Skocz do zawartości
IGNORED

Excel's Audio Nirvana - tylko winyl !

excel

Rekomendowane odpowiedzi

Radmruś, jak współżycie z Beogramem?

Dziś położyłem bardzo grubego maxi singla i skubany miał problem z odczytaniem początku płyty. Traktował ją jako normalny duży. Pierwszy raz widzę takiego grubasa...

Ale ogólnie chodzi bez zarzutu + wygodna obsługa i kompatybilność z najstarszymi radmorami sprawia że zostaje na swoim miejscu ;)

Oprócz tego w pogotowiu jest jeszcze polski Daniel z oryginalną wkładką AT12XE , Audio Technica Japan ;)

- ja też mam w zapasie drugi gramofon - oczywiście Universum :) - jest to spowodowane tym, że nie wyobrażam sobie sytuacji żebym nie miał na czym odpalić winyla - gram prawie codziennie nieraz kilka godzin i nie jest to czas stracony wręcz przeciwnie :) - ostatnio mój dvd przestał czytać - jakoś mnie to specjalnie nie zmartwiło - przyniosę drugi z pokoju albo kupię coś za stówę - dvd się przydaje bo nieraz trzeba coś obejrzeć - np. mam Stirlitza, Świętego i Kabaret Starszych Panów - poza tym gdy mi się nieraz wydaje, że winyl nie gra tak jak powinien, to puszczam na chwilę płytę cd i wszystko wraca do normy :) pzdr.

excelvinyl winylmania blog szukaj

jak się ma igła przy takim częstym użytkowaniu ?

pewnie wymieniasz co pół roku :)

- mam kilka mf-ek zawsze gotowych do użycia, w tym jedną całkiem dziewiczą - zauważyłem pewne subtelne różnice w brzmieniu między nimi dlatego gram na tej ulubionej - faktycznie co kilka miesięcy ale chyba więcej jak pól roku igłę trzeba wymienić - opieram się na słuchu - coś mi zaczyna nie pasować w dźwięku, banany jakby coraz rzadsze :( wtedy jak nie pomaga gąbka to zmieniam igłę - akurat używam takiej wkładki, że nie jest to finansowo stresujące :)...

- label mi się zabarwił po myciu, a płyta gra bardzo ładnie :) widocznie ta farba z czerwonych labeli Muzy nie zaszkodziła - a może pomogła :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Excel wprost dla ciebie nowe dvd:

Ukryta Zawartość

- frywolny, dzięki za linka - wybacz, ze nie skorzystam bo i tak się nie nawrócę na cd, nawet gdyby tam w cenie było jeszcze jedno zero - płyta cd po prostu kaleczy nasze uszy o czym przekonujemy się porównując z gramofomnem - a kolega sty 30, niewatpliwy audiofilski autorytet twierdzi, że nie bardzo widzi, tzn słyszy różnicę między sadc a zwykłym cd. pzdr.

Ukryta Zawartość

- płyta cd po prostu kaleczy nasze uszy o czym przekonujemy się porównując z gramofomnem -.

Ty już o sobie w liczbie mnogiej?

Jak zaczniesz w trzeciej osobie, to dzwoń do specjalisty.

Ale obraz jaki byście mieli ostry.

- tak, ale mamy już blue raya w dużym pokoju a u nas jest telewizor stary - chcemy go wymienić ale nie wiemy jak to zrobić bo on ma 50 kg a my niewiele więcej, więc na razie słuchamy z przyjemnością winyla i zaglądamy w międzyczasie na forum - pozdrawiamy...

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br /> tak, ale mamy już blue raya w dużym pokoju a u nas jest telewizor stary - chcemy go wymienić ale nie wiemy jak to zrobić bo on ma 50 kg a my niewiele więcej,<br />

Excelu jak byś miał problem wypożyczę tomahawk,będzie wam lżej.

<br />Radziecka Czajka czy Temp? <br />

Miałem Tempa,to był wizor :))

Excelu jak byś miał problem wypożyczę tomahawk,będzie wam lżej.

- propozycja jest kusząca i zastanowimy się nad tym :) - wiedziałem rydzu, że na Was zawsze można liczyć...

a u nas jest telewizor stary - chcemy go wymienić ale nie wiemy jak to zrobić bo on ma 50 kg a my niewiele więcej,

Nie śmiejcie się, ja posiadam jednego z ostatnich CRT Philipsa i ta franca waży 53kg. Ale jakość obrazu, a szczególnie poziomu głębokiej czerni i kontrastu bije na łeb moją 42inch Toshibę full HD którą mam w GB. Programy HD z C+ Philips odtwarza wybornie, no fakt posiada funkcje cyfrowe mimo kineskopu:-)

W.

To ciekawe co piszecie.

Moje wrazenia są nieco inne choć nie twierdzę źe wy nie macie swoich racji.

Zawsze byłym fanem Trinitronów Sony.

Przerobiłem ich przez lata kilka od 25 aż do 34 cali.

Ten 34 to był największy i najlepszy technicznie jaki miałem.

Do dziś chodzi u znajomych.

Zawsze uważałem że obraz był lepszy od wczesnych plazm i LCD.

Ale ostatnio widziałem jaka przepaść dzieli nowe LED TV czy nowe plazmy od tego

Sony.

Po prostu stopniowo przyzwyczajamy oko do oraz lepszego obrazu i dopiero gdy porównamy z

takim Sony mającym 15 lat widać jaki on jest słabiutki przy dziesiejszych TV.

płyta cd po prostu kaleczy nasze uszy

Excel uważam, że "zabijasz" muzykę takim postępowaniem.

Co robisz, gdy czegoś nie ma na winylu ? Ściągasz z neta, czy nie słuchasz w ogóle ?

Ja dziś, 1szy raz od 9 miesięcy kupiłem cd, dla muzyki, i jakoś piorun z niebios mnie nie poraził, ucho mi nie zgniło, a wręcz przeciwnie, ciesze się, że kupiłem dobrą płytkę bardzo dobrego polskiego zespołu jazzowego, którego inaczej bym nie usłyszał.

ps. jeśli podobne tematy były już poruszane, przepraszam za offtopa, widocznie ich nie doczytałem.

Jak poczytasz wcześniej to zrozumiesz że Excel nawet nie miał nigdy dobrych wydań płyt CD.

Gdy płyty były po 50-60 pln to on kupował w marketach te śmieci które w kosztach leżały po 5 pln czy 8 pln

sądząc że to jest to samo co wydania EMI, CBS, Warner, Polygram itd.

A że słucha głównie muzyki z lat 60-70 to w tych koszach zawsze leżało dużo śmieciowych krążków różnych

Paul Anka, Shadows, Elvis, Brenda Lee, Rolling Stones itd.

Gdyby kolega Excel posłuchał u kogoś dobrych wydań płyt CD na dobrym odtwarzaczu CD a nie na odtwarzaczu DVD za 50$ jakiego

czasem używa to być może zrozumiałby głupoty jakie wypisuje.

Ale ja już mu nie tłumaczę bo szkoda mojego czasu a on i tak tego nie zrozumie.

A co do kaleczenia słuchu to też powinien się powstrzymać od uwag, zważywszy, że jego ustawienia gramofonu wzbudzają uśmiech i politowanie u znawców tematu vinyla a wzmacniacz ma powykręcany na maxa gałkami od basu i sporanu!!

To kto to ma skaleczony słuch? Może mówił o sobie?

sly30 nie to miałem do końca na myśli. Nie będę polemizował z Excelem w tym temacie, takie jest jego zdanie, i ma do niego pełne prawo. Mogę się z nim nie zgadzać, ale je uszanuje, tym bardziej, że temat wątku wszystkim jasno mówi co tu się dzieje.

Sam jestem fanem winyla, i tak, uważam, że cd mu do pięt nie dorasta. Wszystko przemawia za winylem, od barwy dźwięku, po okładkę, nawet zapach ( też wąchacie te stare cuda ? ) i jak mam wybór zawsze wybiorę LP,nawet jeśli jest droższe, ale czasami zostaje cd albo mp3 ściągnięte z neta, a to już dla mnie dno.

A na końcu i tak chodzi przecież przede wszystkim o muzykę tak ?

Thorogood przyzwoity odtwarzacz CD, według mnie

NAD C516BEE

Ukryta Zawartość

troszkę ponad tyś. zł.

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Excel uważam, że "zabijasz" muzykę takim postępowaniem.

Co robisz, gdy czegoś nie ma na winylu ? Ściągasz z neta, czy nie słuchasz w ogóle ?

Ja dziś, 1szy raz od 9 miesięcy kupiłem cd, dla muzyki, i jakoś piorun z niebios mnie nie poraził, ucho mi nie zgniło, a wręcz przeciwnie, ciesze się, że kupiłem dobrą płytkę bardzo dobrego polskiego zespołu jazzowego, którego inaczej bym nie usłyszał.

ps. jeśli podobne tematy były już poruszane, przepraszam za offtopa, widocznie ich nie doczytałem.

nie od dziś wiadomo, że excel słucha winyla a nie muzyki :)
<br />Co robisz, gdy czegoś nie ma na winylu ? Ściągasz z neta, czy nie słuchasz w ogóle ?<br />
- akurat jestem w tej dobrej sytuacji, że muzyka która mi się podoba jest praktycznie cała zapisana na winylu - jest tego całe morze - na pewno nie będę miał wszystkiego co bym chciał - wiem o tym - ale nie chwaląc się sporo nazbierałem - ostatnio zakupy nie są tak szalone, ale płyt przybywa - - cd nie słucham z zasady - szkoda mi czasu - po co mam się męczyć i stresować ? cd jak i YT można posłuchać, ale słuchać można tylko winyla ! Po prostu z winyla słychać więcej - dźwięk ciągle zaskakuje, te wysokie, te basy , ta średnica, że nie wspomnę o przestrzeni, powietrzu, barwie i smaczkach....a cd najczęściej zaskakuje tym, że przestaje grać :) pzdr.

- przez remanenty rozumiem te filmy które wrzuciłem na YT ale ich nie upubliczniałem, miały status "niepubliczny" - spowodowane to było przeważnie tym iż nie byłem zadowolony z efektu, ale po ponownym przejrzeniu postanowiłem niektóre "upublicznić" np. "puste koperty" Szczepanika bo zauważyłem, że inne Szczepaniki mają sporą oglądalność - przez "wypychanie" rozumiem zamieszczenie linka w tym wątku - ale żeby sprzedawać czarne skarby ? - a w życiu !!!

- dzisiaj Peter Green z płyty Tonpressu za 2 zł - po umyciu gra całkiem nieźle - cena nie powinna nikogo dziwić bo takie czasy, że podaż przewyższa popyt - jak widać choćby po naszej zakładce amatorów winyla przybywa, ale bardzo powoli, większość populacji, jak słusznie zauważył Radmuś, żyje w błogiej nieświadomości oddając się masochistycznym zabawom z płytą cd - ale dobre czasy powoli się kończą, bo przecież taki nowo upieczony winylomaniak może zakupić i kilkaset płyt w ciągu roku ! - płyt które my ewentualnie byśmy nabyli ......:( - dlatego zalecam czujność i polowanie na winyle póki czas :)...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gra całkiem nieźle

No właśnie. Ma dwa egzemplarze tej płyty z pierwszej ręki. Znaczy w nienagannym stanie. Jakość nie jest jakaś super, hiper, ale przyjemnie się tego słucha.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.