Skocz do zawartości
IGNORED

Polskie kable sieciowe (hit czy kit?)

corner

Rekomendowane odpowiedzi

Tu niema nic skomplikowanego, firmy choćby kablarskie skutecznie za pomocą reklamy, prasy próbują po trupach otworzyć nam oczy na nowe potrzeby, które skutecznie pobudzają, a na końcu je zaspokoj

a którzy producenci tego nie czynia. Samochodów, pasty do zebow, kleju do protez, tamponow do...

CO W TYM DZIWNEGO?

nawet środki na wypierdzenie dają nowy komfort życia. A pipke nie można już myc mydłem tylko specjalnym hyyyper żelem.

CO CIE TAK DZIWI?

Jeżeli jako cel przyjmujesz obronę ludzi przed ich samymi to ciężko to widzę.

Jak juz skończysz z kablami weź się za te żelo pipki i środki na przepierdzenie nie mogę tego już słuchać ani oglądać.

a którzy producenci tego nie czynia. Samochodów, pasty do zebow, kleju do protez, tamponow do...

CO W TYM DZIWNEGO?

nawet środki na wypierdzenie dają nowy komfort życia. A pipke nie można już myc mydłem tylko specjalnym hyyyper żelem.

CO CIE TAK DZIWI?

Wszystko jest zawarte w poście, czytaj uważnie ;)))

"...Fenomen marketingu mamy tutaj pokazany jak na tacy, nawet fakt że niema prawa mieć to wpływu na brzmienie, nie przeszkadza reklamie wykonać swoją robotę - naiwnych nie brakuje... "

"...Jak widać Artech sobie nalepia logo na ochronniki, gniazda i mamy doświadczoną markę audio z tradycjami..."

Jak widać Artech sobie nalepia logo na ochronniki, gniazda i mamy doświadczaną markę audio z tradycjami.

Nie znam prawdy i nie będę w nią brnął. jeżeli jest to działanie bez wiedzy producenta to stanowi naruszenie jego praw o ile ich się np nie zrzekł w sposób umożliwiający swobodne wykorzystywanie jego produktu do celów wszelakich. Nawet nie chce wiedzieć. A jak facet w gazecie otworzył dwa wzmacniacze i w środku były takie same.... I nikt nikogo nie zastrzelił.

I kolejny super wyceniony produkt od Artech:

wtyk ze strony Artech - 70 zł:

m7yqdy.jpg

a niżej z przykładowego sklepu w UK, oryginał Martin-Kaiser - 3.90 funta:

206c652.jpg

sklep:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Produkty Kaiser są dostępne na polskim rynku, do tego zamawiając większe ilości na firmę, mamy inne ceny. To już sklepy budowlane, elektryczne mają normalne ceny, ale audio jak widać rządzi się innymi prawami.

Ukryta Zawartość

@ climax 99:

Różni producenci różnych rzeczy walą różne ściemy czego to ich produkty nie robia i jak fantastycznie zmienią nasze życie itd, i to samo robią chłopaki od audio, pewnie. Tylko niby dlaczego mamy się na to godzić? To jest forum audio więc dyskutuje się o ściemie kabelkowej. Wejdzisz na forum dla matek to tam będą dyskutować które mleko w proszku zawiera najwięcej mleka a najmniej azbestu.

Nie musimy się godzić na łykanie tych ściem i jeśli komuś się chce poświęcać czas na obnażanie niecnych praktyka to chwała mu za to, bo dzieki niemu wzrasta rzeczywisty poziom usług. Cieszenie się życiem nie ma nic wspólnego z łykaniem marketingowych bajek. Dziś się zgodzimy na kabelkową ściemę, to jutro zaczną pakować do wzmacniaczy audiofilskie kable i we wzmacniaczu za 4k 70% ceny to będą druty z adamantium z garścią starych kondziorów wymontowanych z tosterów. Nikt nie zaprzeczy, że to gra wspaniale bo w końcu na takich cudownych kablach składane. Dla producenta to raj bo koszty produkcji takich cudownych urządzeń będą porównywalne z czajnikami elektrycznymi. Wtedy też powiesz, że nie ma co się czepiać, oni tylko zaspokajają potrzeby, czy może twoją granicę tolerancji też już to przekroczy?

Może niedługo producenci komputerów też zaczną opowiadać, że nie liczy się moc obliczeniowa, tylko jakość kabelków którymi elektrony niosą więcej pozytywnej energii? Dla ciebie zapewne nie będzie problemu?

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

• Redaktorzy

Jak juz skończysz z kablami weź się za te żelo pipki i środki na przepierdzenie nie mogę tego już słuchać ani oglądać.

KROCZEX: nowatorska maść na pęknięcie krocza, tylko w dobrych sklepach, cena jedynie 99,99 zł! (copyright mysioperz) :-)

Twoje krocze nigdy cię nie opuści!

• Moderatorzy

m7yqdy.jpg

206c652.jpg

sklep:

Ukryta Zawartość

Produkty Kaiser są dostępne na polskim rynku, do tego zamawiając większe ilości na firmę, mamy inne ceny. To już sklepy budowlane, elektryczne mają normalne ceny, ale audio jak widać rządzi się innymi prawami.

ja popełniłem diY na mn takim wtyku jaki prezentujesz(tańszy) , kablu (trochę lepszy 3x2,5) i jakaś solidniejsza wtyczka,

żadnej oszałamiającej korzstnej zmiany dźwięku nie zauważyłem, może coś się zmieniło ale na poziomie percepcji,

we wzmaku zostawiłem samoróbkę bo lepiej się czuję z takim grubym kablem:) , niż z oryginalnym 0,5 czy 0,75

rzeczywiście przy produkcji większej ilości szt, producenci wzmacniaczy śmiało mogliby upychać lepsze kable zasilające skoro tak cudownie mogłyby poprawiać jakość dźwięku

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Panie Corner

Dyskusja z Panem jest beznadziejnie jałowa z tego względu, że najlepiej wychodzi Panu wróżenie z fusów. Zagonił się Pan w ślepą uliczkę. Zamiast przyznać się do napisania bzdur, stosuje Pan chwyty socjotechniczne – kłamstwa, zmiany tematu, odpowiedzi pytaniem na pytanie, rozszerzanie wątków i agresję wypowiedzi - najlepszą obroną jest przecież atak. Jakby Pan nie rozumiał słowa socjotechnika to wyjaśniam Panu, że chodzi tu o manipulację ludźmi.

Ponieważ w czytaniu ze zrozumieniem jest Pan co najmniej słaby, nie wróżę Panu sukcesu na polu piśmiennictwa i teraz zrozumiałem, dlaczego wcześniej nie pisywał Pan na tym forum. Przypomnę, że w temacie Polskie kable sieciowe (hit czy kit?) i na swojej sławnej stronie zarzucił Pan nam stosowanie kiepskich akcesoriów i absurdalnych cen. I tylko w związku z tą kwestią wypowiadam się na forum.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Użytkownik ARTECH CABLES dnia 09.09.2012 - 23:18 napisał

Wtyki i gniazda - na podstawie Pana wypocin mogę wnioskować, że firma Oyaide zamawiając wtyki u Nicoona - informacja na japońskiej stronie firmy - sprzedaje podróbki wtyków za 5 a może nawet 3 USD - brawo. To, że inne piny, złocenie i wiele innych detali jest dla Pana zbędnym szczegółem. W tym sensie sprzedajemy podróby - o tak, tylko nie wiem jakiej firmy skoro WG także sprzedaje podróby.

Skoro tak ogólnikowo, to proszę ustosunkować się do moich „wypocin” na przykładzie podanych wtyków: PCE/Taurus, Bals, Schurter, ABL, Kopp kosztujących 7-15 zł, które siedzą w hajednowych drutach za kilka tysięcy.

I co – zmiana tematu ? I pytanko ?

Co znaczy dla Pana pojęcie ogólnikowo - w pierwszym moim poście wyjaśniłem, jakie wtyki stosujemy, w drugim podałem tok Pan rozumowania, w trzecim stwierdzam, że z braku argumentów usiłuje Pan zmienić wątek na temat o wtykach innych firm. Czyli, albo przyznał się mi Pan rację i nie jest Pan w stanie tego wyartykułować, albo dalej nic Pan nie rozumie. No cóż, to żadna niespodzianka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Użytkownik ARTECH CABLES dnia 09.09.2012 - 23:18 napisał

Adaptery - niestety, jestem tak głupi, że kupuję tylko od firm handlujących sprawdzonymi akcesoriami hi-fi i hi-end i cena podana przeze mnie jest właśnie taka. Natomiast Pan z pewnością zrobi interes życia - zainwestuje 10 tys, wyciągnie 110 tys i kupi mercedesa w cenie syrenki - mercedes będzie chiński oczywiście.

Widocznie za głupków ma Pan klientów, to że jest kolega i konkurencja jednoosobową firmą, która kleci w garażu, nie oznacza aby tak wywindować ceny. Zamawia Pan małą ilość i liczy na zysk z małej sprzedaży, tak więc jedynie wyjście to spore ceny za sztukę. Gdy te adaptery zamówiłaby castorama, netto – dodatkowo opakowane laminatem kosztowałyby ze 20 zł, ale że zamawia maluśka firemka to zaraz, jak to Pan napisał "sprawdzone akcesoria hi-fi i hi-end", które pierwotnie kosztują 3$. Podałem sklep oraz producenta, co nawet nie wie że działa w branży Audio, no ciekawe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to dosyć znane strony, gdzie można kupić przejściówki - niestety nie po 3 USD – taka też jest rzeczywistość. Ten wątek z Castoramą to kolejny Pana złoty interes ? Nie wiem śmiać się czy płakać, tak szokujące są te pomysły. Niech Pan napisze do Castoramy, bo tam w zarządzie same głupki pracują i nie wiedzą, co się opłaca. Jest Pan albo naiwny , albo …, a może i to, i to. Sam nigdy nie polecałem przejściówek, ale raczej wymianę wtyków. Przy drogich przewodach to jednak najtańszy sposób (nie koniecznie sensownego) zweryfikowania ich przydatności, bez zmiany ich oryginalnej konfekcji i nie chodzi tu tylko o przewody sieciowe. A przy okazji klient świadomie unika stresu związanego z faktem, że może kupił podróbkę. Co do garażu, to mam bardzo mały, ale za to dużą piwnicę, i wilgotną, i tam druty szybko rdzewieją, ale takie najlepiej przewodzą prąd. Jeszcze jedno, niech Pan nie ubliża małym firmom, bo to one, a nie wielkie korporacje utrzymują ten kraj przy życiu i dzięki nim kryzys w Polsce jest jeszcze znośny.

Zrozumiał Pan aluzję ? - nie, no trudno

Ukryta Zawartość

Ochronnik PR1 - oryginał to oczywiście Kalthoff. Można na próbę zamówić u nas i u Kalhoffa, a obciążając gniazda sprawdzi Pan różnicę. Niech Pan koniecznie zamówi u Kalthoffa wersję złoconą, ciekaw jestem ile Pan zapłaci i jakie to krocie my zarabiamy.

Zaraz, zaraz skoro to to samo, tak więc po co robić próby? Jeśli Pan ingerował w ten ochronnik, to należy postarać się na nowo o certyfikat CE i tym podobne. Nawet na stronie jest napisane „Produkt niemiecki, wykonany zgodnie z normą VDE 61643-11, zastrzeżone rozwiązania techniczne producenta.” Jakie są różnice miedzy oryginalnym złoconym Kalthoff’em, a Pana wersją z innym logiem?

I co – znów zmiana tematu ? I pytanka ?

Dlaczego nie sprawdził Pan i nie podał ceny złoconego ochronnika Kalthoff’a ? - bo za dużo kosztował i okazało się, że nasze gigantyczne marże to mit. Zmienia Pan temat przytaczając normę o której nie ma pojęcia i nawet nie wie czego dotyczy - nie tak ciężko ją zachować. Kalthoff nie miał żadnych zastrzeżeń, a Pan tak. Podam Panu jedną ciekawostkę, na ochronniku Kalthoff'a nie ma oznaczeń sugerujących, że spełnia on normę VDE, a powinien być, bo jest w opisie. Według Pana metody - oceny po zdjęciach, Kalthoff robi podróbkę własnego produktu, dokładnie, jak to opisałem w wątku Wtyki i gniazda. Nie zrozumiał Pan, co napisałem o ochronniku w pierwszym poście ? – nie , no to trudno ?

Ukryta Zawartość

Gniazdo - proszę czytać ze zrozumieniem - gniazdo ze stali nierdzewnej !!!, nie plastiku w kolorze metalu, szukać w dziale pur edelstahl - ale ceny na tej stronie nawet niezłe, bo można gniazdo z ramką kupić już za ok, 20 euro + kilka euro za przesyłkę - więc wyjdzie ok. 30. Wie Pan, problem z nalepką może by zaistniał, gdybym usunął ich logo i zastąpił je swoim bez ich zgody - trochę Pan strzela na ślepo.

Przecież już o wiele lepiej kupić u nas gniazdo również niemieckiej cenionej firmy BERKER dużo taniej, ta sama jakość : stal szlachetna/nierdzewna i sporo taniej:

Ukryta Zawartość

Podany mój Berker, tak jak Pana gniazdo Buch-Jaeger nie legitymuje się jako Hi-Fi for audiophile, a że ktoś nalepił swoje logo, nic nie oznacza.

I co – zmiana tematu ?

Znów okazało się, że takie gniazdo kosztuje nie 7 a 30 euro i że nasze gigantyczne marże to mit. Co Pan robi ? Podaje link do niekompletnego gniazda, bez ramki za 40 pln. Co gorsza ramki za przypuszczam kolejne 40 pln nikt w tym sklepie nie znajdzie. Poza tym gnazdo ma oograniczoną funkcjonalność, bo jest w standardzie belgijsko/francuskim – z bolcem. Kolejny raz wprowadza Pan ludzi w błąd – tak wyglądają konkrety – linki , którymi się Pan szczyci. Ja w przeciwieństwie do Pana kupiłem gniazda GIRY, BERKERA, BUSCH-JAEGERa i jeszcze inne, by się im dokładnie przyjrzeć pod kątem wykonania i sposobu mocowania przewodnika. Wydałem konkretne pieniądze tylko po to, by je wziąć do ręki. Wybrałem gniazdo bardzo solidne i z możliwością bezproblemowego przyłączenia grubszej żyły niż 2.5 mm2. Niech Pan sobie wyobrazi, że niektórzy ludzie prowadzą do sprzętu audio-video przewody o średnicy większej niż 2.5 mm2, a nie wszystkie gniazda je akceptują. W temacie schematu przewodu z Pana strony też Pan zamilkł, bo to kolejne kłamstwo. Nie rozumie Pan o czym piszę ? - nie, no to trudno.

Ukryta Zawartość

Komplet wtyków za 600 pln -proszę Pana wtyki nie są żadną podróbą, żadnych wtyków, żadnej firmy. O jakim Furutechu i po co Pan wspomina ?

Wtyki z carbonową osłoną ma też Oyaide, Acrolink. A skąd Pan wie, że są dostępne tylko w Chinach ?

Tak więc jakiej marki są Pana wtyki za 600 zł ???

I co - zmiana tematu ?

Gdzie odpowiedź na moje pytanie – brak. To może chociaż podpowie Pan, z jakiego kraju pochodzą carbonowe wtyki Furutecha, Oyaide, Acrolinka ? - tylko proszę nie zamieszczać linka do zdjęcia satelitarnego fabryki. Nie odpowie Pan, nie bo znajdzie Pan w internecie odpowiedzi, co najwyżej, gdzie je można kupić. Nie wiem jakich wtyków użył Pan do porównania z tymi na naszej stronie, ale chassis z polerowanego aluminium u nas nie występuje – to nie są te same wtyki. Wtyki zostały przez nas zamówione już z grawerką logo, nie po obejrzeniu zdjęcia, ale realnych wtyków. Wykonanie ich jest bez zarzutu, a materiał pinów przewodzących wręcz rewelacyjny. Mocowanie przewodu z pewnością można poprawić, ale trudno to zmienić, by nie kopiować cudzych wynalazków – zaraz by Pan krzyczał , że to czyjaś podróba. Ponieważ kupujemy u sprawdzonych sprzedawców akcesoriów hi-fi i hi-end są dosyć drogie. Drogie to jednak pojęcie względne, mając na uwadze ceny w/w firm. Podsumowując, bo słabo u Pana czytaniem ze zrozumieniem i nie wiem czy matura już jest czy jeszcze nie:

- nasze wtyki nie są tymi z Pana strony

- wykonywane są na nasze zamówienie i kupowane u … niestety nie ujawnię, bo nie wszystko można ujawnić i podać linka, ale niech Pan grzebie na stronach w USA

- jakość ich i cenę uważam za bardzo rzetelną i dlatego je polecam.

Reasumując, ceny na naszej stronie są jak najbardziej realne, a tak zwane fakty, zdjęcia i linki podawane odnośnie cen akcesoriów z naszej stronie przez Cornera, to kłamstwa, krętactwa i robienie wody z mózgu. Wrzucanie wszystkich do jednego worka to duże uproszczenie. Drogi Panie, audiofilstwo to luksus. Można się bez niego obejść i po prostu tylko słuchać muzyki – Pan tego jednak nigdy nie rozumie.

m7yqdy.jpg

206c652.jpg

sklep:

Ukryta Zawartość

P.S. Corner, po Twoim ostatnim poście stwierdzam, że używanie Pan w stosunku do Twojej osoby było nadużyciem. Pojęcie DUREŃ wypisane na czole powinno być twoim LOGO. Kolejny raz, na skutek swojej mocno ograniczonej inteligencji, a może nawet debilizmu, wprowadzasz ludzi w błąd, porównując wersję mosiężną ze złoconą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Corner, po Twoim ostatnim poście stwierdzam, że używanie Pan w stosunku do Twojej osoby było nadużyciem. Pojęcie DUREŃ wypisane na czole powinno być twoim LOGO. Kolejny raz, na skutek swojej mocno ograniczonej inteligencji, a może nawet debilizmu, wprowadzasz ludzi w błąd, porównując wersję mosiężną ze złoconą.

Ohoho! Branża się mocno wku**iła.

Może, skoro już mamy tu konstruktora kabelków, branżystę, eksperta, to zapytamy, jakie badania przeprowadził, gdzie one są dostępne, jakie technologie stosuje, jak jego sieciówki poprawiają prąd płynący z kontaktu i w jakiż to magiczny sposób przekłada się to na dźwięk? :)

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Artech Cable, odpuść sobie. Szkoda czasu.

Masz tu do czynienia z osobami o mentalności tych, co to wszystkie oszczędności wpłacali do Amber Gold.

To tacy sprytni inaczej. A reszta to oczywiście głupki bo płacili do licencjonowanych banków, he he.

Na taki mały procencik. A oni na 12%. Bo bardzo operatywni są. I mądrzejsi. I w ogóle.

Nieliczne to hobby co takie diabły z ludzi wyciąga, w obłęd szalony wpędza , nienawiść , zawistność wszelaką z oczyma czerwonymi ,kopyta wnet urosną i rogów dwie pary..czary czary czary

Tu jeden się wkurza tam pięciu się wije, to są ludziska to żywe żmije. tak jadem tak złością tak dalece plują chyba im się zaraz mózgi ugotują

Pannnie..tu som wtycki jak Kozie cycki.

A pod tynkiem siedzą przewody o których TU się nie wspomina.

Standardowe miedziane ,czasem aluminiowe.

Również dostarczają prąd ale są niewidoczne (pod tynkiem )więc nie są audiofilskie.

Z tego co ostatnio przeczytałem w tym wątku wynika, że użyta technologia usprawiedliwia ceny kabli...można użyć super przewodnika, pokryć go odpowiednią warstwą czegoś drogiego, do tego izolacja w technologii kosmicznej i wychodzi fajna wysoka cena...a wysoka cena oznacza wysoki zysk z powodu narzutów. Taka sytuacja jest niewątpliwie korzystna dla producentów i sprzedawców - wysoki zysk, więc i większe środki na promocje i większa motywacja do sprzedawania. Na tej zasadzie można sprzedawać nawet papiaki po 10 000 za kilo, jeśli koszt produkcji jest odpowiedni, więc i cena usprawiedliwiona. Zastanawiam się tylko, czy te wszystkie rozwiązania są usprawiedliwione z punktu widzenia konsumenta...możliwość zwrotu towaru powinna i te wątpliwości rozwiać, a pieniądze wydawane na audio, to najczęściej pieniądze zbędne...ostatecznie wydawanie pieniędzy jest korzystne dla gospodarki, a więc pośrednio dla każdego z nas. Z tego też powodu dziwie się krytyce krajowych firm...skoro ich produkty ze względu na technologię i ceny nie odbiegają od podobnych zagranicznych produktów, to czemu je krytykować nawet, gdy nie jest się przekonanym do ich wpływy na brzmienie.

Fajnie, że wypowiadają się przedstawiciele branży, można się dowiedzieć ciekawych rzeczy z pierwszej ręki. Poczytałem trochę u źródła, widzę, że są podane różne parametry kabla:

Ukryta Zawartość

Mam pytanie: o ile zmniejszą się zakłócenia przechodzące na inne kable i tor audio ? Jakie parametry elektryczne urządzenia zostaną polepszone i o ile, gdy zamienię ten kabel na inne ?

Ukryta Zawartość

Racja, redystrybucja pieniądza rzecz ważna. W ramach ugody proponuję aby każdy audiofil zakupił od rodzimego wytwórcy po sieciówce. Sceptycy podstawowy, a wrażliwsi słuchacze z górnej półki. Może być od jednego producenta jeśli dobry rabacik zrobi.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

• Redaktorzy

Żałosna odpowiedź.

Nie, to ja czekałem na odpowiedź. Bo ja na przykład wiem, co jest w ścianie pod tynkiem, przynajmniej u mnie. A ty skąd to wiesz?

Skoro wiesz to co z tym zrobisz?

Masz pewnie "polskie przewody sieciowe" aż do samej elektrowni pewnie ,no może do transformatora chociaż.

A może i licznik prądu też jest "audiofilski" ?

A ja na przykład też wiem jakie przewody mam pod tynkiem.I nie podniecam się metrowym kabelkiem

wtykanym do gniazdka.

wprowadzasz ludzi w błąd, porównując wersję mosiężną ze złoconą.

ja to już wykazałem na wcześniejszych stronach, że porównuje nieporównywalne - ale jemu to widać nie przeszkadza

ja mam proste pytanie do cornera - czy do systemu za powiedzmy 50-100.000 - podłączał kiedyś kabel sieciowy o wartości powyżej 10.000?

jeśli tak - to powinien usłyszeć różnicę (ale może głuchy) i odszczekać bzdury ze strony

jeśli nie - to g.wno wie o tym, o czym próbuje pośrednio pisać - o wpływie sieciówek na dźwięk systemu

i tyle

corner - sieciówki to najważniejsze kable w systemie.

od nich zaczyna się dźwięk

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.