Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  264 członków

Audio-gd
IGNORED

Klub Audio-gd

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Witam,

zastanawiam się nad zakupem DAC DAC NFB-1.38 (Sabre ES9038Pro); lub DAC-19.

DAC został by podłączony do wzmacniacza zintegrowanego Marantz PM 8005. W instrukcji DAC jest wzmianka na temat ustawień:

Setting button:

The output voltage level can select between 2.5V +2.5V (XLR) and 1.25V +1.25V (XLR), which suits different amps .

H: High voltage level output. 2.5V +2.5V (XLR) or 2.5V (RCA).

L: Low voltage level output. 1.25V+1.25V(XLR) or 1.25V (RCA)

Proszę o wytłumaczenie czego dotyczą te ustawienia?

Dzięki.

Ustawienie dotyczy poziomu napięcia wyjściowego na gniazdach sygnałowych (xlr,cinch)

I tak ,low (cichsze) daje poziom 2,5 V przy połączeniu xlr, o połowę mniejsze ,czyli 1,25 V przy połączeniu cinch.

High ,daje odpowiednio 5 V na xlr oraz 2,5 V na cinch.Sygnał będzie wyraźnie głośniejszy.

High minimalnie odstaje od normy,gdzie dla xlr wynosi ona 4 V,dla cinch 2 V

Witam.

Gdyby ktoś był zainteresowany łączówką mini XLR model Crystal wykonaną ze srebra z dodatkiem złota , to chętnie udostępnie do odsłuchu.

Więcej informacji na priv.

Pozdrawiam

Cześć ponownie ;)

Czy wasze maszynki działają pod Win10 (CU)? Bo u mnie wczoraj po aktualizacji systemu z AU do CU, NFB-28 przestał działać. Komunikat, że "sterowniki nie pasują do tej wersji systemu". Czy pod VIA są problemy? Co z Amanero, jak tam wygląda sytuacja?

Win10

Chyba pora przejść na inny system . Wypróbuj Daphile,nie ma najmniejszych problemów z VIA Vinyl.

Ewentualnie jakaś dystrybucja Debian/Ubuntu.Tu wszystko działa bez problemów (fw. 9).

Dzięki Panowie za info. Win10 zostaje, bo to komp ogólnego użytkowania. Co do Amanero, jak tylko będzie możliwość to jestem na tak. DAC już w rękach Pana Andrzeja z 4HiFi, czekam na info.

w moim egzemplarzu

Masz NFB na Wolfsonie ?

Wyjściem może być konwerter usb-spdif ,nawet jakiś stosunkowo niedrogi,którego układ usb dobrze współpracuje z Win10.

Prościej,przerzucić się na Linuxa,lub np. Daphile lub podobne rozwiązanie na platformie ARM .Możliwości jest sporo.

A było 28 na Wolfsonie? ;) Nie, u mnie siedzi Sabre 9018. Spoko, DAC wrócił z serwisu, wszystko pięknie śmiga. Jak zwykle serdeczne podziękowania dla Pana Andrzeja Stokłosy, za rewelacyjne załatwienie sprawy.

Witam, pytanie mam - podczas odtwarzania z youtube mam szmery powyżej 24/48 zaś w foobarze wszystko ok, dac 1.32. Jakieś porady?

edit: usb VIA

Edytowane przez rayfe

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Witam, pytanie mam - podczas odtwarzania z youtube mam szmery powyżej 24/48 zaś w foobarze wszystko ok, dac 1.32. Jakieś porady?

edit: usb VIA

Wydaje się że jest do połowy ok bo przy 192khz są szmery wyraźne, wyłączyłem całkowicie inne urządzenia audio tj poza tym że integra jest niewidoczna to wywaliłem też audio z karty gtx 1060 z systemu. Co powiecie o działaniu amanero vs via? Dużo lepiej urządzenie się sprawdza po wymianie?

Edytowane przez rayfe

Amanero jest po prostu lepsze , do tego niesamowicie stabilny konwerter .

Na dzień dzisiejszy są jednak dużo lepsze konwertery , np SU-1 (zewnętrzny) .

Zewnętrznego nie potrzebuję tym bardziej że kosztuje trzykrotnie więcej ten Singxer SU-1 a widzę i tak go modyfikują jeszcze także w miarę jedzenia apetyt rośnie a nie chcę już zbytnio się wykosztowywać na audio... No ale ok, co do wymiany modułu w audio gd to jak się wysyła na wymianę konwertera to co robią ze starym, odsyłają czy co?

Edytowane przez rayfe

Odsyłają.

Jak byś dowiadywał się w sprawie,spytaj,czy da się mieć dwa obok siebie ?

To by było nawet praktyczne :) No i możliwość porównania.

O kurde ale wpadłeś :P Dobry pomysł w sumie ale nie wiem jak to wyjdzie fizycznie upakować to raz a dwa jak podłączą obydwa konwertery na raz ale w sumie o to mam zapytać. Niemniej jednak nie wiem czy poza opcją porównania między sobą jest sens posiadać obydwa na raz bo jak ze sterownikami będzie to wyglądało jak dwa jednocześnie będą w systemie? Alternatywnie myślę że po montażu amanero można by w jakiś sposób podłączyć vię od zewnątrz aby ją porównać ale myślę że na pewno jest w klubie ktoś kto miał możliwość porównać obydwa te układy i mógłby coś napisać odnośnie brzmienia bo technicznie via ustępuje znacznie...

jak podłączą obydwa konwertery

Faktycznie,nie jest to prosta sprawa i chyba nie warta zachodu.

Myślałem raczej o używaniu dwóch wejść,osobno lub na przemian.Do tego potrzebny by był selektor i osobne zasilanie.

Komputer mógł by zwariować,zwłaszcza na okienkach :)

Dojrzewam jeszcze do zamiany VIA na Amanero.Na razie trwa walka (u mnie) między Maliną po spdif a PC po usb.Chwilowo jest remis :) a w zasadzie CD wygrywa,choć jest tylko punktem odniesienia.

Dzwoniłem dzisiaj i nie będzie to chyba możliwe aby działały dwa bo VIA musi być wyłączona z układu jak wejdzie amanero. W ogóle to facet mówił że chyba do nfb 1.32 nie da sie wpiąć amanero ale kiedyś mówili że spokojnie, czekają na schemat i jutro będę wiedział co i jak. Druga sprawa to firmware, mają się dowiedzieć jakie wyszły bo mam 9-3 a wczoraj uwaliłem kostkę z 11, coś źle zrobiłem i potem już nie odratowałem :P Ale wyczyszczą ją na nowo. Trzecia sprawa to że nadal u mnie kicha z tymi szumami, na youtube 24/48 to max, powyżej trzaski itp i na innym kompie to samo... Szczerze wnerwia mnie ta VIA, już nie mogę się doczekać amanero, mam nadzieję sam układ jak i sterowniki działają ok nie tak jak ten fajans... Kiedyś na tym firmware i starych driverach chyba nie miałem takich przygód, był jeszcze ten panel z opcją 32/384 i działało to bez zająknięcia... Jak amanero nie pomoże to już nie wiem czego próbować, może inny konwerter sprawdzę sobie wtedy ale liczę że nie będę musiał :)

Dodam jeszcze że te trzaski nie występują cały czas, po świeżej instalacji sterownika na chwilę mam spokój, potem muszę schodzić z próbkowaniem bo np po odtworzeniu kilku wideo pojawiają się nagle od nowa... W foobarze niby jest ok nawet na 24/192 ale też coś mi trzaska lekko zwłaszcza przy przewijaniu...

Edytowane przez rayfe

wnerwia mnie ta VIA

Trochę mnie dziwią te objawy,no ale na Windows tak może być.

Ja odkąd używam VIA na Unixach nie powiem najgorszego słowa.Nawet z Maliną (Raspberry Pi2B) na dwóch systemach chodzi pięknie.

Owszem,dźwięk mógł być bardziej rozdzielczy i przejrzystszy.

trzaska lekko

Może zwiększ buforowanie,tak x2 .

Próbowałem z buforowaniem, nie pomogło... Po prostu muszę obniżać sampling. Z czasem było tak, na początku 192KHz działało ok, potem zaczęły się problemy to zszedłem na 96KHz ale niedawno z kolei nawet na tym ustawieniu pojawiły się zakłócenia i obecnie na 48KHz jadę.

Generalnie to jak wspomniałem, z czasem się pogarsza. Nie wiem czy reinstalka windowsa pomoże, na innym kompie sytuacja była podobna. Spróbuję jeszcze przetrzepać inne sterowniki bo mam komplet pod różne firmware. Sytuacja mnie zaczyna irytować powoli :P

Jako użytkownik NFB28 jak słyszę o tych przebojach z graniem po USB cieszę się że mam dobry sygnał SPDIF i wystarczy. Może kiedyś z nudów podepnę laptop i sprawdzę czy mi się z Windows 10 nie pogryzie.

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

pojawiły się zakłócenia

Zobaczyłem,że używasz kabla usb DIY.Czy sprawdzałeś na innym kablu ?

Miałem kabel samoróbkę,na srebrze itd. Rozłączał mi kartę usb.Nie robiłem go sam,generalnie w temat kabli usb DIY nie wchodzę.

dobry sygnał SPDIF

To jak na razie,najpewniejsze połączenie,choć i tu bywają zagadki :)

A nie masz tych problemów czasem po wybudzeniu kompa? Zauważyłem, że trzeba najpierw wybudzić Windowsa, a dopiero potem włączyć przetwornik. Też miewałem dziwne trzaski.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.