Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  264 członków

Audio-gd
IGNORED

Klub Audio-gd

Rekomendowane odpowiedzi

Mam trochę nietypowe pytanie. Czy z daca płynie jednocześnie sygnał z Xlr i Rca?

Chciałbym podłączyć subwoofer pod rca, a xlr do wzmacniacza. Czy tak można?

Witam, potwierdzam, XLR mam do wzmacniacza a CINCH do wzmacniacza słuchawkowego. Dac to NFB 1.32. Wszystko działa bez problemów przy takim podłączeniu.

Sprzedam swojego Audio-gd NFB10-ES3 z wymienionymi zegarami na TXCO, cena 2200 pln

Kupiony około 2 lat temu, stan idealny.

Dla forumowiczów dorzucam gratis wysokiej klasy interkonekt toslink nova (0.5m) :)

Jak do końca tygodnia nikt się nie zgłosi, to sprzęt leci na allegro i giełdę każdego z for audio na których jestem zarejestrowany.

Zainteresowanych zapraszam na PW.

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Panowie ,

Mam problem z audio -gd NFB 15.32 .Do tej pory słuchałem muzyki po airplay z macbooka air.Macbook plus apple tv plus coaxial do audio gd plus wzmacniacz nad plus tannoye.Teraz chciałem sprawdzić jak bedzie z odsluchem po usb z maka bezposrednio wpietego do audio gd.Mac widzi Daca ale dzwiek przerywa i jest fatalnej jakosci. Kabelek USB to 0,5 m Supra.Taką informacje dostałem od dystrybutora:

"Witam

Wygląda na to ze interfejs oparty na Tenor 7022l działa pod Mac OS prawidłowo jedynie w momencie ograniczenia go do dwóch wyjść. Niestety nie posiadamy Mac OS i nie mogę tego sprawdzić ale w tym wątku jest to wytłumaczone http://www.hydrogenaudio.org/forums/index.php?showtopic=99982"

Zastanawiam sie nad podlaczeniem zamiast komputera, yamahy r-n500 z aktualizacją pod spotyfie.Czy bedzie ten sieciowy amplituner stereo wspolgral z audio gd i czy mamy wtedy mozliwosć odlaczenia ukladów yamahy?

Edytowane przez dreamer25

... W moim poprzednim poście, pisząc o kablu optycznym miałem na myśli oczywiście Wireworld Nova 0.5m :)

Dokładnie taki:

http://www.q21.pl/wireworld-nova-toslink-optical-nto.html

I tak jak wspomniałem, do końca tygodnia - dla forumowiczów - dorzucam ten interkonekt gratis, do sprzedawanego przeze mnie NFB10-ES3

Precision 2 już nie ma. Chciałem go kupić, umówiłem się nawet z dystrybutorem na wypożyczenie do odsłuchu ale mnie olał ciepłym moczem bez słowa wyjaśnienia. Wówczas zacząłem grzebać po sieci i wyszło, że Kingwa wycofał ten model z produkcji, rzekomo za pół ceny master 10 oferuje 90% jego jakości. Pies im lizał to co trzeba!

Wysłane z mojego Nexus 6 przy użyciu Tapatalka

za pół ceny master 10 oferuje 90% jego jakości

To ciekawostka jakaś :-)

Precision 2 jest fajny, ale do Master 10 brakuje mu sporo...

Powyższe oczywiście nie tłumaczy zachowania dystrybutora.

Edytowane przez Different

To ciekawostka jakaś :-)

Precision 2 jest fajny, ale do Master 10 brakuje mu sporo...

Powyższe oczywiście nie tłumaczy zachowania dystrybutora.

Napisałem "rzekomo", osobiście nie słuchałem ani jednego ani drugiego. I chyba się już nie zdecyduję.

Precision 2 już nie ma. Chciałem go kupić, umówiłem się nawet z dystrybutorem na wypożyczenie do odsłuchu ale mnie olał ciepłym moczem bez słowa wyjaśnienia. Wówczas zacząłem grzebać po sieci i wyszło, że Kingwa wycofał ten model z produkcji, rzekomo za pół ceny master 10 oferuje 90% jego jakości. Pies im lizał to co trzeba!

Precision 2 to naprawdę zacny wzmacniacz a porównywałem go z naprawdę drogimi klockami dlatego został u mnie .

Na pewno określenie, że precision 2 do 90% możliwości Mastera 10 jest ciut na wyrost :)

Przychylę się do określenia, że jest fajny i sprawia dużo frajdy ale jednak to nie jest ta liga.

Co do zachowania dystrybutora - zaskoczony jestem.

Panowie,czy Audio d 3.32 do śię połączyc z Synology np.DS 115J lub 215J ?czy Synology "zobaczy" Audio GD jak to wygląda.

http://www.4hifi.pl/info/Macierz%20dyskowa%20jako%20transport%20audio.html

Mój Audio-gd NFB10-ES3 poszedł do komisu.

Jakby ktoś był zainteresowany:

http://www.audiostereo.pl/ogloszenia_sprzet/sprzedam/dac/sprzedam-uzywany-dac-audio-gd-os111197.html

Coś mi się porypało, podczas odtwarzania z youtube mam trzeszczenie, tylko przy 24/192khz... Przy 24/96 już jest gładko... Przeinstalowałem sterownik ale nic to nie dało... Do tej pory było wszystko ok...

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Spoko wiem o tym ale powinno być ok na wszystkich ustawieniach a nie jakieś szumy i trzaski, do tej pory nie działo się nic, wszystko hulało jak należy... Dziś youtube jutro foobar i w końcu zostanę z 16/44.1 jak tak dalej pójdzie... Jutro pokombinuję z wgrywaniem firmware i innych driverów ale mam najnowszy firmware chyba...

Edytowane przez rayfe

Ja od dłuższego czasu słucham wszystkiego na 44.1/24 i gra pięknie :D

No to fajnie ale nie po to obsługa 24/192 żeby odtwarzać na niższych ustawieniach... Zresztą jakimś cudem obecnie nie ma zakłóceń, postał noc i się uspokoił... Może mam już zasyfiony system... Chyba jednak nie ominie mnie zakup amanero bo z via są przeboje, według dpc latency chceckera czasami mam takie skoki latency że szok, interfejs usb nie powinien na to pozwolić, korzystając z hiface białego nie miałem nigdy problemów, może to też kwestia sterowników usb ale z drugiej strony to odbywało się tak że jak np ponownie uruchomiłem przeglądarkę (chrome) to problemy ustępowały a bynajmniej znacznie się zmniejszały bo wielokrotnie miałem aż przycinki w odtwarzaniu bądź trzaski i stuknięcia...

No to fajnie ale nie po to obsługa 24/192 żeby odtwarzać na niższych ustawieniach

Przeczytaj to:

http://zrozumiecaudio.blogspot.com/2015/10/muzyka-rozpowszechniana-w-formacie-24.html

Walczysz o format, który zamiast poprawiać dźwięk to wprowadza intermodulacje z ultradźwięków.

Czysty paradoks.

Rozumiem to analogicznie, jak walczenie o filmy na nośniku Blueray DL z zarejestrowanym widmem ultraflioletowym.

Po co?

Żeby nie odtworzył tego telewizor, czy żeby nie zarejestrowały tego Twoje oczy?

Jakość CD wystarczy po wsze czasy.

No chyba, że w wyniku ewolucji ludzkie ucho stanie się bardziej udoskonalone i zacznie słyszeć infra i ultradźwięki.

No i pod warunkiem, że powstaną instrumenty muzyczne operujące na dźwiękach z tych zakresów - o brzmieniu tak pięknym, jak np. barwa fortepianu - że wtedy będzie sens walczyć o słyszenie w tym paśmie :)

Bo jaka barwa instrumentu może być w paśmie od 20kHz wzwyż poza piskiem?

Jaka barwa instrumentu może być w paśmie poniżej 20Hz poza wibrującym pomrukiem?

według dpc latency chceckera czasami mam takie skoki latency że szok, interfejs usb nie powinien na to pozwolić, korzystając z hiface białego nie miałem nigdy problemów, może to też kwestia sterowników usb

Jeżeli nie masz przerw w odtwarzaniu muzyki, to czym się przejmujesz? że słupki Ci latają?

Daj spokój, szkoda na to prądu.

A jak już koniecznie chcesz dociec prawdy który sterownik wprowadza największe opóźnienia w systemie, to ten program da Ci większy wgląd:

http://www.resplendence.com/latencymon_whatsnew

U mnie np. skoki latencji do wartości "w żółtych słupkach" spowodowane są sterownikiem od karty graficznej GTX970.

Z ciekawości kartę wyjąłem, sterowniki odinstalowałem - słupki zmalały do "zielonych", a brak różnic w dźwięku jak nie było, tak nie ma :)

Edytowane przez BeatX

OK BeatX, to rozumiem że ustawienie odtwarzania w 24/192 nie pomaga a szkodzi? Cóż, dziwne ale po tym jak oczytałem się o audio voodoo absolutnie nic mnie już nie zdziwi... Co do latency to jak wspomniałem, miałem przycinki i trzaski, sprawdzałem programem latencymon ale denerwujące to narzędzie, pokazywał mi że to sterownik od usb 3.0 powoduje to "napięcie" ale czemu... Jak podpinałem daca pod inny kontroler usb (mam intela i asmedia na płycie, 2.0 też, oczywiście zbudowałem kartę na wzór ppa ale trochę fajniejszą i do niej dac jest podpięty) nic się nie zmieniało, może sterownik myszki go wkurza bo to razer i coś nawaliło że drivera oryginalnego nie instalowałem bo coś tam mi świrowało... No w każdym razie musiałbym zawalczyć i system na nowo postawić, może coś to da...

to rozumiem że ustawienie odtwarzania w 24/192 nie pomaga a szkodzi?

Szkodzi.. nie szkodzi - to zależy czy usłyszysz te intermodulacje.

Jak nie słyszysz to nie szkodzi, jak słyszysz to szkodzi :)

Chodzi mi bardziej o to, że formaty hi-res większe od 48/16 nie mają sensu przy odtwarzaniu muzyki.

Nie zyskujesz kompletnie nic, a tracisz tylko miejsce i otwierasz drzwi żeby wkradły do odtwarzanej muzyki ultradźwięki.

192/24 daje pasmo przenoszenia do 96 kHz.

To jest ponad 4x więcej niż ucho ludzkie jest w stanie usłyszeć.

Sam sprawdź ile usłyszysz w paśmie słyszalnym:

http://www.audiocheck.net/audiotests_frequencycheckhigh.php

Ja przyznaję bez bicia, że zacząłem coś słyszeć od 16 kHz gdy odpaliłem ten test :D

Jeszcze mi nie odbiło, żeby walczyć o pliki, które mają możliwość przenoszenia ultradźwięków, podczas gdy ja ledwo "dobijam" do 16 khz.

A tak przy okazji.. zrób sobie test na możliwości odtworzenia w Twoim systemie zakresu dynamiki w rozdzielczości 16 bit i 8 bit ;)

http://www.audiocheck.net/blindtests_16vs8bit.php

Ja poległem :D

Nie po raz pierwszy zresztą - gdy robiłem sobie testy na możliwości usłyszenia czegokolwiek, co wykracza poza jakość formatu CD.

Rozdzielczość 24 bit pozwala na zakres dynamiki 144 dB, a więc możliwość odtworzenia jednocześnie czegoś o głośności wybuchu granatu i tykania zegarka mechanicznego.

Po co to komuś przy odtwarzaniu muzyki? :D

Przydaje się, przy słuchaniu nagrań z koncertów muzyki poważnej?

W takim przypadku rozdzielczość 16bit jest aż nadto.

192/24 <- to zwyczajne oszustwo marketingowe, naciągactwo naiwnych ludzi którzy się nie znają a kupują liczbami na zasadzie: dużo = dobrze

Coś na wzór rozdzielczości matrycy w aparacie smartfona.

Kupujesz jakiegoś top smartfona z aparatem 14Mpix i robisz focie.

Później te focie drukujesz, czy oglądasz na monitorze?

Pewnie w totalnej większości oglądasz na monitorze :)

Rozdzielczość FullHD to jest 2.1Mpix i jak odpalisz sobie fotkę ze smartfona zarejestrowaną na matrycy 14Mpix, to program i tak zeskaluje plik do 2.1Mpix podczas oglądania na monitorze.

Wywołujesz zdjęcia ze smartfona?

Tutaj masz podane wymagane rozdzielczości, do wywołania zdjęć w określonym rozmiarze:

http://www.apr-foto.pl/porady/format-zdjec

Już pomijam, że przy dużej odbitce zobaczysz wszystkie wady obiektywu, który w nawet topowym smartfonie jest słaby, bez poprawnej korekcji każdej z wad optyki.

Jak widzisz, żyłowanie matryc aparatów w smartfonach to działanie bezsensowne, zabierające tylko miejsce na karcie pamięci i nie dające żadnych realnych korzyści.

Podobnie jak hi-res, z 192/24 na czele.

Natomiast 384/32 to już kompletna jazda bez trzymanki.

Format chyba dla delfinów albo nietoperzy.

Jak widzisz, żyłowanie matryc aparatów w smartfonach to działanie bezsensowne, zabierające tylko miejsce na karcie pamięci i nie dające żadnych realnych korzyści.

Nie tylko w smartphonach, ale w aparatach fotograficznych też.

Mało kto liczy się i wie o limicie dyfrakcyjnym, ale co tam nie ma to jak matryca z zylionem pikseli :))))

Co do gęstego zapisu w ciemno może rozróżniłbym 2 może 3 wybrane przeze mnie utwory między 24/96, a np. 16/44,1 poza tym między 24/96, a 24/192 nie słyszę żadnej różnicy.

Natomiast co do bloga zrozumiecaudio znam delikwenta i jego mongolskie teorie, to jeden z tych który przegina też w drugą stronę i twierdzi, ze wszystkie wzmaki i CDki grają tak samo.

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Natomiast co do bloga zrozumiecaudio znam delikwenta i jego mongolskie teorie, to jeden z tych który przegina też w drugą stronę i twierdzi, ze wszystkie wzmaki i CDki grają tak samo.

Ja też jestem takim mongołem :)

Wyjaśnienie znajdziesz w opisie "o mnie" :D

Takich mongołów jak ja jest jeszcze wielu.

Wielu jest też "słyszących".

Ważne, że jest z kim pogadać i powymieniać się poglądami.

Wolałbym na żywo, ale że nie ma za bardzo z kim.. zostaje forum.

Ja też jestem takim mongołem :)

Wyjaśnienie znajdziesz w opisie "o mnie" :D

Takich mongołów jak ja jest jeszcze wielu.

Wielu jest też "słyszących".

Ważne, że jest z kim pogadać i powymieniać się poglądami.

Wolałbym na żywo, ale że nie ma za bardzo z kim.. zostaje forum.

Powiem Tobie, że na sąsiednim hfm jest wielu antykablarzy, pomiarowcuuuufff, stukających się w czoło na wieść o bezpiecznikach i listwach etc. ale nawet tego całego highendtheend,123stop i jeszcze kilka nicków pod którymi się "ukrywa" mają dość razem z tymi jego pseudonaukowymi mongolskimi teoriami.

Pozdrawiam serdecznie ;)

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.