Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  264 członków

Audio-gd
IGNORED

Klub Audio-gd

Rekomendowane odpowiedzi

Nareszcie po wielu cierpieniach i bólach w uruchomieniu JRiver i sampling rate powyżej 48kHz udało mi się. Zadzwoniłem sobie do Pana Andrzeja z 4hifi (bez zbytecznych reklam :) ) i wysłali mi najnowszy firmware z NFB- 28 do tego chipsetu VIA. I zaczęło z kopyta grać.

A wiec moje spostrzeżenia do teraz odnośnie NFB-27.

Porownianie mam do :

Audio GD 5.32

Audio Master 7

I jeden dac na płytce DIY ( zrobiony na zamówienie dla mnie ) nawet nie wiem jaka tam jest kość

Z tego wszystkiego najbardziej przypadł mi do gustu: NFB-27

Detale, najważniejsze szczerość reprodukcji ,szybkość itd itd . Ale jednym z najważniejszych rzeczy które oferował to to że mógł spokojnie konkurować z moim Pre-ampem Pass Labs 1.7

Master 7 w mojej kombinacji z Pre jakoś za bardzo " upiekszal " muzykę. Tak jak moje Końcówki Pass Labs x100. Było wszystko ,ale nie dla mnie.

NFB 5.32 wypadł moim zdaniem blado zwłaszcza porownojac go do o wiele droszego ale zbudowanego na tej samej kości Master 7.

Pozostaje jednak z moimi zabawkami ,ale ten NFB 27 - mnie korci aby by go łyknąć. lub nawet spróbować tego NFB 28. Ciężkie decyzje.

Ja wczoraj zamówiłem na odsłuch NFB-10ES3 (razem z upgrade zegarów txco), także zobaczymy czy się dogada z moimi Grado PS-500 :)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Mam już NFB-10ES3 u siebie, i na razie póki co testuje go na Grado PS-500

Napiszę tak: wow

Ale to gra.. masakra!

Zero podkoloryzowania gdziekolwiek, zero zamulenia, szeroka scena, bass schodzi nisko, ale jest to zejście a nie żadne sztuczne podbicie - absolunie żadnych problemów z kontrolą niskich tonów, średnica nienachalna, (ale nie ma mowy o żadnym graniu "V"), wysokie tony nie sybilują, są tak jakby odrobinę suche, ale sam dźwięk koniec końcem jest b. detaliczny.

Jakbym miał opisać ogólne brzmienie, to zdecydowanie neutralne, trochę suche, barwy z NFB-10ES3 nie odbieram jako ocieplonej w żaden sposób.

Moje PS-500 dostały sporego kopa - mimo iż o dziwo całkiem fajnie napędza je mój smartfon (używam HTC One)

Ciekawe tylko jak ze stabilnością heh..

Mam Win7 x64 i podpiąłem Audio-gd pod port USB 3.0, od uruchomienia (czyli od około 40 min) jak narazie jeden freeze dźwięku, w czasie korzystania ze Spotify :D

Obecnie mam tylko jedno urządzenie audio w systemie - właśnie NFB-10ES3, i nie można ustawić tak żeby nie był urządzeniem domyślnym.

Miałem już kolejny freeze dźwięku, tym razem jak słuchałem z AIMP3 po WASAPI

Po instalacji, nie mam u siebie ikonki uruchamiającej ustawienia panelu sterowania sterownika (Envy USB)

Właściwie to wogóle nie mam u siebie zainstalowanego pliku:

"C:Program Files (x86)VIAVIAudUsbBSDeckBSDeck.exe"

Jak chciałem przeinstalować sterowniki, to też dupa bo nie da się ich odinstalować.

Nie działa nawet przeskanowanie softem typu "Reg Cleaner"

Ehhhh.....

Ma ktoś jakieś pomysły jak wywalić sterownik i zainstalować od nowa?

Przecież nie będe kupować dodatkowo jakiegoś hiFace Two, żeby mieć stabilny w systemie konwerter USB-SPDIF

Na wcześniejszych stronach było dokładnie wyjaśnione krok po kroku istalacja/deinstalacja. A przy okazji, nie masz dźwiękówki na płycie głównej? Wtedy ona robi za główne źródło dźwięku, a audio-gd tylko pod player.

jak wywalić sterownik i zainstalować od nowa?

Może spróbuj jeszcze raz zainstalować platforme (VIA ) ,wybierając odpowiednią do firmware jakie jest w dac .Dla najnowszego firmware jest to usb32 driver 2014 .

Nie pamiętam,jak wywalałem stare platformy,był problem bo pojawiał się komunikat o błędzie w trakcie deinstalacji,o ile się nie mylę,miałem podłączony przetwornik !? Przy instalacji przetwornik powinien być połączony z komputerem .

Problemy z odtwarzaniem,mogą sprawiać same odtwarzacze.Np. miałem problemy z Media Monkey na słabszym nooteboku.Na lapciu z mocniejszym prockiem i starszym Win Vista wszystko działa płynnie na wyjściu WASAPI ,gdzie dużo lżejszy Foobar nie chce puszczać normalnie sygnału po Wasapi !? Niestety Windows jest nieprzewidywalny ;)

Rzeczywiście, przetrzepałem ten temat ponownie prawie od początku i znalazłem info o metodzie odinstalowywania urządzeń Audio-gd.

To dla przypomnienia, jakby ktoś miał podobne problemy jak ja.

W systemach Windows, przetworniki Audio-gd odinstalowuje się, wpierw usuwając samego DAC'a z menadżera urządzeń, a dopiero później z listy dodaj/usuń programy.

Inaczej nie da rady.

Jest to co najmniej dziwne.. jestem użytkownikiem systemów microshitu począwszy od Windows 95 (czyli jakoś ponad 20 lat na okienkach) i od tego czasu podłączałem i instalowałem chyba ze sto tysięcy różnych diwajsów, po wszelakich portach, złączach i w przypadku Audio-gd, pierwszy raz spotykam się z taką dziwną procedurą deinstalacyjną.

To jest ewidentny bug w instalatorze imho, który powinien zostać poprawiony.

No ale koniec końcem chyba doprowadziłem wszystko do ładu, bo od wczoraj /odpukać/ żadnych freez'ów, zwiech czy objawów niestabilności.

Stabilność udało mi się uzyskać instalując sterowniki ze strony 4hifi.pl w wersji v 2.00

Dźwięk z 10ES3 wspaniały - jak już pisałem wcześniej, ale że ten wątek ma charakter klubowy, to pozwolę sobie na uwagi w stronę firmy Audio-gd, a właściwie jej przedstawiciela w Polsce, firmę "4hifi.pl"

Uczciwie muszę przyznać i pochwalić firmę "4hifi" za całokształt w kwestiach PR - miła forma korespondencji na maila, fachowa i rzeczowa rozmowa telefoniczna, dobry support via phone.

Ale wybrane kwestie marketingowe to po prostu śmiech na sali.

Po kolei.

Założyłem konto w sklepie 4hifi.pl żeby zamówić NFB-10ES3.

Wszystko spoko, przyszedł mail z potwierdzeniem rejestracji, no więc zabieram się za składanie zamówienia i od razu napotkałem się na zonk.

W formularzu zamówienia nie ma opcji wyboru formy dostawy.

Dzwonię do 4hifi, aby spytać wtf - bo nie mam w zwyczaju przelewać takich sporych sum w formie przedpłaty, tylko zawsze za pobraniem - i pan w słuchawce mówi mi że jest taka opcja, jak najbardziej - wystarczy tylko w uwagach zaznaczyć że płatność ma być przy odbiorze.

Pytam ile wyniesie koszt dostawy, w odpowiedzi usłyszałem 21 pln netto :D

lol

Podał wam ktoś kiedyś koszt dostawy za urządzenie RTV bez podatku?

Myślę sobie, no ok - dziwne to wszystko, ale co mi tam - zamawiam za pobraniem.

Wypełniłem formularz, (tak około 11:00) i od razu dostałem powiadomienie na maila, że zamówienie jest w trakcie realizacji.

Mija 17:00, żadnego maila że towar wysłano czy coś..

Dzwonię do 4hifi spytać o statusie wysyłki i miły Pan mówi, że przesyłka jest już odebrana od kuriera i że następnego dnia będzie u mnie.

Odpowiedziałem, czy aby na pewno? bo nie dostałem żadnego maila z potwierdzeniem nadania.

Pan twierdzi, że na pewno mi wysłał takiego maila koło 12:00, ale zaraz dla pewności wyśle ponownie.

Ponowny mail przyszedł do mnie natychmiast i od razu się wyjaśniło czemu nie doleciał poprzedni:

-- Treść oryginalnej wiadomości --

Temat: Re: 4HiFi.pl :: zamówienie nr 6/080414

Data: Tue, 08 Apr 2014 12:57:18 +0200

Nadawca: [email protected] <[email protected]>

Odpowiedź-Do: "4HiFi.pl - Zamówienia" <[email protected]>

Adresat: [email protected]

Pan od działu zamówień wysłał maila z potwierdzeniem sam do siebie :D

Myślę sobie "ok, nie ma problemu - każdemu może się zdażyć", ale będąc z Panem od zamówień na telefonie sprawdziłem szybko w tym zaginionym mailu, jaką kwotę pobrania podano kurierowi.

Niestety podano złą kwotę (sporo wyższą)

Po paru minutach wspólnego liczenia i wyjaśniania, doszliśmy z Panem od działu zamówień do porozumienia, że faktycznie źle naliczono kwotę VAT za urządzenie + zegary tcxo i kuriera trzeba zawrócić aby nadać przesyłkę ponownie.

Także wiadomo, że będzie dzień zwłoki z przesyłką - ale najważniejsze, że zdążyłem to wyjaśnić zanim przesyłka opuściła sortownię DHL.

Nie wiem, ale chyba tego dnia ktoś nie pił kawy w biurze 4hifi :)

Kwestia supportu oprogramowania firmy również kuleje.

- nie można sprawdzić numeru posiadanego firmware (skąd mam wiedzieć jaką wersję sterowników miałem pobrać i zainstalować?)

- najnowsze sterowniki do odbiorników VIA, są w fazie BETA (wersje testowe), o czym nie ma żadnej informacji na stronie 4hifi.pl

O tym, że instalacja driverów w wersji v.2014 jest niezalecana, i że powinno instalować sterowniki v.2.00 dowiedziałem się dopiero po kontakcie telefonicznym z Panem od "Informacji o sprzęcie audio"

http://www.4hifi.pl/info/Kontakt.html

Właśnie przez ten bałagan informacyjny miałem przedwczoraj problemy, które opisałem na forum.

No i na koniec sama szata graficzna strony 4hifi.pl

Wygląd 4hifi.pl przypomina mi pracę egzaminacyjną jakiegoś studenta uczącego się html.

Buttony? - wyglądają tragicznie, czcionka po prostu brzydka, brak jakichkolwiek ozdobników, motywów graficznych, tło mega kiczowate..

Piszę teraz zupełnie serio.

Jak jakieś dwa miesiące temu robiłem wstępny research na rynku, w poszukiwaniu DAC to gdy pierwszy raz wpadłem na stronę 4hifi.pl to od razu ją wyłączyłem, bo pomyślałem że przypadkiem trafiłem na jakąś www, amatora-majsterkownicza DIY (moje pierwsze skojarzenie)

Dopiero po kolejnym wejściu na 4hifi.pl zorientowałem się, że to jest strona www dużej firmy - przedstawiciela jeszcze większych firm.

Przeglądając 4hifi.pl kompletnie nie czuje się, że przeglądamy asortyment elementów audio firmy, która pretenduje do high-end.

Przecież już darmowy wordpress + template za ~ 200 pln dałyby zdecydowanie lepszy efekt niż obecny.

Dla przykładu warto wejść na stronę www naszego forumowego kolegi, ojca wzmacniaczy Moonlight, Black Pearl, Sonic Pearl - właściciela firmy "earstream" (sorry za pseudo reklamę) i od razu widać jaka przepaść dzieli stronę wizualną 4hifi.pl vs. earstream.eu

earstream to jeden człowiek, a 4hifi.pl to zdaje się że firma z nieco większym zasobem ludzkim? (a więc i kapitałowym) ;)

Kwestie które opisałem uważam, że bardzo źle świadczą o firmie i budują jej złą opinię.

Firma, której korzenie pochodzą z chin, a które stara się zaistnieć na poważnie w świecie hi-fi (jak i high-end), powinna przede wszystkim walczyć o wizerunek "anty-chińszczyzny"

A tymczasem? .. jak jest, każdy sam widzi.

Dla równowagi napiszę, że śmieszna oprawa graficzna 4hifi.pl to prawdziwy deluxe, przy "przykładzie z góry", czyli oficjalnej - międzynarodowej - stronie Audio-gd:

http://www.audio-gd.com/En%20audio-gd.htm

Jest tylko jedno słowo, które pasuje mi do komentarza nad szatą graficzną audio-gd.com ..

.. LOL

Dno i wodorosty :D

Na szczęście sam dźwięk (jak i stosunek jakość/cena większości urządzeń z oferty Audio-gd) bardzo mocno rekompensuje tę chińską otoczkę.

A przecież głównie o dźwięk chodzi :)

Także jeżeli w przyszłym tygodniu nie będzie żadnych objawów niestabilności wypożyczonego przeze mnie NFB-10ES3, to urządzenie u mnie zostaje bo gra naprawdę super.

A historię którą opisałem zostawię dla znajomych, przy piwie :)

z tą dezinstalacją to nie jest tak do końca jak piszesz, wystarczy odpalić instalator sterowników audio-gd, poczekać aż się uruchomi i z pierwszego ekranu wybrać opcję "usuń". program zrobi wszystko sam, odpali ponownie kompa i tyle. nic nie szukasz w menedżerach urządzeń, ustawieniach systemu itp

Metoda o której piszesz nie działa w przypadku beta wersji sterowników v.2014 :) (przynajmniej u mnie)

Znalazłem jedną rzecz w modelu NFB-10ES3, która trochę irytuje.

Po każdorazowym wyłączeniu urządzenia z zasilania i ponownym włączeniu, skala od regulacji głośności znajduje się na pozycji 00 (całkowity mute), i trzeba trochę pokręcić żeby uzyskać żądaną głośność.

Na szczęscie mam Grado, które są łatwe do napędzenia - słucham na głośności w okolicach 20 (więc nie ma aż tyle kręcenia)

Ale właściciele ortodynamików muszą się nieźle wkurzać, jak po każdorazowym uruchomieniu DAC'a, muszą kręcić gałką od regulacji głośności po 20x

Chyba, że coś przeoczyłem? W sensie, że jest sposób aby urządzenie zapamiętało ostatnio używany poziom głośności?

Instrukcji w pudełku od DAC nie uraczyłem, na stronie www też brak manuala..

tak. brzmi najlepiej. środek i góra, scena jak w v.2 natomiast dynamika i bas (wróciły) z v.1. ale.... linux daphile wciąga nosem oba. dodatkowo nie wymaga ŻADNYCH sterowników (natywnie obsługuje usb audio), bitperfect jest z automatu, gra to z thin clienta fujitsu futuro S550-2, który nie ma wentylatorów ani mechanicznych części, bez monitora i klawiatury. tylko smartphone lub tablet, android lub mac.

Edytowane przez nick

Daphile

Witam !

Zainteresowałem się tym systemem i po dwudniowej walce słucham na nim muzyki :)

Potwierdzam,działa to doskonale z VIA VT 1731,a więc wszyscy użytkownicy przetworników AUDIO-GD na tym układzie nie powinni mieć problemów z platformami i sterownikami,tu system natywnie rozpoznaje daca,podłączenie jest typu plug&play.Nic nie instalujemy.

Stabilność testowałem odtwarzając pliki 24/192 ,zero trzasków czy zakłóceń,choć wentylator mojej maszynki(Lenovo x100e) zwiększył obroty.

Nie ukrywam,trochę czasu mnie kosztowało doprowadzenie do momentu,kiedy w głośnikach popłynęły pierwsze dźwięki :) zwłaszcza ,że jestem laikiem w dziedzinie komputer.

O ile przygotowanie systemu na pendrive i uruchomienie go na nooteboku nie sprawiło mi większych problemów,zamotałem się przy ustanawianiu połączenia wifi :) Najlepiej zrobić to z innego komputera,na sterowniku Daphile z automatu niejako.Wcześniej ograniczony byłem do połączenia kablowego,co uniemożliwiało mi podłączenie się do zestawu z głośnikami.Słuchałem na zestawie słuchawkowym i odebrałem dźwięk jako kompletny,przede wszystkim czysty ,bez grzebania w jakichś ustawieniach (jak ma to miejsce w Windows).Po prostu gra to bardzo dobrze.Prawdopodobnie powrotu do Win nie będzie :)

Są jeszcze kwestie sterowania tym,i zarządzanie muzyką.Aktualnie odtwarzam muzyke z dysku zewnętrznego ,który mam podłączony do tej samej maszyny,na której uruchomiony jest system.Sterowanie przez smartfona apką Squezzecontroller(można przez All Share) .Trochę ubogo :) ale działa.Lepiej zarządza się z drugiego komputera.

W chwili obecnej podejmuję walkę z postawieniem Daphile obok Win ,chyba jest to możliwe ? Chciałbym mieć dostęp do zbiorów z muzą z dysku maszyny.Może ktoś podpowie jak to zrobić ?

Pomimo pewnych uniedogodnień,ten systemik (a jest ich więcej) może rozwiązać wiele problemów jakie występują na systemie Windows.

Moim zdaniem podstawa,to zrozumieć jak to działa i jakie korzyści mogą z tego płynąć dla odtwarzanego dźwięku z platformy,jaką jest komputer.Kwestie obsługi są w tym momencie drugorzędne.Jedyna wątpliwość jaka mi się nasuwa,to jak długo gość ,który to robi,będzie robił to za darmo :) ,chodzi mi o dostęp przez sieć do systemu .

Na koniec dzięki NICK za podanie tematu.Niestety manuala nie znajdzie się w sieci ,ja bynajmniej nie znalazłem,więc wsparcie jest mile widziane :)

pozdrawiam

ja kilka dni temu kupiłem za dwie stówki używanego thin clienta fujitsu, konkretnie tego:

http://allegro.pl/terminal-thinclient-s550-2-2100-2gb-4gb-windows-i4062800909.html

śmiga aż miło, brak wentylatorów, napędów - super!

Sterowanie przez smartfona apką Squezzecontroller(można przez All Share)

Zainstaluj Logitech Squeezebox.

Dla mnie to najlepsza apka.

.Lepiej zarządza się z drugiego komputera.

Ta opcja działa też na smartfonie.

Edytowane przez marekzawa

thin clienta fujitsu

Witam !

Dzięki,powoli łapię temat ;) Faktycznie,można Daphile postawić na terminalu,no trzeba by dokupić kartę wifi .Szkoda,że wpakowałem się w nooteboka(kosztował x2,5) .

Ta opcja działa też na smartfonie

Wypróbuję,rozumię ,że mam wejść na adres daphile ,jak na komputerze ?

Szczerze mówiąc,wolałbym tablet (wiekszy ekran),może znajdę coś niedrogiego.

wywala sterownik z systemu.

Jak jesteś w stanie przygotować sobie daphile na pendrive lub karcie sd ,to wypróbuj .Nie wiem,czy będzie to działało z TENOR te8802L ale jak ruszy to będziesz miał problem sterowników z głowy raz na zawsze !

daphile możesz uruchomić praktycznie na każdym komputerze.Jak masz obawy itp. możesz poeksperymentować na jakimś gracie :)

Na początek poczytaj o tym systemie (wujek google ci pomoże),potem podejmij decyzję.Jak kumasz choć troche temat i masz wolne środki,zainwestuj choćby w terminal jak podpowiedział NICK,oczywiście po sprawdzeniu,czy Daphile obsługuje TE8802L !

Wypróbuję,rozumię ,że mam wejść na adres daphile ,jak na komputerze ?

Dokładnie tak, przez stronę www po adresie sieciowym.

Apek na Andrioda jest kilka. Można wybrać taką, która podpasuje.

Daphile to taki Squeezebox na PC i apka Logitecha sprawdza się bardzo dobrze.

Edytowane przez marekzawa

Witam wszystkich klubowiczów Audio Gd.

Od tygodnia wygrzewa się u mnie NFB-1.32 z 2xTCXO. Wszystkim tym którzy nie mają pewności, co do zakupu tego sprzętu i zastanawiają się czy po zakupie nie będzie problemów, mogę tylko powiedzieć, że warto "zaryzykować" i wypożyczyć. Myślałem, że pogra u mnie parę dni i pewnie bez żalu oddam. No cóż, małe chińskie pudełeczko zrobiło tyle pozytywnego zamieszania, że jest teraz zaliczone do grona pełnoprawnych domowników. Ktoś już wcześniej dosyć dobrze opisał co ten DAC potrafi. Ja tylko obawiałem się, że nie dam rady uruchomić go z moim laptopem i czy wniesie coś pozytywnego z transportem w roli Marantza CD 6000 OSE. Zagrało bardzo przyjemnie - to chyba najlepsze określenie. Precyzja i barwa. Wiele płyt dostało swego rodzaju blasku, tak jakby ktoś zapalił w pomieszczeniu dodatkowe źródła światła, podkreślające kształty mebli, przedmiotów, fakturę drewna, splot dywanu czy tapicerki - jestem fotografem i takie porównanie mi się nasunęło - sorry:)

DAC jest jeszcze nie wygrzany, a już dźwięk mi odpowiada. Jeśli po wygrzaniu, za 2-3 miesiące zagra lepiej, to ja już...może zakończę:)

P.S. Jak by to było cudownie gdyby zamiast tej jaskrawej niebieskiej lampki, świecił np. delikatnie białym. Moim zdaniem, całkiem nieźle w zestawieniu do białych napisów i jasnych przycisków. Mam już trochę dosyć tych "rozmazanych" niebieskich światełek w co drugim urządzeniu.

post-22830-0-85156600-1397516420_thumb.jpg

post-22830-0-85770700-1397516526_thumb.jpg

U mnie póki co wszystko działa stabilnie (na sterownikach v.2.00)

Jak do piątku nic się nie wysypie, to sprzęt zostaje u mnie :D

pod tenora 8802

Raczej nie,gdyż w/g info ze strony Audio-Gd,wdrażają odtwarzanie DSD w przetwornikach obecnie produkowanych (od 2 lutego br.) wykaz na stronie producenta.

Układ TE8802 jest natywnie obsługiwany w systemach MacOs oraz Linux,może pora na zmianę systemu,lub postawienie sobie choćby Ubuntu obok Win ? O Daphile nie wspomnę.

Jest sporo dac z Te8802 i ponoć to dobry układ.Poczytaj ten wątek :

http://www.computeraudiophile.com/f10-music-servers/call-testers-daphile-16767/

pozdrawiam

Komp mi służy nie tylko do słuchania muzyki, dlatego siedzę na win7. Gdybym robił osobną "platformę" tylko pod audio, nie było by problemu.

Można mieć na jednym dysku zainstalowanych wiele systemów operacyjnych i wybierać przy uruchomieniu, który system ma się załadować.

Przykład masz tu a więcej i szczegółowo tu.

Chcesz słuchać z audiofilską jakością logujesz się do Linuxa i masz komputer Audio-PC.

Jak trzeba coś zrobić to restart komputera i wchodzisz do "Windy".

Pozdrawiam

Pygar

Edytowane przez Pygar

Chcesz słuchać z audiofilską jakością logujesz się do Linuxa i masz komputer Audio-PC.

Jak trzeba coś zrobić to restart komputera i wchodzisz do "Windy".

No i właśnie ja powoli dojrzewam do takiej solucji.

Co prawda po prawie tygodniowym korzystaniu z Audio-gd NFB-10ES3, freeze dźwięku zdarzył mi się tylko raz, przy słuchaniu ze spotify - ale jednak postanowiłem przetwornik sobie zostawić, bo w cenie do 2800 pln imho nie znajdę urządzenia o większej funkcjonalności, parametrach technicznych i jakości dźwięku.

Nie mniej jednak ta walka ze sterownikami do DAC i ich stabilnością zaczyna mi wychodzić bokiem, dlatego coraz częściej zerkam w stronie linux'a.

Szkoda tylko, że firma Adobe nie wydaje swoich programów na systemy unix'owe..

Tak naprawdę tylko ta jedna kwestia skutecznie blokuje mnie przed całkowitą migracją na linux.

Ale mniejsza o to.

Dołączam do klubu zadowolonych użytkowników chińszczyzny by Audio-gd :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.