Skocz do zawartości
IGNORED

Klub ateistów Audio-Voodoo

Gość StaryM

Rekomendowane odpowiedzi

Ja przypuszczam, ze po dzisiejszej wymianie serwera Forum nawet Yutuby zamieszczone na nim brzmią lepiej. Niestety nie mogę tego sprawdzić bo hotelowy admin używa squida i nie udało mi się mimo prób go ominąć:(

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Zaczną grać również magistrale komputerowe...

Może już grają :)

Są tacy, którzy twierdzą że rip CD przesłany siecią brzmi gorzej. O utracie zapachu perfum artyski nawet nie wspominam :)

"Definicja rezerw tego typu jest, ponieważ wiele osób, doznaje ekscytacji tymi sami urządzeniami, jeśli tylko przewodniki z nimi współpracujące, przyjmujące formę kabli, są nowymi opracowaniami, referencyjnymi, wiodących firm."

Czyż ten Gość nie jest wielki?

poklon.gif

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

"Definicja rezerw tego typu jest, ponieważ wiele osób, doznaje ekscytacji tymi sami urządzeniami, jeśli tylko przewodniki z nimi współpracujące, przyjmujące formę kabli, są nowymi opracowaniami, referencyjnymi, wiodących firm."

Czyż ten Gość nie jest wielki?

poklon.gif

Czy to 747?

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Rzadko zaglądam do sąsiedniego wątku, ale czasem się to zdarza. Dziś znalazłem to:

Wszystko co osiągnął rynek profesjonalny w dziedzinie reprodukcji dźwięku ma się ni jak do tego co można zaobserwować na rynku HEND. Nikogo z Was nie zastanawia dlaczego złącza głośnikowe nadal są takie same jak na początku ubiegłego wieku? Dlaczego standardowo nie stosuje się XLR, a już nie wspomnę o Bi-AMP i aktywnych zwrotnicach....

To naprawdę zastanawiające... Nie znam i nie słyszałem aby jakieś czołowe studio nagrań stosowało srebrne kable i tym podobne wynalazki.. Kupując system rejestracji Audio/Video za kilkanaście milionów dolarów, dorzucenie marnych 100 tysięcy na srebrne kable nie było by problemem jak by to miało sens...

I co wy na to? Napisał to przedstawiciel branży. Nie dziwne? Piąta kolumna?

Mnie też ten wpis zafrapował. Może to prowokacja? Ale zabrakło mi odwagi aby się bezpośrednio odnieść...

I co wy na to?

A co niby miałoby się zmienić?

Solidne terminale, pozostają solidnymi...

XLR to aż nadto dla audio... Nie widziałem połączeń potrójnie ekranowanych (takie stosuje się w miernictwie małych wielkości)...

A co ma do tego srebro? Sam takie miewam...

Układy aktywne? Były i są, żadnej zdecydowanej ekspansji...

W DIY jest wątek o prostownikach. Właśnie Koledzy doszli tam do wniosku, ze dobre zasilanie musi mierzyć i ważyć... ;)

Ano musi...

Nowe czasy tego nie zmienią.

Chyba, że układy impulsowe. te jednak również istnieją od dawna...

Gość

(Konto usunięte)

I co wy na to? Napisał to przedstawiciel branży. Nie dziwne? Piąta kolumna?

Wszystko jasne! ;)

Firma Inter Projekt z Gliwic, została założona w roku 1999 w formie spółki z ograniczoną odpowiedzialnością. Od początku istnienia Inter Projekt zaczął szybko rozwijać się zarówno jako specjalistyczna firma handlowa, oferująca produkty z pogranicza informatyki i telekomunikacji jak i jako importer i dystrybutor sprzętu sieci bezprzewodowych "dla domu i biura".

( http://interprojekt.pl/firma.aspx )

PS Kolejkę za wpis postawiłem w tamtym wątku :) I nawet zdziwiłem się, że mogę, bo niejaki JaSłyszę skazał mnie na infamię... ;)

Samo powietrze, nie ma wpływu na dźwięk (temperatura), tak mi się wydaje, nigdy nie zaobserwowałem różnic.

Zaś wilgotność powietrza moim skromnym zdaniem ma.Tylko mnie nie zjedzcie.

To są moje obserwacje, i nie każdy musi je popierać.

Zaobserwowałem to zjawisko latem, kiedy powietrze jest o wyższej temperaturze,

i zmiennej wilgotności.Pozdr.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Napisał to przedstawiciel branży. Nie dziwne? Piąta kolumna?

Groch jest z branży ale chyba studyjnej pro. W studio raczej nie ma miejsca na audiofilskie druciszcza.

Znam jedną płytę przy realizacji której użyto srebrnego okablowania : Grzech Piotrowski - Sin.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Samo powietrze, nie ma wpływu na dźwięk

Dobrze, że potem wspomniałeś o temperaturze i wilgotności. I że jednak coś tam...

Bo my krytycy audio-voodoo uważamy, że powietrze w graniu jest najważniejsze. Nie ma powietrza - nie ma grania.

Rzecz jasna iż wpływ może mieć wilgotność, bo może ona wpływać na zachowania się kolumn. Zbyt suche powietrze najczęściej powoduje pojawianie się ładunków elektrostatycznych, które mogą audiofila nieźle je***ąć. Jak zaczynały się te upały i jeszcze było sucho, to kopnął mnie wyłączony wzmacniacz. ;) Świnia jedna.

Te elektrostatyczne ładunki mogą się pojawiać w różnych miejscach i nawet powodować trzaski na cyfrowych nagraniach.

Jak jest nieco wilgotności w powietrzu to lepiej się słucha, ale jak jest za dużo to sprzęt może korodować.

Tak czy inaczej - Grześ by to lepiej wyjaśnił - powietrze jest bardzo ważne.

Dlatego najlepszym ośrodkiem do propagacji fali dźwiękowej jest próżnia jako najmniej podatna na wahania temperatury!

Jakby tak helem wypełnić pomieszczenie to mielibyśmy soprany...

Tak sobie myślę, że jak rozróżnia się skrętność linki lub kierunek wyciągania solid core, to skład procentowy powinno się podawać z palcem w przysłowiowej... (zaprzestanę bo Stary zironizuje waży aspekt odsłuchów - skład powietrza)...

Gość

(Konto usunięte)

Powstaje pytanie, czym w domowych warunkach mam zmierzyć proporcje dostatecznie audiofilskiej mieszanki azotowo-tlenowej?

Może być przydatne takie coś, tylko...

Tylko czy gabarytowo Ci spasuje?

O spasowaniu dizajnem do pozostałych klocków już nie wspomnę... ;)

Tak sobie myślę, że jak rozróżnia się skrętność linki lub kierunek wyciągania solid core, to skład procentowy powinno się podawać z palcem w przysłowiowej... (zaprzestanę bo Stary zironizuje waży aspekt odsłuchów - skład powietrza)...

Zdarza mi się bywać w różnych pokojach odsłuchowych, także tych profesjonalnie zaaranżowanych salonowo, i rzeczywiście powietrze na wejściu okazuje się tam często nieco przyciężkie. Zupełnie jakby ktoś jednak musiał wyciągnąć ten palec, aby podać skład procentowy, a więc tak łatwo z nim, z skrętnością linki czy kierunkiem wyciągania solid core, w rzeczywistości nie jest niestety. A może to wykwintny zapach własny Hi-Endu, a ja ledwo poziom Hi-Fi osiągnąwszy rozsmakować w nim jeszcze się nie potrafię? Strzelę sobie kiedyś jakiś hajendowy klocek to życie mnie pokarze :)

A w radościach audiofila jeden pan stwierdził, że połączenia dźwiękowe XLR są dźwiękowo "lepsze" o 30% od RCA.

Na pytanie skąd te 30% odpowiedź jest następująca:

"To nie wychodzi.....to się słyszy o 30% lepiej"

<br />Jak to jest: słyszeć coś 30% lepiej? <br />

No to jest oczywisty błąd. Przypuszczam że chodziło o 25,149% (mnie to jakoś tak wychodzi). Liczyłem to z większą dokładnością, ale zadecydowałem, że trzy miejsca po przecinku wystarczą. Więcej chyba już nie słychać ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Panowie, wiemy już wszystko. to:

"Cena,cena i jeszcze raz cena.

Masz samochód benzynowy lub diesla ? Jesli tak to czy lejesz 98 Octanową czy 95 ? Z dieslem tak samo.

Moze powiesz ze silnik w twoim samochodzie nie potrzebuje tak dobrego paliwa,zgoda ale będzie lepiej, sprawniej,dynamiczniej

odpalał i jezdził."

Kable to takie paliwo w audio.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.