką pomieszczenia, i nie ma na to jakiejś reguły, albo gra, albo nie gra - proste! Radzę też nie iść na skróty. Gra cały system, tak jak gra cały odtwarzacz, a nie sama kostka DAC!

Dokladnie tak.

Slabe zrodla cyfrowe moga miec dzwiek zakolorowany, zabrudzony, o spoznionym ataku, zmulonej dynamice, odchudzony, zlewajacy sie, malo przejrzysty, z wypaczonym timingiem, itp, itd.

To może inaczej zapytam - mam dvd pionka dv-320. Zamierzam kupić daca - uważacie że wydatek będzie bez sensu bo sama kostka nie gra, więc w sumie mam słabą obudowę, mechanikę, zasilanie ale jakoś mi to gra i dac mi nie wniesie nic do systemu albo zmiany bedą marginalne więc lepiej jak wydam tenn tysiąc złotych na coś innego??

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

Witam. Podepnę się pod temat.Posiadam budrzetowe DVD Sony-DVP ns 92 V.Czy jest sens zakup DACa w miarodajnej cenie do DVD żeby polepszyć dziwięk,(słucham trochę koncertów, a z ich realizacją nie zawsze jest najlepsza).Jeśli to ma sens to na co polować (używka).Będę wdzięczny za informacje i sugestie, nigdy nie miałem DACa, także jestem zielony w tej kwestji.

Pozdrawiam.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Lepiej kupić dobre używane źródło, gdzie do samej kostki jest dobra aplikacja, dobra analogówka, dobra mechanika, masywna obudowa. Teraz będzie najlepsze. Każdy element toru, jeśli będzie choć trochę lepszy od reszty, w ogólnym rozrachunku całość zagra gorzej, nie zawsze, ale przeważnie pokaże wąskie gardła. Napisałem, że nie zawsze, bo czasami odtwarzacz z górnej półki zagra lepiej np ze wzmakiem za połowę ceny, np. W audio nie ma reguły, ale jak już mamy DVD to pewnie super zagra z jakimś wzmakiem i kolumnami tej samej jakości. Bo gdy zaczniesz kupować lepsze komponenty, a zostawisz DVD to będzie to grać coraz gorzej. Sytuacja ma się tak samo do każdej części toru.

Jednak, nie wolno zapominać, że bez dobrej realizacji i bez dobrej akustyki, nic nie zagra....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

pisali już wielokrotnie, że przetworniki cyfrowe, w dobrej aplikacji, z dobrym zasilaniem, graja w miarę porównywalnie

dramat zaczyna się dopiero w momencie porównywania części analogowej, realizowanej rutynowo na kostkach zwanych opampami

stąd taką popularność zdobyła lampizacja daców i moim zdaniem jest to jedyny sposób na strawne słuchanie nie tylko cd ale wszelkiej cyfry

Po prostu są to bardzo marginalne różnice w odsluchu....

różnice wtedy są marginalne jak system do dupy i wtedy na pewno nie należy zaczynać od daca

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Panowie gokar83 i kiza, DVD się przerabia, a nie dokupuje do nich DACa. Ten ostatni jest potrzebny, gdy się chce słuchać na sprzęcie stacjonarnym muzyki z plików. Zresztą, plików to się posłucha i za pomocą odpowiedniego odtwarzacza BluRay, przez USB albo nawet DLNA, bo takie modele też są. Przerobić takiego BluRaya, żeby lepiej grał, to też nie problem. Całkowity koszt nabycia takiego przerobionego odtwarzacza to ułamek tego, co trzeba dać za nowego DACa grającego na porównywalnym poziomie, a to nastąpi tylko wtedy, gdy będzie współpracował z dobrej jakości transportem przez dobry kabel cyfrowy. Przeróbka DVD, BD, czy nawet CD, powoduje, że staje się on lepszym transportem przy okazji, a dokupienie DACa do lichego źródła cyfrowego ma umiarkowany sens.

pisali już wielokrotnie, że przetworniki cyfrowe, w dobrej aplikacji, z dobrym zasilaniem, graja w miarę porównywalnie

dramat zaczyna się dopiero w momencie porównywania części analogowej, realizowanej rutynowo na kostkach zwanych opampami

stąd taką popularność zdobyła lampizacja daców i moim zdaniem jest to jedyny sposób na strawne słuchanie nie tylko cd ale wszelkiej cyfry

Sama prawda. Kostka przetwornika to kostka przetwornika - kwestia gustu.

Jednak porządne zasilanie i układ wyjściowy to PODSTAWA konstrukcji porządnego przetwornika. Niekoniecznie lampizacja - choć czemu nie? Ale w pełni dyskretny solid state w klasie A również powinien zagrać. Choć - żeby nie być sekciarzem - sam fakt posiadania układu wyjściowego opartego o opampy jeszcze nie oznacza, że przetwornik z założenia MUSI zagrać fatalnie. Jak zawsze - kwestia implementacji a nie użytej technologii.

Oto porządnie zaprojektowany DAC od środka: Sony DAS R1

DAC_inside.JPG

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.