Skocz do zawartości
IGNORED

Prąd z elektrowni - rankingi firm! stwórzmy!

tomq88

Rekomendowane odpowiedzi

Temat jak najbardziej na serio.

Zauważyłem ogromny problem z pozyskaniem informacji na temat brzmienia prądu z poszczególnych polskich elektrowni. Prawda, są jakieś strzępki informacji na temat różnic w brzmieniu kabli sieciowych, ale nie wiele są one warte, często są sprzeczne. Biorąc pod uwagę tylko polskie elektrownie mamy elektrownie waitrowe, cieplne (na wegiel kamienny i brunatny) oraz słoneczne.

Chyba nikt nie powie że brzmią tak samo o ile mamy takie samo napięcie w gniazdu. Po uwolnieniu rynku energi ceny bardzo się różnią zatem jakość i brzmienie również.

Zachęcam do podzielenia się opiniami odbiorców prądu z różnych typów elektrowni, elektrociepłowni czy nawet własnych generatorów.

To nie może być tak, że zwykły kawałek drutu jak cewka w zwrotnicy, czy zwykła blaszka miedziana w zaciskach głośnikowych ma wpływ na brzmienie, a rodzaj prądu z elektrowni już nie. Na pewno jego jakość decyduje o tym co słyszymy, a więc muszą istnieć różnice w odsłuchach między poszczególnymi częściami Polski. Może to tłumaczy fakt, że dany element systemu (czy to kolumny czy CD) brzmiały inaczej po przewiezieniu go na odsłuch do znajomego z innego wojewodztwa?

Przyznam szczerze (i ze skruchą), że niejednokrotnie śmiałem się z forumowych audiofili twierdząc, że kolumny i sprzęt towarzyszący to wytwory czysto techniczne. Uwaząłem też, że niektóre elementy systemu są zbyt mało istotne by móc wpływac na dźwięk. Teraz jednak wiem, że to nie prawda, i że nie ważne są parametry, ale to co ja słyszę. Bo co z tego, że parametry pokazują duze zniekształcenia skoro dźwięk mi się podoba?

A więc, żeby już dłużej nie przynuadzać piszcie proszę od jakiej elektrowni macie dostarczany prąd i jak to wpływa u was na odsłuch.

- Moim zdaniem prym w Polsce wiedzie Ostrołeka:

Jej zalety to wspaniały czysty soldny basiorek, druga sprawa to z zasady piekne ocieplenie dzwieku, lekko wycofana srednica.

- Żarnowiec - (dokłądnie miejscowość Małoszyce) to byłem pod dobrym wrażeniem, Z ta elektrownią sa klocki które zagraja genialnie ..ale sa klocki z którymi zagara do pupy. Z zasady schładzaja dzwiek i popada on w chirurgiczność .Wybałusza niski przełom wysokich tonów. Ale za to swietnie wychodza instrumenty smyczkowe..i wokale takie płynniej spiewane wysokim głosem.

- Połaniec - w sumie nic dzwiekowi nie robi, nie zapiaszczają, nie kastrują dzwieku ..ale prąd z niej jest jak chłop która nigdy nie ma orgazmu..zyje ale nie wie w sumie dlaczegozyje:):)

Zauważyłem ze robi srednice przyjazną ale z dzwieku zabieraja jakis ułamek..to "cos"...wszystko gra miło, poprawnie..jest na swoich miejscach troszke oddala przednie plany...

- Bogatynia (Turów) - jak sie przecholuje z napięciem to może wyostrzyc górę i sybilanty.. ale jak wsio pójdzie po mysli to gra solidnym basikiem i wielobarwnym przesyconym dzwiekiem...nie nalezy stosowac podczas wieczornych odsłuchów, bo ochładzaja srednicę.

El sueño de la razón produce monstruos.

PrzecIeż do gniazdek dociera MIX za sprawą PSE(Polskich Sieci Energetycznych)..Gdzie lokalnie brakuje -to dodają z innych. ,a gdzie nadmiar - pobierają i przekierowują.

O gdybyś zapytał z którego agregatu jest najlepsza jakosć.-to pytanie miałoby sens.GDYBY BYŁ JEDYNYM ODSEPAROWANYM ŻRÓDŁEM.

A tak na marginesie temat bardziej na bocznicę , chyba że dla zainteresowanych budową np elektrowni wodnej lub wiatrowej DIY,

O ja pitolę ...

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

z Bogatynia sie zgodze bo sam mam od nich prąd, ale kiedyś znalazłem stary jeszcze z lat 80-tych przewód i pociągnąłem go bezpośrednio z Isle of Grain w UK -dzwiek super. cieply środek , plastyczny bas delikatna nie kłująca góra no jak lampa . za to po tych samych próbach na tym samym przewodzie (żeby nie było przekłamań) nie polecam prądu z Dolnej Saksonii (Unterweser) , maskra poza atomowym wrecz basiorem nic szczególnego aż wręcz powypadały mi włosy.

A ja bym spróbował przetwornika AC-DC-AC. Takim przetwornikiem można by kontrolować jakość prądu. Ciekawe by było zasilanie klocków prądem o przebiegu prostokątnym.

prąd wychodzący z elektrowni musi trzymać pewne parametry i pewnie tak jest,cały syf powstaje podczas przesyłu do odbiorcy. spora część lini energetycznych w naszym kraju pamięta czasy Gierka i sporo mostków,zacisków i łączników jest w złym stanie,dalej mamy stacje energetyczne dziesiątki połączeń śrubowych,łączniki s/n i n/n ,transformatory i rozdzielnice n/n też często nie najwyższych lotów.no i na końcu sieć n/n, jeśli jest to kabel lub sieć izolowana asx(częściej w aglomeracjach) to powiedzmy nie jest żle ale często mamy do czynienia z siecią gołą(tereny wiejskie) setki zacisków prądowych,wikli i innych badziewi(w większości zaśniedziałe aluminium).tak więc klient mieszkający na końcu takiego obwodu liczącego powiedzmy kilkaset metrów może mieć spadki napięć rzędu 20v i więcej,np 1 faza 230v ale druga 215 a trzecia 209(potwierdzone pomiarem) +skoki napięć góra,dół co fajnie widać przy żródłach światła żarowych.dochodzi jeszcze instalacja wewnętrzna ale to także temat rzeka.....jak widzimy czynników wpływających na jakość energii jest setki w większości niezależnych od nas. starczy tego przynudzania pozdrawiam.

Dobry UPS z ładną sinusoidą, duży pakiet akumulatorów, panele słoneczne na dach plus ewentualnie wiatrak i gramy nawet jak prąd wyłączą. Oczywiście taka konstrukcja w dźwięku niczego nie zmieni, ale świadomość "czystego" prądu na pewno da satysfakcję :)

Do wypowiedzi wul71 dodam że prąd również psują odbiorcy czyli Wy. Każdy silnik zwłaszcza przemysłowy wysyła do sieci prąd indukowany, są to śmieci typu harmoniczne które rozłażą się potem po sieci, a ich zasięg jest dość rozległy. Oprócz silników mamy jeszcze zasilacze impulsowe to kolejne źródło śmieci. Sieć zbiera mnóstwo zakłóceń dużej częstotliwości, w końcu to szereg anten odbiorczych.

W związku z tym oraz tym co napisał wcześniej wul71 uważam że nie ma możliwości oceny jakości prądu wytwarzanego w poszczególnych elektrowniach.

panele słoneczne na dach plus ewentualnie wiatrak

Słyszałem, ze taki prąd nadaje się tylko do prostych urządzeń jak np. grzałka. Do elektroniki musi być lepiej uzdatniony. Any comments?

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

prąd

podejdę do tematu z trochę innej strony, aczkolwiek jak najbardziej poważnie; za starym ale jarym cytatem :/trochę zmodernizowanym::)) :

" nie ma brzydkich kobiet tylko prądu czasem brak"

pozdro::))

Słyszałem, ze taki prąd nadaje się tylko do prostych urządzeń jak np. grzałka. Do elektroniki musi być lepiej uzdatniony. Any comments?

Tak, to oczywiste. Do urzadzen bardziej skomplikowanych nalezy stosowac prad wytwarzany w odpowiednio bardziej skomplikowanym procesie. Do na poziomie high-end trzeba juz uzywac reaktorow fuzyjnych. Mozna sobie taki zbudowac samemu (w koncu to dzial diy).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

server unreachable;--

Dokładnie kolego darkfenriz.

Na dwór mózgi przewietrzyć, a nie pierdoły wypisywać, bo już sam niewiem kto pisze poważnie a kto se jaja robi.

Albo wziąźć taryfe prądową dla audiofila a nie dla zwykłego kowalskiego.

Oczywiście mój post nie miał na celu nikogo obrazić :-)

Gość stary bej

(Konto usunięte)

PrzecIeż do gniazdek dociera MIX za sprawą PSE(Polskich Sieci Energetycznych)..Gdzie lokalnie brakuje -to dodają z innych. ,a gdzie nadmiar - pobierają i przekierowują.

A reszta to pier....nie o szopenie.

Prąd z tych źródeł ładuje akumulatory tak więc bezpośrednio z nich prądu się nie bierze.

A nie lepiej zbudować sobie zasilanie na bazie akumulatorów żelowych, bez bawienie się w jakiejs falowniki bo i tak można, po prostu zbudować sobie baterię akumulatorów 72v na przykład żeby mieć +36 i -36 i prosto do wzmacniacza, porządne akumulatory moga wyleiminować słabości stopnia zasilania, niby koszty wysokie ale jak zestawimy to z kosztem kondycjonerów, wyrafinowanych kabli sieciowych wtyków tuningu wzmacniacza.

To zapewne opary paliwa z agregatu. Nie ma co polegac na pradzie z elektrowni bo moze sie okazac chinska podroba miernej jakosci i trzeba sobie go wytwarzac samemu.

@jozwa maryn

Nie czekaj. Zrob sobie sam. Linka podalem wczesniej.

PS

Intereujace, ze ten temat wyladowal na bocznicy, a temat o cewkach nie. Zalozyciel tamtego nie ma zielonego pojecia co sam chce zrobic i wypisuje farmazony tak samo przydatne jak te tutaj. A moze nawet mniej, bo przy tych mozna sie rozerwac chociaz.

server unreachable;--

Zastanawia mnie, że ludzie upatrują przyczyn czegoś czego nie rozumieją w czymś innym czego nie rozumieją.

Tak z gatunku jakie grzechy ludzkiej natury powodują klęski żywiołowe.

Na dźwięk muszą wiec wpływać kondensatory u sąsiada w blenderze, bezpieczniki w elektrowni czy rezystory w najmniej ważnym miejscu zrobione z magmy księżycowej.

Dlaczego nie ma rankingu dywanów do pokoju odsłuchowego? Te akurat mogą zrobić kolosalną różnicę. Albo rankingu ustawienia kolumn w pomieszczeniu? Ranking patyczków do uszu?

Człowiek to jednak religijne stworzenie...

Zalozyciel tamtego tematu nie ma zielonego pojecia co sam chce zrobic i wypisuje farmazony tak samo przydatne jak te tutaj. A moze nawet mniej, bo przy tych mozna sie rozerwac chociaz.

I o to chodziło :)

El sueño de la razón produce monstruos.

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.