Skocz do zawartości
IGNORED

Co zamiast yamaha rx-v1600

alien2004

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, obecnie jestem posiadaczem amplitunera Yamaha RX-V1600, wzmacniacza Struss 140-2, który robi jako końcówka mocy dla kolumn frontowych Esa Ostinato 2, pozostałe kolumny to: centralny Mission Volare i sorrand Tannoy M1 i chciałbym zmienić amplituner tylko na jaki? Zależy mi aby obsługiwał 3d, miał dobry preout i dekodery DTS HM i DD True HD. Jaki moglibyście mi polecić amplituner, który mógłby godnie zastąpić ww. Yamahę? Będzie on wykorzystywany tylko do filmów. Zastanawiałem się nad Marantz SR 5005 lub 5006. Budżet to około 2500zł, może być używka.

https://www.audiostereo.pl/topic/95737-co-zamiast-yamaha-rx-v1600/
  • Moderatorzy

jak chcesz lepszy dźwięk to dokup na fronty dodatkową końcówkę mocy, Rotel ma sporo w ofercie, koło 3000 kosztuje 2x120 8om chyba 1552

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Jako końcówkę mam już podłączonego Strussa 2x140w, ale wydaje mi się że jeszcze lepsza końcówka mocy niewiele pomoże, to raczej Yamaha jest wąskim gardłem. Poza tym zależy mi na nowych dekoderach HD i 3D więc zmienić chcę amplituner tylko na jaki.

mam podobną yamahe tylko trochę starszą i faktycznie dodatkowa końcówka szału nie robi, na centralny daje ponoć lepszy efekt. dałem za to przedwzmacniacz rotela i w stereo słucham tylko dac#pre/amp a do kina ampli i przez pre amp fronty, faktycznie do nowych standardów przydałby się nowszy amplituner ale dźwiek nadal na mojej 1400 w filmach mam więc jeszcze nie szukam, a obrazem zajmuje się plazma panasonica

Sent from my HTC Desire S using Tapatalk 2

Zdecydowanie polecam jeden z modeli Marantz. Już model SR5006 jest dobrze wyposażony i posiada bardzo dobry przedwzmacniacz, jednak przy niedużym zwiększeniu budżetu możesz zakupić SR6006, który zaoferuje Ci o klasę lepsze brzmienie (także na preout).

zapraszam na odsłuchy, które pozwolą Ci wybrać optymalną konfigurację.

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jako końcówkę mam już podłączonego Strussa 2x140w, ale wydaje mi się że jeszcze lepsza końcówka mocy niewiele pomoże, to raczej Yamaha jest wąskim gardłem. Poza tym zależy mi na nowych dekoderach HD i 3D więc zmienić chcę amplituner tylko na jaki.

Amplitunery wielokanałowe mają słaby Pre - out . Ten wzmacniacz jest zintegrowanym wzmacniaczem ?

Pomyślałem sobie , że nie masz podłączonego bezpośrednio źródła dźwięku stereo analogiem do wzmacniacza zintegrowanego , dajmy na to DVD analogiem do wzmacniacza , a cyfrowym do amplitunera . W ten sposób pomijasz słabe pre - aut amplitunera w odsłuchu stereo .

Rozbudowanie kina domowego o wzmacniacz poprawia te kino pomimo słabej jakości pre - out amplitunera , także możesz wybierać nowy amplituner do woli , nie zwracając uwagę na ten " parametr " .

Jeśli szukasz znacznej poprawy dzwięku zarówno w kinie i w stereo to nie baw się w półśrodki i nie kupuj amplitunera, bo każdy z nich w pieniądzach, które na jego kupno planujwesz przeznaczyć ( a nawet droższy) bedzie miał to wąskie gardło jak Yamaha, czyli przedwzmacniacz.

Kup dobry przedwzmacniacz do kina ( poglądowy link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i zobaczysz dopiero jaka jest przepaść pomiędzy tym co masz obecnie, a tym co będziesz miał po jego zakupie.

Moim skromnym zdaniem więcej można zyskać mając dobry przedwzmacniacz ze słabszą końcówką mocy niż odwrotnie. Bo końcówa choćby nie wiem jak świetna była, jeśłi nie dostaje sygnału bogatego w szczegóły, o dobrej dynamice i rozdzielczości to niestety wiele nie pokaże, a na odwrót jak najbardziej bogaty sygnał słabszy wzmak zagra tak na ile pozwalają mu jego parametry- tyle ile wyciągnie z sygnału, tyle jego, akle na pewno będzie to więcej niż świetny wzmak ze słabym pre.

Niedawno sam stałem przed dylematem zmiany Marantza SR 6003 na inny ampli, ale forumowicz Stempel słusznie doradził mi, że zmieniając ampli nawet na wyższy model nie tyle uzyskam skok jakościowy, co zmianę charakteru brzmienia

Kupiłem więc Meridiana 561i do dziś nie moge podnieść szczęki z podłogi:D

Różnica jest po prostu kolosalna.

Żeby nie być gołosłownym podpiąłem Marantza jako końcówkę mocy do Meridiana i (Marantz w trybie pure audio coby jak najwięcej jego bebechów pominąć) i uzyskałem brzmienie o klasę lepsze niż po samym amplitunerze natomiast wcześniej podpinając pod Marantza lepsze od niego wzmacniacze stereo różnica w jakości była ale nie tak spektakularna jak po uczynieniu go końcówką mocy dla oddzielnego pre.

Reasumując, nawet jak kupisz Marantza SR 6006, który nie jest lepszy, a prędzej gorszy od Sr 6003, którego miałem to marnujesz w dalszym ciągu potencjał Straussa, a dzwięk poprawiasz tylko o tyle o ile pre kupionego amplitunera jest lepsze od pre Twojej obecnej Yamahy., czyli jak to mówię o tyle, że głowy czy innej części ciała nie urywa.

Dla mnie wybór jest oczywisty przedwzmacniacz+ blu-ray z 3D i dekoderami HD i masz wspaniałe kino i świetne stereo, jednak wybór należy do Ciebie

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Prawdę mówiąc też myślałem nad takim rozwiązaniem, tylko zastanawia mnie jedna rzecz tj. kupując taki przedwzmacniacz Rotela nie wykorzystam dekoderów HD, których on nie ma. Czy to nie będzie krok wstecz?

Witam, obecnie jestem posiadaczem amplitunera Yamaha RX-V1600, wzmacniacza Struss 140-2, który robi jako końcówka mocy dla kolumn frontowych Esa Ostinato 2, pozostałe kolumny to: centralny Mission Volare i sorrand Tannoy M1 i chciałbym zmienić amplituner tylko na jaki? Zależy mi aby obsługiwał 3d, miał dobry preout i dekodery DTS HM i DD True HD. Jaki moglibyście mi polecić amplituner, który mógłby godnie zastąpić ww. Yamahę? Będzie on wykorzystywany tylko do filmów. Zastanawiałem się nad Marantz SR 5005 lub 5006. Budżet to około 2500zł, może być używka.

Może lepiej zrezygnować z amplitunera i kupić procesor + dokupić 3 końcówki mocy? Nawet jeśli teraz funduszy braknie, to na dłuższą metę, może to jest lepsze rozwiązanie.

Prawdę mówiąc też myślałem nad takim rozwiązaniem, tylko zastanawia mnie jedna rzecz tj. kupując taki przedwzmacniacz Rotela nie wykorzystam dekoderów HD, których on nie ma. Czy to nie będzie krok wstecz?

Są przedwzmacniacze z dekoderami. Właściwie to przedwzmacniacz nie musi mieć dekoderów ... wystarczy że odtwarzacz potrafi zdekodować wszystko do PCM i wysłać po HDMI ... a procesor byle potrafił to odtworzyć.

Są przedwzmacniacze z dekoderami. Właściwie to przedwzmacniacz nie musi mieć dekoderów ... wystarczy że odtwarzacz potrafi zdekodować wszystko do PCM i wysłać po HDMI ... a procesor byle potrafił to odtworzyć.

Procesor nie może być zbyt stary, jak ten RSP-1068 - pozbawiony gniazd HDMI.

Zatem sens stosowania takich zabawek jak RSP-1068, a nawet hi-endowego RSP-1098, jest tylko wtedy, gdy dekodowaniem formatów HD zajmie się player z dobrą sekcją wyjść wielokanałowych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.