Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Hi-end do wzmacniacza lampowego Cary 300SEI(300B)

mirek10

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasciciele ZuAudio w rozmowach zaproponowali mi do Carego 300SEI swoje kolumny o nazwie OMEN DEF(4000$) i DRUID MKV(6500$) ,pierwsze swietne kiedy pruszamy sie czesto po pokoju czyli nie sluchamy w skupieniu siedzac!do odsluchow muzyki siedzac to najlepsze DRUID MKV, to ideal dla audiofila w przystepnej cenie!wyslalem pytanie o model ESSENCE, ktory mozna nabyc w Europie,nie wiem czy jeszcze produkowany w USA, majacy bardzo dobre recenzje(ze wstega),mozliwosc kupna uzywanych za dobra cene ok( 2500eur,zobaczymy co mysla o Essence+Cary 300SEI ???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedyś się interesowałem tymi kolumnami,...bardzo mi się podobają, z tego co kiedyś wyczytałem, firma projektuje zwrotnice na słuch, bynajmniej kiedyś,... bardzo szlachetne kolumny, z nielicznych, które mi się bardzo podobają, jak bym maił kiedyś kupić kolumny,... to tylko zua.

.....nie słuchałem i nie widziałem na oczy;0)

Te DRUID MKV jak opisuja recenzenci sa idealem dla wzm SET i sa najnowoczesniejsze,ceny widac sa przystepne,nawet za nowe to nie jest wielki majatek!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z przeczytanych dawnych recenzji widac ze ESSENCE potrzebowaly mocniejszego wzm niz lampowy, aby pokazac swoje zalety,jak widac obecna kolumna DRUID MKV jest idealem do wzm SET, co widac 16ohm/101db, prametry duzo lepsze od ESSENCE!dlatego bedziemy szukac DRUID MKV jako najlepsze do Cary 300SEI.Dawna recenzja ESSENCE:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ZuAudio DRUID MKV w USA(6500$)w Niemczech (7800eur),zadziwiajace wymiary H-125cm/W-29cm/D-18cm(szczuple,zgrabne),

101db/16ohm/spada do 10ohm/ idealne rowniez do wzmacniaczy SET(300B)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DRUID MK.V -w Niemczech kosztuja 7800eur = 10133$(w USA 6500$ kosztuja)

Moze ktos z kolegow wie jakie bylby wszystkie oplaty (clo- itd+transport?70kg waza 2kolumny)z USA do UK ,moze wtedy zobaczymy czy sie oplaca zamowic nowe w USA ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak dojdzie cło, transport i Vat to wyjdzie na to samo co kupić na miejscu po wynegocjowanej wcześniej cenie i dużo mniejszy

kłopot niż samemu ściągać, denerwować się, potem te odprawy celne, trzeba ubezpieczyć przesyłkę, generalnie bez sensu.To ma sens gdy wychodzi bardzo duża różnica ceny i czasem takie opcje się pojawiają ale przy takiej różnicy cen to ja sensu nie widzę.

Moze ktos z kolegow wie jakie bylby wszystkie oplaty (clo- itd+transport?70kg waza 2kolumny)z USA do UK ,moze wtedy zobaczymy czy sie oplaca zamowic nowe w USA ???

Cena USA + transport do Polski[zależy czym wyślesz,jeśli statkiem to 3 m-ce + procedury celne Hamburg lub Gdańsk big kłopot tak że Ci się odechce ewentualnie niemałe koszty pośrednictwa agencji celnej w Niemczech i transport do Polski na Twój koszt] a na miejscu cło 5%-10% od całości ewentualny wgląd do zapłaconej f-ry i potwierdzenie zapłaty,procedury celne i bieganina.Dla 1 tys.zł - 2 tys.zł sprawa nie warta zainteresowania.Ale to wszystko zależy od indywidualnych preferencji.Ok jesli towar przyjdzie cały i bez wad

a co wtedy jak trzeba będzie coś zareklamować ? Tylko komu ?

Zapomniałem doliczyć do wcześniejszych całkowitych kosztów 23%vat .Ogólnie,wnioski - przy 5 lub wiecej parach jest to opłacalne.

Gość partick

(Konto usunięte)

Czyli też spory vat.

normalny vat był 17.5%.

w związku z kryzysem, od grudnia 2008, obniżono do 15%.

od stycznia 2010 powrócił do 17.5%.

i dopiero konserwatyści podnieśli na 20% od stycznia 2011.

tyle najnowszej historii vat w UK.

To są bardzo ciekawe kolumny, powiem że kuszą mnie cały czas, mam trochę projektów rozpoczętych, też czekam na przesyłki z usa, ale kuszą mnie bardzo, jeszcze 2 lata temu, szukałem odsłuch, i nici, bynajmniej w Szczecinie nie ma, ale w Polsce u dystrybutora trzeba doliczyć 1tyś$....jeśli takowy jest.

Mirek,..kontener wypływa z samochodami, 30 kwietnia, śpiesz sie włoży się do auta, bezpiecznie.

Trzeba sie zastanowic,bo jak sprzedawca da 25% znizki to nie warte sprowadzanie ich z USA,nawet po takiej znizce wychodzi za kolumny nowe DRUID MKV( 23400zl), a tyle samo kosztuja nowe Bela Luna Diamante u naszego sprzedawcy w Polsce (23000zl),mowimy o nowych kolumnach a nie uzywanych,przy dobrej okazji zawsze w granicach 3500eur mozemy jedne jak i drugie dostac uzywane.Tak ze te amerykanskie kolumny idealne do lampy to sa wmiare cenowo przystepne ale tylko w USA,czy sa lepsze od Bela Lune Diamante to musialbym je przetestowac bo z Bela Luna Diamante juz z moim wzm slyszalem!

Myślę że koledzy mogliby kupić takie kolumny dla ciebie i sobie przetestujesz u siebie.

A jak nie zagrają to im oddasz i po sprawie... :-)

Myślę że koledzy mogliby kupić takie kolumny dla ciebie i sobie przetestujesz u siebie.

A jak nie zagrają to im oddasz i po sprawie... :-)

Bardzo dowcipne!ale to sa pieniadze i tak jak kazdy wie bez odsluchu nie powinno sie kupowac w ciemno!

Wiadomo, to oczywiste... Tylko jak chcesz je u siebie przetestować ?

Moge jadac samochodem przez Niemcy do Polski,odwiedzic sprzedawce, jest ich czterech, moze byc jakis na polnocy,moj sprzet nie zajmuje duzo miejsca i moge przetestowac te kolumny.Akurat dostalem odpowiedz od wlascicieli z USA w sprawie kolumn Essence,bo jest ich troche uzywanych do dostania na rynku i tak jak myslalem za trudne do lampy 300B ,czyli polski recenzent mial racje

(Essence is a great speaker, but unless you are a low level listener the 300B tube with Essence does not have enough drive to do big music. For real levels and big music Essence needs 16 watts or more; in my book anyway, but I like it at real levels. Essence sold for $3600 to $6000 depending on finish. Used market value on a mint condition gloss pair would be $2800 to $3400 depending on demand at the time of sale.)

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

"Bardzo dowcipne!ale to sa pieniadze i tak jak kazdy wie bez odsluchu nie powinno sie kupowac w ciemno!"

Ja prawie wszystkie swoje sprzety kupowalem bez sluchania bo wiem ze takie sluchanie w salonie lub u kogos absolutnie nic nie daje ....trzeba miec doswiadczenie , czytac miedzy wierszami dokladnie wiedziec czego sie szuka oraz odrobina cierpliwosci i najwazniejsze .....intuicja.Wlasciwie to staje sie powoli radykalem i absolutnie bym zabronil odsluchiwanie w sklepie a nawet wypozyczanie tez.

Najwyzszy czas nalezy przypomniec co znaczy uczciwosc i szacunek.A oszustow pietnowac.

Jest w tym dużo prawdy.

Odsłuchy gdzieś poza własnym pokojem i do tego czesto sprzętów niewygrzanych

są bez sensu a na targach i innych audio show to już całkiem bez sensu.

Prawdziwy charakter kolumn poznasz pewnie dopiero po miesiącu grania jak głośniki dojdą do właściwych parametrów. Odsłuch w salonie a słuchanie w domu to dwa zupełnie inne światy, traktowałbym to jako poznanie charakteru, barwy głosnika czy Tobie odpowiada.

Zgadza się.

hehe..,

Pamietam, gdy na AS słuchałem Cardeasów

Słuchałem i słuchałem.., i myślałem sobie.., co za lipa!

A dziś..,stoją u mnie w domu i cieszą ucho dobrym dźwiękiem:)

Tak jest bardzo często.Sam to przerabiałem.

Też mam kolumny które na pokazach grały dobrze ale nie dawały mi pewności

czy byłbym gotów wydać za nie aż tyle.

Takich sprzętów znam więcej.

Raz na pokazie MBL byłem zachwycony i gotów zamawiać a potem w Berlinie

podczas zamawiania mój entuzjazm nieco opadł tzn nadal grały te kolumny bardzo

dobrze ale zauważyłem pewne aspekty których wcześniej nie zauważyłem i w finale

nie zamówiłem. A mało brakowało.

:))

Za MBL, a 101 E Mk 2 dałbym się pokroić:))

Ostatnie prezentacje np. na AS, to takie se granie, jednak co się dziwić - to AS, ale raz słuchałem 101 E

, że gacie spadły.To było TO!Nie miałem żadnych zastrzeżeń do dźwięku i sceny, choć starałem się je znaleźć, no jedna - cena całości.:(

> 700 tysi.

Nawet z używkami w EU jest problem.Jednak, gdyby trafiła się okazja, to kto wie, ale pewnie z marszu bym się skusił.

Pozostaje jednak sprawa dalszej właściwej aplikacji, bo nie sądzę, aby moja końcówka była odpowiednim partnerem(?!) ale to już trochę inny temat.

zauważyłem pewne aspekty których wcześniej nie zauważyłem i w finale

nie zamówiłem.

A co Ci się nie podobało w nich? Sam nie słuchałem nigdy, dlatego pytam

Akurat dobrze ze jestem osluchany,od 40lat odsluchuje sprzety i wiem co mi potrzeba,z tego co przerobilem to widze ze kolumny z tuba tak narzucaja swoj styl grania ze nie mozna poczuc w przekazie lampy 300B,dlatego lepiej mysle ze wstega, lub takiej jakosci glosnik w kolumnie co gra tak dobrze jak wstega lub lepiej,a o takich czytalem i chyba widze w kolumnie( Druid MKV) bo w (Essence) byla wstega,trzeba sprawdzidz w specyfikacji!

Nie mogę zakwestionować żadnych aspektów technicznych bo nie mam takiej wiedzy, jestem tylko pasjonatem amatorem,

nie znam się na konstrukcjach wzmacniaczy i nawet nie chcę się na tym znać.

Szkoda mi na to czasu, nie interesuje mnie temat jak zbudowany jest dany sprzęt.

Interesuje mnie tylko czy pasuje mi jego granie czy nie.

Zakładam że technicznie Soulution jest super ale grając nie wciągało mnie.

Po prostu leciała sobie muzyczka a ja siedziałem znudzony i tyle.

Wiem źe to nie jest obiektywna ocena dlatego zaznaczam iź to moje, prywatne, subiektywne wrażenia.

Zapewne na tych wzmacniaczach można zbudować zacny system choć doświadczenia Stefka który....

z niejednego pieca już chleb jadł...a który podobnie do mnie postrzega muzykę,a przynajmniej takie mam

wrażenie....to każe wątpić w to iź z Soulution można zbudować system dla mnie.

Nie dziwi mnie fakt że vinylowcy chwalą Soulution ale oni są w innej sytuacji.

Gramofon daje inne brzmienie niż cyfra. Pod pewnymi względami lepsze pod wieloma innymi gorsze.

Dobrej klasy gramiak dając dźwięk soczysty, analogowy może mieć za partnera wzmacniacz ultra przezroczysty,

bez swojego charakteru.

Ale cyfra nawet w najlepszym wydaniu lepiej żeby juź na początku była zmiękczona, złagodzona, delikatnie nasycona

i wtedy jak trafi jeszcze na wzmacniacz o podobnej sygnaturze brzmienia to w kolumnach można uzyskać finalny

dźwięk równie analogowy jak z vinyla ale bez trzasków, szumów i z większą dynamiką.

A gdy źródło cyfrowe jest bardzo neutralne to tym bardziej wzmacniacz wg mnie powinien mieć swój łagodzacy, nasycony

charakter i może dlatego tak często użytkownicy dCS-ów używają wzmacniaczy lampowych lub lampowo grających tranzystorów.

Stasiop ma swoje racje co do technicznych aspektów max neutralnego i transparentnego grania ale dla mnie nie ma to znaczenia.

Nie szukam koniecznie najbardziej transparentnego dźwięku na świecie.

Nie zależy mi na sekcji zwłok na każdym nagraniu.

Szukam czaru w muzyce.

Ktoś może powiedzieć że czar to nie do końca naturalne brzmienie. I tu się nie zgodzę.

Wyobraźmy sobie mały skład, trio jazzowe.

Czasem grają na dworze a czasem w ciepłym klubie, ludzie zamiast stać na dworze to mogą usiąść przy stolikach.

W obu przypadkach gra to samo trio na tych samych naturalnych instrumentach i siłą rzeczy obie wersje to naturalne

prawdziwe granie ale jakże inne!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.