Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  355 członków

Pylon Klub kolumn
IGNORED

Klub kolumn Pylon

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, kaziu106 napisał:

1. Czy J18 dadzą radę w moich warunkach odsłuchowych ? ( sama jakby powierzchnia salonu nie jest duża ale jest otwarta z lewej strony na jadalnię i kuchnie )

Bardzo na styk moim zdaniem, ale warto spróbować. 

2. Czy J25 MK II nie będą za duże?

Nie powinny

3. Czy mój wzmacniacz da radę.?.w szczególności z J25 gdyż słyszałem, że Jaspery zarówno 18 jak i 25 potrzebują dużo prądu

Powinien 🙂 

4. Czy jest różnica w sygnaturze brzmienia pomiędzy J18 vs J25 Mk II ? Byłbym wdzięczny jeśli, któryś z posiadaczy J18 lub J25 Mk II opisałby ich brzmienie na podstawie własnych wrażeń. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Jaspery mają bardzo podobne brzmienie pomiędzy modelami, różną się dociążeniem i objętością brzmienia 🙂 W razie czego zapraszam do nas na odsłuch 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

17 minut temu, Q21 napisał:

Bardzo na styk moim zdaniem, ale warto spróbować. 

Nie powinny

Powinien 🙂 

Jaspery mają bardzo podobne brzmienie pomiędzy modelami, różną się dociążeniem i objętością brzmienia 🙂 W razie czego zapraszam do nas na odsłuch 😉 

Zależy mi na dobrym dociążeniu głównie średnicy. Tj. nie lubię tzw. chudych wokali. Które z ww. Waszym zdaniem będę miały to dociążenie lepsze J18 czy J25 MK II ?

Jedne i drugie fajnie tu zagęszczają, ale Jaspery przez więcej dołu mogą też dawać wrażenie bardziej nasyconej średnicy. 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

10 godzin temu, kaziu106 napisał:

Aktualnie posiadam Akkusy F1S

Jeżeli podoba Ci się brzmienie obecnych kolumn to skontaktuj się z p. Albeckim z Akkus  i w cenie jasperów zrobi Ci dużo lepsze kolumny.

Miałem J18 z Hybrydą Unison Research Unico Primo 90W i w 23m2 i spokojnie to grało wypełniając muzyką całą przestrzeń. Natomiast dla mnie było to trochę za "ciemne" połączenie, bas i nasycenie super ale brakowało mi otwarcia na górze 

W Pylon Audio Show Room słuchałem całej rodziny Jasper i granie jest podobne tylko w podłogowych jest większa skala dźwięku, no i więcej basu (z dobrym piecem można rzec że jest potężny) . W Show Room stoją Hybrydowy Pier Audio MS 880  100W oraz Lampa Fezz Audio Titania 45W i oba te wzmacniacze robią co chcą z Jasperami, także Twoje 100W śmiało napędzi te paczki.

Jeżeli nie jesteś bassolubem to spójrz w kierunku Jade 20. To trochę spore już skrzynki ale grą dźwiękiem swobodnym a "żywe" instrumenty lub koncerty na nich to miód na uszy, przynajmniej moje. One są stworzone pod lampę...

O to cię interesuje zapytaj w Fanklub Pylon Audio na Facebooku. Jest już tam kilkunastu użytkowników Jasper więc na pewno pomogą.

Link

https://www.facebook.com/groups/519078115326137/?ref=share_group_link

Pzdr 

Edytowane przez Zbigniew_69223
  • 1 miesiąc później...

Pozdrawiam użytkowników kolumn głośnikowych firmy Pylon Audio, z racji zakupu kolumienek Pylon Diamond 18 zgłaszam swój akces do klubu. Diamondy 18 grają u mnie w zestawie z PMA 1700ne + DNP 2000ne.  Razem brzmi to naprawdę świetnie 🙂 

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

Niech służą 🙂 

W dniu 8.11.2024 o 10:53, Q21 napisał:

Niech służą 🙂 

Dzięki. Mogę tylko te kolumienki polecić. Ciekawostką jest to, że mają w sobie taki potencjał - im lepszą elektronikę do nich podłączy się tym lepiej muzycznie się odwdzięczają - jestem cały czas pod wrażeniem. Sprzęt warty każdej wydanej złotówki, no i dobre stojaczki do nich to warunek bezwzględny - niekoniecznie firmowe - ja kupiłem Triangle.

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

• 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Panowie , może ktoś byłby zainteresowany zakupem nówek  dopiero co otwartych Pylon Diamond Monitor 18mk2 (olejowosk orzech) . Pylon sprzedaje kolumny pod zamówienie i b.dlugo się na nie czeka. Panowie z Q21 znaleźli mi ostatnią pare , nówkę nieotwieraną po którą pojechałem i odebrałem osobiście z salonu.

Nie będę się powtarzał gdyż jest o nich sporo opinii na portalach audio. Powiem krótko , Diamondy 18mk2 grają rewelacyjnie . Mają zaimplementowane b.dobrej jakości markowe przetworniki , dobrze zestrojone i uważam że cena tych kolumn jest okazyjna. Mają duży potencjał i zasługują na porządny wzmacniacz kosztujący przynajmniej 2x tyle co one same. Zagrają oczywiście z budżetówką ale ich potencjał nie zostanie wykorzystany.

Dlaczego więc chcę sie ich pozbyć ? Szybko i w skrócie wyjaśniam. Dysponuję audio klitką 13 m.kw. Udało mi się Diamondy odstawić ok 15 cm od tylnej ściany i inaczej się już nie da. Na początku procesu wygrzewania basu było sporo ale z czasem jeszcze więcej. Nie ma żadnej buły na basie czy rezonansów ,jest super kontrolowany przez mój wzmacniacz ale jest go po prostu bardzo dużo a jestem przyzwyczajony do kolumn o zamkniętej konstrukcji.

Domownicy i znajomi mówią mi że granie jest świetne no ale kiedy sam słucham kilka godzin to jestem ilością basu zmęczony a słucham narazie cicho w celu ich prawidłowego ułożenia. Moim zdaniem Diamond 18mk2 to monitor do przynajmniej pomieszczenia 16 m.kw no ale też zależy od akustyki.

Jutro zamawiam mniejsze Pylon Diamond 15 Mk2 a może ktoś z Was takie posiada  i chciałby na moje większe się zamienić ?
Cena na moje Diamond 18Mk2 olejowosk walnut jest do uzgodnienia. Jeżeli ktoś jest POWAŻNIE zainteresowany to myślę że się dogadamy.

Dziękuję , to tyle z mojej strony.

Edytowane przez Luk77
  • 3 tygodnie później...
13 godzin temu, Ghotti napisał:

Zamówiłem dziś jaspery 25 mk2, ktoś poleci jakieś kable do nich ?

Osobiście szedłbym w Chorda 😉 Ricable, czy Tellurium Black mogą nieco przymulić. 

17 minut temu, Q21 napisał:

Osobiście szedłbym w Chorda 😉 Ricable, czy Tellurium Black mogą nieco przymulić. 

Chord Clearway to bardzo dobry przewód. Mam spięty z Pylonami Diamon 18 i sprawuje się więcej niż dobrze.

33 minuty temu, Q21 napisał:

clearway jak wyżej proponowany czy moze inny? Potrzebuje na testy 2x 4m aby sobie sprawdzić jak to wygląda w moim setupie ... gdzieś można dostać taki gotowiec na testy?

Edytowane przez Ghotti
5 godzin temu, Ghotti napisał:

clearway jak wyżej proponowany czy moze inny? Potrzebuje na testy 2x 4m aby sobie sprawdzić jak to wygląda w moim setupie ... gdzieś można dostać taki gotowiec na testy?

Dobra opcja 🙂 

Napisz do nas, zobaczymy co się uda zrobić 😉 

21 godzin temu, Jareqw napisał:

Chord Clearway to bardzo dobry przewód. Mam spięty z Pylonami Diamon 18 i sprawuje się więcej niż dobrze.

Też miałem chorda Clearway z Diamond 18. Te kolumny są wrażliwe na okablowanie. Jak się wepnie byle co to jest buła na basie i można nieslusznie się zrazić do tych kolumn.

Edytowane przez Luk77
  • 3 tygodnie później...
11 godzin temu, muda44 napisał:

Czy ktoś z Was słuchał kolumn Pylon Amber MKII albo innych kolumn z tym głośnikiem kompresyjnym BMS ?

Słuchałem w Pylon Audio Show Room Amber MKII a w domu mam Jade 20

6 minut temu, muda44 napisał:

Mógłbyś coś więcej napisać o Amber ?

Twoje uwagi?

Tak pobieżnie bo słuchałem zaledwie kilku utworów to kolumny mimo swych gabarytów nie epatują basem. Np. Jaspery od Pylona mają go znacznie więcej.

Amber tworzą dźwięk duży, koncertowy ,wypełnia całą salę czyli mają dużą scenę. Nie są ostre na górze przynajmniej z hybrydą Pier Audio MS 880 na której słuchałem.

Jade 20 grają podobnie tylko skala dźwięku jest mniejsza.

Raczej muzyka na żywo i żywe instrumenty generalnie uniwersalne nie specjalnie do łojenia metalem i ciężkimi klimatami.

Raczej szybkie niż misiowate 

Pewnie przy zabawie wzmacniaczami można uzyskać bardzo dobry efekt w zależności od preferencji 

Z hybrydą było bardzo dobrze ale jak podłączyliśmy jakiś tranzystor na próbę to wróciliśmy do hybrydy 🙂

Jade 20 słuchałem z kolei z Haiku Audio Origami 6550 i brakuje trochę dołu ale detal, smaczki, przeszkadzajki, drugi i trzeci plan nie wierzyłem że słucham swoich płyt 🙂

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Cześć, posiadam diamondy 25, a że uzależnienie kusi człowieka nieustannie, to nabyłem model 28. Naczytałem się wcześniej, że różnica w sumie subtelna itp. A tu bardzo miłe zaskoczenie; to jednak granie o klasę wyżej, wszystko bardziej namacalne, mnóstwo powietrza, ale też dociążenia gdy trzeba. Żałuję że tak późno... 

Ta sama półka w teorii, ale Diamony 28 są znacznie inne od 25 i 30 🙂 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.