Skocz do zawartości
IGNORED

subwoofer do stereo

daniel30

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki, tak jak się spodziewałem wtyki bedą problemem, nie będę ciął kabli w to pobawie się kiedyś, użądzienie tanie więc do kupienia na próbę, a może zakupić maszynkę DSP z mikrofonem i bawić się w dokładne wysterowanie subwooferów?? jest takie cudo nazywa się Anti Mode 8033 popularne na ebaju w ukeju.

Ten Behringer to model CDX2496. Jest jeszcze fajniejsza zwrotnica firmy z Nowej Zelandii, której używki pojawiają się na audio markt, grało to kilka lat temu na AS w pokoju APS, a nazwę urządzenia ciągle zapominam. Sly30 na pewno pamięta.

Błąd w oznaczeniu modelu Behringera. Właściwe:

Behringer: ULTRA-DRIVE PRO DCX2496

Nic tańszego, z większą liczbą regulacji nie kupisz. Wersje z gałkami mają stały typ filtra i stromość odcięcia, a warto poeksperymentować, szczególnie, jeśli subwoofera nie masz możliwości ustawić w niemal każdej części pomieszczenia. Miejsce ustawienia suba ma najczęściej d e c y d u j ą c e znaczenie dla jakości.

no tak ale to o czym piszesz dotyczy kina domowego i zestawu kilku głośników. W stereo, głośniki stoją z przodu symetrycznie na wprost słuchającego i chyba nic się nie zmieniło w tej kwestii :-)

Napewno zakupię tego behingera ale wymiana wtyków, narazie nie wchodzi w grę posiadam oryginalne wtyki. Być może zakupię nowe kabelki tylko do eksperymentów z crossoverem ale to z czasem. Teraz jestem na etapie modyfikacji zwrotnic w mg12 inwestuje w kondensatory mundorfa ponoć w takim rozwiązaniu nie trzeba subwooferów nagnepanki na mundorfach posiadają doskonały bas - pożyjemy zobaczymy ;))

na plus dla dwóch? w jakich proporcjach jak to odbierasz itd itp czy warto lub powinno się stosować dwa suby w stereo Twoim zdaniem ? zależy mi na szczerej wypowiedzi ponieważ jest spore grono kolegów, przekonanych że jeden dobrze dwa źle lub nie koniecznie muszą być że jeden doskonale wypełni, nagłośni czy nabasi pomieszczenie .. jak to jest twoim zdaniem? czy zachęcasz, polecasz i radzisz stosowanie dwóch subów w stereo zdecydowanie, może zgadzasz się z moim zdaniem że jeden sub to proteza, i zdecydowanie stereo to symetria dwóch źródeł dźwięku basu,średnich tonów oraz wysokich!

pozdrawiam

@abcdef

pytales czy czuc roznice miedzy 1 a 2 szukami w stereo

TAK - czuc

oczywiscie ze bas rozchodzi sie inaczej niz sopran

ale z pewnoscia czuc roznice miedzy jednym a dwoma

na plus dla dwóch? w jakich proporcjach jak to odbierasz itd itp czy warto lub powinno się stosować dwa suby w stereo Twoim zdaniem ? zależy mi na szczerej wypowiedzi ponieważ jest spore grono kolegów, przekonanych że jeden dobrze dwa źle lub nie koniecznie muszą być że jeden doskonale wypełni, nagłośni czy nabasi pomieszczenie .. jak to jest twoim zdaniem? czy zachęcasz, polecasz i radzisz stosowanie dwóch subów w stereo zdecydowanie, może zgadzasz się z moim zdaniem że jeden sub to proteza, i zdecydowanie stereo to symetria dwóch źródeł dźwięku basu,średnich tonów oraz wysokich!

pozdrawiam

do takiej bardzo jednoznacznej odpowiedzi poczekalbym do konca tygodnia jak sie bardziej wslucham

w jakich proporcjach jak to odbierasz itd itp czy warto lub powinno się stosować dwa suby

Na pewno przyrost jakości nie jest adekwatny do poniesionych kosztów. Tak to już jest, zawsze było i będzie z stereo. Ale jak masz kasę i nie masz co z nią robić to kup dwa.

Potwierdza to tym bardziej nowak.michas że musi się bardziej wsłuchać do końca tygodnia.

Dla mnie ta odpowiedź jest jasna. Jeśli nie słyszę od razu znaczącej różnicy to - NIE WARTO

mocny argument.. może Michał chce po prostu wydać osąd później, może potrzebuje więcej danych żeby nie zostać storpedowanym w sekundę, słusznie robi tak na marginesie :) zacytuję kolegę nowak.michas: ,,ale z pewnoscia czuc roznice miedzy jednym a dwoma,, koniec cytatu ..

ps: ja poczekam te dwa tygodnie jestem cierpliwy:))) sorki do końca tygodnia!!

Na pewno przyrost jakości nie jest adekwatny do poniesionych kosztów. Tak to już jest, zawsze było i będzie z stereo. Ale jak masz kasę i nie masz co z nią robić to kup dwa.

Potwierdza to tym bardziej nowak.michas że musi się bardziej wsłuchać do końca tygodnia.

Dla mnie ta odpowiedź jest jasna. Jeśli nie słyszę od razu znaczącej różnicy to - NIE WARTO

oczywiscie ze czuc roznice

odnosnie mojego ostatecznego osądu to tylko dlatego tak mowie gdyz ja slucham muzy 30min dziennie

wczoraj wszystko bylo na gorąco

dzis 20min z rana

wiec pod koniec tygodnia napisze szczere spostrzezenia

no kolego ciepło się robi to dzieciaki w teren na szkolenia wysyłaj a tatko z browarkiem do słuchania i majstrowania przy klamotach ;-))

ps: no to chłopy bez napinki luzujemy ton wiosna idzie arek mam na imię i mam spaździeżone suby ale jest oki!

pozdrawiam serdecznie !!!

ale dzieciaki ogladaja TV od rana do wieczora :)

heheheh

no tak ale to o czym piszesz dotyczy kina domowego i zestawu kilku głośników. W stereo, głośniki stoją z przodu symetrycznie na wprost słuchająceg

Piszę t y l k o o stereo. Sub nie musi stać w linii głośników, ani nawet przed słuchającym. Może się okazać, że lepszym dla niego miejscem jest z boku lub za nami. Właśnie przewaga suba bierze się stąd, że rzadko miejsce ustawienia kolumn jest optymalne - w danym pomieszczeniu - dla jakości basu. Dlatego będąc z m u s z o n y m do ustawienia przy kolumnach może być przydatny DSP lub pomiar mikrofonem. Jeśli chcemy tego uniknąć, to "kółka" do subwoofera i jeździmy z nim po całym pokoju.

Dwa by były wskazane, jeśli w sekcji środkowej masz taką energię, że jeden sub w swoim paśmie może nie zrównoważyć tej energii. Jeśli nie masz kolumn niestandardowo wysokoefektywnych lub masz metrażowo typowe pomieszczenie, to podwojenie sekcji niskotonowej nie jest konieczne. Zawsze powinno być lepiej, ale jakim kosztem i równocześnie komplikujesz sprawę ich dostrojenia do kolumn. Jak w przypadku bi-wiringu kabli - lepiej jeden, a dobry. Ja bym nie kupił z głośnikiem "na gumie", ale na twardym zawieszeniu. Nawet, gdyby miał straszyć wyglądem, bo jest pochodzenia pro-arena. Minimum 12-15 cali plus drobiazgowe zestrojenie.

Co do ogólnych zasad wypowiedziałem się, reszta, to dobranie konkretnych urządzeń i próby. Znikam z wątku i życzę powodzenia.

ok poważnie jednak .. nigdy nie słyszałem i nie widziałem na koncercie czy w studiu nagraniowym subwoferow z tyłu z boku na suficie it'd zawsze było to z przodu, tylko na próbach zespołów i scenie bas nie istnieje liczy się źródło dzwieku skierowane na muzyka tkzw odsłuch sceniczny.. reszta czyli słuchacz i scena -- w domku sofa ja i moje uszy oraz scena w miniaturze :-))) w dwóch kanałach i symetrycznie !!!

Sub nie musi stać w linii głośników, ani nawet przed słuchającym. Może się okazać, że lepszym dla niego miejscem jest z boku lub za nami.

Dokładnie tak, dodam jeszcze że im lepszy( droższy) sub- tym różnice na minus są mniej słyszalne. Po zakupie Velodyne latałem z nim po całym pokoju. Różnice w jakości dźwięku były ale nie duże. Najwięcej basu było, gdy stał w rogu pokoju, niestety wówczas tracił nad nim pewną kontrolę, nawet po zastosowaniu regulacji DSP z mikrofonem.

Obecnie stoi sobie na szafce za TV :-) I jest optymalnie.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

no wiec ja tez wyprobowalem zmiene miesjca za "podpowiedzią" kolegow z usytuowania narożnego do miejsca na jamniku przez TV

i powiem ze faktycznie jest fejniej !

mysle nad sprzedaza tych 800 a zakupu 2x 1200

ktos sie pisze po 1000EUR sztuka

bas w obudowie zamknietej jest zupelnie inny (krotszy)

z pewnoscia te velodyny nadązaja z muzyka i moge powiedziec ze graja jak dobrej jakosci kolumna z konstrukcja zamknieta !

nie wiem teraz jak to pogodzic z kinem domowym

(nie chce ciagle przełączać kabelkow)

najważniejsze że w naszym odczuciu jest dobrze :-) jak gra za tele i jest dobrze to niech tak będzie skłamał bym jak bym napisał że moje stoją jak wojsko w lini :-))) raczej po łuku ..

ja chyba się pisze :-)

na Jamnika biednego położyłeś klamotki?!?!

Nie zgodzę się w kwestii że miejsce ustawienia suba jest obojętne.

Robiłem w tym eksperymenty.

Ustawienie z jednej strony dawało wrażenie większej ilości basu po tej stronie.

Najgorsze było ustawienie za słuchaczem.To już mega męczący dramat.

Uważam że albo powinny być 2 symetrycznie raczej blisko głównych kolumn.

Wtedy mogą stać po dowolnej stronie każdej kolumny lub za nią albo przed nią

jeśli nie będą zasłaniać przetworników samych kolumn.

A jeśli sub jeden to w środkowej osi pokoju, w połowie odległości między kolumnami

i wtedy z odległością od słuchacza można poeksperymentować.

Najbardziej u mnie sprawdziła się opcja ustawienia go nieco bliżej słuchacza niż główne

kolumny ale cały czas na osi między kolumnami.

sly..... mie ma innej drogi.., szacun tzn niby jest ale mie ma... zacznijmy pisać na luziku.. każdy sub robi dobrze ale dwa zrobią lepieiej:))) panowie kobita chrapie a wy biesicie się:))) moge bezinteresownie pomagać przesyłać suby dla kolegów prosto z ukej za free po kolezensku hm.. piszcie naPRV

Miałem dwa suby.

Rel quake 2 i t5.

Jak grało do z dynaudio audience pod rotelem z serii 990 to jeszcze było ok, ale jak wymieniłem na rotela z wyższej półki i kolumny na xaviany za cholere nie mogłem tego zszyć. Sprzedałem.

Moje pytanie jest taki.

Jk się mają stare suby z wyzszych półek np rel stadium 3? Czy jest sens się tym zainteresować czy lepiej nowymi konstrukcjami w cenie do 5tys?

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Miałem dwa suby.

Rel quake 2 i t5.

Jak grało do z dynaudio audience pod rotelem z serii 990 to jeszcze było ok, ale jak wymieniłem na rotela z wyższej półki i kolumny na xaviany za cholere nie mogłem tego zszyć. Sprzedałem.

Moje pytanie jest taki.

Jk się mają stare suby z wyzszych półek np rel stadium 3? Czy jest sens się tym zainteresować czy lepiej nowymi konstrukcjami w cenie do 5tys?

Problem nie leży tyle w starych, czy nowych subwooferach co w ich regulacji i możliwości dostosowania, oczywiście mówię tu o subach szybkich do muzyki. Z doświadczenia wiem, że kolumna potrafi skomplikować to zgranie i czasem trzeba ją niestety przyciąć, problem pojawia się wtedy, gdy chcemy zszyć większą część pasma kolumn i subwoofera, Jak wiadomo zwrotnica w kolumnie kręci nam fazą, bez przycięcia kolumn część pasma może się znosić a np: przy wyższym basie sumować, tak zresztą było u mnie. Jak nie mamy możliwości przycięcia kolumn i zszycia suba w fazie w wąskim zakresie częstotliwości to z pomocą przychodzi kalibracja w samym subie, która zadba o odpowiednie dopasowanie charakterystyki do kolumn i taki subwoofer musisz szukać. Jeśli kolumna kręci fazą i nie obetniesz jej w miejscu podziału, to nawet płynna regulacja fazy i nachylania zbocza nie pomoże.

• 11 miesięcy później...

Witam wszystkich potrzebuję szybkiej porady do Denona DF107 sub Velodyne Impact 12, czy Rel T5? Do słuchania muzyki, oraz do filmu. Pomieszczenie 15m, w późniejszym czasie większe około 25m.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.