Skocz do zawartości
IGNORED

Sony TV-LED czy HD

kiza

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko mówimy o starym modelu Kuro z 2008r, który był całkowicie poza konkurencją w czasie, gdy był produkowany.. Dopiero po kilku latach Panasonic zbliżył się z czernią i przegonił Kuro w paru innych aspektach.

Ależ ja tego nie neguję. W swoim czasie Kuro to był najlepszy telewizor na świecie. I długo nie miał konkurencji. Ja tylko polemizuję Witkiem, który twierdzi, że nadal do dziś jest najlepszy.

Don111 masz 100% racji, ale nie tylko czerń się liczy tylko całokształt obrazu. Co do pochłanialności filtra w g30 nie zrobił na mnie wrażenia. Jest mnóstwo tegorocznych testów w internecie,wystarczy poczytać.

tylko tego całokształtu obrazu nie jesteś w stanie ocenić w sklepie, tam leci wszystko na domyślnych napompowanych ustawieniach dynamicznych, w kiepskim oświetleniu

don

Widziałem Kuro, dzisiejsza seria 30 jest gorsza od niego więc?:

widziałeś krótko i nie wiadomo co....30 to może być u30, s30, g30 a może vt30 ?

wypowiadali się posiadacze Kuro serii 8 i 9, którzy zakupili Panasonica vt30 i większość była zdania że lepszy jest Panasonic, choć kontrast w nocy Kuro 9 ma większy

dokładne testy mówią to samo, np ten z linka parę postów wyżej - judder straszny, słabszy filtr w dzień i wolniejszy czas reakcji (Pioneer stosował inną metodę tworzenia klatek) - tutaj Panasonic ma duża przewagę, oczywiście mowa o serii VT, choć rozdzielczość ruchoma lepsza jest od Kuro w każdym Panasonicu od serii G w górę i nie ma juddera w 24p

Jest mnóstwo tegorocznych testów w internecie,wystarczy poczytać.

Zapraszam do mojego wątku "Tuner radia Internetowego" (zakładka Stereo) poświęconego wyborowi tegoż urządzenia. Wybór padł na Blaupunkta IR+ 40. Naczytałem się (pochlebnych) tekstów (i testów) w Internecie więc takowy kupiłem. W miniony weekend podłączyłem i testowałem. Chała, knot, bubel, badziewie rzadkiej klasy. Ciśnie się jeszcze na klawiaturę słowo rozpoczynające się od litery "g". Dziś wieczorem zwracam.

Internet zniesie wszystko.

Ależ ja tego nie neguję. W swoim czasie Kuro to był najlepszy telewizor na świecie. I długo nie miał konkurencji. Ja tylko polemizuję Witkiem, który twierdzi, że nadal do dziś jest najlepszy.

Badania badaniami ale myślę że gdybyś postawił kuraka obok swojego to przez tydzień piałbyś z zachwytu tu na forum.

widziałeś krótko i nie wiadomo co....30 to może być u30, s30, g30 a może vt30 ?

wypowiadali się posiadacze Kuro serii 8 i 9, którzy zakupili Panasonica vt30 i większość była zdania że lepszy jest Panasonic, choć kontrast w nocy Kuro 9 ma większy

dokładne testy mówią to samo, np ten z linka parę postów wyżej - judder straszny, słabszy filtr w dzień i wolniejszy czas reakcji (Pioneer stosował inną metodę tworzenia klatek) - tutaj Panasonic ma duża przewagę, oczywiście mowa o serii VT, choć rozdzielczość ruchoma lepsza jest od Kuro w każdym Panasonicu od serii G w górę i nie ma juddera w 24p

Kuraka oglądałem około jednej godziny (i wystarczy)

Nie zwracałem uwagi na filtr (to prawda) bo zafascynowała mnie jakość czerni (stałem jak wryty), na jakimkolwiek Panasie takiego wrażenia nie miałem.

Badania badaniami ale myślę że gdybyś postawił kuraka obok swojego to przez tydzień piałbyś z zachwytu tu na forum.

To nie jest takie do końca pewne.

Kuraka oglądałem około jednej godziny (i wystarczy)

Nie zwracałem uwagi na filtr (to prawda) bo zafascynowała mnie jakość czerni (stałem jak wryty), na jakimkolwiek Panasie takiego wrażenia nie miałem.

Czyli sam się przyznajesz, że Twoje wypowiedzi to nie jest pełna i kompleksowa analiza porównawcza Kuro/Panas, a jedynie wybiórcza i szczątkowa ocena jednego tylko aspektu: czerni. Don111 natomiast przedstawia ocenę całościową i na tym polega Jego merytoryczna przewaga w tej rozmowie.

To nie jest takie do końca pewne.

Akurat

Czyli sam się przyznajesz, że Twoje wypowiedzi to nie jest pełna i kompleksowa analiza porównawcza Kuro/Panas, a jedynie wybiórcza i szczątkowa ocena jednego tylko aspektu: czerni. Don111 natomiast przedstawia ocenę całościową i na tym polega Jego merytoryczna przewaga w tej rozmowie.

To że don sobie coś tam napisał to akurat mnie to "wali".

Widziałem kuraka i zdania nie zmienię ponieważ musiałbym skłamać.

Kurak ma złe odwzorowanie w ruchu? - buuuaaaachchchchcaaaa

kurak miał tylko jedną wadę - żarł dużo pradu.

kurak miał tylko jedną wadę - żarł dużo pradu.

może czas poszerzyć wiedzę ?

miał więcej, co nie przeszkadzało mu być zdecydowanie najlepszym telewizorem na rynku, nawet dziś przebija większość

Mam Panasa VT i muszę z tym żyć .... w oczekiwaniu na OLED-a w "ludzkich cenach" :-)

Zamykam u siebie temat TV ale jak wpadnie jakaś niespodziewana kasa to będę drążył temat projektora.

Akurat

Ja zwykle wiesz lepiej co JA bym zrobił? Nie rozśmieszaj mnie proszę.

To że don sobie coś tam napisał to akurat mnie to "wali".

Wyjątkowo elegancki, rzekłbym nawet: wytworny, sposób prowadzenia rozmowy. Godny gentlemana.

Witam.Wszystkim bardzo dziękuję za porady i opinie.Ze względu na dostępność serii g, gt 30, głównie z ekspozycji kupiłem najniższy model TX-P42UT50E ze względów finansowych i średnio wygórowanych potrzeb.Większą uwagę zwracam na audio niż na TV.Także myślę ze mój zakup jest optymalny do potrzeb.Jutro ma do mnie dotrzeć zamówiony Panasonic.

Pozdrawiam i dziękuje wszystkim.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Jeśli się chcą umówić na..... prywatnie to OK, ale jeśli ma jakieś pytania związane z elektroniką to czemu nie tutaj na forum. (co dwie głowy to nie jedna)

Jeśli się chcą umówić na..... prywatnie to OK, ale jeśli ma jakieś pytania związane z elektroniką to czemu nie tutaj na forum. (co dwie głowy to nie jedna)

Skoro jesteś chętny do pomocy to proszę, mam problem?Najpierw w nowym TV nie mogłem odtwarzać DVD, przez HDMI, okazało się że trzeba w meni odblokować te wejścia, poradziłem sobie.

Z drugim problemem jeszcze nie, podłączyłem TV kablami audio RCA do wzmacniacza stereo, i nie mogę złapać sygnału z TV.W starym Sony nie miałem tego typu problemu po podłączeniu RCA w wjście audio w TV, sygnał od razu miałem w wzmacniaczu?TV odbiera z anteny naziemnej WBT, jest O.K, mam chyba 17 programów i jakość obrazu jest zadawalająca, tylko antenę mam podłączoną bez zasilacza(bo w instrukcji nic o nim nie wspomnieli), czy lepiej dać jeszcze zasilacz??Na przewód antenowy założyłem tylko filtr ferytowy który był w zestawie.Tak to jest jak kupuje się Tv raz na 15 lat, człowiek nie może się połapać w tych wszystkich bajerach.

Więcej problemów na razie nie mam.Będę wdzięczny za pomoc.

Przyłączam się do gratulacji Kiza.

Przyłączam się do gratulacji Kiza.

Dzięki, miliście wszyscy całkowitą rację TV 42", jest w sam raz do nawet tak małego metrażu.Moje obawy były niepotrzebne co do wielkości TV, jestem bardzo zadowolony i dzięki wszystkim za odradzenie mi 37".

Spełnia całkowicie moje oczekiwania.Pozdrawiam.

Z drugim problemem jeszcze nie, podłączyłem TV kablami audio RCA do wzmacniacza stereo, i nie mogę złapać sygnału z TV.
Te RCA to są wejscia, a nie wyjścia. Cała najnowsza seria 50 ma tylko jedno wyjście cyfrowe : jest to TOSLINK. Nie ma już analogowych. Widocznie liczą na to że każdy ma amplituner z HDMI lub wyjściem cyfrowym albo wzmacniacze z cyfrowymi złączami.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Te RCA to są wejscia, a nie wyjścia. Cała najnowsza seria 50 ma tylko jedno wyjście cyfrowe : jest to TOSLINK. Nie ma już analogowych. Widocznie liczą na to że każdy ma amplituner z HDMI lub wyjściem cyfrowym albo wzmacniacze z cyfrowymi złączami.

Witam.Szkoda, w takim razie nie da rady go podłączyć do Yamahy A-S2000.??Jakoś będę musiał się obejść bez tej funkcji, przeżyję.

Ale i tak jestem zadowolony.Chyba już nic nie da rady wymyśleć w tej kwesti??

Pozdrawiam.

Te RCA to są wejscia, a nie wyjścia. Cała najnowsza seria 50 ma tylko jedno wyjście cyfrowe : jest to TOSLINK. Nie ma już analogowych.

Jesteś pewien że aż tak zmienili? W G30 mam RCA wejście komponent, RCA wejście audio i RCA wyjście audio. Cyfrowo wypuszcza audio przez TOSLINK i HDMI2 (ARC).

Chyba już nic nie da rady wymyśleć w tej kwesti??

Od biedy da radę, ale to jest kiepskie rozwiązanie. Weź sygnał audio z wyjścia słuchawkowego. Potrzebny kabelek z jednej strony wtyczka mini-jack stereo, z drugiej - podwójne RCA (do nabycia w każdym markecie).

Witek: dostałeś ode mnie kolejkę. No fakt, przecież jest Scart. Zupełnie mi to umknęło. Scart chyba musi mieć (z definicji) dźwięk (stereo)?

Nie musi - chodzi oczywiście o wyjście (w moim nie ma).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Są Scarty niepełne. Wtyczka ta sama, ale nie wszysztkie styki podłączone. Pełen Scart (22-żyłowy) chyba musi zapewnić transmisję audio i video w obydwie strony? Dobrze mówię?

Są Scarty niepełne. Wtyczka ta sama, ale nie wszysztkie styki podłączone. Pełen Scart (22-żyłowy) chyba musi zapewnić transmisję audio i video w obydwie strony? Dobrze mówię?

Powinien, ale w moim LG tak nie jest. Też miałem problem z wyprowadzeniem dźwięku (chodzi o stereo). Pozostało mi tylko wyjscie słuchawkowe. Oczywiście można też optykiem, ale tylko do przystosowanego wzmacniacza (np amplitunera KD). Wzmacniacze stereo w większości są nieprzystosowane (brak wejścia optycznego).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Pozostaje zakupić przejściówkę EURO SCART/2x RCA ( z przełącznikiem kierunku sygnału) i sprawdzić czy zadziała lub pomyśleć nad zewnętrznym DAC. Niedawno zakupiłem tuner cyfrowy Rotel RT-12 i dźwięk z TV puściłem przez niego cyfrowo/analogowo do wzmacniacza. Bombastycznie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cos takiego lub lepszej jakości, np Thomsona

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.