Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  264 członków

Audio-gd
IGNORED

Klub Audio-gd

Rekomendowane odpowiedzi

tak czy inaczej przez i2s gra zdecydowanie lepiej - a czy to jest ta sama czy inna płytka - g. mnie to obchodzi - gra zdecydowanie lepiej. kabla z kompa jest 20 cm - przy i2s sygnał zegara jest bardzo wrażliwy na zakłócenia. zresztą spróbujcie sami - ślubu brać nikt nie każe. lekko mówiąc warto. no chyba że lepiej sobie codziennie wmawiać że usb - to już szczyt.... zatem gratuluje racjonalizacji w myśleniu i zaklinania rzeczywistości. co do kable zwykła skrętka cat6. - koszt 5 zł. a sama karta pink faun - nie będę przecież pisał że jest świetna - bo zaraz będzie że reklama. no ale nic usb najlepsze jest i basta. jednak z jakiś powodów oszczędny chiński producent - dodał wejście i2s - bo co - usłyszał, że z tak podawanym sygnałem ( nie z jakiegoś konwertera typu gustard - uchowaj boże ) pcm 1704 w master 7...zaczyna pokazywać swoje możliwości....?

http://i.ebayimg.com/00/s/NjcyWDk1MA==/z/7vkAAOSwEK9TwUGF/$_57.JPG

na dołączonym obrazku ta subtelna róznica....

Widać że sygnał jest dodatkowo kodowany i w dacu rozkodowywany co musi wpłynąć na pogorszenie dźwięku.

Połączenie przez I2S pozbywa się tego problemu i dlatego lepiej gra.

A długość kabla?

Sprawa dyskusyjna. U mnie kabel eternetowy z RJ45 do przenoszenia sygnału I2S w długości 15 cm nie wprowadza żadnych problemów i takie połączenie gra duuużo lepiej niż po spdif coax.

Już pisałem firma CEC w swoich topowych dzielonych playerach CD wykorzystywała I2S do łączenia się transportu z daciem.

Kupiłem takiego daca z tym wej. i dostałem kabel orginalny w długości 1m.

Można o nich poczytać , były jedne z lepszych na rynku i kabel nie przeszkadzał.

Może jest tak jak pisał Grzegorz7. Odpowiednio wykonany kabel z małą pojemnością nie wpłynie na jakość przesyłanego sygnału I2S.

.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

SławekR pisał kiedyś że wg. specyfikacji ESS tego od sabre połączenie nie powinno przekroczyć 7cm (długość ścieżek miedzy nadajnikiem a kością dac).

Chyba że ESS nie wie co pisze ;)

SławekR pisał kiedyś że wg. specyfikacji ESS tego od sabre połączenie nie powinno przekroczyć 7cm (długość ścieżek miedzy nadajnikiem a kością dac).

Chyba że ESS nie wie co pisze ;)

gdzie tak pisze??

https://myl8test.files.wordpress.com/2013/05/download-es9018-datasheet-here.pdf

Drugie pytanie:

Jak zmienia się odległość pomiędzy kością ES9018 a oscylatorem,w zależności od długości kabla połączeniowego?

ponieważ w montażówce Sabre,podana odległość dotyczy długości ścieżki pomiędzy kością a oscylatorem(zegarem) max 20cm

odcinek zaznaczony na niebiesko,na diagramie

7cm to jest ale dla zwykłej płaskiej i źle ekranowanej taśmy.

ESOTERIC, PS Audio i inne wyposażają swoje klocki w złącza I2S.

Przy dobrym kablu, potrójnym ekranie itd. można stosować dłuższy przewód.

Pozdrawiam

Pygar

W dyskusji schodzicie na temat wyższośći świąt nad świetami.

W przypadku stosowania karty Pink Faun wyprowadzamy sygnały z tej karty w postaci I2S i podajemy do kostki dekodującej D/A przez kabel.

W przypadku stosowania transmisji USB sygnały I2S wytwarzane są w konwerterze i dalej wędrują bezpośrednio do kostki dekodującej D/A.

Karta Pink Faun to też konwerter danych do postaci I2S /zrozumiałej dla konwertera D/A/, podobnie jak konwertery USB/I2S. Każdy konwerter wytworzy te same sygnały. Różnice mogą powstawać tylko z jakości ich zegarowania / taktowania a nie faktu gdzie się je wytwarza.

Edytowane przez marekzawa

Czyli konwerter VIA w Audio GD nie jest taki dobry jak by sie wydawało

No, chyba już jakiś czas temu było o tym wiadomo... :P

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Czyli konwerter VIA w Audio GD nie jest taki dobry jak by sie wydawało

Jest dobry.

Jak się ma VIA do Amanero napiszę jak zasile ten konwerter z zewnątrz.

Na spektakularne zmiany nie ma co liczyć, raczej kosmetyka, przynajmniej w moim DACu z dobrym zegarem do ESS9018.

To też VIA na jednym zegarze z lepszym zasilaniem i możliwościami, których nie potrzebuję.. Drogi !!!

Ja chce sprawdzić wpływ zasilania na Amanero, które kosztuje 320 zeta i mogę zainstalować wewnątrz mojego DAC.

Hej,

kupiłem przetwornik Audio-GD 17.2 (moduł USB na Tenorze) - podłączyłem go do Macbooka Air przez USB i napotkałem duży problem - po włączeniu muzyki przez kilka sekund dźwięk jest ok, jednak zaraz później staje się bardzo mocno zakłócony, przerywa i spowalnia - ogólnie nie ma możliwości słuchania. Po chwilowej zmianie wyjścia na wbudowane głośniki i powrotu do DACa jest powtórka - parę sekund ok, potem się psuje. I tak za każdym razem. Czym może być to spowodowane? OSX powinien obsługiwać tego DACa bez dodatkowych sterowników zgodnie z informacjami na stronie 4hifi. Do DACa podłączałem również sygnał optyczny i z nim nie ma żadnych problemów, wszystko działa jak należy.

Poradzono mi, żeby spróbować z krótszym kablem (próbowałem 1m - nic to nie dało) oraz z aktywnym hubem USB, bo gniazdo USB w Macu może mieć zbyt słabe zasilanie - trochę nie chce mi się to wierzyć, poza tym podpinałem go do irDaca Arcama i działał bez żadnych problemów.

Jakieś pomysły, czym to może być spowodowane?

Pzdr

Edytowane przez aarfy_aardvark

Hej,

kupiłem przetwornik Audio-GD 17.2 (moduł USB na Tenorze) - podłączyłem go do Macbooka Air przez USB i napotkałem duży problem - po włączeniu muzyki przez kilka sekund dźwięk jest ok, jednak zaraz później staje się bardzo mocno zakłócony, przerywa i spowalnia - ogólnie nie ma możliwości słuchania. Po chwilowej zmianie wyjścia na wbudowane głośniki i powrotu do DACa jest powtórka - parę sekund ok, potem się psuje. I tak za każdym razem. Czym może być to spowodowane? OSX powinien obsługiwać tego DACa bez dodatkowych sterowników zgodnie z informacjami na stronie 4hifi. Do DACa podłączałem również sygnał optyczny i z nim nie ma żadnych problemów, wszystko działa jak należy.

Poradzono mi, żeby spróbować z krótszym kablem (próbowałem 1m - nic to nie dało) oraz z aktywnym hubem USB, bo gniazdo USB w Macu może mieć zbyt słabe zasilanie - trochę nie chce mi się to wierzyć, poza tym podpinałem go do irDaca Arcama i działał bez żadnych problemów.

Jakieś pomysły, czym to może być spowodowane?

Pzdr

Nowy czy używany dac?

Konwertery na tenorze w AGD nie był najlepiej oceniane.

Użytkownicy mieli z nimi sporo problemów głównie pod windowsem. Było o tym sporo w tym wątku.

cała zabawa polega na podaniu I2s wprost z napędu do pcm1704 - a każdy konwerter i jakakolwiek obróbka danych po drodze to już problem - dlatego pink faun dane bierze wprost z szyny PCIe - nie z USB - tak też sygnał ma wejść do pcm-a. najlepiej kiedy połączenie takie jest krótsze niż 20 cm. efekt jest taki że o coaxie, usb i innymi zabawach wtedy można zapomnieć.

post-59580-0-87371500-1439037065_thumb.jpg

Edytowane przez amppG

cała zabawa polega na podaniu I2s wprost z napędu do pcm1704 - a każdy konwerter i jakakolwiek obróbka danych po drodze to już problem - dlatego pink faun dane bierze wprost z szyny PCIe

Problem w tym że na poziomie szyny PCI nie ma sygnałów zrozumiałych dla konwertera D/A. Trzeba je przekonwertować do postaci I2S, czyli wg Twojego rozumowania "problematycznie obrobić".

Masło maślane

cała zabawa polega na podaniu I2s wprost z napędu do pcm1704 - a każdy konwerter i jakakolwiek obróbka danych po drodze to już problem - dlatego pink faun dane bierze wprost z szyny PCIe - nie z USB - tak też sygnał ma wejść do pcm-a. najlepiej kiedy połączenie takie jest krótsze niż 20 cm. efekt jest taki że o coaxie, usb i innymi zabawach wtedy można zapomnieć.

Idąc dalej Twoim tokiem myślenia najlepsza była by karta pci z której wypuszczamy sygnał po analogu najmniej elementów po drodze.

Ale jest to tylko pozorne bo elementów jest dokładnie tyle samo co w np moim dac podłączonym do usb, z tą różnicą że cały wrażliwy na zakłócenia odcinek toru audio jest już poza komputerem.

Idąc dalej Twoim tokiem myślenia najlepsza była by karta pci z której wypuszczamy sygnał po analogu najmniej elementów po drodze.

Ale jest to tylko pozorne bo elementów jest dokładnie tyle samo co w np moim dac podłączonym do usb, z tą różnicą że cały wrażliwy na zakłócenia odcinek toru audio jest już poza komputerem.

no to własnie nie jest mój tok myślenia - ale nic - ja powiem -tak posłuchajcie tego rozwiązania o którym piszę - nawet na audio-gd - różnica jest lekko mówiąc wyraźna - i nie ma co się tutaj upierać, opierać, denerwować ...po prostu tak jest i tyle.

Rożnica jest kolosalna -po prostu Panowie. Dla mnie wniosek jest prosty - usb nie robi , I2S tak - zdecydowanie tak, lekko , z oddechem , bardzo szybko , neutralniie i naturalnie,

Chyba mieszasz / utożsamiasz pojęcia USB , I2S i PCI

Zawsze jest konwersja do I2S ponieważ tylko takie sygnały są czytelne dla kostki DAC. Konwerter D/A nie potrafi dekodować sygnałów bezpośrednio z szyny USB lub PCI.

Ja nie neguję faktu że z Pink Faun zagrało lepiej, tylko tłumaczenie przyczyny szyną PCI i przesyłaniem sygnałów I2S.. Wszystkie wewnętrzne karty dzwiękowe pracują na szynie PCI i nic z tego nie wynika.

Pink Faun to też konwerter do I2S podobnie jak wiele innych konwerterów na rynku..Konwertery przyjmujące sygnał USB również zamieniają go na postać I2S. Kluczowa jest jakość konwersji -taktowanie sygnałów I2S - jakość zegarów. Stąd biorą się różnice brzmieniowe.

Chyba mieszasz / utożsamiasz pojęcia USB , I2S i PCI

Zawsze jest konwersja do I2S ponieważ tylko takie sygnały są czytelne dla kostki DAC. Konwerter D/A nie potrafi dekodować sygnałów bezpośrednio z szyny USB lub PCI.

Ja nie neguję faktu że z Pink Faun zagrało lepiej, tylko tłumaczenie przyczyny szyną PCI i przesyłaniem sygnałów I2S.. Wszystkie wewnętrzne karty dzwiękowe pracują na szynie PCI i nic z tego nie wynika.

Pink Faun to też konwerter do I2S podobnie jak wiele innych konwerterów na rynku..Konwertery przyjmujące sygnał USB również zamieniają go na postać I2S. Kluczowa jest jakość konwersji -taktowanie sygnałów I2S - jakość zegarów. Stąd biorą się różnice brzmieniowe.

nieprawda - nie to jest kluczowe - kluczowe jest to ze szyna i2s ma swój sygnał zegara - natomiast włożenie w tor dwóch przetworników usb - w nadajniku i odbiorniku - dwa razy degraduje ten zegar o cały rząd wielkości jittera. to już jest demolka - dzięki której wszyscy zachwycają się graniem z użyciem metrowego kabla USB. Stad wpływ kabla usb na jakość brzmienia. Ale to nic - dwa ( wysokoszumiące EMC ) konwertery USB - co gorsza taktujące po swojemu sygnał po drodze - to chore - kiedy masz szynę i2s bezpośrednio wpakowaną ze swoim zegarem wprost do daca. Ale żeby to była tylko teoria....marek to gra i to świetnie. nie upieraj się bo nie warto

z zeszytu AES/EBU:

I2S is a simple data interface, without any form of address or device selection. On an I2S bus, there is only one bus master and one transmitter. The master may be a transmitter, a receiver, or a controller for data transfers between other devices acting as transmitter and receiver. In high-quality audio applications involving a codec, the codec is typically the master so that it has precise control over the I2S bus clock.

Edytowane przez amppG

Ja powiem tylko o paru wadach, która są dla mnie dosyć istotne gdyby wybieramy opcję z kartą Pink faun

- Konieczność zbudowania tradycyjną płytą odpada opcja mini komputera lub starego terminala

-karta pracuje w wysoce niehigienicznym pod względem zakłóceń wnętrzu komputera.

-przesył na odległości dalekie od optymalnych dla tego interfejsu.

-konieczność wyprowadzenia dodatkowego interfejsu gdy dac wcześniej takowego nie posiada.

-komputer wyposażony w taką kartę musi stać bardzo blisko dac.

-spektakularne różnice miedzy takim połączeniem a tym z dobrego konwertera usb/spdif/i2s jeśli są to mogą wg mnie świadczyć o degradacji dźwięku a nie jego poprawie no chyba że ktoś trochę odpłyną za daleko z opisem wpływu tej karty na dźwięk.

nieprawda - nie to jest kluczowe - kluczowe jest to ze szyna i2s ma swój sygnał zegara - natomiast włożenie w tor dwóch przetworników usb - w nadajniku i odbiorniku - dwa razy degraduje ten zegar o cały rząd wielkości jittera. to już jest demolka - dzięki której wszyscy zachwycają się graniem z użyciem metrowego kabla USB. Stad wpływ kabla usb na jakość brzmienia. Ale to nic - dwa ( wysokoszumiące EMC ) konwertery USB - co gorsza taktujące po swojemu sygnał po drodze - to chore - kiedy masz szynę i2s bezpośrednio wpakowaną ze swoim zegarem wprost do daca.

Oooo, nie kolego. Pink Faun to asynchroniczny konwerter i zegar taktujacy PCI nie bierze udziału w konwersji. Jest potrzebny jedynie do przesłania danych do bufora / podobnie jak taktowanie USB/ na którym następuje rozdział domen czasowych. Z tego co piszesz wnioskuję że nie wiesz na czym polega asynchronizm i jak pracuje konwerter, stąd te dziwne terorie.

Ze strony producenta: http://www.pinkfaun.nl/portal/productaanbod/dac-streaming-audio/1440-i2s-bridge

The audio processor of the Pink Faun I2S-bridge has its own TCXO clock with

dedicated power supply, which is used to generate the I2S signals on its output. The computer clock

only is used to keep the buffers of the audio processor filled, both these clocks are not related. In fact

this also is exactly how an USB receiver in a DAC works. It has a buffer for data (controlled by the

computer clock) and then generates the I2S data out of this data with its own clock. PCI bus speeds

however are much higher than USB speeds, this also gives the Pink Faun I2S-bridge an edge towards

a USB connection.

-przesył na odległości dalekie od optymalnych dla tego interfejsu.

Korzystają z HDMI i zalecają max 1m.

Korzystają z HDMI i zalecają max 1m.

Wtyczka hdmi ale interfejs to dalej i2s ze wszystkimi swoimi ograniczeniami i to max 1m to jednak chyba sporo za dużo. Ja w każdym razie bał bym się na takie odległości przesyłać ten sygnał.

Dla mnie ta karta to nic innego jak alternatywa dla tych co boją się usb zalet takiego rozwiązania jeszcze się nie doszukałem bo "testy odsłuchowy" i naciągane schematy blokowe trudno traktować poważnie.

Edytowane przez Przemysław_51508

Wtyczka hdmi ale interfejs to dalej i2s ze wszystkimi swoimi ograniczeniami i to max 1m to jednak chyba sporo za dużo.

Nie tylko wtyczka, sygnały podwójne + i -.

Agd też oferuje takie połączenia http://www.audio-gd.com/Pro/diy/I2Skits/I2SEN.htm

Nie tylko wtyczka, sygnały podwójne + i -.

Agd też oferuje takie połączenia http://www.audio-gd.com/Pro/diy/I2Skits/I2SEN.htm

To rozwiązanie AGD widziałem.

Cały czas zastanawiam się po co komu potrzebne jest łączenie komputera z dac za pomocą i2s.

Jestem jeszcze jakoś wytłumaczyć sobie zabawę z zew. konwerterem usb ale rozwiązanie z kartą ma wg. mnie więcej wad niż zalet.

Wg mnie na dzień dzisiejszy najbardziej optymalne jest połączenie dobrego konwertera (niezależnie zasilanego) przez szynę i2s zbudowane na tej samej płytce drukowanej ostatecznie łączenie tak jak w przypadku AGD krótkimi przewodami (moduły oparte o via czy teraz amanero).

Popieram

Wg mnie na dzień dzisiejszy najbardziej optymalne jest połączenie dobrego konwertera (niezależnie zasilanego) przez szynę i2s zbudowane na tej samej płytce drukowanej ostatecznie łączenie tak jak w przypadku AGD krótkimi przewodami (moduły oparte o via czy teraz amanero).

Też tak uważam.

To już za wiele zabawy, piszecie o pinku jakimś za 2000zł, konwerterach które pasują tylko do nowych daców a w starszych seriach zostaje wybór normalnego konwertera łączonego poprzez coaxial, tyle w temacie. Obecnie sam przeglądam różne opcje byleby nie słuchać przez wbudowany via bo a to latency skacze aż utwory szatkują, a to zatrzymuje się playback... Pozostaje napisanie do audio gd z zapytaniem czy starsze urządzenia da się wyposażyć w inny konwerter który będzie pracował wewnątrz i nie będzie się to wiązało z gruntownymi modyfikacjami całego sprzętu. Bo dac gra fajnie i szkoda mi go sprzedawać aby kupować jakiś nowy który już niekoniecznie mi się spodoba albo będę musiał jeszcze dołożyć do przyjemności parę tysięcy złotych... Już chyba wolę coś w rodzaju nostromo i dać mu zasilacz zewnętrzny żeby nie zasilać go z usb bo to słabe rozwiązanie...

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

byleby nie słuchać przez wbudowany via bo a to latency skacze aż utwory szatkują, a to zatrzymuje się playback...

??????

To raczej przypadłość Twojego kompa a nie VIA.

Czasami gram z kompa na Windzie przez Foobar i wszystko jest OK. Konwertery mamy takie same.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.