Skocz do zawartości
IGNORED

Czy to dobry wybór?

rodger16

Rekomendowane odpowiedzi

Harman kardon 3490 + kolumny monitor audio mr6 + cd harman hd980

pomieszczenie 25m wys 2,5m

kolumny ustawione w rogach pomieszczenia skierowane na kanape

slucham muzyki w ktorej potrzebuje basu ale tez lubie sie pozachwycac dzwiekiem np w balladach rockowych, w utworach instrumentalnych z uzyciem np gitary saksofonu

lubie jak sprzet dobrze cyka sopranem a bas nie buczy tylko krotko kopie i szybko wygasa

wolal bym nie uzywac subwoofera w tym zestawie bo popsuje mi jakosc a na profesjonalny sub mnie narazie nie stac, cala robote musza zrobic kolumny

wybór harmana ze wzgledu na wejscie optyczne bo chce podlaczyc dziek z tv a moge tylko przez optyk lub hdmi nie mam innych wyjsc audio w tv

dodatkowym atutem jest to ze moge miec ten sprzet za 4200zł

https://www.audiostereo.pl/topic/95081-czy-to-dobry-wyb%C3%B3r/

Najlepszym wyborem dla Ciebie będzie zmuszenie się i zorganizowanie kilku odsłuchów z porównywalnymi zestawami .

wybór harmana ze wzgledu na wejscie optyczne bo chce podlaczyc dziek z tv a moge tylko przez optyk lub hdmi nie mam innych wyjsc audio w tv

Daj linka z tym telewizorem zobaczymy co tam jest , sygnał Audio analogowy można uzyskać na inne sposoby .

lubie jak sprzet dobrze cyka sopranem a bas nie buczy tylko krotko kopie i szybko wygasa

Kupiłem z pół roku temu HK 980 i stwierdzam , że według mnie i z moimi kolumnami HK 980 jest zaprzeczeniem Twego " zapatrywania " na bas ( zapatrywania poprawnego ) .

Zaletą tego HK jest duża dynamika , lecz długo nie mogę go słuchać , wylądował do zasilania kolumn surround .

Wybrał bym yamahe r-s700 wizualnie bardzo mi sie podoba podoba, nie wiem jak gra ale opinie ma raczej dobre. Ale pod warunkiem ze wyjasnicie mi jak ją polaczyc z moim tv bo ten amplituner nie posiada wejsc ani hdmi ani optycznego

Telewizor Samsung UE40C6000RW

Sygnał audio analogowy możesz wziąć z powodzeniem ze złącza " euro " w instrukcji jest narysowane podłączenie magnetowidu , to czyli sygnał chodzi w dwie strony .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Edytuję : tylko trzeba sprawdzić kierunek przepływu sygnału ( gdy przejściówka ma kierunek dowolny to ma przełącznik out , in ) .

Ukryta Zawartość

Ten TV nie ma wyjscia euro, chyba ze jest jakas przejsciówka. A czy moge wziac sygnal z dekodera cyfrowego kablowki? on ma wszystkie wyjscia ( chinch, euro, optyczne i hdmi ) i czy wtedy jesli wloze muzyke w port usb do TV to bede mial dzwiek na kolumnach?

Czy jesli podłącze analogowo odczuje dużą strate na jakości?

Ten TV nie ma wyjscia euro,

Na pewno , kurcze ściągnąłem w PDF instrukcję i na rysunkach było ( może nie ten model ? )

A czy moge wziac sygnal z dekodera cyfrowego kablowki? on ma wszystkie wyjscia ( chinch, euro, optyczne i hdmi )

To dopiero o tym teraz mówisz , oczywiście że możesz , będzie nawet lepiej niż z TV .

Czy jesli podłącze analogowo odczuje dużą strate na jakości?

Nie .

Wynika z tego ze jesli nie musze bać się połączenia analogowego to nie musze upierac sie przy harmanie ktory nie bardzo mi wizualnie podchodzi. A miał ktoś do czynienia ze wspomnianą yamahą r-s 700?

Wynika z tego ze jesli nie musze bać się połączenia analogowego to nie musze upierac sie przy harmanie ktory nie bardzo mi wizualnie podchodzi. A miał ktoś do czynienia ze wspomnianą yamahą r-s 700?

Kup sobie jakiś normalny, porządny wzmacniacz stereo (nowy lub używany, jeśli potrafisz samodzielnie prawidłowo ocenić stan techniczny używanego), a później pasujący do tego jakiś tuner radiowy. Tylo w ten sposób najmniej "stracisz na jakości".

Pozdro,

Yul

Kup sobie jakiś normalny, porządny wzmacniacz stereo (nowy lub używany, jeśli potrafisz samodzielnie prawidłowo ocenić stan techniczny używanego), a później pasujący do tego jakiś tuner radiowy. Tylo w ten sposób najmniej "stracisz na jakości".

Pozdro,

Yul

Tak, tylko wzmacniacz stereo nie bedzie mial wyjscia na sub. Na codzień nie zamierzam go uzywac bo zakladam ze cala robote zrobia kolumny ale przy okazji imprezek w domu moglbym odpalac suba zeby nie meczyc tak kolumn

Wynika z tego ze jesli nie musze bać się połączenia analogowego to nie musze upierac sie przy harmanie

Nie musisz , ponieważ połączenie cyfrowe i tak zamieniane jest na analog , chodzi oto gdzie ta zamiana odbywa się , a w Twoim przypadku w zasadzie nie ma znaczenia ( chodzi o jakość zamiany i tor analogowy po zamianie ) .

Ten TV nie ma wyjscia euro, chyba ze jest jakas przejsciówka

Ściągnąłem od tego modelu :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, tylko wzmacniacz stereo nie bedzie mial wyjscia na sub

Wystarczy że wzmacniacz będzie miał wyjście pre-out , a jeżeli nie ma pre-out , to wystarczy że sub będzie miał wejścia wysokopoziomowe ( głośnikowe ) .

Witaj,

domyślam się źe budżet jest w pewnym sensie ograniczony, dlatego Twój wybór jest moim zdaniem optymalny. Konfiguracja taka zagra mocno, dynamicznie. Napewno trochę lepszym wyborem byłby np. wzmacniacz i cd Nad C326BEE / C546BEE, jenak jest to wyższa cena. Harman ma pewne ograniczenia i wady, jednak w swoim przedziale cenowym i do Twoich wymagań zdecydowanie polecam.

Zapraszam na odsłuchy,

w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nie musisz , ponieważ połączenie cyfrowe i tak zamieniane jest na analog , chodzi oto gdzie ta zamiana odbywa się , a w Twoim przypadku w zasadzie nie ma znaczenia ( chodzi o jakość zamiany i tor analogowy po zamianie ) .

przy połączeniu PC --> wzmacniacz, cyfrowe połączenie ma zasadnicze znaczenie... chyba wiadomo jakimi zakłóceniami sieje PC po analogu

U mnie HK 980 gra całkiem poprawnie - z rDAC + zasilanie na trafo - bas jest punktowy.

Z uDAC-2 bas buczy, z rDAC na zasilaniu impulsowym bas buczy. :)

Nie wiem jaka różnica w graniu HK 980 vs HK 3490 ale pewnie 980 gra lepiej (ma mniejszą moc ale większe trafo).

Tylko tyle że 980 nie ma wejścia cyfrowego.

przy połączeniu PC --> wzmacniacz, cyfrowe połączenie ma zasadnicze znaczenie... chyba wiadomo jakimi zakłóceniami sieje PC po analogu

Faktycznie , ale pytającemu wejście cyfrowe potrzebne było do TV , bo TV nie ma wyjścia L R analogowego ( Samsung wiadomo ) , . Między czasie okazało się że sygnał audio może brać z tunera kablówki , którego posiada .

Podłacze dźwięk z dekodera ale jak włoże usb z filmem do wejscia tv to nie bede mial dzwieku na glosnikach :(

Nie będziesz miał . To kupuj z wejściem optycznym , a najlepiej dodatkowo z USB .

Sygnał audio można brać jeszcze z wyjścia słuchawkowego TV .

Jestem zdziwiony że nie ma " euro złącza " w TV SCART

Ukryta Zawartość

Poszukaj .

Możesz brać np . HK 980 bez wejścia cyfrowego i dokupić oddzielny DAC . Opcja z DACem oddzielnym dla dźwięku jest najlepsza .

Edytuję : jeżeli interesuje Cię bardziej funkcjonalność , a nie jakość dźwięku to możesz kupić wzmacniacz stereo który kierowany jest do takich odbiorców . Na rynku jest nowość np. Kenwood stereofoniczny , który ma wyjście na sub , wejśćia cyfrowe , a nawet zdaje się HDMI .

Ukryta Zawartość

Harman kardon 3490 + kolumny monitor audio mr6 + cd harman hd980

pomieszczenie 25m wys 2,5m

kolumny ustawione w rogach pomieszczenia skierowane na kanape

slucham muzyki w ktorej potrzebuje basu ale tez lubie sie pozachwycac dzwiekiem np w balladach rockowych, w utworach instrumentalnych z uzyciem np gitary saksofonu

wolal bym nie uzywac subwoofera w tym zestawie bo popsuje mi jakosc a na profesjonalny sub mnie narazie nie stac, cala robote musza zrobic kolumny

dodatkowym atutem jest to ze moge miec ten sprzet za 4200zł

jesli chodzi o ww wymagania dzwiekowe to na pewno warto wziasc pod uwage wlasnie harmana, chocaz ja bym proponowal starszy uzywany WAZMACNIACZ harman (np hk680 lub wyzszy 690) bedzie taniej i lepiej i zgodnie z preferencjami

chwilowy brak działalności w audio.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.