Skocz do zawartości
IGNORED

Benedikt Jahnel Trio - nowe ECM-trio

ibanezq

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bardzo przyjemna płytka.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/97566-benedikt-jahnel-trio-nowe-ecm-trio/

Mogę tylko potwierdzić :).

Jeszcze kilka fajnych,nowych pozycji się z ECMu.

M.in.

Nik Bartsch's Ronin "Live",super.

Elina Duni Quartet "Matane Malit"

z ECM New Series świetna płyta,jeśli ktoś lubi klarnet:

Reto Bieri "Contrechant"

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Najnowszy Formanek jest świetny, no i Marc Johnson z brazylijską żoną pianistką Eliane Elias zapowiada się nieżle; na pokładzie oprócz małżeństwa płynie sobie J.Lovano i J.Baron. Jeszcze nie dostałem tej ostatniej płytki... jest w drodze...'-)

Pozdr, M

Parker's Mood

Najnowszy Formanek jest świetny, no i Marc Johnson z brazylijską żoną pianistką Eliane Elias zapowiada się nieżle; na pokładzie oprócz małżeństwa płynie sobie J.Lovano i J.Baron. Jeszcze nie dostałem tej ostatniej płytki... jest w drodze...'-)

Pozdr, M

U mnie już się kręcą te nowości :),ale na razie za wcześnie na głębsze oceny.

Jeszcze Arianna Savall dość ciekawa płyta.

M.Formanek i jego muzyka na najnowszej płycie bardzo mi się podoba. Znakomity balans i subtelność dzwięków plus piękna opowieść oraz świetne brzmienie. Formuła trochę trudniejsza i wymagająca, lecz bardzo szczera i przekonująca. Na uwagę zasługują wszyscy artyści. Mix czarno-biały w jazzie jest najlepszym co się może trafić!

Marc Johnson to mój ulubiony kontrabasista, a z Billem Evansem jest on powiązany niemal że duchowo. Od 1978 brał udział w jego projektach i jako ostatnie trio wielkiego pianisty występował z nim do jego śmierci w 1980 roku. Młody Marc Johnson przyszedł do Billa Evansa i powiedział, że zna wszystkie jego kompozycje i chciałby z nim grać, po czym dostał angaż. Pasję do muzyki Billa Evansa słychać w każdym projekcie Johnsona. Jest to jeden z najwybitniejszych kontrabasistów współczesnych czasów i nie rozumiem dlaczego nie jest wyszczególniony w Encyklopedii Jazzu D.Piątkowskiego. Projekt ECM z 2005 roku Shades of Jade jest znakomity. Trochę w większym składzie niż najnowszy, bo w sextecie, ale naprawdę trzyma bardzo wysoki poziom i oprócz stałej ekipy, czyli żony Eliane Elias, Lovano i Barona mamy na pokładzie jeszcze Johna Scofielda i Alaina Malleta na organach. Świetna płyta i gorąco polecam wszystkim, ktorzy nie są z tym materiałem zaznajomieni, plus ofkors szereg projektów dla CamJazz, które są rewelacyjne i niesamowicie poetyckie. Razem z Hadenem tworzą Billa Evansa kontrabasu... Poezja!

Pozdr, M

Parker's Mood

polecam wrócić do pierwszych płyt Keitha Jarretta , nie ze stajni ECM

ECM nagrywa plyty wyładnione , wyszlifowane melodyjne granie sporo narzucją , a pierwsze płyty Jarretta były inne

Johnson takze i moim ulubionym kontrabasista.Zaczelo sie od plyt z Abercrombiem (rowniez moj top-gitary).Podszyte bluesem frazowanie,znakomita barwa.Przeszukalem obok takze solo dla ECM rowniez Winter & Winter,Egea czy Cam oraz plyte z zona.Jesli sa jeszcze,bede wdzieczny za wskazanie. Re Lovano i Baron. Obecni na wielu plytach i tak sie zastanawiam czy na ponad kilkusetmilionowy kraj nie znajda sie inni ciekawi muzycy ? Co do Shade of Jade,na szczescie Scofield nie odskakuje w kierunku meczonego groove(co od lat czyni notorycznie) i wlasciwie szkoda,ze jest go na plycie malo.

Zildjan, chyba nie znasz dobrych płyt Lovano... Zresztą wszystkie są dobre!... Jesteśmy jednak z innych planet... '-) i nie ma w tym nic złego... jest kool.

Mam jeszcze płytkę Johnsona przez Verve: The "Sound of Summer Running" z Frisellem, Methenym i Baronem. Dawno jej nie słuchałem i nie pamiętam co i jak...'-) Może być nudno tematycznie i chyba jest ciemno nagrana, albo tak band brzmiał...

Pozdr, M

Parker's Mood

re Lovano - niestety,kiedy stal sie gwiazdorem przestal mi sie podobac,coz poradze.Na pewno masz o wiele wiekszy dostep do roznych tytulow.W kazdym razie ja przestalem kupowac w ciemno (nawet Abercrombiego),co kiedys czynilem.

Które polecasz...??? Te z Atlantic czy z Impulse. Jakieś tytuły...???

tak

Somewhere before - KJ TRIO - kupilem sobie na ebayu nowe 1969 rok

starszych mam jeszcze Life Between The Exit Signs ale to z wytworni Vortex jakies , nie znam jej

mozna posluchac jak gra jarretta ewaluowala , te plyty nagrywal jak byl szczylem

Panowie,tytuł wątku jest: Benedikt Jahnel Trio- czy w końcu ktoś coś mądrego napisze na temat?

Skoro autor wątku nie protestuje :).

Nowe bardzo ciekawe trio w ECMowskiej stajni,płyta warta posłuchania,po prostu :).

Gdzie można kupić Formanka? W żadnym EMPiK'u nie ma. :/

W Warszawie powinni jeszcze mieć w Hifi Clubie.w Krakowie sklep Music Corner,Poznań chyba MultiKulti,itd :).

• 1 miesiąc później...

Płytka jutro w audycji brata Patefona:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.