Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  355 członków

Pylon Klub kolumn
IGNORED

Klub kolumn Pylon

Rekomendowane odpowiedzi

naganiaczu poczytaj o swojej firmie jak zrobiła z inwestorów jeleni.Na kazdym kroku ściema, chamstwo i buta

http://www.bankier.pl/forum/temat_gdzie-sie-podzialo-245-000-pln-w-4-kwartale-2016,23465143.html

• 3 tygodnie później...

Witam klubowiczów

Mam problem z pylon diamond 25, a mianowicie zaczęły mocno eksponować wysokie tony, a zwłaszcza sybilanty. Nie wiem, czy zmieniły swoją charakterystykę pod wpływem wygrzania, czy może elektronika jest temu winna.

Wzmacniacz Marantz pm8005, cd 6005. Kolumn słucham bez maskownic, kable bridge 2,5mm2. Może jeszcze wypożyczę jakieś inne kable głośnikowe, ale nie sądzę, żeby ro dużo dało.

Ma ktoś z was takie zestawienie lub podobny problem?

Od jak dawna zauważyłeś zmiany w dźwięku?

Zmiany są od około miesiąca. Kolumny mam od połowy czerwca 2016, ale z braku czasu nie grały bardzo dużo. W styczniu zmieniłem wzmacniacz z Marantza PM6005 na PM8005. Na początku grało raczej ciemno, a teraz wysokie tony się rozjaśniły za bardzo. Dla porównania podpinam do Paradigm Studio 20v5 i tam jest bardziej neutralnie.

Zmiany są od około miesiąca. Kolumny mam od połowy czerwca 2016, ale z braku czasu nie grały bardzo dużo. W styczniu zmieniłem wzmacniacz z Marantza PM6005 na PM8005. Na początku grało raczej ciemno, a teraz wysokie tony się rozjaśniły za bardzo. Dla porównania podpinam do Paradigm Studio 20v5 i tam jest bardziej neutralnie.

Moim zdaniem Marantz + Diamondy 25 ma tendencję do uwydatniania wysokich tonów.

To brzmienie kojarzy mi się ze sprzętem z dzieciństwa, polskie hi-fi Unitra + głośniki Tonsil altus, do tego podkręcone wysokie tony (może tu przesadzam). Wysokie mają w sobie rezonans, z podkreśleniem i przeciągnięciem s, brzmi to "tssss". Może wzmacniacz przechodzi jakieś stadium wygrzewania się? Nie wiem co o tym myśleć.

Niech Twój system pogra jeszcze kilkadziesiąt godzin. Jeśli się nic nie zmieni, to pewnie problem leży po stronie elektroniki. U mnie brzmienie góry jest "otwarte", detaliczne, jasne ale spójne, bez agresji i jakiejkolwiek przesady. Żadnych problemów z sybilantami.

Niech Twój system pogra jeszcze kilkadziesiąt godzin. Jeśli się nic nie zmieni, to pewnie problem leży po stronie elektroniki.

Dzięki za radę. Pogram intensywniej i zobaczę czy coś się zmieni.

Wyglądają jak klęczący sekciarz zmuszony do oddania daniny panu ... jedynemu. Zero pomysłu na dźwięk i wygląd.

Bardzo małe zawieszenie górnego resora midwoofera, do plumkania na 1 wacie nie będzie problemu ale im wyżej tym gorzej. Nie polecam.

Wygląd, to sprawa gustu... Założę się, że tych kolumn nie widziałeś "na żywo" i oczywiście nie słuchałeś. Twoja pseudo-ekspercka opinia dotycząca brzmienia, a dokonana na podstawie zdjęcia, jest śmiechu warta.

Gość

(Konto usunięte)

Wyglądają jak klęczący sekciarz zmuszony do oddania daniny panu ... jedynemu. Zero pomysłu na dźwięk i wygląd.

Bardzo małe zawieszenie górnego resora midwoofera, do plumkania na 1 wacie nie będzie problemu ale im wyżej tym gorzej. Nie polecam.

Zabrz1 ale Ty tak poważnie czy dla jaj?

Akurat miałem możliwość oglądania i słuchania tych kolumienek.

Mam odmienne zdanie od Twojego, ale cóż ja miałem okazję na coś więcej niż oglądanie opali w necie, pewnie dlatego.

• 1 miesiąc później...

Witam, zachęcam do dzielenia się opiniami o serii Diamond wszystkich którzy mają tę kolumny lub są z nimi dobrze osluchani. W necie pojawiaj się rozbieżne zdania. Ja ma osobiście 28 i sobie je chwalę.

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Ja mam 25.

Są to oczywiście odczucia subiektywne ale wydaje mi się że w przypadku 25 długo miałem wrażenie że jest coś nieprzyjemnego przy dłuższym słuchaniu tych kolumn co być może spowodowane jest nierówną charakterystyką przetwarzania (może mieć na to wpływ także akustyka pomieszczenia). Druga rzecz którą wydaje się zauważyłem to rezonanse przy pewnych nagraniach dające efekt takiej nieprzyjemnej chropowatości.

Poza tym kolumny grają dynamicznie z dobrym basem, niezłą przestrzenią i detalem.

Dzięki za opinię. Nie zauważyłem u siebie jakiś problemu z nierówności i chropowatością. Tylko że ja akurat preferuję nie przesłodzony przekaz. Natomiast akustyka to jest trop. U mnie ciągle problem z hulajacym basem. Dałbym dużo za bas jaki z nich usłyszałem w salonie z dobrą akustyka.

Słyszałem opinie ze tę kolumny mają miękki bas, ja osobiście czegoś takiego nie odczuwam, podobnie ludzie z q21 U ktorych miałem odsłuch a nie byli zmotywowani ponieważ już je miałem w domu, twierdzili że mają bardzo dobry bas...

Jeżeli masz te minimum 27-30m2 to bas nie powinien nadmierny. Niemniej potrzebny jest mocny wzmacniacz min ze 2x100-200w/4om z dobrym zasilaczem i stopniem wyjściowym. Dodam jeszcze że 25 dobrze znoszą zwężenie rury z tyłu kawałkiem rury z gąbki bądź pół-przepuszczającego materiału. Jest to dobry sposób na obniżenie najniższych składowych bez negatywnego wpływu na dynamikę.

Na bas może mieć wpływ także kabel głośnikowy który powinien być lepszej klasy min 1.5-2.5 mm2 przy odcinkach nie dłuższych jak 1.5 - 3m.

Przy tych kolumnach zauważyłem dopiero jakie zmiany daje zmiana kabla. Jeżeli ma się na podłodze panele warto pomimo kolców postawić kolumny na płytach z granitu.

Edytowane przez sls

Kabelek mam niezły. Tellurium Black. Mówisz zatkać basrefleks. Zawsze sadziełem że wpływa na ograniczenie niskiego basu, może sie mylę. U mnie jest 30 m pokój tak wiec gabaryty odpowiednie dla tych kolumn. Tym nie mniej brakuje mi jeszcze dobrego wygłuszenia. To czuć na basie.

Może rzeczywiście Tellurium Black jest niezły natomiast producent jest wnerwiający bo w sumie nie zauważyłem nigdzie informacji z czego jest ten przewód zrobiony, jaki ma przekrój itp. Bas jest ciężko wygłuszyć, generalnie pomaga umeblowanie pomieszczenia, ewentualnie trzeba zastosować pułapki basowe.

Taka specyfika Diamondów. W tej półce cenowej po odsłuchach w salonie byłem bardzo zajarany. Niestety, wypożyczyłem, wstawiłem do pokoju 20mkw i wg mnie nie da się tego słuchać. Bas był wszechobecny, kolumny 'muliły' , buczały - nie dało się ich ustawić tak , aby brzmiały dobrze, a pokój mam umeblowany , z dywanem itp.

Sytuacja diamentralnie zmieniła się dopiero, kiedy wstawiłem do pokoju Audio Academy Rhea, które wyglądają 10x gorzej, ale brzmią zdecydowanie lepiej na każdym paśmie.

Kable tutaj nie pomogą - testowałem różne w granicach 2k za 2m.

Gość

(Konto usunięte)

Kable tutaj nie pomogą - testowałem różne w granicach 2k za 2m

W salonie grały z dobraną elektroniką i pylony są wymagające pod tym kątem.

Jak się ogarnie sprzętowo bas to potrafią się odwdzięczyć całkiem przyjemnym graniem.

Kable też sporo mają do powiedzenia, trzeba do nich dobierać kable stojące po jaśniejszej stronie mocy.

No właśnie ja po osłuchu w salonie mialem porównanie do Rhea i grały jak dla mnie ostro na pewno były nie wygrzane . Wybrałem Diamondy i faktycznie w domu okazało sie ile przede mną. Po zmianie całości okablowania, Dacka, wzmacniacza jestem usatysfakcjonowany.

No właśnie. Może warto pisać z jaką elektroniką grają Wasze Diamondy.

Ja od prawie roku mam 25 z zestawem Creek 50a + 50cd. Najbardziej podobają mi się w dwóch aspektach. Po pierwsze, bardzo dobra góra i średnica. Lekkie, muzykalne, czyste, klarowne, "zwiewne" brzmienie, świetne oddanie wokali, instrumentów akustycznych i wszelkiego rodzaju "smaczków", detali. Przy tym brak jakiejkolwiek agresji, natarczywości. Miód, malina (:

Po drugie, duża uniwersalność. Słucham niemalże wszystkich gatunków muzyki i kolumny nieźle dają radę. Oczywiście trudno po ich rozmiarach oczekiwać wielkiej potęgi brzmienia i równie wielkiej dynamiki ( tutaj pewnie 28 są lepsze) ale ogólnie, jest rzeczywiście bardzo dobrze. Kameralny jazz, elektronika, rock - jest OK.

Parę słów na temat basu. Może to banał, ale to pasmo jest mocno wrażliwe na jakość, realizację nagrania. "Efekciarskie" podbijanie tego pasma powoduje, że wiele innych, również droższych i lepszych kolumn może napotkać poważne problemy z utrzymaniem w ryzach tego pasma. Diamondy mają tu duży potencjał. Są nagrania, w których jakość basu powoduje opad szczęki i takie (np. Electronica1 Jarre'a) w których bas to jeden wielki "muł", który dominuje całe brzmienie i wymyka się spod kontroli. Zaskakująco dobrym "ogarnięciem" problemów z basem jest przytkanie (nie całkowite zamknięcie) bas refleksu. Gąbkowy pierścień lub zatyczka z gąbki o luźnej strukturze świetnie się sprawdza (pisał o tym wyżej kolega sls). Konsultowałem te działania z pracownikami Pylona, którzy zachęcali do eksperymentów i nie widzieli przeciwwskazań. U mnie te kłopoty z basem dotyczą może 10% nagrań ale ogólnie potężnego basu nie lubię więc pewnie dla innych nie byłoby to problemem. Niedługo planuje "poprawkę" akustyczną pokoju (właśnie w zakresie basu), więc sam jestem ciekawy jak to później zagra. Mam nadzieję, że będzie to znacząca zmiana na korzyść.

Jeszcze na temat ustawienia. Najlepiej sprawdziło się mocniejsze skręcenie do środka, tak jak to robi Ken Ischiwata. U mnie w tym ustawieniu grają najbardziej spójnie i z najlepszą przestrzenią, co może też być wynikiem akustyki pomieszczenia. Warto poeksperymentować.

Bardzo ciekawe spostrzeżenia. Dwa aspekty : elektronika towarzyszącą i akustyka pomieszczenia. U mnie grają z Audio GD Plus Roksan K3. Jest to udane połączenie. Stoja na 30 metrach po 1,2 od ściany z tyłu i podobnie po bokach. Faktycznie z tą elektroniką dają coś jasne , przestrzenne granie co dla wielu może być niewiarygodne u tych kolumn. W całej rozciągłości zgadzam sie z uwagami odnośnie basu: potrafi być na 6 a czasami na 3-ję. Dużo zależy od realizacji. Natomiast u mnie nie sprawdza sie nawet częściowe zamykanie bas refleksu. Widocznie kłania się akustyka pomieszczenia- z poprzednimi kolumnami miałem to samo.

Dzięki za opinię. Nie zauważyłem u siebie jakiś problemu z nierówności i chropowatością. Tylko że ja akurat preferuję nie przesłodzony przekaz. Natomiast akustyka to jest trop. U mnie ciągle problem z hulajacym basem. Dałbym dużo za bas jaki z nich usłyszałem w salonie z dobrą akustyka.

Słyszałem opinie ze tę kolumny mają miękki bas, ja osobiście czegoś takiego nie odczuwam, podobnie ludzie z q21 U ktorych miałem odsłuch a nie byli zmotywowani ponieważ już je miałem w domu, twierdzili że mają bardzo dobry bas...

Mam D25 w 13m2. !!! Odsunięte 80 cm od ściany brzmią super. Długo kombinowałem z ustawieniem. Okazało się, że optymalne jest wąskie (około 1,3 m i dogięcie "obok uszu". gram z Heglem H160 na kablach tellurium Q black. Bas się nie wzbudza i jest ładnie różnicowany, a scena stereo fajnie rysuje się w głąb.

Niniejszym dołączam do klubu ze swoimi Pylonami - model Onyks 30. Lubie klasyczne konstrukcje z dużym wooferem.

Z tego co wiem, nisko- i średniotonowiec to konstrukcje STX, a wysokotonowa tubka to Monacor HT-958PA/SW.

Onyksy potrzebowały w moim przypadku około 2-3 tygodni, żeby osiągnąć finalne brzmienie, z którego jestem bardzo zadowolony.

Spodziewałem się, że dobrze zagrają przy większych mocach, ale bardzo mnie zaskoczyły na plus przy cichych wieczornych odsłuchach.

Konstrukcja ma przedni bas reflex i wg moich testów jest bardzo mało wrażliwa na odległość od tylnej ściany. Trzeba jednak mieć na nie miejsce, bo skrzynie są szerokie - sam woofer ma 30cm. Waga jednej kolumny to 25kg. Maskownice magnetyczne niestety psują ich wygląd, ale ze względu na kota są złem koniecznym. Kolumny zasila intergra Teac A-R650.

Mam D25 w 13m2. !!! Odsunięte 80 cm od ściany brzmią super. Długo kombinowałem z ustawieniem. Okazało się, że optymalne jest wąskie (około 1,3 m i dogięcie "obok uszu". gram z Heglem H160 na kablach tellurium Q black. Bas się nie wzbudza i jest ładnie różnicowany, a scena stereo fajnie rysuje się w głąb.

1,3 m to bardzo blisko. Nie za mało dla sceny i przestrzeni ? Ja mam około 2 metrów.

A Tellurium Black bardzo fajny kabelek, mam.

Edytowane przez Tomek1777

Bardzo ciekawe spostrzeżenia. Dwa aspekty : elektronika towarzyszącą i akustyka pomieszczenia. U mnie grają z Audio GD Plus Roksan K3. Jest to udane połączenie. Stoja na 30 metrach po 1,2 od ściany z tyłu i podobnie po bokach. Faktycznie z tą elektroniką dają coś jasne , przestrzenne granie co dla wielu może być niewiarygodne u tych kolumn. W całej rozciągłości zgadzam sie z uwagami odnośnie basu: potrafi być na 6 a czasami na 3-ję. Dużo zależy od realizacji. Natomiast u mnie nie sprawdza sie nawet częściowe zamykanie bas refleksu. Widocznie kłania się akustyka pomieszczenia- z poprzednimi kolumnami miałem to samo.

Album albumowi nierówny i faktycznie niektóre płyty jeżeli chodzi o bas grają słabiej.

Ja bez przytkanych portów BR w ok 20 m2 na D25 nie potrafię słuchać nowszych nagrań np. Madonny. Jak puszczę Dianę Krall to problemu nie ma. Wzmacniacz PM KI Pearl Lite, może za słaby? (W sumie nie wygląda na to). Testowałem kilka w sumie niezbyt drogich kabli, obecnie Furutech FS-15S z widełkami miedzianymi.

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.