Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  264 członków

Audio-gd
IGNORED

Klub Audio-gd

Rekomendowane odpowiedzi

w przypadku DI-V3 wszędzie ustaw 24 bity... SPDIF nie obsługuje 32

tak teraz działa :)jest lepiej,ale mam rozumieć ,że DI-V3 nie przyjmuje 32 bit!

Edytowane przez gabler

O

tak teraz działa :)jest lepiej,ale mam rozumieć ,że DI-V3 nie przyjmuje 32 bit!

On przyjmuje... Tylko standard SPDIF nie. Maksymalne parametry dla transmisji SPDIF w przypadku każdego DAC to 24bit/192kHz. Więcej się nie da przepchać przez ten interfejs. 32 bit można wysłać DI-V3 po I2S (wewnętrzne złącze), ale trzeba by mieć taki port w DAC. Zresztą tylko najnowsze przetworniki przetwarzają lub przynajmniej akceptują 32 bit. Tyczy się to w naszym przypadku Sabre, PCM5102 (nowość :) )i Wolfsona, który chodź jest 24 bitowy ale akceptuje 32 bity i słychać różnice na korzyść 32 bitów

bawię się od jakiegoś czasu konwerterem di-v3 i Squeezbox Touch - temat jest zawieszony jeżeli chodzi o opcje EDO dla SBT, firmware #5 działa w trybie adaptive,

Kingwa nie ma pomysłu - na rozwiązanie pewnie trzeba będzie poczekać, np. tutaj

http://www.head-fi.org/t/500369/audio-gd-digital-interface/3825 - temat pewnie zostanie zbadany przez użytkowników i przedstawiony do producenta...

Ciekaw jestem tego pcm 5102 jak wypada przy pcm 1704 słuchał ktoś

w komplecie z DI-V3 jest dioda led z przewodami zakończona małą wtyczką ,czy montuje się ją po odkręceniu obudowy w miejsce podłączenia gniazda BNC ? ,gniazda z wtyczkami są oblane delikatnie klejem ,dość mocno to trzyma

bawię się od jakiegoś czasu konwerterem di-v3 i Squeezbox Touch - temat jest zawieszony jeżeli chodzi o opcje EDO dla SBT, firmware #5 działa w trybie adaptive,

Kingwa nie ma pomysłu - na rozwiązanie pewnie trzeba będzie poczekać, np. tutaj

http://www.head-fi.org/t/500369/audio-gd-digital-interface/3825 - temat pewnie zostanie zbadany przez użytkowników i przedstawiony do producenta...

VIA jeszcze nie zrobiła sterowników pod linuxa ARM... dlatego te problemy. Kingwa lubi nowości,,, Jego nowym "odkryciem" jest PCM5102 i sam jestem ciekaw jak to gra. DAC`e się dopiero produkują i nie ma ich na stanie nawet u Kingwy.

Szczerze mówiąc to nowość z tą diodą. Standardowo dioda jest zamontowana z przodu w takiej małe dziurce :) Może to jakaś wymienna o słabszym świetle...

Jak kupowałem u was konwerter to osoba sprzedająca coś wspominała o tej diodzie, że montuje się ją w miejsce bnc aby zminimalizować zakłucenia ale wolałbym się upewnić

Zaktualizowałem w moim nfb 3.32 firmware do #7, zainstalowałem nowe stery w win7 64bit i w dalszym ciągu ASIO tak w foobar jak i w Jriver kaszani jak zwirz - przerywa, strzela nawet z większymi buforami. KS z najmniejszym buforem śmiga jak złoto - jak wcześniej zresztą. Nie łapie...

Czyżbym jedyny miał szczęście i u mnie działa wszystko bez zarzutów? O ile wszystko jest zrobione tak jak na tutkach w/w to powinno zadziałać.

Nie wiem o ci chodzi z tymi buforami? Niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego to miało by się odbijać na jakości dźwięku? Siedząc przy komputerach od 20 lat i obrabiając miedzy innymi dźwięk, nadal nie rozumiem tej pogoni z jak najmniejszą wartością przydzielonej pamięci dla bufora na dane audio. Naczytałem się stosy instrukcji z profesjonalnego sprzętu i nikt tam się nawet nie zająknął na tema zbawiennego minimalizowania bufora. Jedynym uzasadnieniem takiego przydział były czasy kiedy to nieliczne interfejsy audio posiadały wewnętrzny mikser cyfrowego ( DSP ) realizujący tz. odsłuch. Tą funkcję trzeba było emulować w programie zapisującym. Wtedy to faktycznie zejście z buforem do jak najmniejszych wartości było koniecznością. Chodziło o to aby "dźwięk" (taki skrót myślowy :) przelatywał jak najszybciej z wejścia poprzez komputer do wyjście interfejsu audio, żeby to opóźnienie nie było wyczuwalne dla muzyka. Ciężko się śpiewa jak swój głos słyszy się w słuchawkach po sekundowym opóźnieniu. Taki efekt czasami można spotkać w czasie rozmowy przez komórkę :) Bufor tak niski ustawiało się tylko w momencie nagrania. Po zakończeniu przywraca się domyślne ustawienia, a w przypadku kiedy komputer nie wyrabiał się z obliczeniami nawet się go zwiększało :) Zapytajcie znajomego informatyka czy wielkość bufora ma jakis wpływ na dane cyfrowe. Bo dla komputera plik audio to tylko szereg bitów który trzeba przesłać z jednego miejsca pamięci do wyjścia USB. Interpretacja zajmuje się dopiero chip portu USB w DAC. To dopiero tam powstaje dźwięk... a właściwie cyfrowe odzwierciedlenie gotowe do przetwarzania przez D/A Dopiero na tym etapie może powstać problem zwany nadmiernym Jitterem. - ale to już inna bajka. Każdy dysk twardy posiada swoje bufory i to liczone w mega bajtach. Jakoś nie słychać aby ktoś próbował stworzyć dysk bez bufora. Wiadomo jak by się to skończyło....

Bufory z reguły powinny być domyślne. Jak jest za duży to te mogą być problemy. Windows nie jest za mądrym systemem i odkłada pewne operacje na koniec. Jeżeli bufor jest za duży to może nie zdarzyć z przeliczeniem tak dużej ilości informacji i w odpowiednim czasie nie wypełni bufora. Jak jest za mały to często musi ten bufor wypełniać i może w danej chwili być zajęty wykonywanie procesu o wyższym priorytecie i tez nie zdążyć. Ustawień takich niestety trzeba dokonywać eksperymentalnie... o ile zachodzi taka potrzeba

Via ASIO chodzi dobrze, przeczołgałem je mocno w takich programach jak Sound Forge czy Sony Vegas. Jedyną dla mnie wadą jest to ze istnieje jak na razie tylko w wersji 32 bit i 64 bitowe programy go nie widzą. Za to świetnie interpoluje informacje (pliki audio) 24 bitowe na rozdzielczość 32 bitową i to naprawdę słychać :)) - przynajmniej tak to sobie tłumacze bo różnica pomiędzy np. KS a VIA AUDIO jest u mnie znacząca. Przy takiej rozdzielczości nawet Wolfson gra lepiej choć jest 24 bit. przetwornikiem, ale akceptuje 32 bitową rozdzielczość.

Problem z przerywającym dźwiękiem w np . Foobarze może mieć związek z jakimś innym procesem/procesami uruchomionym w systemie. Aby wymusić na Windowsie priorytet wykonywania zadań foobara, należy podnieść priorytet do "powyżej normalnego" Mona to robić za każdym razem po uruchomieniu Foobara w menadżerze zadań lup posłużyć się taką sprytną aplikacją....Priority Saver 2.00....http://www.prnwatch.com/download.html.

Programik ten po instalacji i restarcie komputera dodaje dodatkowe opcje w menadżerze zadań. Raz ustawiony priorytet dla danego procesu będzie zapamiętany i zawsze z tym priorytetem będzie uruchamiany. Teraz słucham muzyki i pisze ten "text". Nie mam żadnych problemów z dźwiękiem. Wszystko idzie płynnie chodź mam pootwierane ze 30 zakładek w chromie. W załączeniu jak wygląda menu kontekstowe po instalacji Priority Saver

post-45171-0-23940600-1369590049_thumb.jpg

do grania - muzyki oczywiście - mam oddzielnego lapka z win 7 64bit i do niczego innego tego kompa nie używam. faktycznie, nigdy nie myślałem o zwiększaniu bufora. jak wrócę z roboty to sprawdzę.

porównywał ktoś czy jest różnica w brzmieniu między jriver a foobar?

Natchnąłeś mnie więc ściągnąłem Jrivar.... No i na pierwszy rzut ucha to gra miękko i poszerza lekko bazę stereo. Nie podoba mi się to gdyż zabija w ten sposób dynamikę i umiejscowienie instrumentów nie jest tak dokładne jak w Foobarze. Jrivar jakoś obrabia dźwięk, porównał bym to do owersamplingu z lekkim poszerzeniem bazy. Ja lobię twarde brzmienie z dobrym atakiem i czarnym tłem. Jrivar chyba nie jest dla mnie Fajną cecha jest to że przejął ustawienia z foobara dotyczące audio out. (no chyba ze jest taki sprytny sam z siebie :) ) Nie trzeba już konfigurować ASIO dla VIA jeżeli było skonfigurowane w Foobarze

zrobiłem jak na filmiku , wszystko działa bez zarzutów, może jedno małe ale, przy włączonej przeglądarce nie idzie uchuchomić muzyki z foobara " Unrecoverable playback error: ASIO initialization failed : Hardware not present" po wyłączeniu przeglądarki a uruchomieniu dzwięku z foobara nie ma tego błędu i wszystko działa jak nalezy i mogę kontynuować przeglądanie storn.

masz ustawione urządzenie A-GD jako domyślne urządzenie audio dla Windowsa i może być z tym wtedy problem. Szczególnie jak nie masz innej karty dźwiękowej w komputerze. U mnie w takim przypadku "domyślność dla Windowsa" przełącza się na integre

ustawiłem bufor coś koło 1400 sampli i póki co hula, tak foobar jak i jriver. dobrze Grohu ująłeś różnicę między tymi plejerami, cały dzień słucham foobara. szkoda tylko, że foocontrol nie jest takie ładne jak gizmo od jriver, chociaż foocontrol na pociechę chodzi na tablecie znacznie szybciej.

• 2 tygodnie później...

Dobra Wiadomość !

Audio GD wypuściło firmware #8. Jest to zmodyfikowana wersja #7 umożliwiająca po raz pierwszy użytkownikom SBT+EDO na asynchroniczną transmisję z urządzeniami opartymi na VIA 1731.

Działa OK do 24/192 włącznie :)

Edytowane przez marekzawa

u mnie fw8 nie działa (DI-V3)

To ciekawe. Nie mam odrebnego konwertera DI-V3 ale wbudowany w NFB7.32 i śmiga bez problemu.

Pod jaką nazwą SBT widzi konwerter ?

A może jakieś info na temat tenora? Do via firmware idzie jeden za drugim a z tenorem cisza.

A przy okazji pytanko, jest sens inwestować w DI-V3 do 10.2 (komputer jako źródło)?

A przy okazji pytanko, jest sens inwestować w DI-V3 do 10.2 (komputer jako źródło)?

Nie. Masz w 10.2 wejście USB, wiec po co konwertować do SPDiF ?

dla DI-V3

w wersji fw 8 SBT widzi Audio-Gd i wyświetla wszystko ok z async mode - ale nie wypuszcza sygnalu z coaxa, DAC jest głuchy i nie lokuje przychodzącego sygnału.

z SBT/EDO u mnie działa fw 5, ale adaptive mode i przedstawia sie jako SVB-201D

Edytowane przez ABs

w wersji fw 8 SBT widzi Audio-Gd i wyświetla wszystko ok z async mode - ale nie wypuszcza sygnalu z coaxa, DAC jest głuchy i nie lokuje przychodzącego sygnału.

z SBT/EDO u mnie działa fw 5, ale adaptive mode i przedstawia sie jako SVB-201D

Zgłasza się poprawnie więc jest widziany prawidłowo przez SBT.

Ciekawostka. Kingwa nic nie wspomina aby nie działao z DI-V3.

Daj znać co odpisze Kingwa.

Prawdopodobnie jest problem 32 bit`ów. Przez SPDIF nie da się przepchnąć takiej rozdzielczości. Żaden DAC nie zaakceptuje tego. 32 bit będzie działać w przypadku podłączenia przez I2S, ale to bardzo rzadko występujący interfejs w DAC... Zapewne będzie specjalna wersja dla DI-V3 z ograniczeniem do 24 bit już w Firmware.

Tenor nie ma możliwości aktualizacji firmware`u. Jego program obsługi jest zaszyty w kości na stałe.

ps. własnie się pojawił nowy sterownik dla Tenora :) Własnie go instaluje

Tenor w Foobarze po ASIO jak na razie śmiga bezproblemowo :) Zresztą ja z nim nigdy nie miałem problemów, wiec nie mam porównania.

Polecam aktualizacje biblioteki ASIO dla Foobara. http://www.foobar2000.org/components/view/foo_out_asio. Przed instalacją stara bibliotekę foo_out_asio.dll (o ile była zainstalowaba) należy usunąć ręcznie z katalogu C:Program Files (x86)foobar2000components - domyślna ścieżka instalacji

Mam w domu DI-DSP oraz DI-V3. Porównałem ze sobą te urządzonka jak współpracują z SBT. DI-DSP działa wolniej ale za to moim zdaniem ma bardziej analogowy dźwięk góra jest delikatniejsza dół zaś zaokrąglony. DI-V3 działa szybciej gra z większym rozmachem ale góra jest za ostra dół zaś twardy co powoduje że znika ten analogowy czar. Czekam na sprawnie działający fimware z SBT po USB. Podsumowują DI-V3 daje większe możliwości ale jego brzmienie pozostawia trochę do życzenia. Jednak biorąc pod uwagę, że jest to konstrukcja nowa i otwarta jeszcze wiele może się zmienić.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.