Skocz do zawartości
IGNORED

Sony TV-LED czy HD

kiza

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno zakupiłem tuner cyfrowy Rotel RT-12 i dźwięk z TV puściłem przez niego cyfrowo/analogowo do wzmacniacza. Bombastycznie.

Napisz proszę szerzej swoje wrażenia. Nam nadzieję, że jest to urządzenie o lata świetlne lepsze od g...a, które się nazywa Blaupunkt IR+ 40.

Witam.Panowie, zapomniałem o tej najprostrzej metodzie którą mi doradziliście, przez gniazdo słuchawkowe.Tak to jest jak kupi się coś nowego to człowiek jest tak podekscytowany że zapomina o najprostrzych metodach.

Kupiłem przejściówkę Jack-2xCinch, chyba dosyć solidną (30zł) i podłączyłem pod gniazdo słuchawkowe w Tv.Dziwiek jest O.K.Lepszego zTV nie potrzebuję, to mi wystarczy.

Wielkie dzięki za przypomnienie tego rozwiązania, bo chyba bez waszej pomocy bym sobie nie przypomniał, bo nie używam słuchawek.

Dzięki, pozdrawiam.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Napisz proszę szerzej swoje wrażenia. Nam nadzieję, że jest to urządzenie o lata świetlne lepsze od g...a, które się nazywa Blaupunkt IR+ 40.

W tym rotelu cały czas odkrywam jego nowe możliwości i stwierdzam, że był to dobry wybór.

Co do tego podłączenia.

Wcześniej łączyłem bezpośrednio TV z wzmacniaczem za pomocą zwykłego kabelka 2x RCA Straight Wire i wydawało mi się, że jak na takie połączenie jest całkiem w porządku. Jednakże obecnie sygnał leci cyfrowo z TV DIGITAL OUT ( TOSLINK) do RT-12 ( tam na pokładzie jest przetwornik Wolfson 8740) a z niego do RA-1520 i słyszę lepszą dynamikę i zdecydowanie więcej informacji . Jak na połączenie z TV, który dobra jakością sekcji audio nie grzeszy efekt jest dość efektowny. A kabelek TOSLINK kosztował mnie raptem 5 złotych :)

Nawiasem mówiąc podobnie jest w przypadku odtwarzania płyt z RCD-06SE. W porównaniu z połączeniem analogowym puszczenie sygnału poprzez RT-12 poprzez cyfrowe złącze koaksjalne zdecydowanie poprawia jakość dźwięku ( j,w,).

Z powyższego może wynikać, że połączenie cyfrowe niesie za sobą więcej informacji i jest dla ucha ciekawsze.

Gdyby ten mój Panasonic miał sekcję audio taką jak w starszej serii 500 to dopiero byłaby jazda.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Witam.Zkupów ciąg dalszy.Tym razem dla siostry.Wymagania TV 32", większy nie może być bo ma stać w meblościance,(mały pokój).żeby ściągał sygnał z anteny naziemnej,(wbudowany tuner analogowo-cyfrowy).

Nie wygórowana cena, bajery nie są potrzebne.LCD lub LED.Będę jak zwykle wdzięczny za doradzenie czegoś sensownego.

Pozdrawiam i czekam na Wasze propozycje.

Coś nie za bardzo się palicie do pomocy.Tylko Bobcat się zlitował.Bym prosił w miarę możliwości o propozycje warte uwagi także innych firm.

Może jakieś konkretne modele.Bedę wdzięczny .Pozdrawiam.

obecne LED to nadal zwykłe LCD z podświetleniem LED, chyba o to chodziło ;)

na pełnych LED coś tam Sony kombinowało ostatnio, ale sprawa chyba przycichła

@ kiza

jeśli w grę wchodzi wieczorne oglądanie to olej LG (tegoroczne modele mają znowu marny kontrast) i popatrz na Samsunga 32ES6800

jeśli w grę wchodzi wieczorne oglądanie to olej LG (tegoroczne modele mają znowu marny kontrast) i popatrz na Samsunga 32ES6800

Czy Twoim zdaniem ów tegoroczny gorszy kontrast wynika z faktu, że żaden model z półki niższej niż topowa nie ma lokalnego przygaszania (niechby nawet 16-strefowego LED Plus, który jak widzę z autopsji działa całkiem dobrze)?

Z kolei jeśli chodzi o Samsunga - czytałem opinie, że modele 2012 w jeszcze większym stopniu niż poprzednie wykazują pogorszenie jakości obrazu, jeśli siedzisz nie dokładnie na wprost.

Czy Twoim zdaniem ów tegoroczny gorszy kontrast wynika z faktu, że żaden model z półki niższej niż topowa nie ma lokalnego przygaszania (niechby nawet 16-strefowego LED Plus, który jak widzę z autopsji działa całkiem dobrze)?

Tegoroczne modele też mają LED Plus, ale kontrast mają kiepski, bo taka natura tych matryc (IPS).

Tegoroczne modele też mają LED Plus, ale kontrast mają kiepski, bo taka natura tych matryc (IPS).

Jaki jest w takim razie Twoim zdaniem powód gorszego kontrastu w tegorocznych? Modele 2011 też miały matryce IPS.

Ja uważam że LCD to nie są dobre telewizory. Sorry

Powiedziałbym raczej, że wśród LCD też są dobre telewizory, co nie zmienia faktu, że plazmy są jeszcze (znacznie) lepsze.

Zauważ wszakże, że za sprawą miejsca w którym ten telewizor ma stać (meblościanka) w grę wchodzi wyłącznie 32". W tym rozmiarze żadnej plazmy nie dostaniesz.

Witam.Panowie bez nerwów.Ja już kupiłem plazmę , tak jak doradzaliście Panasonic 42", i mieliście rację że nie będzie za wielki do 13m2.Jest O.K. i jestem bardzo zadowolony, serdeczne dzięki wszystkim za odradzenie tych 37".

Teraz szukam czegoś jak wyżej napisałem dla siostry 32', bo większy nie wejdzie w meblościankę.

Locoloco, potrzeby nie wygórowane podałem wyżej.TV będzie oglądany z odległości 1.5-2m, to wszystko.

Pozdrawiam.

Użytkownik Soryu dnia 15.08.2012 - 11:07 napisał

Jaki jest w takim razie Twoim zdaniem powód gorszego kontrastu w tegorocznych? Modele 2011 też miały matryce IPS.

Konkretnie to które modele i konkretnie o ile mają gorszy kontrast? Don wspomniał, że mają znowu marny kontrast, więc jak rozumiem, poprzedni rocznik i bieżący mają tak samo/podobnie kiepski kontrast (oczywiście mowa o krawędziówkach, nawet z led plus).

Całe nieporozumienie wzięło się z mało fortunnego sformułowania. Gdyby było napisane "mają nadal słaby kontrast" sprawa byłaby jednoznaczna. Użycie zwrotu "znowu" może być zrozumiane, że modele 2010 miały słaby kontrast, w 2011 sytuacja uległa poprawie, ale obecnie uczyniono krok wstecz i znowu jest żle.

Wszystkie do dzisiaj modele LG poza full led z wygaszaniem, czy to na IPS czy nie, czy bez czy z pseudo local dimming mają przy prawidłowej kalibracji kiepski kontrast. Przy minimalnym podświetleniu nie schodzą poniżej 0,1cd/m2 co jest marnym wynikiem. LED Plus to bajer który czasem działa, ale z powodu dużej wielkości jednej strefy przyciemnia też jednocześnie wycinek obrazu, który normalnie powinien być jaśniejszy. Więc trudno tu mówić o prawidłowym obrazie. To taki wspomagacz, bajer, ale daleko mu do doskonałości, choć generalnie większość scen poprawia wyraźnie.

Lepiej mieć czarną czerń i ciemniejszy obraz w danej strefie niż "podziwiać" jasno szarą czerń i jaśniejszy ale wyprany obraz.

@ Don 111

W dobrym tonie jest narzekać na IPS oraz 16-strefowy LED Plus. Mam przecież LG z taką matrycą i z takim lokalnym wygaszniem. Oczywiście, że plazma to jest zupełnie inna bajka, ale ten obraz naprawdę jest dobry, ładny i może się podobać.

może się podobać bo to nie są złe ekrany, dobre kąty i kolory, ale kontrast jest lipny dla kinomaniaka, a ten LED Plus nie do końca i nie zawsze rozwiązuje kwestie tego lipnego kontrastu

@kiza

w 32' nie masz zbyt dużego wyboru, pierwszy porządny LED zaczyna się od ok 2,5 tys., tak jak Ci podałem wyżej - Samsung 32ES6800

Philips 32 PFL 5007

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ten powinien być najlepszy.

Panasonic 32C5

Sharp 32 le 430

Toshiba 32EL 933

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.