Skocz do zawartości
IGNORED

Pliki wysokiej rozdzielczośći - skok jakościowy czy nabijanie w butelkę?

Harrold1986

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem abonament pół roku.

Dziury w dyskografiach. Np. nie ma większości płyt Zappy, brytyjski blues-rock - jedna wielka czarna dziura.

Ale za to rapu, współczesnych sezonowych gwiazdeczek i hip-hopa ile dusza zapragnie

Popaprane tagi. W klasyce nie idzie się ogarnąć aby cokolwiek znaleźć.

Dlatego nie bronię Tidal'a. Za to jako źrófło plików w temacie klasyki wybieram zawsze Deutsche Gram.. Presto Classical i Acoustic Sounds.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Miałem abonament pół roku.

Dziury w dyskografiach. Np. nie ma większości płyt Zappy, brytyjski blues-rock - jedna wielka czarna dziura.

Ale za to rapu, współczesnych sezonowych gwiazdeczek i hip-hopa ile dusza zapragnie

Popaprane tagi. W klasyce nie idzie się ogarnąć aby cokolwiek znaleźć.

Wybacz ale za 40 zł miesięcznie wszyskiego nie dostaniesz. Zgadzam się brakuje trochę muzyki.

Ale Tidal po wykupieniu przez Jay Z ciagle się rozwija. Codziennie przybywa mnóstwo nowych tytułów. Ja odnajduję tam około 70% tego czego szukam. To co mi się najbardziej podoba staram się zdobywać na CD.

Oczywiście pliki które kupuje się za 20$ i więcej są dla biedoty i złodziei.

Sorry ale to nie trzyma się przysłowiowej ani k. ani d.

Pod warunkiem, że się kupuje.

W co osobiście wątpię znając realia miejsca gdzie przyszło mi żyć.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

W co osobiście wątpię znając realia miejsca gdzie przyszło mi żyć.

Nie chcę tu bronić złodziejów muzyki ale ciekawe ile masz płyt CD-R z muzyką :)

Pewnie ani jednej ;)

Jakieś 10 - wszystkie są kopiami z posiadanych płyt analogowych.

Skopiowane do używania w samochodzie.

Aczkolwiek mam na półeczce dwa szpindle czystych Mobile Fidelity Ultradisc CD-R na wypadek gdyby jakaś CD zaczęła niedomagać i trzeba było zrobić kopię.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Jakieś 10 - wszystkie są kopiami z posiadanych płyt analogowych.

Skopiowane do używania w samochodzie.

O!!! Miś żartowniś :)

Zapraszam, sam możesz sprawdzić.

W temacie klasyki wybieram zawsze Deutsche Gram...

Nowe tłoczenia, czy są też jakieś bezpośrednio z mastera z lat 50`tych, 60`tych?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Rozumiem, że rusza cię taki Jay Z albo Beyonce.

Pewnie na Harpiach lepiej smakuje ; )

Rusza mnie Metallica i to jak ,czasami mną rzuca nawet ;-)

EVERSOLO DMP - A8 +++XINDAK PA-M +++HARPIA ACOUSTICS JANTAR 2B

Przecież można plik hi-res przekonwertować do 16/44 i porównać.

Czy to nie będzie lepszy test niż Twój? :)

I tak i nie.

W teorii tak, bo masz możliwość wyboru metody konwersji (pomijam fakt, czy to ma słyszalny wpływ na dźwięk)

Natomiast w metodzie którą zaproponowałem, można dokonywać porównań w locie - zupełnie jakbyś miał przełącznik źródeł :)

Mało tego, metoda którą zaproponowałem powinna - przynajmniej w teorii - mieć największy, negatywny wpływ na dźwięk, a więc łatwo będzie wyłapać ewentualne różnie w jakości dźwięku.

PC jest dobry jako urządzenie uniwersalne. Jednak najlepsze i najwygodniejsze są komputery specjalizowane wbudowane w odtwarzacze sieciowe, streamery i serwery muzyczne.

Są najwygodniejsze - owszem, ale tylko najwygodniejsze :)

Z lepszą jakością dźwięku nie mają nic wspólnego, chociażbyś nie wiem jaką sobie high-end'ową platformę złożył.

No przynajmniej nie cyfrowa sekcja, bo analogową można celowo popsuć, żeby brzmiała jakoś tam - wiadomo.

Nie jestem z saloniku.

Nie jestem audiofilem.

Ale piszesz typowo audiofilskie teorie :)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Nowe tłoczenia, czy są też jakieś bezpośrednio z mastera z lat 50`tych, 60`tych?

Zerknij na ofertę. Ja to co szukałem poza kilkoma pozycjami - znalazłem.

Zapewne nie znajdziesz wszystkiego, ale z czasem to się też zmieni.

W co osobiście wątpię

Kolego nie ładnie tak posądzac innych. No cóż nie zrobię Ci skanu historii zakupów plików dla przykładu z HDTrack's bo to byłoby dziecinne, ale zyjemy w kraju gdzie jest sporo ludzi, którzy cenią muzykę i mają świadomość czym jest uczciwość.

Nie wspomnę, że płyty CD też są masowo kopiowane, idąc Twoim tokiem myślenia - każdy posiadacz CD to złodziej.

Takie generalizowanie i uogólnianie jest niepoważne, a komu jak komu - Tobie to nie przystoi.

To, że jest grupa cwaniaków wiemy wszyscy jednak to nie ma znaczenia dla nich czy kopiują CD, pliki czy jeszcze inne formaty.

Zerknij na ofertę. Ja to co szukałem poza kilkoma pozycjami - znalazłem.

Zapewne nie znajdziesz wszystkiego, ale z czasem to się też zmieni.

Bo kwestia jest tego typu, że te nowe tłoczenia nowych rzeczy DG są niestety tak spierdzielone, że to nie ma nic wspólnego ze starym DG. A jak się trafia coś starego, czyli te lata 50`te, 60`te to jest kurka pierdzielony remaster, który też jest spierdzielony. Ale jak trza popatrzeć, no to popatrzę - ale pewnie wszystko już w "nowej" odsłonie, bo ma być nowocześnie.... - ehhh, ciężkie życie...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Nie wspomnę, że płyty CD też są masowo kopiowane, idąc Twoim tokiem myślenia - każdy posiadacz CD to złodziej.

Ciekawe.

Od wielu, wielu lat nie zetknąłem się w kręgu moich znajomych z kopiowaniem płyt CD na CDR.

Odkąd praktycznie wszystko da się kupić w oryginale nie ma potrzeby kopiowania płyt CD.

Ciekawe.

Od wielu, wielu lat nie zetknąłem się w kręgu moich znajomych z kopiowaniem płyt CD na CDR.

Odkąd praktycznie wszystko da się kupić w oryginale nie ma potrzeby kopiowania płyt CD.

I jak rozumiem to daje Ci prawo do stwierdzenia, że piractwo nie obejmuje formatu CD…

Piractwo to pewien styl myślenia, taka choroba. I nie skupia się jedynie na wyborze plików czy płyt.

Ludzie dla których nielegalne ściąganie jest z zasady "fajne" nie przywiązują zazwyczaj uwagi do tego co ściągają, byle się ściągało.

W Katowicach był pewien koleś którego Policja namierzyła bo ściągał na 3 kompy. Okazało się, że nawet nie słuchał i nie oglądał tego co ściągał, ściągał bo jedynym celem było ściąganie wszystkiego co się da ściągnąć.

Zgromadził kilkaset tysięcy plików bez celu za które musiał zapłacić wysoką karę.

Okazało się, że miał nawet obrazy starszego systemu Win w jakiś egzotycznych językach.

To taka choroba.

I by nie było. Sam czasem wybranym ludziom udostępniam swoją bibliotekę plików. Nie jest to duża grupa ludzi, mógłbym ich policzyć na palcach jednej ręki i do tego chyba ręki stolarza ;)

Bo wiem, że te osoby szanują muzykę i szanują pracę muzyków, i jak posłuchają płyty którą im się spodoba - bezwzględnie kupią CD lub album w plikach.

Ciekawe.

Dokładnie - Rochu, my w innym chyba Kraju żyjemy :D

I jak rozumiem to daje (...)

Nie wiem czemu służyć ma to ple ple.

Ale rozumiem, że czasami człowiek musi sobie popisać.

Nawet nie na temat.

Natomiast w metodzie którą zaproponowałem, można dokonywać porównań w locie

Niestety nie potrafię w JRiver zmienić w locie downsamplingu.

Może ktoś podpowie jak to się robi. Myślę jednak, że to niemożliwe.

Przez mikser windowsa nie będę tego robić, bo sorry...nie chce mi się tego sprawdzać.

Tym bardziej, że kiedyś robiłem taki eksperyment z tym samym utworem w 24/192 i 16/44, słuchając krótkiego fragmentu i długiego.

Przy krótkim - różnica była słyszalna, ale trzeba było się odpowiednio skoncentrować na detalach, żeby dokładnie wiedzieć co brzmi lepiej w hi-res.

Natomiast słuchając już bez koncentracji dłuższego fragmentu, po prostu wyczuwam ogólnie lepsze brzmienie w hi-res, ale nie potrafię

powiedzieć na czym ta "lepszość" polega. Po prostu słyszę i już. ;-)

Lechu i inni sceptycy zaraz znów uaktywnią się, jak sądzę. ;-)

Nie wiem czemu służyć ma to ple ple.

Ale rozumiem, że czasami człowiek musi sobie popisać.

Nawet nie na temat.

Masz rację, szczególnie jak czyta się Twoje ple ple ple.

Temat o plikach wysokiej rozdzielczości z zapytaniem czy to skok jakościowy, a Ty pierniczysz kolejny post o piractwie.

Co ma wspólnego piractwo z odpowiedzią na zadane pytanie o jakość plików HiRes…chyba tylko ple, ple, ple.

Ale rozumiem, człowiek musi sobie czasem popisać.

Ale byś zrozumiał moją wypowiedz, bo jaśniej się nie da. Zanim pojawiły się w sieci pliki HiRes piractwo obejmowało muzykę, którego źródłem były płyty CD.

I do dziś głównym źródłem piractwa są płyty CD.

A to, że Ty uważasz jakoby wszyscy ci, co uzywają muzyke w plikach są złodziejami…no cóż, jest spora grupa obrońców teorii o tym, że kosmici żyją wśród nas.

Lubujesz się w CD? I masz do tego prawo. Mnie taniość wybacz nie interesuje, nie pochylam się nad koszami w marketach z przeceną płyt i nie szukam płyt na kilogramy.

Wolę zapłacić kartą za wybrane pozycje i jednym kliknięciem pobrac je na swój serwer.

Nie rozumiesz, nie akceptujesz, chcesz inaczej? Masz prawo, tylko nie zaglądaj innym w ich sumienie i nie osądzaj wg. własnych chorych ocen świata.

Jeśli kogoś stać na kabel głośnikowy za kilka tysięcy za metr to nie musi kraść muzyki. A jak kradnie pomimo faktu, że kupuje takie kable to tylko świadczy to o tej osobie. Nie mnie i nie Tobie jest oceniać wszystkich innych.

A ciągłe powtarzanie , że pliki używają złodzieje jest obrazą tego miejsca. To tak, jakbyś wszedł do towarzystwa i ciągle dawał wszystkim do zrozumienia, że wszyscy to złodzieje, tylko nie Ty.

Sorry, nie jesteś jedyny "święty", z plików korzysta się wygodnie, przyjemnie i nie trzeba ich krasc.

A teraz warto wrócić do sedna sprawy - czy pliki wysokiej rozdzielczości to skok jakości w stosunku do dotychczasowych formatów.

I na tak postawione pytanie nie znajdziemy jednoznacznej odpowiedzi. Bo z jednej strony mamy skopane realizacje, a te obejmują też "cudowne CD", z drugiej mamy często słabe odtwarzacze plików.

Jednak jest to dobry kierunke, który ma szanse zmienić rynek audio i dystrybucji muzyki.

Bez względu na to jak stare pierdy nie będą dąsać się i udowadniać, że tylko CD ma sens.

Co żeście się tak napięli z tym złodziejstwem, największymi złodziejami to Państwa i podatki

-wykonawca weźmie gaże zapłaci podatek

-studio zapłaci podatek

-produkcja krążka i pudelka,podatek

-wytwórnia, podatek

-hurtownia podatek

-sklep podatek

sprowadzenie z Japonii

-----cło, podatek i inne złodzieje pewnie z +45%

każdy wymieniony po dwa podatki (dochodowy i od działalności)

każdy kto ma firmę to powinien wiedzieć najlepiej kto jest złodziejem

po całej serii opłat od firny + prywatnych i podatku od zarobku przy mojej klasie podatkowej 12% to co mi zostanie w firmie z mojej ciężkiej pracy opodatkowują dochodowym około 35 % i od firmy około 30 %

Powinien być jeden podatek liniowy i niech się od nas odpie...., niech dadzą nam żyć,

Audio z komputera zwalnia audiofila z przykrej konieczności kupowania płyt.

Dobrze wiesz, że nie o to chodzi.

Gdyby płyty CD zapewniały podobną jakość ja hi-res pliki,

to większość z nas pozostałaby z nimi.

Ty masz opinię, że płyta CD brzmi lepiej, więc uszanuj zdanie tych, którzy słyszą więcej. ;-)

Dobrze wiesz, że nie o to chodzi.

Gdyby płyty CD zapewniały podobną jakość ja hi-res pliki,

to większość z nas pozostałaby z nimi.

Ty masz opinię, że płyta CD brzmi lepiej, więc uszanuj zdanie tych, którzy słyszą więcej. ;-)

Taka sama gadka toczyła się na spotkaniach audio w drugiej połowie lat 80.

Wszelkiej maści stare pryki na siłę udowadniali, że dobrej "szpuli" i dobrej "czarnuli" nigdy nie zastąpi żadna cyfryzacja i nie ma szans na to, by zdroworozsądkowy audiofil przesiadł sie na to cyfrowe gówno.

Jak się skończyło? Historia kołem się toczy.

p.s.

Właśnie "ukradłem" z HDTrack's

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety w koszu z tanimi CD tego nie znajdziesz.

Ukryta Zawartość

podaje screen jak można najszybciej posłuchać różnych rozdzielczości

na screenie pokazane ustawienie dla głośników a najlepiej zrobić tak samo tylko dla słuchawek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

podaje screen jak można najszybciej posłuchać różnych rozdzielczości

na screenie pokazane ustawienie dla głośników a najlepiej zrobić tak samo tylko dla słuchawek

Ukryta Zawartość

Generalnie to powinno odbywać się odtwarzanie plików na zasadzie bit perfect, nie ręcznym ustawianiem własnych preferencji.

Bo jaki sens zmieniać parametry na wyższe skoro materiał ma niższe?

Ukryta Zawartość

Generalnie to powinno odbywać się odtwarzanie plików na zasadzie bit perfect, nie ręcznym ustawianiem własnych preferencji.

Bo jaki sens zmieniać parametry na wyższe skoro materiał ma niższe?

Zgadza się, to tylko do testu,

w tym przypadku proces wykonuje karta dźwiękowa a najlepiej gdy plik jest podany do DAC-a który rozkoduje i hardware-wo przetworzy plik.

to tylko moje zadnie :-)

Bo Ty i Twoi znajomi to ten lepszy sort. ;-)

największymi złodziejami to Państwa i podatki

Otóż to.

Złodzieje plików w necie to tak naprawdę nie złodzieje, tylko korzystający z udogodnienia

i możliwości ich ściągania. Złodziejami też nie można nazwać tych, którzy kupią oryginał,

skopiują i wstawią do internetu.

Jednak udostępnianie jest karalne, a ściąganie na własne potrzeby od tych udostępniających - nie.

Prawda Rochu? Ty chyba na tych przepisach znasz się najlepiej. ;-)

Powinien być jeden podatek liniowy i niech się od nas odpie...., niech dadzą nam żyć,

Gwoli ścisłości podatek liniowy też nie jest sprawiedliwy. W sklepie nikt nie uzależnia ceny towarów od wysokości zarobków (chyba, że jest to handel obwoźny a la bazodrut). Cena usługi, zwanej umownie państwem też powinna być taka sama dla każdego. Więc sprawiedliwa forma opodatkowania powinna ograniczać się do podatku pogłównego.

p.s.

Właśnie "ukradłem" z HDTrack's

Ukryta Zawartość

Niestety w koszu z tanimi CD tego nie znajdziesz.

i chwała Panu

Ukryta Zawartość

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Jednak udostępnianie jest karalne, a ściąganie na własne potrzeby od tych udostępniających - nie.

Niestety jest to zależne od prawnika interpretującego stosowne przepisy. Prawo, jak wszystkim wiadomo jest dziedziną ścisłą ;)

A wszystkiemu jest winne ułomne prawo autorskie, na którym, pod płaszczykiem ochrony własności intelektualnej żerują różne cwaniaczki, a prawdziwi twórcy musza się zadowolić resztkami ze stołu różnych organizacji i kancelarii. W USA istnieją np. firmy zajmujące się handlem patentami. Kupują patent a następnie szantażują wybraną ofiarę przy pomocy groźby sprzedania patentu konkurencji.

i chwała Panu

Znawca dobrego wokalu? Patrz pan, marnuje się na Forum a mógłby za recenzenta i krytyka pracować.

Nie napłodzisz postów przez całe zycie na tym Forum ile sprzeda się na całym świecie tylko jeden album Susan. Więc z tym "chwalcie pana" (cokolwiek ten bzdurny tekst znaczy) bym nie przesadzał.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.