Skocz do zawartości
IGNORED

Excel's Audio Nirvana - tylko winyl !

excel

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy
Tyle, że brak jest obiektywizmu w twoich opisach. Wymiana lasera w odtwarzaczu CD to grosze w porównaniu z kosztami wkładek, ramion, regulacji, myjki itd.

Jeśli da się wymienić. Gorzej jak trzeba sprzedać odtwarzacz jako uszkodzony i kupić nowy odtwarzacz. A wymiany wkładek to sama przyjemność. Ze swojej winy nie uszkodziłem jeszcze żadnej. Ramiona? Nie psują się gdy się o nie dba i uważa. Myjki? Można tanie Knosti. Można myć w misce (słaba metoda, ale metoda). To już jest wpisane w urok analogu.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Pewnie że tak. Kupuje się tylko taki player do którego są lasery i od razu można kupić zapasowy i to są groszowe sprawy. Zero stresu. Ale w żadnym wpisie nie namawiałem ciebie na wejście w cyfrę skoro masz dużo analogów. To tylko luźne dywagacje o tym co ma jakie wady.

Dereck Dick, znany jako Fish - całe życie ma kompleksy :) sam się do tego przyznał w jednym z wywiadów. A co do zużywania się płyt winylowych... Twierdzę, że przy dobrej wkładce i podejściu z sercem do winylka - będzie wieczny! Te mocno trzeszczące - to z Bambino i Mister Hitów. Cd też słucham czasami - przed snem. Pozdro. Jacek.

Złoty interes. I moźe masz rację Kangie formułując zarzut że skoro ktoś tak coś promuje to być może ma w tym interes bo tak często w życiu bywa tyle że akurat w tym przypadku interes mogą nieć tylko ci którzy tak mocno zachwalają vinyle, gramofony itd.

A z takiego dorabiania ideologii to KOŃ BY SIĘ UŚMIAŁ :)

Być może. Ale fakty są takie, źe teraz większą kasiore trzepią firmy na analogu niż na cyfrze. A skoro jest kasa to i marketing w takiej czy innej formie.

Ale sly ma sporo racji. W biznesie winylowym jest o wiele więcej okazji do zarobienia niż w przypadku cyfry. To fakt, z którym nie ma sensu polemizować. Natomiast można zastanawiać się czy obecna moda na winyl jest po prostu oddolnym ruchem ludzi miłujących muzykę, czy też sztucznie wywołanym trendem w celu biznesowym. Ile osób, tyle odpowiedzi, ja uważam, że jedno i drugie. Biznes dostrzegł powrót winylu do łask i zaczął podbijać bębenek i nakręcać sprężynkę. Przykładem są wkładki gramofonowe. Jeszcze dwa lata temu taki Goldring 2400 kosztował koło 1000 zł, dziś 1800 zł. Benz Micro ACE SL kosztował ok. 2400 zł, dziś 3150 zł. Co tak tam podrożało przez ten czas? Chyba tylko koszty marketingu nawijającego makaron na uszy.

Pewnie obie opcje działają równocześnie. Ludzie za grosze mogą kupować stare vinyle i sobie jakoś tam słuchają a firmy wiedzą, że z cyfry juź kasy nie wycisną a vinylowcy nie mogą kopiować to inwestują teraz w ten segment rynku żeby wycisnąć ile się tylko da.

Z sedesami jest podobnie.

Hiper drogie klocki nie mają technologii księżycowej. Normalne aplikacje danych kości wg producenta i solidne zasilanie - to jak wiadomo kosztuje najwięcej, ale tak jest z każdym innym klockiem audio. Obudowy z plastra metalu i ich obróbka też kosztuje swoje - jednak wpływ tego na dźwięk jest słaby.

Działy 'martekingu' też maja rozdmuchane ... bo ktoś musi wymyślać te opisy.

Trzeba też opłacać review'ersów wszelakich i wzmacniaczy na forach ;-)

Kilka lat temu mój ulubiony Ortofon odchudził działy, które zajmowały się technicznymi sprawami na korzyść działu marketingu ... ceny poszły w górę ... :-(.

Igły poza wyszukanymi, autorskimi szlifami produkuje jedna firma ...

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

"Ten zaskakujący system z kolumnami z kolumn ART Audio okablowany był oczywiście wyrobami Albedo i Ansae, dźwięczał pięknie, nieco miękko i zauważyłem, że wielu zwiedzających wystawę chętnie zatrzymywało się właśnie w tym pomieszczeniu, żeby odpocząć i posłuchać muzyki. Jak widać źródła analogowe znowu nadają ton i spodziewam się, że przed nimi wiele jeszcze lat życia. I na tym przenikliwym spostrzeżeniu pozwolę sobie zakończyć tegoroczną relację.

Alek Rachwald"

:)

Amen

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Jak widać źródła analogowe znowu nadają ton i spodziewam się, że przed nimi wiele jeszcze lat życia

Dokładnie tak myślę :)

a, jeszcze : Vinyl halleYul"ah !!! :)

z pozdrowieniami oczywiście ;)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

He,he. Niestety Józwa miał na myśli chyba głównie szpulowca Akai jako źródło:

http://www.klub.audiostereo.pl/artykuly/analogowy-show-2013-art403.html

Podsumowując: ANALOG górą :)

Vinyl górą, ino ronczka windy Foniki smętnie opadła na katafalk :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

- przyjechałem, zaparkowałem, zapaliłem i otworzyłem...puszkę - jak miło :) - zaraz jeszcze coś wrzucę na talerz....życie ma jednak swoje uroki :)...

<br /><br />P.S. A że CD potrafi zabrzmieć jak winyl? A jakie to ma znaczenie?<br />
kangie - bardzo dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam :) - a co do meritum - otóż nie ma to żadnego znaczenia, ponieważ moim zdaniem cd nie potrafi zabrzmieć tak jak winyl! - ta prawda dociera do coraz większej rzeszy miłośników muzyki i dlatego np. w tym roku szykuje się rekordowy 33 procentowy wzrost sprzedaży winyli w USA - a w Anglii to nawet 100 procentowy ! ...pzdr...

excelvinyl winylmania blog szukaj

<br /> a w Anglii to nawet 100 procentowy ! ...pzdr...<br />

O cholera, to oblecę jutro sklepy bo wykupią. Powariowali czy co?

Dzięki za cynk excelku:-)))

W.

Vinyl górą, ino ronczka windy Foniki smętnie opadła na katafalk :(

Jak możesz Yulciu. Łona została majestatycznie złożona na łonym katafalku:-)Ty wiesz wiele tyn nagrobek kosztuje???:-))

W.

Ty wiesz wiele tyn nagrobek kosztuje???:-))

Chiba tyle, ile się aktualnemu właścicielowi Foniki...przyśniło.

:)

Pozdro,

Yul

P.S. Widziałem ostatnio niemiecki gramofon Audio Exclusive, zrobiony również z potężnego bloku ciemnego kamienia. Ponieważ nie było tam tych tandetnych mosiądzów i kamień miał jednolitą strukturkę, to wrażenie nie było jednak tak przygnębiające jak tej Foniki nieszczęsnej.

• Redaktorzy

(...) a co do meritum - otóż nie ma to żadnego znaczenia, ponieważ moim zdaniem cd nie potrafi zabrzmieć tak jak winyl! - ta prawda dociera do coraz większej rzeszy miłośników muzyki i dlatego np. (...)

No, tutaj nasze zdania różnią się. Ja uważam, że potrafi zagrać. Słyszałem takie systemy i CD vs. vinyl szedł często łeb w łeb. Na wrocławskiego Audiofila przyjechał jakiśczas temu forumowicz Umka (którego teraz serdecznie pozdrawiam). Pokazał swój system Reymio+Bravo i szczęka opadała. Co prawda pomieszczenie hotelowe było słabowite i powierzchnia 80mkw. Podejrzewam, że u niego w domu gra to jeszcze lepiej. Było jeszcze kilka takich pokazów/odsłuchów, chociażby ostatni wrocławski Audiofil - prezentacja Pana Romana z Galerii Audio. Wystawiony był dobry tor CD i dobry tor analogowy. Puszczaliśmy naprzemian muzykę z jednego i drugiego systemu i grało fantastycznie. Tutaj szczegóły dotyczące tego sprzętu:

Ukryta Zawartość

Ale i tak Vinyl RULEZ! :D

Ukryta Zawartość

Widzisz kangie, żeby się o tym przekonać to trzeba zechcieć ruszyć d... sprzed Universum z MF Reference i posłuchać jak potrafi zagrać dobre audio, również cyfrowe. A potrafi zagrać rewelacyjnie i tyle. Winyl kocham za klimat, również brzmienie, ale u mnie musi współdzielić miejsce z cyfrą i jej nie zastąpi mimo, że właśnie rozbudowuję tor analogowy.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ceny wyśniły się Fonice okrągłe.

http://sklep.bestaudio.pl/audio-kino-domowe-hi-fi-high-end-multiroom-sklep-internetowy-best-audio/browse/71-fonica.html?sef=hm

Trochę tylko nie pasuje ten za 8 i 11. Co szkodziło dać 20 dla równości? Byłoby łatwiej zapamiętać. Fonica? Dwadzieścia :)

Że wajcha opadła bezwładnie to pikutek, gorzej, że był test w hifidelity i zdjęcia z bliska ukazały, że ociekające złotem ramię jest pełne zadziorów, wyżerek. co za szlif... Brrr.

O! Mam!

http://www.highfidelity.pl/@main-1766&lang=

post-32153-0-13832000-1385546193_thumb.jpg

<br />- założyłem z powrotem jednak starą wkładkę, bo daje mi ona więcej funu - te wysokie mi bardziej podchodzą<br />
- wróciłem jednak z powrotem do nowej wkładki - gra ona lepiej ! orkiestry, jazz, shadowsi - po prostu miodzio :)

- przyjechałem, zaparkowałem, zapaliłem i otworzyłem...puszkę - jak miło :) - zaraz jeszcze coś wrzucę na talerz....życie ma jednak swoje uroki :)...

kangie - bardzo dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam :) - a co do meritum - otóż nie ma to żadnego znaczenia, ponieważ moim zdaniem cd nie potrafi zabrzmieć tak jak winyl! - ta prawda dociera do coraz większej rzeszy miłośników muzyki i dlatego np. w tym roku szykuje się rekordowy 33 procentowy wzrost sprzedaży winyli w USA - a w Anglii to nawet 100 procentowy ! ...pzdr...

dobry dział marketingu i jest 33%

Record Store Day się przyjął, to wymyślili Back to Black Friday

Ukryta Zawartość

wyprzedaż bez numeryjnych wydań "limited audiophile180 g pressing"zaczyna się już jutro, albo pewnie już się zaczęła... więc W. spiesz się :)

post-43720-0-31133000-1385674807_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Przepiękny kawałek. Gitarzysta, który go skomponował musiałbyć nie lada wrażliwy. Pięknie opowiada. Coś przecudnego. Oczywiście kawałek "Europa - Earth's cry - Haeven's smile" jaest często mylony z Samba Pa Ti ;)

- słuchałem dziś trochę płyt zagranicznych - potem założyłem tę płytę Skaldów reedycje i doznałem szoku ! - dźwięk o 2,3 klasy lepszy, nasycony, głęboki, przestrzenny, no po prostu rewelacja !! płyta jakby nagrana przez inną bardziej technicznie zaawansowaną cywilizację ! - jest to tym bardziej dziwne, że są to rekonstrukcje nagrań archiwalnych z 1969 roku ! - pierwotnie płyta była monofoniczna, a tu pełna stereofonia ! - no po prostu cymes ! - jak traficie w b.dobrym stanie / moja jest w stanie supernowym/ to nie targujcie się - ja będę ją puszczał jako płyte demonstracyjną dla niedowiarków :) - jak oni to zrobili ? - wiem, że firma Polskie Nagrania w latach 80- tych zakupiła nowy sprzęt - szkoda, że nie został w pełni wykorzystany...załączam też zdjęcie zachodu słońca wykonane kilka dni wcześniej...

Ukryta Zawartość

post-25310-0-69965100-1385921948_thumb.jpg

post-25310-0-58659100-1385921968_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

- słuchałem dziś trochę płyt zagranicznych - potem założyłem tę płytę Skaldów reedycje i doznałem szoku ! - dźwięk o 2,3 klasy lepszy, nasycony, głęboki, przestrzenny, no po prostu rewelacja !! płyta jakby nagrana przez inną bardziej technicznie zaawansowaną cywilizację ! - jest to tym bardziej dziwne, że są to rekonstrukcje nagrań archiwalnych z 1969 roku ! - pierwotnie płyta była monofoniczna, a tu pełna stereofonia ! - no po prostu cymes ! - jak traficie w b.dobrym stanie / moja jest w stanie supernowym/ to nie targujcie się - ja będę ją puszczał jako płyte demonstracyjną dla niedowiarków :) - jak oni to zrobili ? - wiem, że firma Polskie Nagrania w latach 80- tych zakupiła nowy sprzęt - szkoda, że nie został w pełni wykorzystany...załączam też zdjęcie zachodu słońca wykonane kilka dni wcześniej...

Pozdrowienia od mojej żony :) Czegoś takiego jeszcze nigdy nie czytała. W sumie polecam jej czasem treść tego forum ale teraz muszę ze wskazaniem na Twój wątek :) Nobel :)

płyta jakby nagrana przez inną bardziej technicznie zaawansowaną cywilizację ! - jest to tym bardziej dziwne,

To ci sami od Radmrusia! Poznaję ich!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.