Skocz do zawartości
IGNORED

Test ABX (ślepy test) na AUDIO SHOW 2012

corner

Test ABX (ślepy test) na AUDIO SHOW 2012  

64 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy chcesz raz na zawsze przekonać się, czy kable sieciowe (i nie tylko) grają ?

Rekomendowane odpowiedzi

Który z nich to bum a który to trójwymiarowy?

Nie wiem , trudno wyczuć tacy podobni.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Nie rozumiem, bajkopisarze maja szansę udowodnić swoją wiedzę, inicjatywa może odniosłaby sukces, znawcy pokazaliby na co ich stać, szczekacze przestaliby dogryzać - istna utopia i kultura na forum. Ale nie, nagle guru tracą moc wychodząc z domu i są głusi (aluzja do kryptonitu i supermana), tylko w czterech kątach potrafią pisać wielostronicowe referaty o gniazdku, listwie i sieciówkach. Przecież z niektórych recenzji cały internet wali, mają okazję i co:

9eabd2eda33307039f56e3bd27600ad1.jpg

Który z nich to bum a który to trójwymiarowy?

Sądząc po fryzurach, to raczej Ty rozmawiasz z discomaniaciem71.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Testy ABX nie są dobrą metodą oceny wrażeń zmysłowych typu słyszenie , widzenie, węch. Wynik testu jest w tym wypadku jasny przed jego przeprowadzeniem. Testy ABX mogą stanowić dopełnienie innych testów sprzętu hifi tzn. testów opisowych ślepych itd. i to występuje i szeroko jest stosowane. Statystyczne 'słyszenie' czy 'niesłyszenie' różnic w ABX nie jest dowodem na istnieje realnych zmian między urządzeniami , kablami itd. gdyż sam test jest nieskuteczny, zbyt zgrubny i biorąc pod uwagę fizjologię słuchu, psychoakustykę jest nie do przejścia. Ogłaszam więc wyniki testu ABX : różnic nie ma ! nie ma różnic w tym jednym , wybranym teście , co nie znaczy , ze różnice nie występują. Brak różnic w testach ABX posłużył rozpragowaniu mp3 i od czasu wprowadzenia mp3 testy ABX w ocenie 'jakości' urządzeń odtwarzających dźwięk przeżywaja renesans. Było tysiąc razy na forum i wraca jak bumerang.....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Temat o słyszalności kabli nie poparty żadnymi dowodami, oprócz własnego widzi misie, czy "bo redaktor tak napisał"...
W drugim Twoim wątku pisałeś, że eksperci oficjalnie potwierdzili, że różnic między kablami nie ma. Poprosiłem Cię o podanie nazwisk ekspertów i odnośnika do badań z których takie wnioski wyciągnęli. Jedyne co dostałem to link do gazetowego/internetowego artykułu o ślepym teście sieciówek. To jak to jest? Jak redaktor słyszy to przekupiony, a jak nie słyszy to rzetelny? Stosujesz argumenty, które z góry negujesz u drugiej strony. W dodatku chyba nie doczytałeś do końca testu, który mi sam podesłałeś, bo nikt tam nie napisał, że różnic między sieciówkami nie ma.
Testy ABX nie są dobrą metodą oceny wrażeń zmysłowych typu słyszenie , widzenie, węch. Wynik testu jest w tym wypadku jasny przed jego przeprowadzeniem. Testy ABX mogą stanowić dopełnienie innych testów sprzętu hifi tzn. testów opisowych ślepych itd. i to występuje i szeroko jest stosowane. Statystyczne 'słyszenie' czy 'niesłyszenie' różnic w ABX nie jest dowodem na istnieje realnych zmian między urządzeniami , kablami itd. gdyż sam test jest nieskuteczny, zbyt zgrubny i biorąc pod uwagę fizjologię słuchu, psychoakustykę jest nie do przejścia. Ogłaszam więc wyniki testu ABX : różnic nie ma ! nie ma różnic w tym jednym , wybranym teście , co nie znaczy , ze różnice nie występują. Brak różnic w testach ABX posłużył rozpragowaniu mp3 i od czasu wprowadzenia mp3 testy ABX w ocenie 'jakości' urządzeń odtwarzających dźwięk przeżywaja renesans. Było tysiąc razy na forum i wraca jak bumerang.....

Ukryta Zawartość

Taką właśnie konkluzję na temat testów abx wysnuli redaktorzy w artykule, który kolega corner uważa za ostateczny dowód na brak różnic między kablami.

Ukryta Zawartość

I temat na bocznicy, kto tam będzie dyskutował, o zgrozo coś udowadniał, BRANŻA mówi słychać i koniec dyskusji!!!, Nie zadawać tyle pytań, tylko marsz do sklepu po kabelek.

Temat o słyszalności kabli nie poparty żadnymi dowodami, oprócz własnego widzi misie, czy "bo redaktor tak napisał" może być dostępny dla wszystkich, ale niesłyszący są źli - pytają o jakieś testy, oj niedobrzy, wynocha z publicznego ;) Co zrobić, Business to Business

No w końcu to forum audio wiec nie dziwne ze gromadzi głownie jego zwolenników jak i branżystów. Jak widać przyciąga też innych ale jakiś w tym urok też jest. A już na pewno jest wesoło.

Jakiś facet stworzył nawet lakoniczną stronę poświęconą kablo mafijnemu spiskowi wszech czasów na skalę światową. Możesz tam zajrzeć z pewnością znajdziesz tam zwolenników teorii wszelakich. Jak ktoś kto się z audio lubi ma dobrego druta to się z niego cieszy i niewiele można tu zmienić. Natomiast spore grono nie ma a że wydaje im się ...... to i piszą. Jest również grupa mało salonowa wyrażająca swe opinie kilkoma "k**wami" etc. Niebywała frajdą byłoby z pewnością zorganizowanie takich testów właśnie w grupie szeroko pojętych sceptyków. Wszyscy byli by we własnym sosie. Tymczasem jeżeli dobrze kojarzę to forum dla lubiących kable, wzmacniacze, i inne pizdrały grające. Grupy sceptyków lgną tu jak muchy a wystarczyłoby założyć antyaudioforum.pl. nie wiem co jeszcze w tym dziwnego. Twój wpis jest tendencyjnie świadomy.. Poza tym (tylko się nie obraź) jesteś niecierpliwy. Twój post bije manifestem. masz do niego prawo ale wygląda to dziwnie. Redaktorzy, Branża.. Zapytam Cie lepszy "dobry złodziej czy zły dobrodziej"? Kazdy zdrowy człowiek i tak zachowa dystans miedzy zakłamaniem , marketingiem czy Twoim jakże ekspresyjnie reprezentowanym stanowiskiem. Twój wpis jest nakoksowany, szybki , pobieżny i nic nie wnoszący. podobnie jak poezje redaktorów. Tyle ze to forum...audio jednak jest. Dlatego (nie obraź się dwa) wole branżowego dobrego "złodzieja" jak Ciebie "złego" dobrodzieja. A tak na 100% już to wolę samodzielnie decydować o sobie. Byli u mnie ostatnio Świadkowie Jehowy. Podobnie szybcy lecz stonowani. Pojmujesz? Akurat korzystałem z dobrodziejstwa L4. Wpuściłem chociaż uprzedzałem ze to daremne znoje będą. Zgodzili się. Ugościłem soczkiem i świeżym Ciastem. Facet zaczął recytować biblie. Ok. Zaproponowałem układ. Oni mnie (mieli przewagę liczebną) dziesięć minut nawracają ja ich 10 minut umuzykalniam. Wytrzymali 30 minut Sepultury ciast zjedli, broszurę zostawili i kulturalnie się pożegnali. Ale było w tym coś magicznego. Nie można im odmówić (bynajmniej tym moim) kultury i obycia. Gdyby strzeli mi teksty ze MOJA wiara jest bee a inna ok i robili by to w Twoim stylu nie zjedli by Ciasta. A tak ja się nie nawróciłem Oni Też się chyba nie wzbogacili muzycznie i każdy ma co (miło) wspominać. Zwolnij. Wielbiciele i wyznawcy same do Ciebie przyjdą.

To jest bocznica nr 2. Pierwszą bocznicą jest zakładka hi-end - oaza absurdu i głupoty.

Oczywiście płynące obustronnie

"gdy brniesz za szybko postrzegasz tylko cel lecz tracisz cały widok" "czym dłużej tkwisz wśród głupców tym szybciej nim się stajesz."

.............niesłyszący są źli......................

Dane procentowe są rzeczywiście zatrważające. Społeczeństwo głuchnie. Starzy niesłyszący nie są źli bo już im się nie chce za to w pewnym wieku są stetryczali i zgryźliwi ale takie koleje losu. Młodzi też nie są chociaż słuch zostawili w odtwarzaczach mp3,,,o tam leży gdzieś w tramwaju. Bywają jednak i tacy (poniżej 1% strasznie meczący brzęczeniem komuś nad głową.

Skoro niedosłyszą to Jakie to ślepe testy będą. No chyba ze głuchym jeszcze oczy wkolesz ale to już będzie Młonty Pytłon. Taki nie nasz humor. Ludzie do tego nie dorośli.

.

Czyli zajmujesz stanowisko niesłyszących w udowodnieniu niesłyszenia słyszącym?.

Zacznij pisać fraszki , zobacz jaka frajda

" Ślepokrzyżowiec"

Czy komar wzleciał, czy Krowa ryczy

Ślepotestowiec tego nie słyszy

Kable wzmacniacze wszelkie kolumny

Brzmią niczym wieko... od starej trumny

Słyszy nie słyszy ślepo testuje

Cały swój zapał w to angażuje

Majstruje puszki i przełączniki

to na hebelek to przełączniki

Lecz cóż to wszystko mili spytacie

Przecież Wy wszyscy słuch własny...macie.?

Jak Kot dojdzie do siebie to poproszę ją żeby napisała dla równowagi manifest niesłyszących do prawa pozbawienia słyszenia słyszących.

Dla wszystkich ślepo testujących słysząco niesłyszących ..oczywiście

Rozbudziła się bestia. I czyta.... pa-3y i się pyta.. Ale osso chodzi?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak marysia wygra test za 1499 to kupi sobie kabelek za 9,99 i zostanie marysi 999 .za te 999 marysia kupi sobie klimatyzator na glowe i marysia w koncu przestanie pisac kocopaly ze kabelek za 99999 jest lepsy niz za 9,99.za pozostale 499 marysia kupi sibie pietruszke do zagryzania zlosci ze kupila kabelek za 99999.

za przykladem marysi takowe climatyzatoryna glowe za 999 zakupiom roszki,climaxy,kwadraciki i rondle.A pietruszke za 2,99 ja im dam za darmo.

z trzeciej strony usmialem sie za 3999 jak sie dowiedzialem ze siedzial facet za 299 na audio i czekał.Trzeba mu bylo dac 499 i wyslac do domu bo temat juz dawno jest sprawdzony za....darmo.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Sądząc po fryzurach, to raczej Ty rozmawiasz z discomaniaciem71.

Obawiam się że jestem jakieś 30cm wyższy od rocha, co nie oznacza że rochu jest niski ;-)

No co tam panowie, zmiękła pała? Chłopaki z audiovoodoo czekają, aż im ktoś udowodni, że słyszy sieciówki. Twarda waluta czeka. Z tego, co pamiętam, to kładziecie na stół 1k zł, wyjmujecie 10k. Godzinka roboty plus dojazd do wawy.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Mówcie co chcecie, ale testy ABX to takie samo audiovodoo jak każde inne.

Pamiętacie jak trójwymiarowemu wymiękła rura gdy Elberoth zaproponował mu zakład o prawdziwą kasę?

Chłopina wił się jak piskorz, pomimo tego że Elb chciał mu zafundować nawet samolot do Warszawy aby tylko trójwymiarowy przyjechał i poddał się testom.

No i oczywiście zakończyło się na niczym, bo pawełek skapitulował.

Mówcie co chcecie, ale testy ABX to takie samo audiovodoo jak każde inne.

Pamiętacie jak trójwymiarowemu wymiękła rura gdy Elberoth zaproponował mu zakład o prawdziwą kasę?

Chłopina wił się jak piskorz, pomimo tego że Elb chciał mu zafundować nawet samolot do Warszawy aby tylko trójwymiarowy przyjechał i poddał się testom.

No i oczywiście zakończyło się na niczym, bo pawełek skapitulował.

Jeśli mnie pamięć nie myli (a nie chce mi się szukać),sam także proponowałem jakąś kwotę,by człowiek zwany XYZetem,mógł w komfortowych warunkach przybyć do stolicy na ten "mecz" :).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Kolejną kablarską napierdalanke uważam za oficjalnie otwartą

Speszmy się kochać klony xyz tak szybko odchodzą :D

Popcorn proszę

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Gość rochu

(Konto usunięte)

Mój drogi, prędkość edytowania przez Ciebie wpisów jest zaiste wielka, gdy odpowiadałem, nie było części o Elbie, tak więc mój wpis odnosi się jedynie do pierwszego zdania.

Moja szybkość edytowania nie jest tak wielka jak szybkość pojawiania się punkcików koło twoich wypowiedzi - tuż po ich opublikowaniu.

Niech zgadnę - żona, a może kolega z za biurka, a może sklonowana osobowość?

Jeśli o Elba chodzi, (...)

Nie odwracaj kota ogonem.

Sprawa była publiczna i nikt z niej się nie wycofywał.

O ile pamiętam zaoferowałem także swoje pięć tysiaków dla xyz-ta w razie jego wygranej.

Wyniki testów ABX nie mają żadnego sensu ponieważ dokonywane są w stresujących warunkach i w dodatku od razu z tezą , w celu udowodnienia że nie słychać, a wiadomo że odsłuch jest wymagającą czynnośćią angażującą zmysły w niesamowitym stopniu coś jak polowanie za czasów jaskiniowych.

A czy jak ktoś przeprowadzi test ABX, w którym w ogóle niczego nie usłyszy, to to będzie dowód na to, że jest głuchy, czy na to, że nie było prądu?

bum. Nie myślałeś żeby porzucić wszystko związane z audio. przecież Ciebie to dręczy zamiast sprawiać przyjemność. Sam czasem miewam przesyt. Nic tak dobrze nie robi jak 2 mc abstynencji. po takim czasie to człowiek jak się dorwie to z radości sieciówki po bolcach całuje a płyty aż furczą od zdejmowania z pólek.

Nie myślałeś żeby porzucić wszystko związane z audio. przecież Ciebie to dręczy zamiast sprawiać przyjemność.

Osłabiłby religię,a rzesza wiernych zwątpiłaby w Pana.Zadaniem pasterza pilnować owieczek.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Religią jest wiara w kable.

Uczucie przesytu jest właściwe dla nieustannych testerów. Gdybym, podobnie jak całe rzesze sekciarzy kablowych, słuchał w kółko jednej, lub co najwyżej kilku płyt, też byłbym nerwowy i usiłowałbym zdyskredytować wszelkie próby pokazania bezsensu kablowego. Poczucie straconego czasu, zużytego bezsensownie na testy kabli mogłoby mi poważnie zaszkodzić. Na szczęście wyrosłem już z tego etapu dosyć dawno. Czego i innym życzę.

A tak w kółko przekonujesz ich do czegoś przeciwnego.

Nie jesteś zmęczony, sfrustrowany, nie czujesz przesytu?

Na mój gust jesteś tak samo opętany jak kablarze, goście od złotych gniazdek i temu podobni.

O ile nie bardziej.

• Redaktorzy

To jest bocznica nr 2. Pierwszą bocznicą jest zakładka hi-end - oaza absurdu i głupoty.

Można wiedzieć, co to ma znaczyć? Czy jest to obelga pod adresem forumowiczów piszących w zakładce hi-end, czy tez pod adresem całego forum, które taką zakładkę utrzymuje? Kolega informuje moderację o swojej prawomyślności i kulturze, a jednocześnie puszcza publicznie takie zbuki, a potem się dziwi, ze mu status ostrzeżeń rośnie?

Religią jest wiara w kable.

Uczucie przesytu jest właściwe dla nieustannych testerów. Gdybym, podobnie jak całe rzesze sekciarzy kablowych, słuchał w kółko jednej, lub co najwyżej kilku płyt, też byłbym nerwowy i usiłowałbym zdyskredytować wszelkie próby pokazania bezsensu kablowego. Poczucie straconego czasu, zużytego bezsensownie na testy kabli mogłoby mi poważnie zaszkodzić. Na szczęście wyrosłem już z tego etapu dosyć dawno. Czego i innym życzę.

Raczej nie jestem sekciarzem kablowym,mimo,że posiadam okablowanie z tych droższych,uważam jednak,że kable,i to wszystkie,mają wpływ na brzmienie,nie zawsze KOLOSALNE jak niektórzy uważają,ale MAJĄ,i są rozróżnialne.

Co do posiadania kilku płyt i tej nerwowości,o której piszesz,to jedyna nerwowość jaka tu się udziela,to jest Twoja,gdy ktoś pyta o Twój system,i doświadczenia z odsłuchów urządzeń,i ich porównań.

Zamieszczam zdjęcie swojej "nirvany",ale nie po,by się chwalić,lecz po to,by Tobie podobni uzmysłowili sobie,że dla ludzi posiadająch "drogi" sprzęt dalej najważniejsza jest muzyka :).

P.S.

W dalszym ciągu czekam natomiast na zdjęcie Twojego systemu,bo jak widzę,kaktus ni cholery nie chce rosnąć :).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>bum1234

Zapraszam cię na przyjacielską wizytę do mnie do Łodzi. Pokaże ci, że są różnice w kablach i nauczę na co zwracać uwagę w czasie odsłuchu. Myślę, że tak jak większość, chciałbyś się czegoś nauczyć i dowiedzieć dzięki temu forum o zagadnieniach audio, no bo przecież również po to tu jesteśmy. Jeżeli usłyszysz to co ci zademonstruje, będzie mniej słownych potyczek a inni być może zrobią to samo.

Możesz też zabrać kogoś ze sobą.

Co ty na to?

Dziękuję za zaproszenie. Siedzę juz w tym od dość dawna i demonstracje sa zbędne. Też kiedyś "słyszałem" brzmienie kabli, ale z tego wyrosłem. Nie tylko ja zresztą.

Co do zdjęć, to jak juz napisałem nie bedę spełniał czyichś życzeń, bo niby z jakiej racji.

Nie masz jaj.

I tyle!

P.S.

Podaj przykłady kolegów,którzy wyrośli ze "słyszenia" kabli.

Opisz bliżej co znaczy "słyszałem" w cudzysłowie. Nie wiem jak należy to znaczenie traktować. Czy mam rozumieć, że kiedyś faktycznie słyszałeś różnice między kablami?

Eksperymenty nie mają tu chyba nic do rzeczy. Pytanie jest takie, czy to zasługa twoich uszu czy jakiejś ubocznej sugestii? Bo kable, jak napisałeś wyżej "słyszałeś".

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.