Skocz do zawartości
IGNORED

Broblem z basem Creative Gigaworks T40 II + Netbook + WinAmp

szymon1977

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ jest to mój pierwszy post na tym forum więc WITAM!

Ponieważ ostatnio dużo podróżuję skompletowałem sobie taki mały na wpół przenośny zestaw do pracy i do słuchania muzyki:

- głośniki Creative Gigaworks T40 Series II,

- netbook Samsung - modelu nie znam, ale będzie trzeba do sprawdzę. Głośniki zajęły ponad połowę bagażu i będę zmuszony pracować na 10' ekranie i słuchać muzyki na jakiejś najtańszej zapewne karcie muzycznej,

- WinAmp :-)

Aktualne pomieszczenie odsłuchowe, w którym spędzę kilka najbliższych miesięcy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poza widocznym na zdjęciu biurkiem oraz fotelem i tapczanem mieści się niewiele. Celem uniknięcia odbijanie się dźwięku ściany za głośnikami wytłumiłem wieszając gruby, włochaty koc. Powierzchni biurka ze względu na wykorzystywanie do pracy wytłumić nie mogę.

Po dwóch godzinach przemeblowań i testowaniu najróżniejszych ustawień korektora w WinAmpie i regulatorów basy/soprany na głośnikach doszedłem do w miłego dla ucha efektu. Muzyka, którą lubię, ogólnie metal, poczynając od Faith No More, a kończąc na Dimmu Borgir z małym odskokiem w stronę jazzu pod postacią Cynic brzmi całkiem przyjemnie. Bas miękko podkreśla całość i choć nie zawsze jestem w stanie prześledzić każdy dźwięk gitary basowej jak dla mnie jest ok.

Jest jedno małe ale: zastanawia mnie ustawienie korektora w WinAmp-ie. W uproszczeniu wszystko na zero poza jednym suwakiem "170", który ustawiony jest od -6 db do -9 db, do tego nieco na oko +10 % podkręcone basy na głośnikach. Szczerze mówiąc o takie coś nie podejrzewam głośników, w końcu - jak to gdzieś pisało jest to najlepszy zestaw Creative pod względem jakości dźwięku. Dla pewności mam pytanie do osób, które miały styczność z takimi głośnikami:

1. Czy głośniki Creative Gigaworks T40 Series II podbijają znacznie częstotliwości około 170?

Za zniekształcenie dźwięku obwiniam raczej kartę dźwiękową. Podejrzewam, że inżynierowie Samsunga chcąc zrekompensować brak basu wbudowanych w netbook-u głośników podkręcili tony średnio niskie. Przeszukałem wszystkie dostępne z poziomu Windows-a ustawienia w sterownikach, w WinaAmp-ie i gdziekolwiek mi przyszło do głowy ale nic nie znalazłem. Mam więc pytanie do osób znających się troszkę na komputerach:

2. Czy jest możliwość "grzebiąc" w plikach usunięcie podbicia częstotliwości i ustawienie wszystkiego na Zero?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Jest to całkiem możliwe, że akurat tam podbijają. Zwykle producenci stosują taki zabieg, podbijając wysoki bas robią efekt "większego basu" (głośniejsze alikwoty częstotliwości podstawowej dają nam wrażenie głośniejszej podstawy). Dziwię się, że wyszło Ci 170Hz, takie rzeczy robi się zwykle na 80-100Hz, żeby podbić pierwszą harmoniczną (dwukrotność 40-50Hz).

A tak ogólnie to creative lobbował te głośniki i obecnie wywindował ich cenę do niebotycznych 400 zł za małe komputerowe pierdziawki. Jeśli o mnie chodzi, to pyl je na allegro i kup microlaba 6c(>350zł) albo jakieś edifiery 2.1 za 300zł (taki standard tego forum ostatnio).

jak to gdzieś pisało jest to najlepszy zestaw Creative pod względem jakości dźwięku.

oznacza to nie mniej, ni więcej, że reszta jest gorsza :)))

Bardzo źle wszystko stoi w kącie przez to sztucznie podbija bas.Druga sprawa ta karta dźwiękowa pewnie jest bardzo kiepska i ma pewnie problem z kontrolą basu pewnie w tych T40 bas też jest wyeksponowany jak to wszystko się zsumuje to nie dziw że tak gra.

Przepraszam, że się nie odzywałem, nie miałem za bardzo czasu. Ale to nie znaczy, że w temacie nic się nie dzieje. Małymi kroczkami posuwam się do przodu.

- najnowsze sterowniki karty dźwiękowej, oczywiście wyłączone wszystkie efekty,

- foobar2000,

- Asio4All,

- drobne przemeblowanie.

Efekt?

- wysokie tony troszkę się schowały i cykają sobie w tle,

- średnie tony nadal bez zarzutu (jak to dobrze nie znać się na rzeczy i mieć małe wymagania)

- średnio/niskie tony nadal nieco podkręcone, ale już w granicach 2 db,

- niskie tony gdzieś błądzą po pokoju.

Na początku tygodnia powinienem mieć troszkę czasu to pomierzę "pomieszczenie odsłuchowe" i będziemy szukać basu.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Wklej zdjęcie jak to ustawiłeś.Moim zdaniem powinieneś i tak kupić porządną kartę dźwiękową te "T40" grają nieźle jak na model biurkowy kupno karty za ok.250/300zł będzie wskazane.Pozdrawiam.

takie rzeczy robi się zwykle na 80-100Hz,

Głośniki z laptopa 80-100 Hz już raczej nie grają (duży spadek SPL wzgl. reszty pasma), więc podbijają pewnie jeszcze tam gdzie coś gra :)

kupno karty za ok.250/300zł będzie wskazane.Pozdrawiam.

Za takie pieniądze to już można robić podstawę dla czegoś wyższej klasy od Creative T40 II.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.