Skocz do zawartości
IGNORED

Jest ktoś na sali z Cambridge Audio Stream Magic 6 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Moje porownanie pewnie nie jest miarodajne, bo po kablu mam miedzy NASem a SM6 kilka no nameowych kabli, router i dwa gniazdka (miedzy pokojami lece po sieci elektrycznej) - u mnie jest nieznacznie lepiej po WiFi. Niestety na razie wszystko podpiete pod Pianocrafta, wiec trudne do ocenienia z racji ograniczen sprzetowych. Chociaz.....

nawet na tym grajku slychac mocno roznice miedzy CD a Flakiem odtwarzanym via SM6. Niestety na niekorzysc SM6: dzwiek odchudzony z dolu, bardziej krzykliwa gorna srednica (albo dolna gora), gorsza separacja instrumentow i cos jak problemy z lokalizacja. Do tego duzo gorsza dynamika - cos jak wzmacniacz nie radzacy sobie z kolumnami.

Oczywiscie to moze byc kwestia specyfiki Pianocrafta - gra dobrze tylko we wlasnym sosie, ale... dlaczego radio internetowe Linn Classic brzmi lepiej niz ripowany 24/96 czy 16/44 zarowno z dysku jak i po sieci?

Musze sprobowac polaczyc CD po cyfrze do SM i porownac wtedy z ripem. Jesli bedzie rownie slabo to sytuacja jest jasna - winny jest SMowy DAC.

Edytowane przez Zolty

Oczywiscie to moze byc kwestia specyfiki Pianocrafta

No i chyba tu sobie odpisałeś na pytanie:)

dzwiek odchudzony z dolu, bardziej krzykliwa gorna srednica (albo dolna gora), gorsza separacja instrumentow i cos jak problemy z lokalizacja. Do tego duzo gorsza dynamika - cos jak wzmacniacz nie radzacy sobie z kolumnami.

Nie zauważyłem u siebie ani jednej "dolegliwości", które opisałeś. Trochę to brzmi tak jakbyśmy mieli dwa różne urządzenia. I w sumie tak jest bo cały tor (poza sm6) jest diametralnie inny. Myślę, że stąd wynika to co słyszysz.

Zaznaczasz wszystkie pliki, które chcesz przekonwertować na 96 kHz, klikasz prawym przyciskiem myszy na nie i z menu wybierasz

Convert->...

W Output format wybierasz flac (czy co tam chcesz).

Pod Destination wybierasz miejsce, gdzie foobar ma umieścić nowe pliki. Mozna wybrac np. Source Track Folder. Tam również można wybrać wzór nazwy plików.

Teraz najważniejsze: w Processing, w prawym oknie Available DSPs wybierasz np. Resampler (PPHS)(piszę "np." bo może masz inny jakiś resampler zainstalowany, a ten instaluje się razem z foobarem - jeżeli dobrze pamiętam), klikasz strzałeczką, żeby go umieścić w lewym oknie Active DSPs. Klikasz Konfigure Selected i wybierasz nową czestotliwość próbkowania, dodatkowo zaznaczasz Ultra Mode.

I to chyba wszystko :)

Jaką wtyczkę do tego trzeba mieć bo sam foobar tego nie ma.

Do resamplowania potrzebna jest wtyczka Resampler (PPHS) - tak ona się nazywa na liście

File->Preferences->Playback->DSP Manager->Available DSPs

Jeżeli dobrze pamiętam instaluje się ona automatycznie, w domyślnych ustawieniach instalacji foobara. Jeżeli się nie zainstalowała wystarczy powtórzyć instalację foobara i podczas instalacji wybrać z opcji - "Standard DSPs (resampler, etc.)".

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

A ja chce przerobić na stałe plik 24/192 na 24/96khz

Przeczytaj jeszcze raz uważnie to:

Zaznaczasz wszystkie pliki, które chcesz przekonwertować na 96 kHz, klikasz prawym przyciskiem myszy na nie i z menu wybierasz

Convert->...

W Output format wybierasz flac (czy co tam chcesz).

Pod Destination wybierasz miejsce, gdzie foobar ma umieścić nowe pliki. Mozna wybrac np. Source Track Folder. Tam również można wybrać wzór nazwy plików.

Teraz najważniejsze: w Processing, w prawym oknie Available DSPs wybierasz np. Resampler (PPHS)(piszę "np." bo może masz inny jakiś resampler zainstalowany, a ten instaluje się razem z foobarem - jeżeli dobrze pamiętam), klikasz strzałeczką, żeby go umieścić w lewym oknie Active DSPs. Klikasz Konfigure Selected i wybierasz nową czestotliwość próbkowania, dodatkowo zaznaczasz Ultra Mode.

I to chyba wszystko :)

To jest właśnie procedura opisująca konwersję pliku np. 192/24 na 96/24

EDIT

Wszystkie opcje, wtyczki, które są dostępne podczas odtwarzania są również dostępne podczas konwertowania.

Edytowane przez neofozzie

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

A może ktoś miał przyjemność porównania CAMBRIDGE AUDIO STREAM MAGIC 6 z np. MARANTZ NA7004? Czy Cambridge przewyższa jakościowo w brzmieniu Marantza? A jeśli tak, to czy różnice są tak duże, że warto dopłacić?

No i może ktoś, któreś z w/w urządzeń porównywał z Naim Uniti Qute?

Powiecie ci mi koledzy bo czytam opis tego i pisze ze stremuje z sieci hi-res pliki do 24-bit/96KHz a z komputera po usb 24bit/192KHz .

Wiec jak kupię dysk zewnętrzny zrobię na nim serwer i podłącze do sieci to tylko uzyskam te 24/192 ?! To chyba wole prze usb z kompa tyle ze komp musi być włączony cały czas a w przypadku serwery moge operować przez SM6 .

Czy ktoś porownywal te dwie opcje ? Jak jest z jakością czy bardzo słychać różnice miedzy usb a strem z sieci .

Drugie pytanie jak połączyć kompa z SM6 za pomocą usb to w kompie zwykle USB i w SM6 usb audio te małe wejście ? Bo widzę ze tez jest normalne wejście usb z tylu .czy zwykły kabel usb będzie czy lepiej kupic dedykowany kabel .

Dzięki z góry

I jeszcze jedno pytanie czy dysk zewnętrzny lub dysk zew. zrobiony jako serwer można podpisać odrazu po usb ? Czy muszę po siecie do huba ?

:)

No i chyba tu sobie odpisałeś na pytanie:)

Nie zauważyłem u siebie ani jednej "dolegliwości", które opisałeś. Trochę to brzmi tak jakbyśmy mieli dwa różne urządzenia. I w sumie tak jest bo cały tor (poza sm6) jest diametralnie inny. Myślę, że stąd wynika to co słyszysz.

Mialem w planie dodac tylko SM6 do tego grajka, a .... jutro ide posluchac jakiejs reszty sprzetu. Choroba (audio) ma drugi okres nawrotowy. ;)

Witam wszystkich - jak myśliszcie co lepsze:

a) IPAD 2 przesyłąnie FLACÓW do SM6 i sterownie wygodnym tabletem?

b) podłączenie NAS i gromadzenie wszsytkich plików tam - wada- mały wyświetlacz w SM6

c) jest możliwość chodzenia IPADem po NAS i wybieranie muzyki do grania?

DZIĘKI

P>S IPADa mam nowego ale zastanawiam się czy go nie sprzedać...

jest możliwość chodzenia IPADem po NAS i wybieranie muzyki do grania?

Oczywiście, jest to zalecany sposób zorganizowania systemu i jedna z podstawowych funkcji.

Zaśmiecasz wątek (nie Ty jeden) pytaniami, na które odpowiedzi znajdziesz w instrukcji obsługi SM6.

Z rzeczy, o których warto pamiętać przy organizacji swoich zasobów muzycznych na NAS, jest tagowanie. Zalecam od pierwszych plików muzycznych dodawanie okładek, segregowanie muzyki w swoich katalogach, dopisywanie nazw utworów, kolejności przy nazwach, wykonawców itd...

Przy tysiącu płyt na NAS dobre zorganizowanie jest podstawą.

Nie zaśmiecam forum tylko pytam, czy IPAD jest konieczny/zalecany do obsługi SM i flaców czy wystarczy NAS i chodzenie po nim za pomocą SM jest w miarę wygodnę:-)

Konieczny nie jest, ale jest o niebo wygodniejszy od Magicowego pilota i wyswietlacza - jesli mozesz to sobie zostaw tego IPada. Nie piszesz czy masz SM6, czy sie przymierzasz do zakupu - jesli masz to sciagnij aplikacje i wyprobuj.

Do tego potrzebaujesz Apple Airport Express lub Apple TV :)

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Muzykę bez problemu:)

A jak z obrazem to polecam podłączyć pod SM6 Dreamboxa

Edytowane przez corvus_

A jak jeśli chodzi o muzyke

Bierzesz program, którym możesz sterować SM6, tylko nie ten oryginalny, bo tego używać się nie da:(

Nie pamiętam nazwy swojego programu, a akurat jestem w pracy i nie mogę zerknąć

I ja mam tam takie ustawienia, czy muzyka z UPNP, czy z Pada

Dodatkowo mogę zmienić gdzie ma grać, czy na Padzie, czy na SM6

nawet na tym grajku slychac mocno roznice miedzy CD a Flakiem odtwarzanym via SM6. Niestety na niekorzysc SM6

Myślę że problem może być po stronie programu jakiego używasz do ripowania. W moim systemie jest lepiej z flaków odtwarzanych przez cdn500 niż z samego cd, ale nie jeśli muzyka została zgrana dbpoweramp. Tak więc polecam sprawdzić programem EAC jeśli dotychczas z niego nie korzystałeś. Dodam jeszcze że mój strumieniowiec jest wpięty kablem Cat6 do Nasa. Po usb było gorzej.

Geniusz? Pianocraft i gotowa recenzja Stream Magic - separacja, lokalizacja, premedytacja i ubikacja:

Niestety na razie wszystko podpiete pod Pianocrafta, wiec trudne do ocenienia z racji ograniczen sprzetowych. Chociaz.....

nawet na tym grajku slychac mocno roznice miedzy CD a Flakiem odtwarzanym via SM6. Niestety na niekorzysc SM6: dzwiek odchudzony z dolu, bardziej krzykliwa gorna srednica (albo dolna gora), gorsza separacja instrumentow i cos jak problemy z lokalizacja. Do tego duzo gorsza dynamika - cos jak wzmacniacz nie radzacy sobie z kolumnami.

Mam pytanie, czy Cambridge Audio Stream Magic 6 różnicuje nagrania, 24/96 a 24/192? Czy jest słyszalna różnica między nagraniami?

Nawet na 10X droższym sprzęcie nie rozróżnisz ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Geniusz? Pianocraft i gotowa recenzja Stream Magic - separacja, lokalizacja, premedytacja i ubikacja:

Przez skromność zaprzeczę (ws geniusza), natomiast wyjaśnię że to nie była recenzja (co można poznać po braku reklamy SM6 zaraz pod moim postem) ;)

Rozumiem że wg ciebie nie usłyszałem tego co usłyszałem, i różnicy miedzy brzmieniem tej samej płyty z tego samego odtwarzacza podanej bezpośrednio do wzmacniacza liniowym, a przez coax do SM6 i na wejście wzmacniacza nie było. Wnioskuję że powinienem odwiedzić psychiatrę i sprawdzić skąd mam omamy słuchowe. ;)

OT: podróżując przez twój profil wpadłem do Smerfolandii - podziwiam talent i gratuluję (i piszę to jak najbardziej serio).

Żeby nie było - ostatnio posłuchałem SM6 podpinanego do innych zestawów i porównałem z innym strumieniowcem - te same pliki, te same kolumny, ten same wzmacniacze, to samo źródło. Niestety nadal podtrzymuję swoje zdanie choć z małym ale....*

Meganert: u mnie też CATem, programy przetestowałem nastepujące: EAC, dbPoweramp i EZ CD. Słyszę różnice (wiadomość dla kol. colcolcol - na Pianocrafcie ;) ). To jeszcze może być kwestia minimonitorków Pianocrafta - niskiego basu tam nie ma. Tyle że podłączyłem SM 6 do T+A receivera (via cinch - T+A jako wzmacniacz) i do "zabawkowych wież" SF i też było kiepsko - szczególnie w porównaniu do tego co wyprawiał z tymi samymi plikami Receiver.

[*] ... ale ten sprzęt zszedł na psy w ciągu ostatnich 10 lat - i nie tylko CA to dotyczy

Edytowane przez Zolty

Nieopatrznie napisałem swój komentarz tu a powinien znaleźć się w klubie Ateistów Voodoo. Rozmawialiśmy tam o ewentualnych różnicach między mp3 (!!!) a flac i wpis miał być wtrąceniem do dyskusji na ww temat. To nic osobistego, przepraszam.

Dziś zrobiłem niewielki teścik, który miał wykazać miażdżącą (lub nie) przewagę (lub nie) plików gęstych nad rzadkimi. Poddałem downsamplingowi (brzydkie słówko) plik 24/192 do 24/96, 16/44 i na zwykłe mp3 96kbs. Tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) trwa zażarta nawalanka z wycieczkami osobistymi a punktem wyjścia były hi-res kontra CD. Skłoniło mnie to do wykonania prostego testu. Wyniki mnie troszkę zaskoczyły, bo różnice między ww plikami były symboliczne. Pasmo w zasadzie bez zmian, dynamika niemal identyczna, stereo i lokalizacja na granicy percepcji. Największe różnice (w zasadzie do przewidzenia) były w odtwarzaniu wysokich częstotliwości na korzyść tych "cięższych" oraz w odczuwalnej lepszej czystości i separacji...

To mój post z początku tematu o SM6 z roku 2012. Chyba każdy posiadacz jakiegoś odtwarzacza gęstych plików, chce sprawdzić ewentualną przewagę 24/192 nad plikami skompresowanymi. Niestety albo stety dla mnie różnice były jak we wpisie. Jasnym jest, że mając do dyspozycji plik o długości słowa 24 bity i mp3 128kbs wybiorę ten pierwszy, ale będzie to wybór podyktowany chęcią wyeliminowania ewentualnych niedociągnięć a nie przekonaniem o tym, że ja to usłyszę. To trochę jak z autem: wolę te, które na testach zderzeniowych wychodzi dobrze od np Seicento, ale nie z chęci praktycznych testów :) a dla świadomości, że w temacie bezpieczeństwa zrobiłem co mogłem.

Zmienisz zdanie o SM6 na lepsze, to tylko kwestia czasu :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak widzisz nie obrazilem sie - stąd kilka emotek w mojej odpowiedzi.

Co do zdania nt SM6: po tym co mi pokazał T+A Player Balanced mam sieczkę w głowie... pytanie czy warto płacić 3 razy tyle....

Trochę jak zrobić jazdę testową samochodem mocno wyższej klasy i wrócić na parking do swojego kompakta... ;)

Jak można wyciągać jakieś wnioski słuchając z gównianym Pianocraftem ;-) szkoda że nie było wrażen tego pana przy pomocy Amatora - Stereo

Zgadzam się, absolutnie nie można. Powinno to być zakazane - jak również słyszenie różnic między gównianym CD Pianocrafta a SM6.

Ja niestety słyszałem różnicę i wg mnie SM 6 brzmiał gorzej niż CD "gównianego" Pianocrafta.

Tym że wypadł słabiej od sprzętu za kilkanaście tys nie jestem zdziwiony,ale tym że zabrzmiał słabo podłączony do sprzętu 10 razy droższego od Pianocrafta już tak.

Biorąc pod uwagę kilka wpisów krytykujących moje obserwacje chciałem zapytać czy to jest wątek dla wszystkich użytkowników SM6, czy tylko dla miłośników i należałoby zrobić cyt. "tak żeby był tylko aplauz i zaaprobowanie"? ;)

Edytowane przez Zolty

Zolty, daj se spokój ...

Jaki jest Pianocraft każdy wie ... testować na tym cokolwiek i wyciągać wnioski to niezła odwaga ...

Pianocraft z kolumnami jest 2x tańszy od SM6. A cena SM6 nie jest nadmuchana ...

Masz małe doświadczenie w testowaniu i pewnie jesteś mało osłuchany ... a może się mylę ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Pokaż nowe odpowiedzi