Skocz do zawartości
IGNORED

Małe monitory, duży dźwięk

czolgista778

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem jednak pożegnać się z wielgachnymi Infinity na rzecz czegoś mniejszego, dużo mniejszego a w szczególności łatwego w ustawieniu (pomieszczenie ma 3m x 5.5m).

Szukam używanych monitorów do maksymalnie 6-7k zł. a najważniejsze kryteria to:

-Łatwe w ustawieniu, czyli raczej bez b-r z tyłu.

-Nieskrępowana góra i średnica, ma być lekko i zwiewnie

-Uniwersalne, czyli mają zagrać wszystko od Katie Melua, przez Pink Floyd aż do Ozziego :-)

Amplifikacja to Krell KSA-200B.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Nie wiem czy to na temat ale dziś słyszałem prezentację bardzo fajnego systemu.

CD player Metronome CD8T, wzmacniacz integra Audio Research i w sumie małe kolumny Avalon Idea.

Grało rewelacyjnie, wielka przestrzeń, głębia sceny, fajny bas, aż za dobry jak na tak małe kolumny.

Bardzo fajne, barwne,dynamiczne granie z wielką przestrzenią. Avalony tak właśnie grają, trochę jakby były

projektorami muzycznymi. Rzucają dźwięk w przestrzeń a same z niej znikają i nawet małe kolumny rzucają wielki dźwięk.

Bardzo mi się podobało.

Avalony Idea to podłogówki, mi chodzi konkretnie o monitory.

Słuchałem ostatnio malutkich paczek na illuminatorach i były niesamowite ale jedynym problemem jest to, że są dostępne jako kit DIY i wrazie gdyby jednak nie zagrały będzie ciężko to odsprzedać za normalne pieniadze.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Te wydają się ciekawe, JK Acoustics Createch na Accutonach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu znowu pasmo przenoszenia od 60Hz trochę odstrasza. Słuchałem ostatnio podłogówek Contemporary C na tweeterach Accutona i basie Etona, jak dla mnie był to dźwięk wystawy.

Ukryta Zawartość

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Jak posłuchasz lub kupisz bo w Polsce raczej nieobecne to pojmiesz że takie porównania nie mają znaczenia....to jest zupełnie inne podejście do muzyki.Coś takiego szukalo Ancient Audio ale nie wyszło....

Słyszałem o nich, czasami pojawiają się na sprzedaż po około 1.4-1.5k eur.

Jak posłuchasz lub kupisz bo w Polsce raczej nieobecne to pojmiesz że takie porównania nie mają znaczenia....to jest zupełnie inne podejście do muzyki.Coś takiego szukalo Ancient Audio ale nie wyszło....

Mój znajomy polecał mi Grand Veeny o których czytałem co nieco ale nie słuchałem.Martwi mnie tylko opinia grania w stronę

chłodnego brzmienia co jak dla mnie jest nie do zaakceptowania.Cena b.atrakcyjna jak na możliwości grania i uczciwa na tle

konkurencji.

.Coś takiego szukalo Ancient Audio ale nie wyszło....

Co znów nie wyszło? Holography II ?

Jakbyś posłuchał Adamy z tymi samymi głośnikami to byś wiedział komu nie wyszło a kto uratował d. konstruktorowi membran na bazie plastra pszczelego.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W tej cenie mógłbym mieć nawet 805S ze standami ale pytanie tylko czy warto.

Cały czas mnie korcą te Createchy na Accutonach :-(

Gość jamówię

(Konto usunięte)

W tej cenie mógłbym mieć nawet 805S ze standami ale pytanie tylko czy warto.

Cały czas mnie korcą te Createchy na Accutonach :-(

Tyle,że 805S to lipa przy matrix 805-subiektywnie

w tych Createchach siedzą dobre accutony, ale na średnicę, a nie na pełne pasmo (tam siedzi 12 cm głośnik na basie, wysokotonówka to z tego co widzę dobra c-12)!!! Mam do czynienia z ceramikami na co dzień w dokładnie takim samym pokoju jak twój, to fascynujący dźwięk, ale do tego pokoju trzeba kupować midbasy na 18 cm.

Słucham tylko muzyki.

Niby schodzą do 60Hz, a jeśliby je dopełnić dwoma małymi RELami, np Q200?

Witaj

Czołgisto, sprzedaje swoje Totem Model 1 Signature. Szczegóły tu:

Ukryta Zawartość

Jeśli jesteś zainteresowany, to odezwij sie na PW, mailem albo telefonicznie.

Pozdrawiam Stempur

Ukryta Zawartość

z moich doświadczeń mogę polecić Dynaudio Special One (według wielu lepsze od S25), albo jeszcze lepiej ProAc Response 2 - to już naprawdę świetny głośnik. B&W to nie ta liga, zupełnie, warto natomiast sprawdzić Totemy - ta firma wie co robi. moje doświdczenia z Xavianami nie zachęcały do ich dłuższego słuchania, tym bardziej kupna, choć pięknie wykonane. może tej model był nieudany (bas, bas i jeszcze raz kiepskiej jakości przewalony bas, choć z małego monitora)

a może takie:

Ukryta Zawartość

Też właśnie je oglądałem, stoją niedaleko, jakieś 30km stąd. nie jestem jednak zbytnio przekonany do chińskich wynalazków.

Ukryta Zawartość

Też właśnie je oglądałem, stoją niedaleko, jakieś 30km stąd. nie jestem jednak zbytnio przekonany do chińskich wynalazków.

u tego sprzedawcy są jeszcze inne kolumny.To ma grać(rozmawiać z nimi po kantońsku nie musisz).

Illuminatory zagrają z Krellem,nie musisz kupować kitu bo w polskich firmach robią na nich kolumny.

-Nieskrępowana góra i średnica, ma być lekko i zwiewnie

-Uniwersalne, czyli mają zagrać wszystko od Katie Melua, przez Pink Floyd aż do Ozziego :-)

Chyba będzie trudno. Bo z jednej strony "ma być lekko i zwiewnie", a z drugiej strony muszą mieć możliwość postawienia ściany dźwięku (Pink Floyd) czy przeniesienia charczenia Ozziego. A kolumny są coraz bardziej "wyspecjalizowane".

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Jak dla mnie najlepszym pod względem muzykalności monitorem jest Sonus Faber Electa Amator. Można rozważyć zarówno wersję I jak i II. Jak chodzi o cenę, to może być ciut ponad 7kzł, ale pewności nie mam. Referencyjna średnica, zwiewna góra no i generalnie Sonusy świetnie grają w parze z Krellem. Z racji dość lekkiego basu Sonusa Krell który jest w tym zakresie bardzo masywny świetnie pasuje.

Sam nie wiem....

Może Wilson Benesch ARC?

tomkly, nawet mi o SF nie wspominaj, ostatnio sprzedałem EA1 w stanie sklepowym bo mi się nie zgrywaly z McIntoshem...

Absolutnie nie chcę kolumn które dobrze zagrają tylko jazz czy jakieś powolne brzdękanie. Muszą wytrzymać Jump Van Halena przy odpowiedniej głośności :-)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

No tak, rozumiem:-) Zestawienie z McIntoshem faktycznie niestrawne:-) Z Krellem zagrałyby dużo lepiej. To w takim razie z podobnych powodów odpadną wszystkie Dynaudio. Miałem kiedyś Crafty, świetne głośniki, ale wymagają elektrowni. Najlepiej grały z Chordem i Levinsonem. Na mnie duże wrażenie robią też tanie a świetne Spendory SP 100. No ale one też do super dynamicznych nie należą.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.