Skocz do zawartości
IGNORED

Bezgłośny komputer

dd6

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko zastanówmy się czy "HTPC" ma w ogóle sens. Nie lepiej kupić jakiś "wszystko odtwarzacz" z wejściem USB za np. 300zł ?

Jedni kupują gotowe, inni sobie budują. Za 300zł nie ma cudów

HTPC to bezsens w tym względzie że jeśli zbudować komputer specjalizowany można uzyć komponentów na mini ITX które maja już zabudowane chłodzenie bierne. A mocniejszego nie potrzeba. Mnie akurat taki komputer by wystarczył bo nie gram.

Zwykle jednak multiodtwarzacz będzie funkcjonalniejszy. Tylko czy za 300 złotych??? Raczej takie Oppo czy Popcorn Hour będą kosztować te 2000zł.

Chyba że piszesz o odtwarzaczu sieciowym biorącym sobie media z PC w innym pomieszczeniu.

Jedni kupują gotowe, inni sobie budują. Za 300zł nie ma cudów

A jakie jeszcze cuda byś chciał, poza tym co oferuje jakiś ASUS OPLAY!

typu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zwykle jednak multiodtwarzacz będzie funkcjonalniejszy. Tylko czy za 300 złotych??? Raczej takie Oppo czy Popcorn Hour będą kosztować te 2000zł.

Co ma Oppo czy Popcorn Hour za 2000, czego nie ma ASUS za 270zł?

Ukryta Zawartość

Witam kolgów .

Potrzebuję porady jako , że chcę przejść na Pc audio i szukam jak najcichszego laptopa , netbooka .

Nie wiem tylko jakie są najcichsze i co powinien zabierać taki sprzęt , aby był wydajny w audio . Ile GB , jaki procesor itp parametry . Jaki program Win 7 + Foobar ?

Bedzie to pracowało z Denon DNP-a 109

Najlepiej z jakiś średnich lub małych rozmiarów .

Nie potrzebuję super karty graficznej , napędu i tego wszystkiego co jest zbyteczne .

Dzięki za wszelkie sugestie :)

tofik01

Cena tego O!play jest zdecydowanie zawyżona

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co ma Oppo czy Popcorn Hour za 2000, czego nie ma ASUS za 270zł?

Jakiego Asusa masz na myśli?

Chodzi o odtwarzacz sieciowy?

Bo Oppo i Popcorn są kompletnymi urządzeniami z czytnikiem płyt i twardym dyskiem. Mają wszystko w jednym i grają z siebie nie z sieci. C

Bo Oppo i Popcorn są kompletnymi urządzeniami z czytnikiem płyt i twardym dyskiem. Mają wszystko w jednym i grają z siebie nie z sieci. C

Ten asus którego zalinkowałem ... ma wejście USB, z którego wszystko odtwarza. Jak chcesz sieć, to możesz dołożyć te 50zł. Mi by taki wystarczył (ten bez sieci ... w TV mam sieć, z której i tak nie korzystam). Można podpiąć do tego HDD z filmami. Czytnik płyt dla mnie nie potrzebny (a do staroci mam stary).

Cena tego O!play jest zdecydowanie zawyżona

Ukryta Zawartość

Przecież podałeś link do innego playera, a nie OPlay. Inna sprawa, jeśli ten "cineo" nie jest tandetny, nie będzie sprawiał problemów to też może być. Tym bardziej nie widzę sensu płacenia 2000zł za jakiegoś "Oppo" czy inny "Popkorn".

Ukryta Zawartość

Go Clever odtworzy płytę CD, SACD, DVD-A z czytnika CDR BlueRay i poda sygnał analogowy w wysokiej jakości ?

... a HTPC które zbudowałeś to zrobi? Był sens budować to "HTPC", skoro są gotowce takie jak OPPO czy Popcorn? Tylko po co "podawać sygnał analogowy wysokiej jakości", skoro od tego jest zewnętrzny DAC (jak ma być stereo) lub amplituner kina (jak ma być 5.1-7.1)? Po co odtwarzać płyty, skoro można zarchiwizować na je HDD - będzie wygodniej, lub wręcz taniej wyjdzie kupić player blu-ray za 2-3 stówki. Tak więc nie widzę sensu w HTPC, ani nawet w kosztującym 2tys OPPO czy Popcorn. No chyba że chcecie jedno pudełko, do którego łączycie bezpośrednio końcówki mocy ... w takim razie ma to jak sądzę wyjścia XLR do tego "wysokiej jakości analogowego audio" i dobrą regulację głośności tych analogowych wyjść?

HtPC zrobi wszystko do czego będzie miał oprogramowanie.

Jak do GoClever kupię dysk na USB to cena wzrośnie do EMTECa z wbudowanym dyskiem, kompletem wyjść i tunerem TV. Jak dokupię napęd płyt i zewnętrzny przetwornik D/A to będzie już cena Popcorn Hour 400

Kupowanie takich prostych odtwarzaczy ma sens jeśli na przykład na co dzień używamy laptopa do odtwarzania muzyki i mamy już HDD zewnętrzny, napęd i być może oddzielny przetwornik albo kartę dźwiękową. Plus chyba jakiś monitor albo TV do sterowania funkcjami.

Wtedy sam odtwarzacz to tylko odczyt i sterowanie strumieniem danych z różnych napędów. To raczej nie jest kompletne urządzenie realizujące wszystkie potrzebne funkcje.

Można się nad tym zastanawiać jeśli przynajmniej przetwornik wewnątrz jest wysokiej jakości ale sądzę że w takiej cenie to cudów nie będzie.

Dokładnie nie wiem, bo nie znam ich dokładnej funkcjonalności.

Popcorn Hour C300 ma możliwość zamontowania wszystkiego na "pokładzie" i sterowania bez włączania komputera czy podłączania zewnętrznego ekranu. Klasy przetworników i parametrów nie znam.

Jeśli ten Asus zapewnia tyle samo funkcji i jakości, to oczywiście można wybrać Asusa.

Jeden z wytwórców hi-endowego sprzętu z Niemiec powiedział kilka lat temu że zrezygnował z budowy specjalnych komputerów audio bowiem na rynku pojawiły sie multiformatowe odtwarzacze oferujące wysoką jakość brzmienia za 300 euro.

Możliwe że ten Asus jest właśnie jednym z takich odtwarzaczy.

No to moze inaczej ... co da mi OPPO czy Popcorn (za 2 tys.) wzgl. ASUS O!Play BDS-700 (za ok 800 zł) ?

Należało by sprawdzić z jakim bitrate radzą sobie te odtwarzacze zestawiamy Popcorn Hour C-300 vs ASUS O!Play BDS-700 to istotna kwestia o tym decyduje wydajność proca, Poza tym powiem Ci że z tym odtwarzaniem plików mkv i innych kompresji różnie bywa przerobiłem kilka odtwarzaczy w ten sposób sugerując się takim ogólnym opisem typu "ma wymienione tu musi dobrze działać" otóż nie! Wiesz co się liczy w takich odtwarzaczach? dopracowane firmware potem oczywiście funkcjonalność i wykonanie. Tego pierwszego niestety nie ocenisz nie kupując odtwarzacza i nie testując go na różnych plikach. Ceną też nie można się aż tak sugerować jednak jest ona takim początkowym kryterium bowiem za 300zł nie kupisz czegoś o funkcjonalności odtwarzacza za 2000zł. Z tego co widzę popcorn ma wydajny proc sigma SMP8647 i bardzo obszerną specyfikację. Asus się nie chwali za bardzo, na głównej stronie woleli napisać o pozłacanych wtykach to już świadczy o bajerowaniu :)

Ukryta Zawartość

>

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja słyszę szum wentylatorów. Wcześniej miałem osławione Arctic Cooler i one jeszcze lekko terkotały. w dodatku ustawione poziomo zaczynały dokuczliwie warczeć. Myślę ze dysk nie będzie wielkim problemem. U mnie jest zawieszony na podkładkach gumowych, w obudowie chłodzącej będzie niesłyszalny.

Ps. a koledze od laptopów do muzyki mogę poradzić właśnie z tego powodu Asusa EeePC albo Samsunga. Albo jeszcze tańsze net topy które pojawiły się ostatnio w Realu jeden o nazwie Omega z 13" ekranem, nazwy drugiego nie pamiętam ale przypomina 10" Samsunga. Są to urządzenia bez HDD więc nie powinny wydawać żadnych dźwięków. Cena komputerów z Reala też jest przyjazna, bo gdzieś tak pomiędzy 500 a 900 złotych. Asus jest droższy w wersji bez HDD kosztuje o 100zł. więcej.

Poza tym dysk twardy nie musi w ogóle wydawać słyszalnych dźwięków przy odtwarzaniu muzyki. Na większości dysków daje się uruchomić funkcję "sonic", Można również programowo muzykę zbuforować w pamięci żeby HDD zwolnił na czas jej odtwarzania i nie mielił głowicami.

ja słyszę szum wentylatorów. Wcześniej miałem osławione Arctic Cooler i one jeszcze lekko terkotały. w dodatku ustawione poziomo zaczynały dokuczliwie warczeć. Myślę ze dysk nie będzie wielkim problemem. U mnie jest zawieszony na podkładkach gumowych, w obudowie chłodzącej będzie niesłyszalny.

Klucz do bezgłośnego chłodzenia aktywnego to spore radiatory wspomagane większą liczbą wentylatorów o maksymalnej możliwej średnicy, w praktyce każdy wentylator zasilany swoim napięciem nominalnym będzie generować szum, ale prosta metoda dokładamy kolejne wentylatory zwiększamy tym samym powierzchnię łopatek a obniżamy ich prędkość obrotową. Obecnie mam w podstawce chłodzącej pod sprzęt ten model

Ukryta Zawartość

zasilany napięciem 5V robi ok 400rpm i jest niesłyszalny już z odległości 30 - 40 cm! jest jednak "ale" bo żeby zachować podobny przepływ powietrza co jeden zasilany 12V trzeba zastosować co najmniej 2 wentylatory zasilane 5 - 7V.

Ukryta Zawartość

Ja mam u siebie jeden wentylator 12cm @ 600obr (na cały komputer) i w ogóle go nie słychać. Tak więc z pewnością jest to właściwy kierunek. Tyle że tak jak kolega zaznaczył - wraz ze spadkiem obrotów spada także przepływ powietrza, więc czasami trzeba wstawić takich radiatorów więcej.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

U mnie BeQuiet Silent Wing 12cm skręcony na 700rpm i niesłyszalny z odległości 20cm. za to dysk twardy mimo ze w obudowie wyciszającej Scythe Quite Drive ustawiony AAM na maksimum ciszy, to jakoś, ze wciąż dochodzi lekki szum. Nie wspominając już od dyskach zewnętrznych. Jak ktoś ma bardzo cicho w mieszkaniu, to i czasem "syki" sekcji zasilania CPU może usłyszeć.

.

Skuteczne wyciszenie szumu hdd to zamknięcie go, ja bawiłem się też tym ale trzeba to postawić na miękkich podkładkach. Jak hdd jest wyjątkowo głośny to nie wyciszy go w 100%

Ukryta Zawartość

>

wyjątkowo cichy a przy tym bardzo wydajny hdd HD204UI polecam :)

Ukryta Zawartość

HD204UI również polecam.

Przerabiałem chyba wszystkie te obudowy wyciszające do HDD i ...w końcu kupiłem dysk na USB i schowałem go w kącie używając przedłużonego kabla USB. Wibrujący dysk w obudowie to nic dobrego, jak by go nie wyciszacz to zawsze coś tam go słychać. Teraz mam spokój i zupełną ciszą a dysk HDD za scianą.

Oczywiście na takim długim kablu o transferach USB 3,0 czy SATA 6 możemy zapomnieć ale wyszło na to że mi to w nim nie przeszkadza a mam cisze

Dysk sam w sobie nie jest straszny aż tak, większy problem pojawia się właśnie po przykręceniu go do obudowy która zaczyna "buczeć" wzmacnia to wibracje które generuje dysk, ja rozwiązałem to robiąc miejsce hdd na samym dole obudowy i amortyzując go czymś takim

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Buczenie to wina kiepskich obudów. Z drugiej strony jeśli PC ma być chłodzony wolnym przepływem powietrza to obudowa powinna być obficie podziurawiona. Trudno takie znaleźć zwłaszcza jeśli wymaga się jak najmniejszych na przykład slim ATX

Małe obudowy = chodzenie wodne, które jest mniejsze i wydajniejsze jednak nie tańsze. Co ciekawe IBM pracuje nad chłodzeniem wodnym w samych procesorach, być może zobaczymy za jakiś czas w laptopach :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mozna zbudowac wydajny i cichy komputer w malej obudowie, bez chlodzenia wodnego, za stsounkowo niewielkie pieniadze. Przykladem jest wspomniany wczesniej przezemnie Mac Mini. Kluczem do sukcesu jest przemyslana konstrukcja mechaniczna jak i elektryczna. uklad o wysokiej sprawnosci bedzie pobieral mniej pradu i co za tym idzie bedzie wydzielal mniej ciepla.

Mozna zbudowac wydajny i cichy komputer w malej obudowie, bez chlodzenia wodnego, za stsounkowo niewielkie pieniadze. Przykladem jest wspomniany wczesniej przezemnie Mac Mini. Kluczem do sukcesu jest przemyslana konstrukcja mechaniczna jak i elektryczna. uklad o wysokiej sprawnosci bedzie pobieral mniej pradu i co za tym idzie bedzie wydzielal mniej ciepla.

MAC mini nie ma raczej wydajności czterordzeniowego i5 2400, taktowanego zegarem powyżej 3 GHz, jak również wydajności podsystemu graficznego na poziomie Radeon HD7770. Tak wiec "sekret" maca to zastosowanie niskowydajnych komponentów w postaci dwurdzeniowego procesora taktowanego z niską częstotliwością (ew. czterordzeniowego taktowanego jeszcze niżej) + karty zintegrowanej w CPU o wydajności kalkulatora - coś takiego to ja złożę i nie będzie głośniejsze od maca.

Małe obudowy = chodzenie wodne, które jest mniejsze i wydajniejsze jednak nie tańsze. Co ciekawe IBM pracuje nad chłodzeniem wodnym w samych procesorach, być może zobaczymy za jakiś czas w laptopach :)

Ukryta Zawartość

"Pracuje" na etapie prototypowania ... pewnie nigdy tego nie zobaczymy ... bo i nie ma takiej konieczności. Wystarczy zrobić aluminiową obudowę, zostosować bardzo energooszczędne CPU i odprowadzić z niego ciepło na obudowę ... np. przy pomocy heatpipe. Z resztą tablety jakoś nie mają wentylatorów - da się? Przy urządzeniach gdzie wydajnosć jest potrzebna na poziomie burowym, można już dzisiaj zrobić laptopa/tablet/stacjonarny w pełni pasywny. Schody zaczynają się przy czymś szybszym.

Ukryta Zawartość

obudowa nie musi być duża. Duże muszą być radiatory i położone w taki sposób żeby powietrze przez nie optymalnie przepływało. Więc nie wielkość obudowy lecz jej określone cechy się liczą. I takich obudów raczej na rynku nie znajdziemy.

Druga sprawa że u mnie radiatory są jakie są bo na stare podstawki nie ma większych, a nie chciało mi się kombinować. Kupiłem najwydajniejsze modele jakie były. Thermaltake z cienkimi miedzianym żeberkami i sterowany wentylator do niego.

Chłodzenie cieczą tam gdzie w obudowie nie ma miejsca na wielki radiator. Ale musimy wtedy znaleźć równie dużo miejsca na chłodnicę. I tylko z powodu swojej wielkości może być wtedy ciche.

na przykład Corsair H100

albo pasywnie na Ciepłowodach - Scythe katana - dla starszych lub nowość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.