Skocz do zawartości
IGNORED

Pliki zamiast CD

cypher

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 22 Września 2012 - nie na temat
Ukryte przez Fr@ntz, 22 Września 2012 - nie na temat

Posłuchaj mnie teraz uważnie bo 2 razy nie będę powtarzał. Jeśli mnie w tej chwili nie przeprosisz, nie odwołasz publicznego określania mnie mianem złodzieja, to przysięgam, że wydobędę twoje dane od adminów audiostereo albo drogą sądową i proces (+wysokie odszkodowanie dla mnie) cię nie minie.

Zanim zaczniesz publicznie obrażać ludzi to zapoznaj się z polskim prawem i definicją DOZWOLONEGO UŻYTKU OSOBISTEGO.

Tyle w temacie - odezwiesz się jeszcze raz, przysięgam, że mój prawnik w Polsce się tobą czule zajmie.

Stać mnie na drogę sądową i nie pozwolę się obrażać publicznie.

Nikt nikomu nie zabrania bycia małym podłym donosicielem i korporacyjnym sługusem.

Ale na publicznie obrażanie ludzi jest paragraf.

I Bóg mi świadkiem, że mój prawnik potrafi zrobić z niego świetny użytek.

Jeśli masz ochotę zafundować mi high-endowy zestaw audio (po odpaleniu doli mojemu prawnikowi i pokryciu kosztów sądowych), to proszę bardzo! Go ahead!

Uderz w stół, a nożyce się odezwą.

Przeczytaj sobie raz jeszcze jakie głupoty powypisywałeś w swoim poście. I zachowaj jako dowód dla tego sądu. A ... i jeszcze zastanów się nad jurysdykcją i właściwością tego sądu, ja zyję w Polsce ... Ty nie. Ale irlandzki kodeks na pewno masz pod ręką.

Stać Cie na drogę sądową, a nie stać Cię na oryginalne i legalne oprogramowanie, muzę i inne multimedia?

A Boga do tego nie mieszaj bo On to wszytko widzi, jemu się kiedyś będziesz tłumaczyć ze swoich czynów, nie mnie.

Dalej bez komentarza. Szkoda słów.

Muszę przewietrzyć mój system…

Popatrzcie na tą obudowę

ascetyczna budowa, bez zbędnych wyświetlaczy

no więc to jest dokładnie to co oferuje dune hd i popcorn hour - szczególnie ten drugi.

wystarczy wsadzić dysk.

Czy dla irlandzkich rezydentów obowiązujące jest polskie prawo, czy irlandzkie?

Po raz kolejny mnie to zastanawia... ;)

Ale czy nie będzie istotne miejsce rejestracji tego forum?

Uderz w stół, a nożyce się odezwą.

Przeczytaj sobie raz jeszcze jakie głupoty powypisywałeś w swoim poście. I zachowaj jako dowód dla tego sądu. A ... i jeszcze zastanów się nad jurysdykcją i właściwością tego sądu, ja zyję w Polsce ... Ty nie. Ale irlandzki kodeks na pewno masz pod ręką.

Stać Cie na drogę sądową, a nie stać Cię na oryginalne i legalne oprogramowanie, muzę i inne multimedia?

A Boga do tego nie mieszaj bo On to wszytko widzi, jemu się kiedyś będziesz tłumaczyć ze swoich czynów, nie mnie.

Dalej bez komentarza. Szkoda słów.

Z tego co wiem to pozew składa się tam gdzie mieszka pozwany.

Ale czy nie będzie istotne miejsce rejestracji tego forum?

Z tego co wiem to pozew składa się tam gdzie mieszka pozwany.

Owszem, w przypadku pozwu o zniesławienie czy naruszenie dóbr osobistych będzie to Polska, natomiast Irlandia oraz prawo irlandzkie dotyczyć będzie ewentualnego określenia czy ściąganie z netu pirackiej muzy, multimediów i oprogramowania jest zgodne z prawem czy nie. Osoba, która tutaj tak głośno krzyczy i się odgraża tam będzie musiała udowodnić swojej niewinności, a nie w Polsce.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

no więc to jest dokładnie to co oferuje dune hd i popcorn hour - szczególnie ten drugi.

wystarczy wsadzić dysk.

ale obudowy streacom maja swoje zeberka i system do odprowadzania ciepla! duny i popcorny standardowo pasywne nie sa. pozatym nie wygladaja tak dobrze...

Przepraszam a co to jest "piracka muza". Cos takiego?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To piosenki śpiewane przy kręceniu kabestanu :)

Wspominany tu program komputerowy można było testować 30 dni (JRiver). Nie przypadł mi do gustu. Moim zdaniem nie warto wydawać kasy skoro jest darmowy Foobar2000.

Ukryta Zawartość

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Bardzo dobrze to napisałeś "moim zdaniem" a moim zdaniem warto ,nie szkoda kasy .

Wszyscy się dziwią, że wolę wydawać pieniądze na niemiecki ayran, mimo że jest droższy niż polski. Ale naprawdę warto! Niemiecki ayran gra dużo lepiej.

No nie okazuje sie ,że Jriver jest polski.A to ciekawe ,bardzo ciekawe hm...

To fajnie. Teraz Polska. Niestety w przypadku ayranu tak nie jest.

• Redaktorzy

Jest już dostępna 18 odsłona Media Center JRiver - dla posiadaczy 17ki upgrade w rozsądnej cenie $20.98 (zamiast $26.98). Lista zmian -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Wszyscy się dziwią, że wolę wydawać pieniądze na niemiecki ayran, mimo że jest droższy niż polski. Ale naprawdę warto! Niemiecki ayran gra dużo lepiej.

Ayran jest turecki lub arabski ;)

Jest już dostępna 18 odsłona Media Center JRiver - dla posiadaczy 17ki upgrade w rozsądnej cenie $20.98 (zamiast $26.98). Lista zmian -

Ukryta Zawartość

Widze wyzysk pelna para:-)

Ukryta Zawartość

chwilowy brak działalności w audio.

Ayran jest turecki lub arabski ;)

Ale w Niemczech jest spora diaspora turecka i mam ayran z Niemiec. Nie wykluczam, że ayran z Turcji będzie jeszcze lepszy ale trudno go dostać

Widze wyzysk pelna para:-)

Spoko, niedługo Meksykanie wezmą się do roboty... ;-)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

wystarczy wsadzić dysk.

nie no dune HD też byłem zainteresowany - ale wygląd... blee. Myślę, że PC daje więcej możliwości. Osobiście składałem zestawy HTPC na zamówienie w różnych konfiguracjach. Jak się zna na podzespołach, i na bieżąco orientuje w cenach i nowościach, można złożyć na prawdę w miarę niedrogi i funkcjonalny sprzęt.

Zasadniczo trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie: Czy chcę byle jaki działający i wyglądający HTPC, czy chce bezkompromisowy, niesłyszalny, ładny i funkcjonalny HTPC. A może energooszczędny? Chce też grac? Oglądać filmy?

Jeśli HTPC do muzyki to na prawdę wiele problemów odpada. Muzykę pociągnie najsłabszy procesor na płycie miniITX, + do tego Dobra karta taka jak XONAR STX albo HDAV 1.3 (może być deluxe). Albo zamiast tego dźwięk z integry cyfrowo do DACa zewnętrznego. Wtedy mamy nieogranicozne możliwości manipulowania dźwiękiem i jego poprawiania.

Z drugiej strony płacisz 4k PLN za Cabridge Audio Stream Magic i na fdzień doby masz bardzo dużo :)

Inni wybiora te duneHD i inne wynalazki, albo najtansze playery i tez będą zadowoleni :)

Wydaje mi się, że często zapominamy o najważniejszym - swobodzie i łatwości obsługi. Wszelkie te obudowy z dotykowymi ekranami to pic na wodę - miałem takich kilka modeli (najlepsza wspomniana moncaso) - bezużyteczne są te ekrany.

Najlepsze sterowanie IMO to ipad albo iphone z możliwością ustawiania playlist na bieżąco. Tak aby nie potrzebować monitora i klawiatury. Dlatego interesuję się Cabridge Audio.

Pozdrawiam

Najlepsze sterowanie IMO to ipad albo iphone z możliwością ustawiania playlist na bieżąco. Tak aby nie potrzebować monitora i klawiatury. Dlatego interesuję się Cabridge Audio.

MPD też to ma.

teraz patrzę Mpod się nazywa:P Mpad to jakaś platforma do grania czy coś tam. Hmm jest free - lubię jak jest free. W tym tygodniu postawię nowe Gentoo, to przetestuję playery pod Linuksa i zobaczę tego MPD + sterowanie iP4.

Ciekawe, czy MPD obsługuje scobrelara last.fm, bo coś nie mogę znaleźć. Jeśli ten program na iP ma możliwość robienia listy odtwarzania "on the fly" - to jestem zainteresowany :)

teraz patrzę Mpod się nazywa:P Mpad to jakaś platforma do grania czy coś tam. Hmm jest free - lubię jak jest free. W tym tygodniu postawię nowe Gentoo, to przetestuję playery pod Linuksa i zobaczę tego MPD + sterowanie iP4.

Ciekawe, czy MPD obsługuje scobrelara last.fm, bo coś nie mogę znaleźć. Jeśli ten program na iP ma możliwość robienia listy odtwarzania "on the fly" - to jestem zainteresowany :)

Ukryta Zawartość

MPAD jest na ipada i nie jest darmowy, darmowy jest MPOD na iphone. Robi je ten sam człowiek.

BTW, o co chodzi z tym scobrelerem last.fm? Na czym to polega?

Ukryta Zawartość

Aha - dzięki za wyjaśnienie. Ale to nie fair swoją drogą... To za free, to płatne...

Scroblowanie last.fm to bardzo fajna i użyteczna sprawa.

Każdy kompatybilny player wysyła do serwisu last.fm tytuły i wykonawców, których słuchasz. W Linuksie chyba każdy player ma wtyczkę. W Windowsie jest klient - ale nie obsługuje wszystkich playerów.

Masz swoje konto na last.fm i tam gromadzone są statystyki - czego słuchasz. Dodatkowo, dzięki temu możesz mieć "swoje" radio - na podstawie tego, co słuchasz. Last.fm to fajna sprawa - bo na przykład można sobie zobaczyć podobnych wykonawców - ja tak poznaje ogromną ilość nowej muzyki, poszerzam horyzonty:)

Nie wyobrażam sobie słuchania muzyki bez scroblowania - dlatego to takie istotne.

To jest po prostu postęp - tak jak twardogłowi wreszcie przechodzą na pliki z CD i vinyli - tak coraz więcej ludzi uzależnia się od Last.fm :)

Plików słucham od czasów dysków seagate 4.3GB :) i narodzin formatu mp3 - wtedy to postanowiłem zrezygnowac z CD (które do tej pory leżą w pudłach i po trochę je zgrywam), a w last.fm jestem od 2005r.

pozdrawiam

Dzięki za wyjaśnienie. Co do odpłatności to mpod i mpad to w sumie dwa różne programy. Kolo przyjął taki model finansowania i dzięki temu mpod jest darmowy a on ma zysk. Jak się zaligujesz do AppStore to masz wyraźnie napisane, że tu masz za darmo a tu płacisz. Nie wiem co jest w tym nieuczciwego.

Z tego co pamietam to mpd ma wsparcie dla last.fm. Tak samo mpod.

• 2 tygodnie później...

W kwestii grania z plików kilka moich przemyśleń:

1. Liczy się mastering/realizacja, a nie format. Moim celem w plikach jest znalezienie najlepszej cyfrowej wersji danego albumu. Czasem jest to pierwsze wydanie japońskie na CD, czasem plik HD z HDTracks, czasem plik DSD z wydania SACD. Nie ma tu reguły. Jest cała masa skopanych SACD, CD, plików HD i DVD-Audio. Jest cała masa doskonałych wersji na CD (pewnie studio ma wersję 24-96 ale my jej nie mamy).
    Wniosek: System ma odtwarzać wszelkie formaty: FLAC, DFF, DSF, gęste, bardzo gęste, rzadkie, itp, etc - i nawet MP3. Kiedyś mi się przypomniała muzyczka z bajki "Les Mondes Engloutis / Szagma - Zaginione Światy". Mam tylko na MP3 i - a jakże - zostało to wgrane na serwer.
    Odpadają więc wszelkie SqueezeBoxy i inne popularne streamery.
  2. Całkiem sporo dobrych wersji zostało wydanych na SACD i można sobie z sieci ściągnąć już ok. 1000 obrazów ISO. Mam tu na myśli realizacje DSD, a nie konwersje z PCM, chociaż przy braku oryginału PCM wersja skonwertowana na DSD może być jedyną dostępną w tym momencie. Pliki SACD ISO zajmują dużo miejsca i warto je trzymać w archiwum. Dodatkowo mamy często mix wielokanałowy, który bardzo często posiada ciekawą właściwość. Mianowicie oryginalny mix stereo może mieć znaczną kompresję dynamiki (np. DR9), a jednocześnie mix wielokanałowy na tej samej płycie może mieć np. DR13. Co prawda pozbyłem się setupu MCh i mam już tylko stereo, ale kwestia lepszej jakości MCh nasuwa mi dwa pomysły: downmix "w locie" oraz chęć zachowania pliku ISO na później.
  3. Pliki ISO obrazów SACD często zawierają kompresję DST (coś a'la FLAC vs. WAV dla PCM). Do odtwarzania takiego czegoś (plus szacher-macher z downmixem do stereo) potrzebny jest kawałek kompa. Dlatego zrezygnowałem z koncepcji audiofilskiego serwera, który nie generuje zakłóceń i chciałbym te zakłócenia odizolować od DAC'a. Tak więc komp z normalnymi wnętrznościami plus DAC z DSD po interfejsie asynchronicznym (USB lub FIrewire) - już zakupiłem MyTek DSD 192. Sterowanie z Galaxy SIII.
    Jednego jednak nie zdzierżę, chłodzenia aktywnego - czyli zbieracza kurzu! Komp musi być chłodzony pasywnie (heat sink).
  4. Moja kolekcja ma już coś ok. 5TB i nie można tu w żaden sposób tego przeliczać na ilość albumów (np. 10000 albumów!!). Jest ich znacznie mniej - ale mam po kilka różnych wersji, które trzymam na dysku.
    5TB nie mieści się na jednym dysku (nie mam zaufania do dysków >3TB). W ramach optymalizacji postanowiłem grać z archiwum - czyli w przypadku obrazów ISO grać bezpośrednio z pliku *.iso, zamiast wyciągać z tego pliki FLAC (kiedyś) lub pliki DSD (teraz dla DAC'a obsługującego DSD). To założenie mocno ogranicza liczbę odtwarzaczy (praktycznie zostaje mi Foobar lub jriver). Do tego przekonałem się do rezygnacji z tagów w plikach na korzyść tagów w bazie serwera muzycznego. Moje archiwum jest read-only i nie pozwalam programom na gmeranie w moich plikach.
  5. Kilka TB danych oznacza, że muszę mieć kilka dysków - czyli NAS. Kilka dysków może pracować w jakimś RAID. Coraz bardziej skłaniam się do RAID-5 bo nie mam zaufania do jakości współczesnych dysków mechanicznych (mam dwa takie same WD Green 3TB i jeden wyraźnie na biurku wpada w lekkie drgania, drugi nie - pewnie pierwszy zaraz padnie).
    Po przygodach z Netgear ReadyNAS Ultra 2 Plus już nie chcę NAS'a z chłodzeniem aktywnym. Wentylator tego NAS'a przyprawiał mnie o białą gorączkę. Niestety nie mam piwnicy, ani strychu - a w kuchni i łazience nie mam Ethernetu. Zapomnijcie o WiFi przy zarządzaniu bazą plików o rozmiarze kilku TB).
    Problem w tym, że NAS'ów kilkukieszeniowych z chłodzeniem pasywnym nie ma. Chłodzenie pasywne w moim małym QNap-119 jest po prostu cud-miód-malina. Dlatego taki szok po zakupie NAS'a z wentylatorem.
  6. Bardzo mi pasi więc pomysł obudowy "Power NAS" od HFX.

Ukryta Zawartość

Podkreślam, że chodzi mi o obudowę. Nie jestem pewien co mógłbym wsadzić do środka. Na pewno 3 dyski 3TB w RAID-5. Coś musi ten RAID obsługiwać. Jako software raczej jriver. Pewnie na Windows 8 (jakaś wersja minimalna). Mając jriver zapewne będę chciał tego też użyć od czasu do czasu jako odtwarzacz video (np. theatre view podczas imprezki). Czyli będzie to podłączone po HDMI do TV. Video oczywiście Full HD - czyli grafika na pokładzie musi to pociągnąć. Tu z kolei pewnie odpada Intel HD 4000 - czyli muszę poszukać płyty z RAID oraz dedykowaną kartą graficzną.

Ogólnie temat mi się komplikuje. Macie może podobne konfiguracje? Czy serwer i NAS w jednym ma sens?

Ukryta Zawartość

Gość partick

(Konto usunięte)

Coraz bardziej skłaniam się do RAID-5 bo nie mam zaufania do jakości współczesnych dysków mechanicznych

pamiętaj aby dyski do RAID kupować z różnych serii - to minimalizuje ryzyko trafienia na trefną serię i jednoczesnego padu wszystkich dysków.

mimat,

Natomiast wadą tego rozwiązania jest fakt, że nie wszystkie przetworniki i karty dźwiękowe działaja na linuxie.

To się kupuje karty w standardzie usbadio1 lub 2 i działa. Inaczej przywiązujesz się do jakichś dziwnych sterowników producenta.

Potem producent kończy wsparcie/upada i jesteś skazany na antyczną wersję windy bo sprzęt jest niszowy i nie ma sterowników w systemie a stare

sterowniki nie działają na nowym systemie.

Do tego przekonałem się do rezygnacji z tagów w plikach na korzyść tagów w bazie serwera muzycznego. Moje archiwum jest read-only i nie pozwalam programom na gmeranie w moich plikach.

Ogólnie temat mi się komplikuje. Macie może podobne konfiguracje? Czy serwer i NAS w jednym ma sens?

Nie bardzo ogarniam zalety bazy w serwerze audio. Masz 5TB plików, pada baza w programie, zmienia się program i format bazy itd. i nie masz nic.

Ja tam wolę tak: taguje raz a dobrze, wrzucam na NAS, zasoby z muzyką są udostępniane tylko do odczytu, jest ok.

Uważam NAS i osobny htpc za optymalne rozwiązanie. Uważam, że umieszczanie 3 dysków twardych obok sprzętu audio jest bez sensu. 3 dyski po prostu szumią.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.