Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  264 członków

Audio-gd
IGNORED

Klub Audio-gd

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem elektronikiem, nie znam się też na technice cyfrowej więc dla mnie czytanie wykresów falowników, to jak czytanie książki napisanej w chińskim języku.

Ale w skrócie wychodzi na to, że z tego co piszesz falowniki TCXO montowane w urządzeniach Audio-GD nie wniosą żadnych wymiernych różnic względem "stockowych" ?

Innymi słowy - zostałem naciągnięty przez sprzedawcę na parę złotych więcej, zamawiając NFB-10ES3 w wersji z kwarcami TCXO?

Z oczywistych przyczyn nie miałem okazji odsłuchać swój DAC w wersji z generatorami TCXO i "stock", po prostu zawierzyłem sprzedawcy na słowo, że upgrade DAC do generatorów TCXO jest opłacalny bo sprzedawca w rozmowie telefonicznej twierdził, że TCXO pracują stabilniej w niekorzystnych temperaturach (gdy otoczenie jest b. zimne lub b. ciepłe), co ma wpływ na dźwięk.

Jaki? nie wiem.

Moja decyzja o upgrade do TCXO to było tylko i wyłącznie "dmuchanie na zimne".

Ale widzę, że skoro falowniki mają zmierzalne parametry, i które to parametry mocno się różnią względem różnych modeli - to jest jakaś podstawa do rzeczowej dyskusji (w przeciwieństwie do np. kamieni mocy pod kablami głośnikowymi, audio bezpiecznikami poprawiającymi bas, czy kabelkami wszelkiej maści)

magicman77, mógłbyś opisać jak szumy falowe oscylatora mogą wpływać na końcowe brzmienie?

Zjawisko jitter'u całkowicie olewam, bo z tego co wyczytałem to w dobie asynchronicznego USB i buforowaniu danych - jitter jest już historią :)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Nie przepłaciłeś, po prostu źle Ci zaczął tłumaczyć. TCXO lepiej pracuje w zmiennych temperaturowo warunkach dzięki czemu czy masz w dacu cieplej czy chłodniej zachowuje stabilność. Co więcej ma większą dokładność częstotliwościową niż te standardowe w audiogd zegary. Po prostu zapewniają lepsze brzmienie. Niemniej jednak 80MHz od audiogd średnio się opłaca gdyż es9018 potrzebuje 100MHz, stąd lepiej zakupić crysteka. Sam takiego posiadam ale jaki ma wpływ nie testowałem jeszcze, kolega od którego odkupiłem daca powiedział że różnica jest na korzyść crysteka względem tcxo słyszalna.

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

@BeatX zrobiles dobrze upgade'ujac zegary do TCXO.

@rayfe i @BeatX AudioGD stosowalo zegary 80MHz zanim zaczelo certyfikować DAC'e jako 32/384. Bodajze od maja 2014 wszystkie zegary do ES9018, zarówno zwykle jak i TCXO sa na 100MHz. Zakladam ze Kingwa nie stosuje crysteka, ponieważ ma po prostu bardzo dobry deal na zegary których używa, czyli kupuje tanio duże volumeny.

Chętnie odkupie crysteka. Będziesz miał luźniej w szufladzie :)

No właśnie crystek siedzi w dacu i nie myślę o wywalaniu go :D Ale akurat 100MHz łatwo dostać np w mouserze. Możecie zrobić zamówienie zbiorowe. Problem nóżek to też nie problem, ja swojego podlutowałem do stolika dip8 także wpina się jak opamp, zbędne środkowe nóżki wyciągnąłem.

Edytowane przez rayfe

Gość magicman77

(Konto usunięte)

polecam zamowienia w mouserze, szybko i konkretnie ...

100MHz przy sabre to chyba koniecznosc przy obsludze dsd/dxd 384k, musialbym zerknac do pdfa zeby miec 100% pewnosci

porownywalem zarowno zwyklego XO jak i TCXO od Kingwy i tutaj nie ma w ogole opcji - jesli juz tylko ograniczac wybor do tych 2, to tylko tcxo (chociaz surowy przez 2 tyg gral jakos dziwnie, po tym okresie bylo niezle)

ale w skali bezwglednej to crystek lub NDK, odpuszczajac jakies fantazje w stylu femtoclockow czy atomowek na rubidzie z ebaya ...

co do lutowania nozek, to chodzilo mi bardziej o podstawy dobrego projektowania ... nie mowie juz o profilu do pieca lutowniczego, ktory jest zalaczony w pdfie, aby nie zmienic nic charakterystyki zegara zbytnio go podgrzewajac czy przez zbyt dlugi czas trzymajac w danej temepraturze, a na mozliwie najkrotszej sciezce sygnalu konczac bez jakichs kolejnych extra zlacz w postaci podstawek i innego badziewia, ktore zawsze wprowadzaja jakas pojemnosc etc (chociaz nawet dla 100MHz do linii dlugiej czy jakichs niekorzystnych zjawisk jakie moga miec miejsce przy transmisji tego sygnalu zegarowego, to jeszcze daleko)

Edytowane przez magicman77
Gość Roxi

(Konto usunięte)

ale w skali bezwglednej to crystek lub NDK, odpuszczajac jakies fantazje w stylu femtoclockow czy atomowek na rubidzie z ebaya ...

Pytałem Kinwy czy nie można by włożyć zegara Femto, to "kazał mi" wysłać specyfikację. W Audio-gd takiej opcji zamówić się nie da. Ciekawe czy możliwe jest dokonanie takiej modyfikacji?

Użytkownicy Audio-gd w większości nie są z pierwszej łapanki i własnoręcznie zrobili już to i owo, więc się nie dziw, że czasem rozmowy schodzą w obszary "Adam Słodowy - zrób to sam".

Audio-gd to świadomy wybór dla osób, które znają się na "bebechach" i wiedzą co w trawie piszczy.

Myślę, że to najlepsza rekomendacja dla tych konstrukcji.

Pozdrawiam

Pygar

P.s. Płacimy za wartościową zawartość z małą ilością audiofilskiego powietrza :-).

@1siedem pisałem wielokrotnie, ale powtorze. Odpowiedz na większość pytan znajdziesz pod tym adresem http://www.head-fi.org/ .To jest najwieksza "baza danych" dot. Audio-GD.

Bardzo trudno opisać komuś brzmienie urządzenia gdyż każdy inaczej je postrzega to raz a dwa każdy ma też inny tor. Tutaj w grę wchodzą nawet detale więc możesz jedynie na uogólnione wypowiedzi liczyć. Mam nfb 1.32 i dla mnie gra bardzo dobrze jak na słuchawki dt990pro 250ohm zmodowane przez rekabling z rejackingiem oraz po wymontowaniu wygłuszeń przez co są w pełni otwarte. Jednakże te słuchawki już lepiej nie zagrają a dac na porządniejszych tak. Kieruj się recenzjami, szukaj może ktoś akurat gdzieś odsłuchał obydwu przy czym pozostałe elementy toru nie były zmieniane. Google jak się ma cierpliwość znajdzie Ci bardzo wiele.

edit: co więcej, 1.32 jest na es9018 a 5.32 na pcm1704, to całkiem inne układy i podstawowa różnica.

Edytowane przez rayfe

Dzięki za pierwszy odzew :)

Nie poszukuję DACa pod słuchawki, tylko do dużego systemu. Oczywiście wiem, że trudno opisywać brzmienie (choć recenzentom idzie to nadzwyczaj poetycko :> ) ALe, zawsze można coś podkreślić, porównać z czymś bardziej znanym itp.

Co do układów es9018 vs pcm1704 - nic mi to nie mówi na temat brzmienia, zwłaszcza, że z pewnością ważna jeszcze jest aplikacja.

Alighieri - dzięki - spróbuję poszukać i tam. Przy okzaji poszperam o Yulong'u.

A interesuje mnie "chińszczyzna" od czasu, gdy Xindak PA-M zagrał u mnie lepiej od Roksana Caspiana....

Edytowane przez 1siedem

No to zrób tak, możesz wypożyczyć je z 4hifi, płacisz kaucję za sprzęt i odsłuchujesz u siebie. Niby dają 10 dni ale można lekko ten czas przeciągnąć. Zestawienie tych dwóch modeli ciężko wyszukać ale z osobna poszukaj i porównaj co piszą.

Edytowane przez rayfe

no właśnie... jak przyjdzie mi wpłacić kaucję za daci, które chcę porównać, to wyjdzie dobrze ponad 20tysi.

Będzie trzeba na raty a to już nie to samo :(

Inny problem, że przysyłają zwykle niewygrzane egzemplarze.

No niewygrzane... To co chcesz brać że 20 koła? Za 1.32 ok 3tyś a ten 5.32 coś ponad 5tyś. No to jak masz dużo do sprawdzenia to śmigaj do nich na miejsce, może mają coś wygrzanego.

Gość magicman77

(Konto usunięte)

kingwa spokojnie jest w stanie fabrycznie zamontowac crysteki jako custom jak do niego napiszesz ;] to Ci wystarczy, wyzej nie ma sensu, przynajmniej do 7.32 sie zadeklarowal jak pisalem do niego

pisanie co jak gra jest bez sensu, gra caly tor a nie sam dac, czy sama kostka daca (9018) poprzez rozne wzmaki, a na sluchawkach konczac, zbyt duzo razy zjadlem zeby na czytaniu glupich, sponsorowanych recenzji w PL czy za granica, to sie mija z celem, do tego dochodza jeszcze wlasne uszy i wizja "dzwieku idealnego" - tak wiec szanowny kolego, sluchac jak najwiecej samemu, mozesz wypozyczac pojedynczo skora sumaryczna kaucja stanowi problem

to rownanie ma zbyt duzo zmiennych zeby mozna je bylo banalnie rozwiazac i przewidziec co i jak zagra u Ciebie ...

Gość magicman77

(Konto usunięte)

liscie leca z drzew na 4hifi.pl i leca ceny

szkoda ze na totalne lezaki nawet bez obslugi dsd/dxd zamiast na cos pokroju nfb 1 (nawet nie 2015) czy nfb 7

przy okazji to baner z glownej dotyczacy nfb-1 z dsd prowadzi zle do nfb-1p a to kompletnie co innego

bo 4hifi czerpie charakter marketingu od swoich braci z audio-gd.com

czyli chińszczyzna po całości, tyle że po polskiemu :D

"Wisdom in mind , enthusiasm at heart." <- taki slogan do czegoś jednak obliguje.

Przemilcze fakt, że błędy stylistyczne są nawet w haśle reklamowym firmy Audio-gd, które to hasło widnieje na głównej stronie audio-gd.com :D

Swoją drogą.. strona http://audio-gd.com wygląda tak, jakby ją projektował jakiś skazaniec w chińskim więzieniu, na obowiązkowych zajęciach z html

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Swoją drogą.. strona http://audio-gd.com wygląda tak, jakby ją projektował jakiś skazaniec w chińskim więzieniu, na obowiązkowych zajęciach z html

Swoją drogą... , to należałoby jednak podkreślić wyjątkową pomocność Kingwy. Jeśli go o coś pytam lub proszę, to zawsze mam szybką i merytoryczną odpowiedź. Grafikę można im wybaczyć. Lampizator też ma taki podobny styl, a obudowy i wykonanie, to dopiero DIY, ale gra i to się liczy :)

Ja posiadam konwerter USB-SPDIF "Nostromo" z separacją galwaniczną.

Dźwiękowo nie słyszę żadnej różnicy pomiędzy odbiornikiem USB w moim NFB-10ES3 a "Nostromo", poza jedną różnicą..

.. Nostromo daje dźwięk czysty jak łza, pozbawiony jakichkolwiek zakłóceń i trzasków.

Natomiast gdy słucham muzyki na moim NFB-10ES3 gdzie źródłem dźwięku jest port USB, to w bardzo nieregularnych odstępach czasu słyszę krótkotrwały i stosunkowo cichy trzask w lewym kanale.

Trzask występuje czasem raz na godzinę, czasem raz na 3 godziny, czasem raz dziennie, a czasem raz na tydzień - więc kompletny random.

W "Nostromo" nic podobnego nie ma miejsca :)

Spoko dzieki za odp.Tez mialem na oku ten kowerter.Czyli wychodzi na to ze ze dac ma dobre usb jak nie slychac roznicy.Niektorzy pisza ze poprawia sie scena w glab I w boki ale widze ze w twoim przypadku tak nie jest.Uwazasz ze warto zainwestowac w tego nostromo?

Jak chcesz konwerter dobry to waveio ale trzeba dokupić obudowę. Zalety to dwa wyjścia spdif, możliwość zasilenia oddzielnie (nie z usb a na przykład z baterii lub zasilacza), xmos i wiele innych. Zerknij:

http://luckit.biz/

Nikt ich nie odsprzedaje a bynajmniej nie widziałem używki na sprzedaż...

Uważam, że jeżeli masz dobrze w dźwięku i nic Ci nie brakuje w Twoim DAC, to zaoszczędzone pieniądze wydaj na alkohol i kobiety :D

Natomiast gdy słucham muzyki na moim NFB-10ES3 gdzie źródłem dźwięku jest port USB, to w bardzo nieregularnych odstępach czasu słyszę krótkotrwały i stosunkowo cichy trzask w lewym kanale.

Trzask występuje czasem raz na godzinę, czasem raz na 3 godziny, czasem raz dziennie, a czasem raz na tydzień - więc kompletny random.

Te trzaski to najprawdopodobniej wina kości DACa, w MDAC poprawili to za pomocą softu od 0.99 wzwyż "Should" solve ESS Left channel locking Design Bug":

http://mdac.referata.com/wiki/Main_Page

To ciekawe, że nostromo rozwiązał Ci ten problem.

Ja ten trzask miałem w moim poprzednim DAC, w Teac AH-01

Tyle, że w Teac trzask był o wiele częściej słyszalny i ogólnie głośniejszy.

Heh.. widzę, że ten trzask to jakiś konkret problem, skoro tyle urządzeń jest tym obarczone..

No w każdym bądź razie Nostromo daje idealnie czysty dźwięk, odcina galwanicznie kompa od DAC, jest natywnie rozpoznawany w Windows, w linux i w OSX, ma niezależne zasilanie.

Także co by nie pisać o jego wykonaniu, to spełnia swoją funkcję perfekcyjnie i stwierdzam że na chwilę obecną to jest najlepszy konwerter USB-SPDIF na świecie.

Przynajmniej nie znam żadnego, który ma więcej zalet niż Nostromo w wersji z separacją galwaniczną, oparty na płytce made by JarekC :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.