Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Hi-end do wzmacniacza lampowego Cary 300SEI(300B)

mirek10

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz wykonuje projekt na Radianie 950 Pb, Zu stosuje 850, i ten driver posiada skuteczność 113+Waveguide, wypadkowa zw. pasywnej, może być na poziomie 100dB, ale tylko, dla drivera,... a wofery, aktywnie, lub zwrotką aktywną.

Posiadam drivery 118dB i to przy 16 Ohm,ach z wrotką pasywną, pomiar konstrukcji 99-100db.

Bardzo dużo jest kolumn 98db i tutaj dobór wzmacniacza musi być rozsądny, najlepsza efektywność uniwersalna, nie powinna przekraczać 90-95dB

A co do zastosowania Radiana 950, myślę o skuteczności 98 db i więcej nie chcę, może być nawet delikatnie mniej, łatwiej będzie dobrać wzmacniacz.

Tak, że wszystko jest do zrobienia.

....to są tylko moje przypuszczenia.

...masza?...bo chłop szuka kolumn, do swojego wzmacniacza, 300b, a ja przez czas trwania wątku, zrobiłem 3 komplety, i duży na wykończeniu, w długi weekend, pomiary.

No Reference 3A jak najbardziej ...juz pisalem .

Znalazlem Arku cene,uzywany ale kosztuje troche wiecej niz myslalem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciekawy jestem ile kosztuja nowe?nigdzie nie podaja ceny.

Bardzo fajne strony wloskie z kolumnami

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Firma Cary o wzmacniaczach lampowych swoich i odpowiednich kolumnach do nich(tlumaczenie automatyczne)

Cary!!!!

Jakie głośniki będą kompatybilne z moim niskim wzmacniacza zasilanego?

To jest podstawowe pytanie dla audiofilów, które kupują lub chcesz kupić niskie zasilane single-ended lub wzmacniaczy push-pull. Zaczniemy od dając Ci zasady, które wykorzystujemy do określenia, czy głośnik jest kompatybilny z niskim wzmacniacza zasilanego. Następnie będziemy to dokument napisany przez Dennisa nazwał "władza korumpuje" do dalszego wyjaśnienia, dlaczego potrzebne jest tylko 5 do 10 watów mocy.

Zasady Thumb:

Impedancja głośnika jest prawdopodobnie najważniejszym specyfikacja szukać. Chcesz dowiedzieć się, znamionowa lub średnia, a minimalną impedancję. Jeśli głośnik jest wyceniony na 8 omach nie powinna spaść poniżej 6 omów. Jeśli głośnik idzie wyższa niż 8 omów, które jest do przyjęcia. 4 omów jest w porządku, ale musisz upewnić się, że wzmacniacz jest podłączony do 4 omów. Nasze wzmacniacze są podłączone na standardowe 8 omów, chyba specjalnie kazał być 4 Ohm. Każdy wzmacniacz ma 4 i 8 omów możliwości, a niektóre mają 16 ohm krany.

Ocena SPL jest ważna, ale to nie musi być 95db +, jak powszechnie sądzono. Użyliśmy wzmacniaczy o niskich zasilanych głośników w ocenie SPL się już od 86 dB. Powodem wzmacniacz do głośników o stosunkowo niskiej ocenie SPL jest to, że impedancja głośnika jest blisko impedancji nominalnej w całym zakresie częstotliwości. Jeśli, na niższych zakresach częstotliwości głośników spadnie do 4 omów od 8 omach, wzmacniacz jechał głośnik, ale nie w pełnym zakresie.

Powierzchnia pokoju i rozmiar głośnika odgrywają bardzo ważną rolę w wybranych opcji. W większym pokoju ważne jest, aby pamiętać, że trzeba przenieść więcej powietrza, aby wypełnić pokój. Tak, większe głośniki mogą być bardziej pożądane. Duży głośnik w małym pokoju będzie pokonać pokój i bas będzie boomy. Duże głośniki i wzmacniacz 5 do 10 wat? .... Tak! Obecnie coraz więcej producentów do dokonywania większych i bardziej efektywnych głośników do użycia z wzmacniacze single-ended. To już znacznie wzrosła wybory głośnikowe dla małej mocy wzmacniaczy.

Mamy wymienionych poniżej producentów głośników, które mają głośniki w swoich linii produktowych, które będą pracować dobrze z małej mocy wzmacniaczy. Być może trzeba będzie zrobić trochę pracy domowej, ale aby uzyskać średnicę umrzeć, wzloty, które są otwarte i rozszerzone, i bardzo naturalny bas, może to być doświadczenie edukacyjne i zadanie, które pozwolą cieszyć się:

Acarian Systems, B & W, Cabasse, Chapman dźwięku, Fried, nieskończoność, JM Lab, Joseph Audio, Kef, Klipsch, Legacy, Meadowlark, Merlin, Monitor Audio, Mordaunt Short, ProAc, PSB, Rogers, Snell, Soliloquy, Sonus Faber, Spendor , Tannoy, vanderSteen, Voce Divina, Von Schweikert ..... Prawdopodobnie istnieje kilka innych, ale to jest świetne miejsce, aby rozpocząć.

Władza deprawuje!

Wierzę, że jest dobrze strzeżoną tajemnicą w kręgach audio, projektantów. Większość projektantów nie przyznają się do tego, że "najlepiej brzmiące wzmacniacze audio są małej mocy." Niektórzy w branży uważają, że nawet 9 lub 10 watów jest zbyt wiele. Słyszałem, że powiedział w wielu Audio Forum, że "jeśli pierwszy watt brzmi źle, dlaczego nie chcę 200 watów więcej tego samego!"

Podczas wysiłku projektowania na nowy wzmacniacz audio Cary, I umieścić wiele uwagi skupiła się na "odzyskiwanie przeciążenia" zdolność wzmacniacza. Zdolność wzmacniacza do natychmiastowego odzyskania od przycinania jest o wiele ważniejsze niż się powszechnie uważa. W wojnie zasilania wzmacniacza produkuje mentalność skupia się na wysokiej, a potem jeszcze wyżej mocy, aby rozwiązać problem obcinania. Gdy w rzeczywistości najbardziej krytycznym aspektem jest, jak szybko z odzysku wzmacniacz może osiągnąć po przeciążeniu. Z niewiarygodnym zakresem dynamiki żywego z kolei nagrań muzycznych, a nawet 2000 watów mocy nie wystarczy. Większość muzyki słucha się w przeciętnym pokoju odsłuchowym domu jest tylko wymaga około 3 watów mocy. Jest na przejściowe głośnych materiałów niskiego programu częstotliwości że ogromne napięcia sygnału pojawi się na wejściu wzmacniacza. To jest w tej sytuacji, że zdolność do odzyskiwania przeciążenie wzmacniacza jest krytycznym problemem. Single-ended class triody wzmacniacz wychwala swoje zalety w zdolności do obsługi przejściowe i natychmiast odzyskać od przeciążeń krótkie lub nawet rozszerzona. Class triody single-ended wzmacniacz przeciążać symetrycznie na dowolnej częstotliwości w dźwięku bandpass. Triody w klasie A także dają wierne odtworzenie bardzo niskich częstotliwości przy pełnej mocy wyjściowej. Transformator zasilający, regulacja zasilania i transformator wyjściowy projekt i staranne kształtowanie ogólnej krzywej odpowiedzi częstotliwościowej wszystkie odgrywać bardzo ważną rolę w zdolność wzmacniacza do odzyskiwania szybko, gdy przeciążone. Gdyby monitorować rampę wysokiego napięcia o Cary Audio, single-ended wzmacniacz w klasie A, a także miękkich fragmentów muzycznych głośny okazałoby się, nie ma więcej niż V lub tak zmienić formę miękkiej głośnych fragmentach.

Inną cechą techniczną napędem niskiego single-ended wzmacniacz klasy A triody jest stabilność. Właściwie zaprojektowane klasy triody single-ended wzmacniacz może pracować bez obciążenia (bez głośników) bez uszkodzenia wzmacniacza, transformatora wyjściowego lub rury.

Można zauważyć, że większość mojej dyskusji było w sferze rury próżniowej single-ended wzmacniacze klasy triody A dźwięk. Wzmacniacz single-ended dźwięk triody jest z natury niski urządzenie moc. Z pobytu w tym królestwie, dochodzę do wniosku, że "wysoki władza deprawuje!"

Tyle poszukiwań a wszystko pasuje.Ale przecież nie chodzi o to by znaleźć.

Firmy produkujace sprzet zawsze pisza ze wszystko pasuje tylko z graniem .....,tak to jest dlatego tak ciezko znalesc cos odpowiedniego,wlasnie chodzi o to aby znalesc!!!kolego.

Nie wiem jaki masz budżet, ale nieśmiało zaproponuję spróbować któreś Klipsch Palladium.

to juz pod wzgledem skutecznosci lepsze beda:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Druga pozycja zle sie wgrala teraz dobrze Uno Nano mialo byc!!!

ceny bardzo niskie tych kolumn z 22000eur na 6500eur!!ktos zna te kolumny???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panie poszukiwaczu-kup Pan cuś se wreszcie.........bo starość się zbliża nieuchronnie-taka prawda.

A tak na serio proszę sprawdzić na audiomarkcie są Rehdeko 145 z resonami tzn.ze standami i kablami za 4000 euro w sumie.

Z tymi kolumnami ten wzmak zaśpiewa-taka prawda jest.

Prosze juz zakończyć poszukiwania-bo nic lepszego Pan za taka kasę nie kupi i przy odsprzedazy nie straci.

Mam takie wrazenie,ze z Pana to taki zrzęda i nudziarz jest))

pozdrawiam.

Panie poszukiwaczu-kup Pan cuś se wreszcie.........bo starość się zbliża nieuchronnie-taka prawda.

A tak na serio proszę sprawdzić na audiomarkcie są Rehdeko 145 z resonami tzn.ze standami i kablami za 4000 euro w sumie.

Z tymi kolumnami ten wzmak zaśpiewa-taka prawda jest.

Prosze juz zakończyć poszukiwania-bo nic lepszego Pan za taka kasę nie kupi i przy odsprzedazy nie straci.

Mam takie wrazenie,ze z Pana to taki zrzęda i nudziarz jest))

pozdrawiam.

Stare glosniki,firma nie istnieje juz od 2000r,brak czesci zamiennych,wiecej napraw niz sluchania!

to juz lepsze te kolumny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 1990eur

lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 1320eur

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stare glosniki,firma nie istnieje juz od 2000r,brak czesci zamiennych,wiecej napraw niz sluchania!

to juz lepsze te kolumny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 1990eur

lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 1320eur

Nie masz pojecia co wypisujesz-te rehdeko nawet za 20 lat bedą grać jak nowe-jesli nie bedą trzymane w wilgoci.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja na pierwszy swój sprzęt zbierałem, troszkę krócej,.... za to dłużnej polowałem w sklepie, aż się wściekłem i pojechałem do Rembertowa, ale czasy były,...pamiętam,... kupiłem zegarek przy okazji, Orient to był, wypas,......

Tak, Panie Mirku,..,mimo pewnej sympatii, to trudno nie zgodzić ze starym.

Mija 9 - ty miesiąc wątku - czas coś urodzić!:)

Po "rozwiązaniu" spokojnie będzie można wątek przenieść na bocznicę,bo nic konstruktywnego tu chyba nie ma :).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Pewnie tak, choć z drugiej..,nie mam siły na czytanie całego wątku.

Wydaje się, ze było wiele ciekawych propozycji.Niestety, Mirek ma swój TABU KONCEPT i w gruncie, nie bardzo wiadomo co dalej.

..,ale co mi tam, to jego wątek.

Pewnie tak, choć z drugiej..,nie mam siły na czytanie całego wątku.

Wydaje się, ze było wiele ciekawych propozycji.Niestety, Mirek ma swój TABU KONCEPT i w gruncie, nie bardzo wiadomo co dalej.

..,ale co mi tam, to jego wątek.

Propozycje były,ale czy Mirek we własnym wątku zamieścił jakieś porównania,wnioski z odsłuchów,zawężenie wyboru po odsłuchaniu kilku czy kilkunastu kolumn?

Także nie chce mi się już tego przerzucać,ale chyba nie było czegoś takiego.

Mirek przeleciał wszystkie - te grube i te chude i żadna mu nie pasuje:))

Chyba,że tak ;).

W taki razie kolejeczka :).

Mirek to typowy zawracacz dupy ,ja tez sie kiedys na to nabieralem ale Wy macie wieksza cierpliwosc niz ja.

Jakos na forum sluchawkowym po dwuch latach poszukiwan zbudowalem i kupilem tor marzen ! czyli CARY 300SEI(300B)+AKG K-1000+DAC CALYX ,sluchawki K-1000(w moim torze) lepiej graja nawet od elektrostatow STAX 009 ,co mialem mozliwosc porownania.Watek ten nie ma w nazwie musze kupic w danym terminie kolumny do Cary 300SEI -doradzcie,bo mi sie pali!!!To jest wyjatkowy wzmacniacz o wyjatkowej barwie grania,integra wspaniale grajaca z kolumnami jak i sluchawkami,polecam ten wzm wszystkim audiofilom chcacym miec mozliwosc sluchania kolumn jak i sluchawek,o Carym 300SEI jako wyjatkowym wypowiadaja sie znani recenzeci ,jak naprzyklad Wojciech Pacula(Wzmacniacze słuchawkowe są z zasady niewielkie. Chyba, że myślimy o wzmacniaczach, których główną rolą jest napędzenie kolumn, a ich praca w charakterze wzmacniaczy słuchawkowych jest czymś dodatkowym. Wymieńmy je, to: Cary Audio CAD-300-SEI, Leben CS-300 XS, Leben CS-600 i Linear Audio Research IA-30T, a wyjątkiem od reguły jest SPL Phonitor 2730. Wszystkie pozostałe są jednak niewielkie – ostatecznie moc, jaką mają wygenerować jest niewielka.)a tu Piotr Ryka (Cary i K1000 to klasyki i nic dziwnego, że świetnie grają. Cóż w przeciwnym razie warte byłoby określenie “klasyk gatunku”?)CARY 300B jako jedyny wzmacniacz firmy CARY jest produkowany od poczatku istnienia do dzisiaj i tak samo wyglada.Znalezienie kolumn do niego jest trudne ,bo poprzeczke wlasnie stawiaja sluchawki K-1000, ktore graja jak kolumny i graja wspaniale,tak ze kolumny musza grac tak samo ,albo lepiej.Pytania skierowalem tez do firm takich jak Tanoy,WLM,B%W,ZuAudio,Loth-x,Cabasse,Bastanis,Sonus Faber,Tad,Klipsch,Consonance,Avantgarde , Lowther aby dokladnie podali najlepiej pasujacy model kolumny do mojego Carego 300SEI,wlasnie pomalu dostaje odpowiedzi.

OSTRO!!!!

Ukryta Zawartość

SWIETNE SRONY KOLUMN DO WZM LAPOWYCH

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Ktore z tych monitorow wydaja sie wam lepsze do wzm lampowego (Cary 300B),sa do kupna uzywane za psie pieniadze i dlatego w przyszlosci moga grac w sypialni,dlatego pomyslalem ze moge sobie je kupic, od tak z nudow,poki nie dostane nowego mieszkania.Wiem ze koledzy mogli je sluchac w Polsce, bo byly sprzedawane:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mirek, nie gniewaj się, ;0)

Mam propozycje dla Ciebie, wybitne monitory, od samego Josepha Szalla, przetworniki ATD dostałem osobiście od niego, ale to nie wpływa absolutnie na cenę.

Elberoth i LUKASIQ znają temat,...popytaj, przyjedz i posłuchaj, z tego małego przetworniczka w obudowie zamkniętej taki bas, jak była by to 15", za cenę 5500zł z granitami takich kolumn o takim brzmieniu nie kupisz, obudowa z litego drewna Sapeli, pokryta szelakiem politura, zapraszam na odsłuch, bez urazy, pozdrawiam Mirek;0)

vo1f.jpg

zz67.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.