Skocz do zawartości
IGNORED

test telewizora 4K SONY BRAVIA LCD LED 4K KD-84X9005

pmcomp

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gość

(Konto usunięte)

Oby.

Przecież nie miałbym nic przeciwko temu, żeby następny TV kupować już 4-8K, bo w wypożyczalni będzie cała ściana płyt tego formatu i N-ka będzie nadawała 30 takich kanałów:-)

W jakimś materiale japońskim widziałem oznaczenie 16K (4x większa rozdzielczość w poziomie i 4x większa rozdzielczość w pionie).

Upierałbym się przy twierdzeniu, że 2K czy 4K to są formy przejściowe i nie wróżę im kariery na rynku. Na różnych etapach rozwoju technologii są rozwiązania docelowe i do nich się dąży. Technologią przejściową było HD Ready i mało kto o nim pamięta. Króluje niepodzielnie Full HD. I te wszystkie 2K czy 4K te jest "powtórka z rozrywki". Takie Ultra HD Ready.

Filmy są już obecnie kręcone w 4K? Które? Gdzie? Jak popatrzeć na to co leci w TV (łącznie z platformami cyfrowymi) na kanałach mieniących się być HD to w dużej (za dużej) części nie jest nawet HD tylko (często nieudolnie) upskalowane SD.

Tu masz pełne info odnośnie UHDTV czyli 8K:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co do 2K to prawie Full HD tylko w wersji kinowej :)

Ukryta Zawartość

Sam tego 16K nie wymyśliłem, ale nie upieram się. Ilość pikseli obrazu Ultra HD jest (co by nie mówić) 16x większa niż obrazu Full HD.

Technologią przejściową było HD Ready i mało kto o nim pamięta.

Nie ma i nie było nigdy takiej technologii jak HD Ready. Marketingowe oznaczenie HD Ready miały pierwsze TV które wyświetlały obraz w wyższej rozdzielczości niż PAL. Dzisiaj każdy telewizor jest HD Ready. Co innego gdybyś powiedział że "przejściowe do 1080p było 720p".

... a wracając do tego "ultra HD" -lepiej by najpierw wprowadzili większy FPS jako standard (48-60 fps), bo 24-30 fps to żenada, co widać na na prawdę ostrym obrazie i nie statycznej scenie.

Może i nie było formalnej technologii HD Ready, ale były (przez chwilę powszechnie dostępne) telewizory 768 w potocznym nazewnictwie tak określane, w przeciwieństwie do późniejszego 1080 od razu nazwanego Full HD.

Tak samo teraz. Jest już norma Ultra HD / Super-Hi Vision. Natomiast wszelkie pośrednie 2K, czy 4K to radosna twórczość przejściowa, nieznormalizowana. Czyli Ultra HD Ready.

Niezupełnie. 2K, 4K, 6K to żadna radosna twórczość lecz pełnoprawne, poważne, powszechnie stosowane standardy, tyle, że nie w urządzeniach konsumenckich. Otóż w filmie fabularnym rządzi cały czas celuloid, cyfrowa kamera na planie filmowym to w zasadzie rzadkość choć ilość pozycji filmowych rejestrowanych pierwotnie kamerami cyfrowymi cały czas wzrasta i ich poziom techniczny jak najbardziej również. Wspomniany celuloidowy film przed montażem i całą postprodukcją najzwyklej w świecie skanuje się właśnie do takich formatów jak 2K, 4K rzadziej 6K, wszystko po to by wspomniany montaż i całą resztę przeprowadzić wygodnie w technice cyfrowej. Oczywiscie inna jest kompresja tych materiałów, w standardzie 2K bitrate jest dużo wyższy niz w zwykłym FullHD, obróbka takiego materiału wymaga sporo mocy obliczeniowej i sprzętowego wsparcia. Z czasem te standardy K przeszczepiono do "cyfrowych" kin ale pierwotnie od wielu wielu lat stosowane były do skanowania błony filmowej.

Oj , Panowie. :)))

Przecież to tylko ciekawostka.

Standardu nawet nie ma (TV tej rozdzielczości ma nawet mieć osobne wejście na sygnał...)

Potraktujmy że b.dobre BD ma strumień 50Mbit, więc ten TV musi dekodować ok 200Mbit

(stąd moje pytanie o strumień).

Mam prawdziwe demo i :

Przepływność bitów : 243 Mb/s (bez fonii)

Szerokość : 3.840 pikseli

Wysokość : 2.160 pikseli

W standardowych ustawieniach obecnie Core I7 nie jest w stanie płynnie odtworzyć.

Sam TV (poprzednicy pisali) rewolucji nie zrobi - trzeba całą technologię przestawić.

Ps.- @Stanczyk , to demko to na 15" SD TV , gdyż:

Przepływność bitów : 404 Kb/s

Szerokość : 640 pikseli

Wysokość : 360 pikseli

wszelkie pośrednie 2K, czy 4K to radosna twórczość przejściowa, nieznormalizowana.

a nieprawda. 4K, czyli 2160p to znormalizowany przez ITU standard

http://ultra-definition-4k.pl/standardy-wyswietlania-4k-wiecej

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Mam prawdziwe demo i :

W standardowych ustawieniach obecnie Core I7 nie jest w stanie płynnie odtworzyć.

Ja ściągnąłem z Youtube tego Hobbita w 4 K na dysk, odpaliłem w VLC Player i i5 2400 bez OC, z wyłączonym Turbo poradził sobie o dziwo bez zająknięcia.

a nieprawda. 4K, czyli 2160p to znormalizowany przez ITU standard

Ukryta Zawartość

Skoro są cztery standardy 4K (Full Aperture, Academy, Digital Cinema i Digital Cinema DCI) to znaczy, że nie ma żadnego standardu. DCI jak rozumiem przyjęto zwyczajowo, bo tak było najlepiej.

W przeciwieństwie do Full HD czy Ultra HD, gdzie są jedne, precyzyjne i jednoznaczne stanardy.

Ukryta Zawartość

obraz puszczany był na jakim złączu..?

Po DVI i w locie był skalowany w dół do 1680x1050 (od razu zrobiłem kadrowanie).

Rozdzielczość obrazu to zadanie grafiki a nie procesora

Zdekodowanie to zadanie dla procesora (nawet jak taki obraz ma być wyświetlony w niskiej rozdzielczości, to i tak najpierw jest dekodowany w pełnej rozdzielczości, a dopiero przed wyświetleniem skalowany w dół do rozdzielczości docelowej i ew. kadrowany do innych proporcji) ... choć są kodeki używające GPU. Grafikę mam HD4850.

Nada się nie rozumiemy.

@Kyle - masz transfer:

Przepływność bitów : 14,4 Mb/s

Przwpływność maksymalna : 48,5 Mb/s

Czyli 1/4 dla takiego sygnału (i to max) :))))

Dema do oglądania różnią się od plików zamieszczonych do testów.

Obojętnie co to ma obrobić , ma to robić dobrze.

Wypada ze nawet demo w Arkadii "szarpało", a było ze specjalnych dysków (tak z opisów wynika).

Sam TV (poprzednicy pisali) rewolucji nie zrobi - trzeba całą technologię przestawić.

Mieliśmy do testów kilka nieskompresowanych materiałów w 4K i procek i7 + gafika gtx680 ciągnęły to bez najmniejszego problemu.

Wypada ze nawet demo w Arkadii "szarpało", a było ze specjalnych dysków (tak z opisów wynika).

Byle dysk twardy ma transfer ponad 60 MB/s co daje 480 Mbit/s - więc szarpanie nie było spowodowane dyskami (przeciętny, nowoczesny, 3,5" talerzowiec ma nawet ponad 100 MB/s średniego transferu = 800 Mbit ... przy dobrym SSD jest to x5).

Mieliśmy do testów kilka nieskompresowanych materiałów w 4K i procek i7 + gafika gtx680 ciągnęły to bez najmniejszego problemu.

Przy zdekompresowanym materiale procesor nie ma takiego znaczenia ... aczkolwiek dysk twardy musi mieć transfery ponad 0,5 Gigabajta / sekundę ... czyli potrzebny RAID0 szybkich dysków SSD SATA, lub jakiś ekstremalnie szybki dysk SSD na PCI-E

... oczywiście założyłem 24 FPS, 3840x2160 x 24 bit kolor (3 bajty) = 24x3840x2160x3 = 597 196 800 bajtów / sek = 4 777 574 400 bitów / sek ... oczywiście bez audio

Nada się nie rozumiemy.

Czyli 1/4 dla takiego sygnału (i to max) :))))

Rozumiemy się doskonale ... na demie Hobbit chodziło mi super, a Twojego dema nie mam, wiec nie wiem jak będzie przy kilka razy większym bitrate.

Po DVI i w locie był skalowany w dół do 1680x1050 (od razu zrobiłem kadrowanie).

Zdekodowanie to zadanie dla procesora (nawet jak taki obraz ma być wyświetlony w niskiej rozdzielczości, to i tak najpierw jest dekodowany w pełnej rozdzielczości, a dopiero przed wyświetleniem skalowany w dół do rozdzielczości docelowej i ew. kadrowany do innych proporcji) ... choć są kodeki używające GPU. Grafikę mam HD4850.

Ostatnie chipsety i procki intela po hdmi 1.4a i dvi dają rade tylko do 1920x1200 60Hz.

Niektóre tańsze płyty co mają jeszcze VGA cisną nawet 2048x1536 75Hz ale obraz jak przez cerate..

Pracuje od kilku miesiecy na HD2000 i pod kątem odtwarzania wideo nawet z bitrate 30Mbps jest super.

Polecam sprawdzić sobie płynność obrazu oraz obciążenie GPU CPU na plikach z dużym bitrate na tym darmowym programie, właczając opcje odtwarzania przez GPU

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatnie chipsety i procki intela po hdmi 1.4a i dvi dają rade tylko do 1920x1200 60Hz.

Mój stary Radeon 4850 po DVI DualLink wiem że nie ma problemu z 2560x1600 przy 60 Hz. ... ale to i tak nie istotne, bo po kablu idzie już materiał przeskalowany, więc w moim przypadku 1680x1050 @ 60 Hz

Kolejna sprawa ... jest jeszcze coś takiego jak DisplayPort ;)

HDMI najnowsze też sobie da rade z takimi rozdziałkami, ino cza mieć taki sygnał i odbiornik :)

Póki co, nie dysponuje osobiście niczym wiecej jak 1920x1200 a ten TV bardzo mi się podoba :)

No i właśnie Panowie opisujecie że nie ma takiego "standardu" (cudzysłów specjalnie).

Jeżeli to ma być TV, a nie ramka na zdjęcia, czy monitor do komputera, to trzeba ten sygnał skądś mieć.

---------------

Może inaczej.

Mam znajomego, który klika lat temu kupił monitor "Kuro" 60" (ja dostarczałem mu dema HD, te od producentów...)

Po wielu bojach "Kuro" zostało tylko do BD (nie podróbek BD), a dokupił sobie 42" do pozostałych transmisji.

Tak to się plecie... :)))))

(a w temacie jest że to TV....)

Skoro są cztery standardy 4K (Full Aperture, Academy, Digital Cinema i Digital Cinema DCI) to znaczy, że nie ma żadnego standardu. DCI jak rozumiem przyjęto zwyczajowo, bo tak było najlepiej.

W przeciwieństwie do Full HD czy Ultra HD, gdzie są jedne, precyzyjne i jednoznaczne stanardy.

tam jest tabelka i jest jasno napisane jaki jest standard dla telewizji. Nie rozumiem w czym problem. Wszystkie inne wymienione nie są używane w domowych rozwiązaniach.

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

tam jest tabelka i jest jasno napisane jaki jest standard dla telewizji. Nie rozumiem w czym problem. Wszystkie inne wymienione nie są używane w domowych rozwiązaniach.

Co nie zmienia faktu, że nadal wątpię czy - w sytuacji gdy jest już standard docelowy w postaci Ultra HD - 2K/4K będą miały rację bytu na rynku.

Przecież to tylko wabik na klienta, bo w domu mało kto ma 4K, chyba że ma semi profesjonalne kamery ale tez wątpie.

Można by podejść do marketów gdzie to sprzedają i posłuchac makaronu od sprzedawców jaki nawijają :)

Nadało by sie pewnie na kabaret dobry :D

Co nie zmienia faktu, że nadal wątpię czy - w sytuacji gdy jest już standard docelowy w postaci Ultra HD - 2K/4K będą miały rację bytu na rynku.

nie miałbyś wątpliwości, gdybyś pogłębił wiedzę na temat aktualnie dostępnych kamer, z których topowa ma rozdzielczość 5k i nie zanosi się na razie na więcej. W tym wypadku spodziewałbym się raczej, że 4K będzie standardem popularniejszym.

nie miałbyś wątpliwości, gdybyś pogłębił wiedzę na temat aktualnie dostępnych kamer, z których topowa ma rozdzielczość 5k i nie zanosi się na razie na więcej. W tym wypadku spodziewałbym się raczej, że 4K będzie standardem popularniejszym.

Co z tego że są kamery? A kanały przesyłowe? Jest już ustalony standard transmisji DVB-T/S dla 4K? Bo Ultra HD owszem, jest.

A , czy z tym K4 nie jest jak z mega pikselami w aparacie ?

Po mojemu wszystko o kant CH....

Jest to tak do życia potrzebne jak k... deszcz .

Bez obrazy panowie , ale po co się tak masturbować ? Wciskają nam , co 5 lat nowości . Jeszcze jedna nowość nie sopłacona , a tu sru następna .

Naprawdę wszystko jest potrzebne do życia ? Za 25000 € lepiej kupić nieruchomość :)

Chciałbym widzieć miny pierwszych posiadaczy plazm za 50-60tyś , które teraz kosztują około 2k full hd itd .

Tylko czekam jak pojawi się K8 , 12 , 16.....

Miłego .

Maciej

Mam prawdziwe demo i :

Zainstaluj VLC 2.0.4 wersja 64 bit, w ustawieniach deblokowania zmień z 6 na 0 (na dobrej jakości i tak nie będzie pogorszenia, a ten filtr na większym ustawieniu niż 0 niby usuwa makrobloki, ale też nieco zniekształca jak ich nie ma ... przy zerze odciążysz procesor) i jak nadal będzie rwać to zaznacz dopalanie GPU.

Co z tego że są kamery? A kanały przesyłowe? Jest już ustalony standard transmisji DVB-T/S dla 4K? Bo Ultra HD owszem, jest.

Dobry człowieku, jak ustalili dla 8K, to 4K pójdzie tym bardziej. A co ci z kanału przesyłowego 8K, kiedy nie ma nawet prototypu takiej kamery?

• Moderatorzy

właśnie wchodzi nowy bezprzewodowy internet ileś tam szybszy niż dotyczczas oferowane.

ja do rozwoju K patrzę pod kątem " czy mi się to może przydać" widzę tego sens jedynie w wypadku naprawdę dużych tv, rzędu 90 i więcej cali.

nie kupię takiej 40 do sypialni by patrzeć na nią z 3 m bo to bez sensu.

duże tv muszą zaś mieć niższą cenę , przypuszczam że granica psychologiczna wynosci 10 kpln,

droższe konstrukcje to raczej promil sprzedaży

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.