Skocz do zawartości
IGNORED

Zakłócenia od licznika elektrycznego.

a_las

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba raczysz sobie żartować ?

Akurat te ekrany maja inne zadanie.

Są tylko i wyłącznie po to, aby elektronika pracująca w ich pobliżu nie była narażona na zakłócenia strumienia magnetycznego pracującego trafa.

Poczytaj trochę.

@stary bej

Masz absolutnie rację, ja odnoszę się do postu cytowanego. Chodziło mi o to ze by nie wprowadzać w temat jakiś niestworzonych rzeczy o "powierzchnia/ gładkość / czystość / ewentualnie sprężystość=powtarzalność docisku". Każdy może w sposób empiryczny sprawdzić czy ma spadki napięcia czy nie. I tylko tyle. Przy takich poborach to Ja i Ty wiemy że zwykłe, przyzwoite gniazdko wystarczy. Już tu wyczuwałem rodzenie się nowego rynku z "audiofilskimi" gniazdkami :))

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Poczytaj trochę.

Podałeś link do swojego tematu, to po pierwsze.

To że nie rozumiesz podstawowej rzeczy dotyczącej TEGO tematu, to drugie.

Transformator sieciowy, jaki by nie był, i jakie by nie miał ekranowanie - nie będzie nigdy elementem filtrującym zakłócenia sieciowe, jego rola jest inna.

Od filtracji tych zakłóceń są stosowne filtry sieciowe, które są częścią składową wszelkiej maści kondycjonerów.

Nie obraź się, ale mylisz dwa pojęcia.

Filtrację napięcia sieci, z ekranowaniem przeciw zakłóceniom powstającym na skutek działania czynników zewnętrznych - tzw. smog elektromagnetyczny.

Stary Beju.

Nie lubię tego typu polemiki:

Chyba raczysz sobie żartować ?

i

Nie obraź się, ale mylisz dwa pojęcia.

Masz jakieś utrwalone schematy wiedzy.

Trzeba rozróżnić ekranowania elektrostatycznego od magnetycznego i elektromagnetycznego. Składowe symetryczne i asymetryczne zakłóceń.

Filtry jakie cytujesz zmniejszają zakłócenia prądowe głownie symetryczne i stosuje się je jak najbliżej źródła zakłóceń (urządzeń z komutacją prądu i przetwornicach; sprzęt AGD, komputery, TV,...). Stosowanie ich w audio to jedno, twierdzenie o ich celowości to podstawowy błąd ludzi nie rozumiejących zagadnień zakłóceń.

Gdybyś zadał sobie trud i zapoznał się z zacytowanym wątkiem zapewne zrozumiałbyś podstawowe źródło zakłócania jakie przedostaje się z sieci zasilającej i zamyka się przez inne przewody do sieci, otoczenia. To przenikanie zakłóceń zwanych asymetrycznymi również przez uzwojenia transformatora zasilającego.

Tzw koraliki jakie się stosuje na kablach zasilających służą do minimalizowania właśnie składowej asymetrycznej.

Tu m.in. trochę o tych zagadnieniach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sama duża indukcyjność uzwojenia pierwotnego transformatora skutecznie zmniejsza zakłócenia symetryczne. Jest jeszcze kondensator równoległy do fazy i neutralnego. Zakłócenia asymetryczne to te, które przede wszystkim są minimalizowane ekranowaniem w transformatorze oraz stosowaniem „wspólnych” (bifilarnych nie wnoszących nic dla normalnie płynącego prądu zasilającego) dławików na przewodach.

To tyle.

Jutro wieczorem jestem do dyspozycji.

Są tematy w elektronice i audio co do których jest obiektywne potwierdzenie mojej wiedzy, choćby w publikacjach naukowych sprzed lat.

To tak informacyjnie gdybyś zechciał podważać moją wiedzę.

Sądzę, że przejrzysz Internet.

Dla twojej wiedzy. Budowałem urządzenia w których trzeba było stosować potrójne ekrany elektrostatyczne między uzwojeniami trafa i na przewodach połączeniowych aparatury i obiektu mierzonego. Okazało się, że w aparaturze o dużej czułości właśnie te zakłócenia dominują (metrologia, urządzenia medyczne; podłączane do człowieka, przemysł,…).

Każdy z takich odrębnych ekranów na przewodzie ma odpowiednio spreparowane potencjały. Odsyłam jak się to łatwo robi w tzw. wzmacniaczu pomiarowym. To można wykorzystać w audio w torach wkładka gramofonowa-pre RIAA oraz mikrofon-pre. I bywają takie układy.

Zakłócenia elektrostatyczne nie przenikają przez ekran wówczas kiedy ma on potencjał „gorącej” żyły sygnałowej.

Tego tu na Forum jeszcze nikt nie zrozumiał. Powszechnie myli się wielowarstwowy ekran (np. plecionka i folia) jako ekran elektrycznie dwuwarstwowy. Nie. To jest jeden ekran, co prawda bardziej szczelny, ale połączony razem.

O wadze zakłóceń asymetrycznych świadczy właśnie powszechne wprowadzanie ekranów na kable (sieciowe i IC). Są oczywiście również zakłócenia elektrostatyczne innej natury.

Myślę, że wyjaśniłem nieco zagadnienie. Trochę nadużyłem dla większej przejrzystości terminu „elektrostatyczny”. Proszę mnie nie łapać za słówka.

Ukryta Zawartość

Gość stary bej

(Konto usunięte)
<br />

Stary Beju.<br />

<br />

Nie lubię tego typu polemiki:<br />

<br />

<br />

Co Ty lubisz, a czego nie, mnie nie interesuje.<br />

<br />

Zrób proste doświadczenie w swoim laboratorium.<br />

A mówimy (ja mówię, bo Ty temu przeczysz) cały czas o zdolności <strong>transformowania przez transformator zakłóceń</strong>, powstających przed nim, czyli w sieci.<br />

Te zakłócenia, czyli piki, powstające na skutek nieodkłóconych (filtrami sieciowymi) urządzeń, przedostaną się przez transformator na jego stronę wtórną.<br />

<br />

Doświadczenie polega na bezpośrednim podłączeniu pod transformator, który na wyjściu będzie miał około 6V AC potencjometru i głośnika.<br />

Oba elementy (PRK i głośnik) połącz ze sobą równolegle, ale tak, aby można było regulować wielkość wychodzącego napięcia z trafa  (6V AC) za pomocą tego PRKa, czyli z jego ślizgacza, podpowiem dla ułatwienia.<br />

<br />

Jak włączysz taki układ do sieci, będziesz słyszał te 50Hz sieciowe w głośniku.<br />

PRK jest po to aby tak wyregulować napięcie by nie buczało zbyt głośno.<br />

Jak masz zrobiony taki układ to rozejrzyj się za jakimś urządzeniem, które generuje zakłócenia.<br />

Może to być silnik komutatorowy, który nie posiada kondensatorów przeciw-zakłóceniowych.<br />

Nie musi być dużej mocy, ważne żeby dobrze "iskrzył".<br />

<br />

Teraz użyjesz całej swojej wiedzy, aby pozbyć się zakłóceń jakie będzie generował taki silnik, przy jednoczesnym włączonym układzie z głośnikiem na wyjściu trafa.<br />

Ja nie neguję że układy pomiarowe są dokładniejsze, bo tak jest.<br />

Ale w proponowanym układzie z głośnikiem przynajmniej to słychać, i każdy może takie doświadczenie wykonać.<br />

Na 50Hz słyszane w głośniku, nałożą się słyszalne piki napięciowe generowane z silnika komutatorowego.<br />

<br />

Zapewniam Cię.<br />

Choćbyś nawet stosował wokół trafa liczne ekrany, złożone jak kanapka, wielowarstwowo, z blach o różnej przenikalności magnetyczne.<br />

Choćbyś zamknął takie trafo nawet w klatce Faradaya - zakłócenia z jego wejścia przedostaną się na wyjście.<br />

<br />

Ja nie mam zamiaru więcej z Tobą polemizować na ten temat.<br />

Dyskusja miedzy nami toczyła się o przenikaniu, bądź nie przenikaniu, śmieci przez transformator.<br />

A Ty ze swobodą godną lawiranta, przechodzisz do zagadnień będących poza tą dyskusją.<br />

To że piszesz o kondensatorze podłączonym równolegle z siecią, na wejściu transformatora, to dobrze.<br />

Bo chociaż po części rozumiesz problem.<br />

Ale taki kondensator był dobry kilka dekad temu, a wiedzieli o tym nawet konstruktorzy w Kasprzaku, wystarczy pooglądać wnętrza tych wiekowych już urządzeń.<br />

Tam zawsze był kondensator od strony zasilania trafa - foliowy 100n/1000V DC, a to że czasami potrafił przebić i robił zwarcie, to już inna sprawa.<br />

<br />

System przeciw-zakłóceniowy to obecnie trzy, albo i więcej kondensatorów, od strony sieci (w urządzeniu).<br />

Nie zastanawiałeś się po co jest użyty trzeci przewód w instalacji domowej ?<br />

To nie tylko realizacja ochrony przeciw-porażeniowej na wyłączniku różnicowo-prądowym, to również pełne wykorzystanie możliwości filtracji, zarówno napięcia wchodzącego do urządzenia, jak i ewentualnych zakłóceń generowanych z powrotem w sieć, przez urządzenia pracujące w tej sieci.<br />

A jak wiadomo, wiele i coraz więcej urządzeń pracuje zasilanych z zasilaczy impulsowych.<br />

<br />

pzdr.

ps.

Przepraszam wszystkich czytających mój wpis, za te niezamierzone dodatki <br /> na końcu zdań.

To nie jest moja wina, że przy dłuższym wpisie i zatwierdzeniu go do publikacji, się one pojawiają.

Administracja Forum coś powinna z tym zrobić, mój wpis z takimi krzakami nie jest jednostkowym przypadkiem.

zakłocenia z sieci przechodzą przez trafo separujące przynajmniej te ktore sa w wersjach do zastosowan profi ale jak wiadomo nie po to sie to stosuje aby filtrowało cokolwiek tylko dla ochrony

pieknie to widac jesli za trafami sa wpiete tory wizyjne i mozna wtedy sobie ogladac przelatujace smieci

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Znajomy jeszcze licznika nie wymienił choć znalazł sposób na jego wymianę, jeżeli ktoś dysponuje jakimś sprzętem pomiarowym którym można by było zmierzyć te zakłócenia to chętnie byśmy skorzystali. Przy licznikach nic nie było kombinowane, znajomy meszka w bloku licznik jest na klatce zamknięty i nawet nie ma do niego klucza, postaram się spisać wszystkie informacje z niego i zrobić fotkę.

Znalazłem jeszcze jedno źródło zakłóceń!

Zacznę może od tego że regularnie odwiedzam wyspy brytyjskie w celach „turystycznych” poszukując zdjęć z królową do portfela i większość kabli zasilających jakie posiadam ma wtyczkę angielską z bezpiecznikiem w środku robiąc instalacje elektryczną przywiozłem dwa podwójne gniazdka angielskie z wyłącznikami aby ewentualnie pokombinować bezpośrednie wpięcie kabli do tego gniazdka.

Montując je zaskoczyła mnie jedna rzecz, popiołem kabelki do niego założyłem bezpiecznik sprawdzam polaryzacje a w gniazdku nie ma prądu już miałem dzwonić do elektryka że nie podpiął drugiej pary przewodów ale jeszcze raz sprawdzam przykładając próbówkę tym razem do przewodu prąd jest, kilkakrotnie sprawdzałem w gniazdku niema, odwróciłem przewody prąd jest no to gramy, jakieś ustrojstwo nie pozwala nie właściwie je spolaryzować. Podpięte miałem do wszystkich urządzeń „0” ochronne sprzęt grał przyzwoicie i nie ma porównania z tym co było przed wymianą licznika ale jeszcze się coś s tym dźwiękiem działo odłączam „0” ochronne od urządzeń i kombinuje na wszystkie sposoby, wygląda na to, dzielony cec którego od nie dawna posiadam gorzej gra z „0” a może jest uszkodzony, ale to przecież możliwe przecież japończycy nie posiadają w instalacji tego „0” tak przynajmniej czytałem stąd problemy wielu firm. Piszę do Pana Rogera Adamka że coś takiego zauważam i skoro tak jest to stosowanie markowych kabli zasilających chyba nie ma sensu. (jeszcze raz polecam) choć to troszkę wygląda jak leczenie pacjenta na odległość który jeszcze badań nie chce zrobić. Opisał że absolutnie konieczne jest podpięcie tego „0”. Kombinujemy dalej z kabelkami, podpiąłem w końcu wszystko z jednego gniazdka końcówkę i ceca przez listwę dopiero sprzęt zaczął świetnie grać może jeszcze dopieścimy go kabelkami.

Jeżeli ktoś chce to gniazdka mogę wysłać do badań lub eksperymentów, tylko posiadam chyba jedną wtyczkę wolną typu angielskiego.

I jak tu łatwo się pomylić i wydał się że to taki bogaty kraj, a nawet gniazdka mają do niczego.

Nie audiofilskie gniazdka.

Kondycjoner również próbowałem (kopia Heliona) na te zakłócenia nie pomagał.

Ukryta Zawartość

post-22036-0-20650800-1348768440_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość partick

(Konto usunięte)

I jak tu łatwo się pomylić i wydał się że to taki bogaty kraj, a nawet gniazdka mają do niczego.

my tu mamy brytyjską szkołę brzmienia i nam gra, ok? :)

Bezpieczniki audiofilskie już były, to teraz liczniki... Co potem? Trafostacje?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

Podpięte miałem do wszystkich urządzeń „0” ochronne sprzęt grał przyzwoicie i nie ma porównania z tym co było przed wymianą licznika ale jeszcze się coś s tym dźwiękiem działo odłączam „0” ochronne od urządzeń i kombinuje na wszystkie sposoby, wygląda na to, dzielony cec którego od nie dawna posiadam gorzej gra z „0” a może jest uszkodzony, ale to przecież możliwe przecież japończycy nie posiadają w instalacji tego „0” tak przynajmniej czytałem stąd problemy wielu firm.

Jakie problemy? Jakie firmy je mają niby?

Pisząc o '0 ochronnym' chodzi Ci o dedykowany PE czy o sieć z PEN?

U siebie nie mam w ogóle przewodu N (taki typ sieci) i żadnych problemów ze sprzętem audio nigdy nie miałem.

Powrót po dłuższej przerwie...

A może ktoś skrobnie parę słów o wygrzewaniu licznika ;-)))))

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Podobno najlepiej wygrzany jest po uderzeniu pioruna, no ale zaraz potem przychodzą Panowie z elektrowni wstawiają nowy a tamten audiofilski pokątnie sprzedają dodając działkę gratis ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 5 Października 2012 - wpis usunięty na prośbę autora
Ukryte przez Fr@ntz, 5 Października 2012 - wpis usunięty na prośbę autora

Jakie problemy? Jakie firmy je mają niby?

Np: Linn poczytaj po pytaj a się dowiesz!

Do a_las

policz ile masz połączeń, na drodze do Twojego gniazdka i napisz jak często wykonujesz konserwację instalacji elektrycznej?

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 5 Października 2012 - wpis usunięty na prośbę autora

policz ile masz połączeń, na drodze do Twojego gniazdka i napisz jak często wykonujesz konserwację instalacji elektrycznej?

To jakieś nieporozumienie, proszę wczytać się w moje wpisy, mam podciągniętą osobną instalacje bez żadnych łączeń przewodem 4 mm około 11,5m dwie linie z możliwością doprowadzania następnej pod monobloki, z czego korzystam tylko z jednej europejskiej, bo na drugiej mam to angielskie g..

A sprawdzając miernikiem stare i nowe gniazdko jest podobnie 230V +- 2V .

Nie istnieje !!! instalacja bez łączenia :-) a jeśli chodzi o angielskie wtyczki i gniazda - to bym sobie życzył aby u nas takie wprowadzili.

Przewód 4mm jest ciężko podłączyć prawidłowo nawet do furotecha mocno przereklamowanego.

Gość partick

(Konto usunięte)

To jakieś nieporozumienie, proszę wczytać się w moje wpisy, mam podciągniętą osobną instalacje bez żadnych łączeń przewodem 4 mm około 11,5m dwie linie z możliwością doprowadzania następnej pod monobloki

tak, to jest nieporozumienie, jeżeli wydaje Ci się, że Twoje kilka metrów ma wpływ na kilometry od elektrowni - no bo czy oni stosują audiofilskie kable, co? ;)

angielskie g..

a jakiej Ty muzyki słuchasz? - mam nadzieje, że nie angielskiej ;)

Jest jedyne łączenia poza licznikiem jeśli o tym mówimy nie chodzi o moją nową instalacje tylko o ten pieprzony licznik, kolega za kilka dni będzie go zmieniał, może jakiś filmik nakręcimy bo ja jestem przekonany na 100% że u niego jest to samo.

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 5 Października 2012 - wpis odnosi się do skasowanego posta
Ukryte przez Fr@ntz, 5 Października 2012 - wpis odnosi się do skasowanego posta

Jest jedyne łączenia poza licznikiem jeśli o tym mówimy nie chodzi o moją nową instalacje tylko o ten piepszony licznik, kolega za kilka dni będzie go zmieniał, może jakiś filmik nakręcimy bo ja jestrm przekonany na 100% że u niego jest to samo.

Po drodze instalacji kolegi czy Twojej, z dedykowana linią masz minimum 10 połączeń w najlepszym przypadku.

tak, to jest nieporozumienie, jeżeli wydaje Ci się, że Twoje kilka metrów ma wpływ na kilometry od elektrowni - no bo czy oni stosują audiofilskie kable, co? ;)

Stosują bardzo dobre kable. Kable z elektrowni są ok. Zwykle syf zaczyna się w mieszkaniu/budynku.

Stosują bardzo dobre kable. Kable z elektrowni są ok. Zwykle syf zaczyna się w mieszkaniu/budynku.

Kable mogą być dobre, ale wiele linii zasilających jest wykonywanych z małym zapasem mocy ( księgowy;-) ) lub są stare. Jeśli kable są w ziemi to mogą zbierać mniej zakłóceń, niż linia napowietrzna, dmuchając na zimne ekranuj złącza i przewody, jeśli koszty nie przerażają.

Gość partick

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 5 Października 2012 - wpis odnosi się do skasowanego posta
Ukryte przez Fr@ntz, 5 Października 2012 - wpis odnosi się do skasowanego posta

piepszony

proponuję najpierw zainwestować w słownik języka polskiego - ponieważ w tej chwili widać wyraźne braki w podstawowym wykształceniu, niestety :(

Gdyby iść tropem najmniejszej liczby połaczeń, to by trzeba kupować urządzenia wg najmniejszej liczby elementów.

Albo przetestować z końcowym wnioskiem, czy słychać różnicę między cinch na dokręcaną śrubkę przeciw lutowanemu. Ma to zapewne marginalne znaczenie. Na pewno sieć nie przesądza sama w sobie, bo na takim AS na tym samym "gniazdku" bywa bardzo źle i rewelacyjnie.

Gość partick

(Konto usunięte)

Marku, czy elektrownie stosują kable Furutecha? - i jeżeli nie, to dlaczego... no ale jak ich są dobre... ;-)

BTW. Ty jesteś prawnikiem, a ja elektronikiem - naprawdę chcesz brnąć dalej?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.