Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacze Wadii

jorguś

Rekomendowane odpowiedzi

Cos jest w tym co pisze sly

Nie mam zbyt wielu doświadczeń z Wadią, ale w tym co napisał sly i wojtek coś chyba jest.Podczas zakupu moich kolumn źródłem była Wadia 581 ise tzn.miała być, bo ..,zdechła i za nic nie dało się jej uruchomić.Zatem jest to kolejny sygnał sugerujący skupienie uwagi na awaryjności modeli tej firmy.

Alternatywnie była mowa o m.in. Krell CD 280.Być może Moreno dobrze sugeruje, aby skupić się na dobrym egzemplarzu, że za nie najlepsze opinie o tym cd odpowiadają modele przerabiane itp.Miałem przez jakiś czas w dobrym stanie i w subiektywnej ocenie, to nie moja bajka i nie kojarzyłbym go z analogowym brzemieniem, ale co tam..,najlepiej samemu posłuchać i wyrobić sobie własna opinię.

Życzę udanego zakupu,M.

Dla mnie ten Krell to przecietny cdek. Zreszta jeszcze nie spotkalem 10 letniego cd playera ktory by zagral rewelacyjnie, moze poza przerabianym batem d5 w dodatku na super lampach.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Zreszta jeszcze nie spotkalem 10 letniego cd playera ktory by zagral rewelacyjnie

Cicho..,:))mój ma już 9, ale nawiasem, to tak szybko go nie zmienię-głownie za brzmienie, a wygląd to już sprawa drugorzędna i gustu.

. Zreszta jeszcze nie spotkalem 10 letniego cd playera ktory by zagral rewelacyjnie,

Takich urządzeń jest trochę i dostałbyś niezłego zawrotu głowy gdybyś posłuchał.Chodzisz innymi scieżkami po prostu, bardziej na skróty

No jeśli Wadia jest muzykalna to przepraszam ale warto przebadać słuch i jeśli wszystko będzie dobrze to posłuchać naprawdę

muzykalnych playerów chociażby Metronoma lub Accustic Arts.Tak przy okazji obydwa urządzenia mają napęd Phillipsa.

Może Twój pokój odsłuchowy nie spełnia wymogów akustycznych co często się przytrafia tak poważnym koneserom sprzętu a

za takiego się uważasz.

Wiem, ze Ciebie i podobnych strzyka z zazdrości ale mnie to tylko bawi, więc się nie wysilaj. Pitolisz bez pojęcia i zawsze będę na posterunku aby punktować podobne bzdury. A teraz możesz powrócić do swojego 'muzykalnego" Krella i najlepszego transportu świata cd philipsa...

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Zaleznosc jest prosta ....jak w systemie jest wzmacniacz bez zalet czyli nudny jak ja to okreslam to szuka sie wyrafinowanego zrodla.Niestety to droga tylko ciaglych zmian, niezwykle stresujaca.

Wojtek 76

Nie spotkałes 10-letniego CD, który grałby rewelacyjnie - czy mógłbys rozwinąc tę teze.

Bo mnie cały czas zastanawia - jak to mozliwe ze postepu technicznego przez ostatnie 10-15 lat nie było ani w DAC-ach ( pisałem o "starych" BB1704 czy TDA 1541 - które są tak cenione i poszukiwane nawet przez obecnych producentów), ani w innych częsciach elektronicznych, napędy to juz w ogóle dzisiaj dno - no może poza Vredsem Neo i Firmowym Accu. Więc skąd sie bierze ten postep brzmieniowy w odtwarzaczach ???

A najlepsze jak byłem na prezentacji LInna z odtwarzaniem z komputera plików Hi-res - róznica do poczciwego CD żadna - a za to brzmienie całego sytemu Linna ( hi-res, czy CD nie miało znaczenia) było skandalicznej jakości - i zaden format by mu nie pomógł - po prostu zabicie muzyki i jakości brzmienia - jak tak promuja jakośc brzmienia w ogóle to czarno widzę naszą pasję.

Wiem, ze Ciebie i podobnych strzyka z zazdrości ale mnie to tylko bawi, więc się nie wysilaj. Pitolisz bez pojęcia i zawsze będę na posterunku aby punktować podobne bzdury. A teraz możesz powrócić do swojego 'muzykalnego" Krella i najlepszego transportu świata cd philipsa...

Nic mi nie strzyka i nie jestem zazdrosny o to co posiadasz i ile masz ale pokoik wystrojony w bizantyjskie łuczki widziałem w linku.

To sprawa gustu a każdy ma do tego prawo aby pokój dla pieska miał 20m.Mój ma więcej bo chodzi po całym mieszkaniu bez wydzielania przestrzeni....A tak na marginesie o dobrych kolumnach... to odwiedziłem znajomego przyjaciela audiofila w Niemczech który naprawia kolumny i z tego żyje .A żyje mu się całkiem nieżle bo głównie naprawia Martiny Logany.Kiedy spytałem jakie panele grają najlepiej to spojrzał na mnie i roześmiał się mówiąc:zdecydowanie najlepsze to Martiny Logany, bo wiele im zawdzięczam.......

Pośmialiśmy się trochę ale od razu pomyślałem o Tobie.Nie zyczę Ci żle ale jesli coś się przytrafi Twojej parze to będziesz miał problem z naprawą Martina Logana w Polsce i prawdopodobnie spotkasz się z moim friendem.Pozdrawiam

Zaleznosc jest prosta ....jak w systemie jest wzmacniacz bez zalet czyli nudny jak ja to okreslam to szuka sie wyrafinowanego zrodla.Niestety to droga tylko ciaglych zmian, niezwykle stresujaca.

To chyba jest w tym dużo racji.

Jeszcze lepiej gdy zarówno źródło jak i wzmacniacz są barwne.

W ogłoszeniach jest Docet Lector 7 - okolica 7 tys. zł. Ma wydzielone zasilanie, więc myśleli, co robili. Gdy mowa o analogowym cd, to nie można go pominąć. W cenie katalogowej jest niedowartościowany. Nic lepszego do grania na najwyższym poziomie nie potrzeba.

Dzieki Wuelem za porade i opinie - kazda jest mile widziana - ale wolałbym kupic w ciemno nawet 20 -letnia Wadie niz tego Lectora który wyglada ja zrobiony w garazu przez Pana kazka

Wojtek 76

Nie spotkałes 10-letniego CD, który grałby rewelacyjnie - czy mógłbys rozwinąc tę teze.

Bo mnie cały czas zastanawia - jak to mozliwe ze postepu technicznego przez ostatnie 10-15 lat nie było ani w DAC-ach ( pisałem o "starych" BB1704 czy TDA 1541 - które są tak cenione i poszukiwane nawet przez obecnych producentów), ani w innych częsciach elektronicznych, napędy to juz w ogóle dzisiaj dno - no może poza Vredsem Neo i Firmowym Accu. Więc skąd sie bierze ten postep brzmieniowy w odtwarzaczach ???

A najlepsze jak byłem na prezentacji LInna z odtwarzaniem z komputera plików Hi-res - róznica do poczciwego CD żadna - a za to brzmienie całego sytemu Linna ( hi-res, czy CD nie miało znaczenia) było skandalicznej jakości - i zaden format by mu nie pomógł - po prostu zabicie muzyki i jakości brzmienia - jak tak promuja jakośc brzmienia w ogóle to czarno widzę naszą pasję.

Nie jestem pewien czy jest tak jak myślisz.

Najlepsze DAC-i jakie przewinęły się przez moje ręce to modele z ostatnich 2 lat.

Przerobiłem ostatnio wiele DAC-ów z górnej półki, niektóre były na "starych" kościach ale to

wszystko jest już inaczej robione. DAC musi przetwarzać różne próbkowania a nie tylko Red Book CD.

Co do napędów to tam gdzie ma być CD i SACD daje się najlepsze wersje napędu Esotrica ale Accuphase też ma swój,

a np Bladelius daje napęd Pioneera, może nie aż tak zaawansowany ale odtwarzacz świetnie brzmi(Bladelius Gondul M LE),

moim zdaniem dużo lepiej niż Accuphase.

Te Esoteric-i to są najnowsze, nie wiem czy lepsze niż te stare ale grają super.

Tam gdzie ma być samo CD to daje się najlepszy transport Philipsa i też jest super.

Mam akurat oba bo jeden w Esoteric K-01 a drugi w Accustic Arts Drive II i oba są rewelacyjne.

Jeśli potrzebujesz tylko CD do płyt to być może taka Wadia będzie OK jeśli podoba się tobie brzmienie Wadii,

bo jak rozumiem słuchałeś tego i w ślepo nie chcesz kupić.

Ale jeśli taki CD Player ma służyć też jako DAC do plików to już zupełnie inna sprawa.

Dzieki Wuelem za porade i opinie - kazda jest mile widziana - ale wolałbym kupic w ciemno nawet 20 -letnia Wadie niz tego Lectora który wyglada ja zrobiony w garazu przez Pana kazka

Lector to rodzinna manufaktura a sam konstruktor jest poważanym znawcą muzyki.CDP na żywo prezentuje się naprawdę dobrze

a prawie cała produkcja trafia na rynek amerykański.Brzmi jak gramofon na płyty cd

Ja zamiast 20 Wadii wolałbym tego jednego Lectora z lampami.

Podajesz argument, który wymusza na mnie wyautowanie się z rozmowy.

Wuelem - nie gniewaj sie ale dla mnie wyglad ma także znaczenie

A dla mnie ma znaczenie WIELKIE - wygląd i jakośc wykoananie - powiem wiecej - ma takie samo znaczenie dla mnie wygląd i jakość wyjkonania jak i brzmienie

Wuelem - faktycznie nie uciekaj z wątku

Bywam bardzo rzadko.Kiedyś jeździłem ze swoją ekipą a to na zlot do Kołobrzegu, a to do Mielna na "napoje chłodząco-rozgrzewające",

podobnie Sopot. W tym roku raczej już się nie pojawię w tych stronach a bardzo lubię szczególnie Trójmiasto.

Ale w przyszłym roku kto wie.A dlaczego pytasz?

Pogadaj z dystrybutorem.To Sound Club.Może ma demo na stanie.

Transport jest świetny, zbudowany jak czołg ale perfekcyjnie wykonany.

Dużo zależy do jakiego DAC-a jest podpięty ale u mnie świetnie gra z każdym.

DAC AA też rewelacyjny, gładki, analogowy, ale z wielką przestrzenią i bardzo szczegółowy

cały czas pozostając pastelowym i analogowym.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Pogadaj z dystrybutorem.To Sound Club.Może ma demo na stanie.

Transport jest świetny, zbudowany jak czołg ale perfekcyjnie wykonany.

Dużo zależy do jakiego DAC-a jest podpięty ale u mnie świetnie gra z każdym.

DAC AA też rewelacyjny, gładki, analogowy, ale z wielką przestrzenią i bardzo szczegółowy

cały czas pozostając pastelowym i analogowym.

Sam w poszukiwaniu sprzętu interesowałem się Esoteric- iem i do dzisiaj uważam ,że jest to perfekcyjnie wykonany sprzęt - po prostu made in Japan.

Jeżeli masz K-01 to mam do ciebie pytanie.

Słyszałem opinie,że odtwarzacze i DAC - ki tej firmy to czołówka światowa.

Ale wzmacniacze już nie koniecznie.

Podobno Esoteric nadaje się bardziej do słuchania muzyki poważnej lub Jazzu?

We wzmacniaczach np.A-03 brakować ma podobno trochę basu i dynamiki?

Słuchałeś np. zestawienia P02/D02 albo P01/2xD01 i np C03 z jakimś wzmacniaczem Esoterica?

Pytam bo w Europie coraz mniej jest dealerów tej marki a to super sprzęt i jak chciałem posłuchać Tego sprzętu to był problem.

Nie miałem u siebie żadnego wzmacniacza Esoteric-a, a odsłuchy na pokazach są nic nie warte.

Za to K-01 zarówno jako CD, SACD jak i DAC do plików jest rewelacyjny i faktycznie zbudowany jak czołg...32kg!

USA to teraz nr 1 wśród integr CD/DAC.

Nie wiem jak mozna napisac, ze nie ma postepu w zrodlach cyfrowych...wlasnie tam jest najwiekszy!

Porownanie odtwarzacza plyt cd do gramofonu...jak widac kazdemu narzad sluchu inaczej sluzy, a wybieranie cieplego cd by vrzmial "analogowo" a moze mniej ostro zamiast naturalnie vrzmiaxego framofonu to jest dopiero droga na skroty.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Co do trwałości starych cd to przypadkiem stałem się szczęśliwym posiadaczem Philipsa cd-100 , napęd cdm-0 i mimo 30 latek działa niezawodnie i cieszy zarówno moje uszy i oczy. Może miałem szczęście że trafiłem na zadbany egzemplarz, ale z tego co czytałem w internecie to konstruktorzy philipsa bardzo się starali stworzyć coś niezawodnego i najlepszego na tamte czasy .Powodzenie w poszukiwaniach.

A tekst "muzykalny krell" swiadczy dobitnie, ze mamy zupelnie inne upodobania.

Nic mi nie strzyka i nie jestem zazdrosny o to co posiadasz i ile masz ale pokoik wystrojony w bizantyjskie łuczki widziałem w linku.

To sprawa gustu a każdy ma do tego prawo aby pokój dla pieska miał 20m.Mój ma więcej bo chodzi po całym mieszkaniu bez wydzielania przestrzeni....A tak na marginesie o dobrych kolumnach... to odwiedziłem znajomego przyjaciela audiofila w Niemczech który naprawia kolumny i z tego żyje .A żyje mu się całkiem nieżle bo głównie naprawia Martiny Logany.Kiedy spytałem jakie panele grają najlepiej to spojrzał na mnie i roześmiał się mówiąc:zdecydowanie najlepsze to Martiny Logany, bo wiele im zawdzięczam.......

Pośmialiśmy się trochę ale od razu pomyślałem o Tobie.Nie zyczę Ci żle ale jesli coś się przytrafi Twojej parze to będziesz miał problem z naprawą Martina Logana w Polsce i prawdopodobnie spotkasz się z moim friendem.Pozdrawiam

To co piszesz jest troszkę dziwne. Miałem przez 17 lat 10 par Loganów i wszystkie działały i działają bezawaryjnie. Na najdroższe egzemplarze mam jeszcze kilka lat gwarancji więc śpię spokojnie. A wiesz co robię jak się popsują po gwarancji... kupuję nowe. A wiesz dlaczego kolega naprawia głównie Logany? Bo są to najlepsze i najlepiej sprzedające się kolumny tego typu na świecie. Reszta producentów to niewiele znaczący margines rynku. Ot cała tajemnica. Także pozdrawiam i o mnie się nie martw.

1348421483[/url]' post='2588548']

Nie wiem jak mozna napisac, ze nie ma postepu w zrodlach cyfrowych...wlasnie tam jest najwiekszy!

Porownanie odtwarzacza plyt cd do gramofonu...jak widac kazdemu narzad sluchu inaczej sluzy, a wybieranie cieplego cd by vrzmial "analogowo" a moze mniej ostro zamiast naturalnie vrzmiaxego framofonu to jest dopiero droga na skroty.

Ale nie każdy chce się bawić w gramofon!

Ja np nie mam ochoty. Mam kupować od nowa cała dyskografię która mam żeby mieć na vinylach? 5000?

Ale nawet nie ma możliwości bo większości tytułów np z muzyki elektronicznej czy Ambient w ogóle nie ma na vinylach.

Bardzo podoba mi się Kuzma XL i pasowałby mi do systemu ale wiem że stałby nieużywany.

Nie chce mi się już bawić w igły,wkładki,ramiona,mycie płyt,prostowanie,regulacje i co 20 min wstawać żeby odwrócić płytę

na drugą stronę. Jeśli komuś się chce to moje uznanie.

Poza tym nawet ty masz też pliki czyli warto skonfigurować system tak żeby pliki grał w miarę aanalogowo a wtedy i CD

gra tak samo analogowo bo DAC jest wspólny, więc zero dodatkowych inwestycji.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nie miałem u siebie żadnego wzmacniacza Esoteric-a, a odsłuchy na pokazach są nic nie warte.

Za to K-01 zarówno jako CD, SACD jak i DAC do plików jest rewelacyjny i faktycznie zbudowany jak czołg...32kg!

USA to teraz nr 1 wśród integr CD/DAC.

No to nie wiele mi pomogłeś.

Ja nie pisałem o odsłuchach na pokazach bo tam nie chodzę.

Pisałem,że pomimo tego,że Esoteric jest tak dobrą marką (piszę to bez ironii) w Europie jest sprzętem "niszowym".

A szkoda.

Dalej mnie korci pójście w tym kierunku (Esoterica) ale niestety ciężko znależć dealera , który ma pełną gamę tego sprzętu do odsłuchu.

Jak już chcę kupić sprzęt to kupuję zazwyczaj jednej marki nie mieszam pre i końcówek.

Uważam ,że producent zawsze najlepiej potrafi zestroić ze sobą swoje produkty.

A wiesz dlaczego kolega naprawia głównie Logany? Bo są to najlepsze i najlepiej sprzedające się kolumny tego typu na świecie. Reszta producentów to niewiele znaczący margines rynku. Ot cała tajemnica. Także pozdrawiam i o mnie się nie martw.

No nie powiedziałbym że ML są najlepsze na świecie.....według eksperta od Loganów i kilku znajomych mi osób najlepsze

to Magnepany 20.7.Słuchałem pierwszej i jedynej pary w Europie.Grało to z amplifikacją najnowszego Jeffa Rowlanda i streamerem

PS Audio.Główny dystrybutor Magnepanów na Europę w ciągu 2 miesiecy otrzymał 8 konkretnych zamówień na MG 20.7 a pierwsze zamówienie jest w stanie zrealizować dopiero za 6 miesięcy bo producent nie jest w stanie wywiązać się z zamówień.

Tak duże jest zainteresowanie nowymi MG.Ale nie depcz mi po pietach i zostań przy swoich Loganach.

PS.Przypowieść o awaryjności ML jest na 100% prawdziwa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.